Кой с какво налягане на гумите кара
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- bossorange
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 g05 4.0i
- Мечтае да кара: кола дет не се разваля
Кой с какво налягане на гумите кара
Всеки да сподели своя опит - размер гуми и съответно на колко ги помпите.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Re: Кой с какво налягане на гумите кара
препоръчителните атмосфери за празна и натоварена кола ги има на една лепенка като отвориш шофьорската врата.
иначе аз ги помпам по около 0.2-0.3 атмосфери под налягането на лепенката, да ми е меко като се возя.
зимните 225/55/16 ги карах с 2.1-2.2 отпред и 2.5-2.6 отзад. ама малко се люлее на завой..
иначе аз ги помпам по около 0.2-0.3 атмосфери под налягането на лепенката, да ми е меко като се возя.
зимните 225/55/16 ги карах с 2.1-2.2 отпред и 2.5-2.6 отзад. ама малко се люлее на завой..
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
bossorange написа:Всеки да сподели своя опит - размер гуми и съответно на колко ги помпите.
колкото пише на лепенката на шофьорската колонка. няма да откриваме топлата вода сега

- bossorange
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 g05 4.0i
- Мечтае да кара: кола дет не се разваля
Ясно ми е къде ги пише тези стойности, на мен ми пише до 4 човека предни 2,4 и задни 2,8. НО това са параметри за хубави пътища, а не за наще дупки. Например аз почти винаги се возя с жена ми и детето, което е двама човека и половина и незнам кое е правилното налягане случая
bossorange написа:Всеки да сподели своя опит - размер гуми и съответно на колко ги помпите.
Докладвам:

Размер гуми:
- зимни - 4 бр. 225/45/17;
- летни - предни 225/45/17, задни 255/40/17.
Налягане в гумите - съгласно нормите на производителя. (за справка таблицата с данни (лепенката) на шофьорската врата). Придържам се към средните стойности.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
в случая няма правилно налягане - колкото по-меки са, толкова по-добре ще вози, но и по-рисковано ще е на завой. моя компромисен вариант съм го дал горе.
но внимавайте с РФТ-гумите
при ниско налягане тежестта пада на стените на гумата, които са много твърди, и по ръбовете ще се протрият и спукат гумите за отрицателно време, а недай си боже и някъде с висока скорост да стане това!
но внимавайте с РФТ-гумите

след много тестове, хората са го изчислили и са го написали на стикера 

- neonman
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46
da6ip написа:препоръчителните атмосфери за празна и натоварена кола ги има на една лепенка като отвориш шофьорската врата.
Да ти обърна внимание , че заради тези 2-3 десети по ниско налягане на всички гуми, може да ти харчи повече от на колегите с подобни коли (понеже спомена в една тема

if your car isn't scary - it's just not fast enough!
- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
da6ip написа:в случая няма правилно налягане - колкото по-меки са, толкова по-добре ще вози, но и по-рисковано ще е на завой. моя компромисен вариант съм го дал горе.
но внимавайте с РФТ-гумитепри ниско налягане тежестта пада на стените на гумата, които са много твърди, и по ръбовете ще се протрият и спукат гумите за отрицателно време, а недай си боже и някъде с висока скорост да стане това!

- da6ip
- старши ентусиаст
-
neonman написа:Да ти обърна внимание , че заради тези 2-3 десети по ниско налягане на всички гуми, може да ти харчи повече от на колегите с подобни коли (понеже спомена в една тема) Не знам до каква степен влияе , но съм склонен да вярвам , че поне 0.5 л/100 имаш повишение от това
така е, само че меренето на разход на дълъг път съм го правил основно с летните гуми РФТ и с правилно налягане. освен това преди доста дълги пътувания и на зимните вдигам налягането до нормата.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
TPAKTOP написа:da6ip написа:в случая няма правилно налягане - колкото по-меки са, толкова по-добре ще вози, но и по-рисковано ще е на завой. моя компромисен вариант съм го дал горе.
но внимавайте с РФТ-гумитепри ниско налягане тежестта пада на стените на гумата, които са много твърди, и по ръбовете ще се протрият и спукат гумите за отрицателно време, а недай си боже и някъде с висока скорост да стане това!
![]()
Чакай бе колега те нали са за това направени?
виждал ли си гума на която телта е излезнала, че и протрита, по ръба по цялото обкръжение на гумата? на Кумхото с които взех колата точно това му се случи. при висока скорост тая гума направо може да се разцепи или разпадне. наистина ще е по-добре от не-РФТ, но все пак не искам да пробвам.
а между другото тези Кумхо ги карах с правилното налягане, просто модела явно не беше измислен за камбъра на Е60/61 отзад (има доста други такива случаи с РФТ гуми).
- da6ip
- старши ентусиаст
-
TPAKTOP написа:![]()
Чакай бе колега те нали са за това направени?

ето и линк с повече инфо:
http://www.m5board.com/vbulletin/e60-m5 ... uring.html
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- cww
- Д-р Хаос
-
- Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)
Изчетох от първия до последния пост, но така и не разбрах дали М5-цата е била с рънфлет гуми... 
Edit: A tiny little hole, that let the air out slowly, then the inside of the rim cut through the tyre, that's when all the pressure was lost suddenly
Те това чудо при рънфлет не знам как може да се случи.
P.S. А и като гледам пръснатия Pilot Sport (поне аз това виждам на снимката) определено си мисля, че това е нормална гума, а не рънфлет.

Edit: A tiny little hole, that let the air out slowly, then the inside of the rim cut through the tyre, that's when all the pressure was lost suddenly
Те това чудо при рънфлет не знам как може да се случи.
P.S. А и като гледам пръснатия Pilot Sport (поне аз това виждам на снимката) определено си мисля, че това е нормална гума, а не рънфлет.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD
- da6ip
- старши ентусиаст
-
ок тук абсолютно се посрамих - сега проверих и тези гуми не са РФТ, на М5 НЕ се слагат заводски РФТ..
така става като човек вади теми четени преди 2 години
благодаря за корекцията
но ако виждаш как е прорязана по ръба гумата на снимката - точно това се случи на моите РФТ, без да се стига чак до там. това ми беше първоначалната мисъл за риска от РФТ и ниско налягане.
така става като човек вади теми четени преди 2 години

благодаря за корекцията

но ако виждаш как е прорязана по ръба гумата на снимката - точно това се случи на моите РФТ, без да се стига чак до там. това ми беше първоначалната мисъл за риска от РФТ и ниско налягане.
- cww
- Д-р Хаос
-
- Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)
Случва се и на най-добрите.
Относно М5 и рънфлет, и аз се позачудих, тъй като по default си знам, че М5 и рънфлет не са първи приятели.
Относно твоето твърдение - абсолютно си прав. Рънфлет и ниско налягане не е удачна комбинация и може да доведе до доста неприятности.
Иначе по-темата - на моята Е70-ка 20 цоловите рънфлетки винаги са напомпени на максимално зададените от призводителя стойности.

Относно М5 и рънфлет, и аз се позачудих, тъй като по default си знам, че М5 и рънфлет не са първи приятели.

Относно твоето твърдение - абсолютно си прав. Рънфлет и ниско налягане не е удачна комбинация и може да доведе до доста неприятности.
Иначе по-темата - на моята Е70-ка 20 цоловите рънфлетки винаги са напомпени на максимално зададените от призводителя стойности.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2