С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от Don_Diego » 12 Мар 2026, 10:10

Адаш, с такова карам Zката…като изкпчим драмата с лагерите, която наследих - маслото е мръсен топ!
N52 дето се слави за маслояд - не го пипа и температурно се държи супер при всякакво каране. А двигателя не се чува как работи :bchug:

За Шкодичката предвид, че се кара от крадена от който я хване в офиса - поръчах Ravenol VMP. Сега гледам, че май малко са ме натоварили с цената ама здраве да е (10-15€ разлика с повечето тукашни онлайн магазини). Да товари фирмата, а после като поръчвам за моята си кола да съм на “тънка лайстна” :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 12 Мар 2026, 11:58

Don_Diego написа:Адаш, с такова карам Zката…като изкпчим драмата с лагерите, която наследих - маслото е мръсен топ!

Колега, а изясни ли се проблема със стружките?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 12 Мар 2026, 15:01

Не 23ти я оставям в сервиза да я правят и тогава ще знам със сигурност. Поради работни ангажименти и пътувания не мога по-рано :oops:

Иначе общото мнение на всички приемници в софийските представителства на BMW, моят майстор и още няколко други по-тясно специализирани с BMW е, че драмата е от биелните лагери вследствие на 25+к интервал между смените на масло в миналото. Щяло да има износване и на другите, но много по-малко уж :dunno: .
Пак казвам колата има нулев разход на масло при нормална експлоатация и почти минимален разход при здраво натискане (0w40 масло), няма драми с налягане на маслото, нито промяна в звука на двигателя или нещо да чука при палене/гасене и по-време на работа.
Съвета на всички е "бързия ремонт" - сваляне на моста, картера и оттам да се сменят лагери и маслена помпа без да се вади мотора.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 13 Мар 2026, 12:42

С биелните лагери проблем може да има, ако вискозитета на маслото е паднал сериозно поради някакви причини(прегряване на двиг., сложено е масло с нисък вискозитет, попаднало е много гориво или друго), или е карана често като на състезание. При нормална експлоатация, даже и с удълженни интервали за смяна на масло, до такива няма как да се стигне. При мен например до 130к съм имал само 4 смени на интервали от 20 до 35к км, в момента е на 357к км, анализите показват нормално да не казвам минимално износване на лагерите(според медта, калая и оловото). Но като си решил, действай. Интересно е какво ще се установи при ремонта. Искай да ти покажат подменените части направи снимки ако може.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3er

Мнение от RaiN » 22 Мар 2026, 14:17

А този Ravenol откъде го поръчвате? :dunno:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 23 Мар 2026, 10:47

Интеркарс.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 28 Мар 2026, 0:42

zaharia написа:С биелните лагери проблем може да има, ако вискозитета на маслото е паднал сериозно поради някакви причини(прегряване на двиг., сложено е масло с нисък вискозитет, попаднало е много гориво или друго), или е карана често като на състезание. При нормална експлоатация, даже и с удълженни интервали за смяна на масло, до такива няма как да се стигне. При мен например до 130к съм имал само 4 смени на интервали от 20 до 35к км, в момента е на 357к км, анализите показват нормално да не казвам минимално износване на лагерите(според медта, калая и оловото). Но като си решил, действай. Интересно е какво ще се установи при ремонта. Искай да ти покажат подменените части направи снимки ако може.

Днес отворихме отдолу…прилагам снимки.

В много начален стадий хванахме проблема. За съжаление няма вариант да сменим лагерите откъм буталото, че този мотор бил с “голямата плоча” и без вадене няма как. Само биелните + маслена помпа ще сменим сега (и всички винтчета, болтчета, гайки и гарнитурки разбира се).
Предвид как си обслужвам колата и консумативите, които ползвам (смяна на 5-7к км според зависи колко навъртя през сезона и масло Ravenol 0w40 SSL) едва ли мога да очаквам драми в скоро време.
Зараси многото нагари мисля вече всяка смяна да я правя с добавка за промиване :dunno:
Утре сглабят и излитам. Реших да налея Petronas 0w40 за първите 5-600км и после да налея Ravenol-a
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 29 Мар 2026, 13:29

Колега, двигателя ти е чист, с изключение на малко лак. С добвки не можеш да го махнаш, спести си парите и усилията.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 29 Мар 2026, 14:34

В картера имаше доста повече, особено покрай гарнитурата като го разчоплиш и падаше на люспи. Все пак първата смяна следващата седмица ще е с промивка, така и така съм я купил :lol:

Повече спирам да я мисля тая кола, че само се филмирам и харча излишни пари :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 30 Мар 2026, 16:22

Здравейте, Колеги. Имам питане за dci 1,5, евро 6, 180000 км. До този момент ползвам Bardahl, 5w30, C4. Нямам оплакване към момента, почти няма промяна от смяна до смяна през 10-12 000. Понеже някъде назад в темата четох, че Bardahl е прехвалено масло, отворих един сайт да видя кои масла отцоварят на същите параметри - Elf, Motul, Fuchs Titan, Liqui Moly, Eneos, Petronas, Persol, Comma, Valvoline и North sea. Въпросът ми дали има съществена разлика в качеството на марките, за да си струва да сменя Бардала.

Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 31 Мар 2026, 10:00

Според мен почти всички от изброените са по-добре от Bardahl :bchug:

Petronas имам опит с 5w30: отлично се държеше в TDS-a. 0 разход и колата работеше много тихо. Преди това беше с Comma...пак не харчеше, но работеше осезаемо по-шумно.
В момента имам 0w40 Petronas в двигателя на Zката - но няма да трупам впечатления.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Compact M43B16
Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16

Мнение от Vasko_G » 31 Мар 2026, 12:44

Don_Diego написа:Според мен почти всички от изброените са по-добре от Bardahl :bchug:

Petronas имам опит с 5w30: отлично се държеше в TDS-a. 0 разход и колата работеше много тихо. Преди това беше с Comma...пак не харчеше, но работеше осезаемо по-шумно.
В момента имам 0w40 Petronas в двигателя на Zката - но няма да трупам впечатления.
Благодаря, Диего, един глас за петронас.

Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk

Предишна

Назад към Е60/Е61