С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Адаш, с такова карам Zката…като изкпчим драмата с лагерите, която наследих - маслото е мръсен топ!
N52 дето се слави за маслояд - не го пипа и температурно се държи супер при всякакво каране. А двигателя не се чува как работи
За Шкодичката предвид, че се кара от крадена от който я хване в офиса - поръчах Ravenol VMP. Сега гледам, че май малко са ме натоварили с цената ама здраве да е (10-15€ разлика с повечето тукашни онлайн магазини). Да товари фирмата, а после като поръчвам за моята си кола да съм на “тънка лайстна”
N52 дето се слави за маслояд - не го пипа и температурно се държи супер при всякакво каране. А двигателя не се чува как работи
За Шкодичката предвид, че се кара от крадена от който я хване в офиса - поръчах Ravenol VMP. Сега гледам, че май малко са ме натоварили с цената ама здраве да е (10-15€ разлика с повечето тукашни онлайн магазини). Да товари фирмата, а после като поръчвам за моята си кола да съм на “тънка лайстна”
Don_Diego написа:Адаш, с такова карам Zката…като изкпчим драмата с лагерите, която наследих - маслото е мръсен топ!
Колега, а изясни ли се проблема със стружките?
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Не 23ти я оставям в сервиза да я правят и тогава ще знам със сигурност. Поради работни ангажименти и пътувания не мога по-рано
Иначе общото мнение на всички приемници в софийските представителства на BMW, моят майстор и още няколко други по-тясно специализирани с BMW е, че драмата е от биелните лагери вследствие на 25+к интервал между смените на масло в миналото. Щяло да има износване и на другите, но много по-малко уж
.
Пак казвам колата има нулев разход на масло при нормална експлоатация и почти минимален разход при здраво натискане (0w40 масло), няма драми с налягане на маслото, нито промяна в звука на двигателя или нещо да чука при палене/гасене и по-време на работа.
Съвета на всички е "бързия ремонт" - сваляне на моста, картера и оттам да се сменят лагери и маслена помпа без да се вади мотора.
Иначе общото мнение на всички приемници в софийските представителства на BMW, моят майстор и още няколко други по-тясно специализирани с BMW е, че драмата е от биелните лагери вследствие на 25+к интервал между смените на масло в миналото. Щяло да има износване и на другите, но много по-малко уж
. Пак казвам колата има нулев разход на масло при нормална експлоатация и почти минимален разход при здраво натискане (0w40 масло), няма драми с налягане на маслото, нито промяна в звука на двигателя или нещо да чука при палене/гасене и по-време на работа.
Съвета на всички е "бързия ремонт" - сваляне на моста, картера и оттам да се сменят лагери и маслена помпа без да се вади мотора.
С биелните лагери проблем може да има, ако вискозитета на маслото е паднал сериозно поради някакви причини(прегряване на двиг., сложено е масло с нисък вискозитет, попаднало е много гориво или друго), или е карана често като на състезание. При нормална експлоатация, даже и с удълженни интервали за смяна на масло, до такива няма как да се стигне. При мен например до 130к съм имал само 4 смени на интервали от 20 до 35к км, в момента е на 357к км, анализите показват нормално да не казвам минимално износване на лагерите(според медта, калая и оловото). Но като си решил, действай. Интересно е какво ще се установи при ремонта. Искай да ти покажат подменените части направи снимки ако може.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Интеркарс.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Don_Diego
- ентусиаст
-
zaharia написа:С биелните лагери проблем може да има, ако вискозитета на маслото е паднал сериозно поради някакви причини(прегряване на двиг., сложено е масло с нисък вискозитет, попаднало е много гориво или друго), или е карана често като на състезание. При нормална експлоатация, даже и с удълженни интервали за смяна на масло, до такива няма как да се стигне. При мен например до 130к съм имал само 4 смени на интервали от 20 до 35к км, в момента е на 357к км, анализите показват нормално да не казвам минимално износване на лагерите(според медта, калая и оловото). Но като си решил, действай. Интересно е какво ще се установи при ремонта. Искай да ти покажат подменените части направи снимки ако може.
Днес отворихме отдолу…прилагам снимки.
В много начален стадий хванахме проблема. За съжаление няма вариант да сменим лагерите откъм буталото, че този мотор бил с “голямата плоча” и без вадене няма как. Само биелните + маслена помпа ще сменим сега (и всички винтчета, болтчета, гайки и гарнитурки разбира се).
Предвид как си обслужвам колата и консумативите, които ползвам (смяна на 5-7к км според зависи колко навъртя през сезона и масло Ravenol 0w40 SSL) едва ли мога да очаквам драми в скоро време.
Зараси многото нагари мисля вече всяка смяна да я правя с добавка за промиване
Утре сглабят и излитам. Реших да налея Petronas 0w40 за първите 5-600км и после да налея Ravenol-a
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Колега, двигателя ти е чист, с изключение на малко лак. С добвки не можеш да го махнаш, спести си парите и усилията.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
В картера имаше доста повече, особено покрай гарнитурата като го разчоплиш и падаше на люспи. Все пак първата смяна следващата седмица ще е с промивка, така и така съм я купил
Повече спирам да я мисля тая кола, че само се филмирам и харча излишни пари
Повече спирам да я мисля тая кола, че само се филмирам и харча излишни пари
- Vasko_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Compact M43B16
- Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16
Здравейте, Колеги. Имам питане за dci 1,5, евро 6, 180000 км. До този момент ползвам Bardahl, 5w30, C4. Нямам оплакване към момента, почти няма промяна от смяна до смяна през 10-12 000. Понеже някъде назад в темата четох, че Bardahl е прехвалено масло, отворих един сайт да видя кои масла отцоварят на същите параметри - Elf, Motul, Fuchs Titan, Liqui Moly, Eneos, Petronas, Persol, Comma, Valvoline и North sea. Въпросът ми дали има съществена разлика в качеството на марките, за да си струва да сменя Бардала.
Изпратено от моят Lenovo TB-8505X с помощта на Tapatalk
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Според мен почти всички от изброените са по-добре от Bardahl
Petronas имам опит с 5w30: отлично се държеше в TDS-a. 0 разход и колата работеше много тихо. Преди това беше с Comma...пак не харчеше, но работеше осезаемо по-шумно.
В момента имам 0w40 Petronas в двигателя на Zката - но няма да трупам впечатления.
Petronas имам опит с 5w30: отлично се държеше в TDS-a. 0 разход и колата работеше много тихо. Преди това беше с Comma...пак не харчеше, но работеше осезаемо по-шумно.
В момента имам 0w40 Petronas в двигателя на Zката - но няма да трупам впечатления.
- Vasko_G
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Compact M43B16
- Детайли за колата: BMW Compact, 1994/10, автоматик, М43B16
Благодаря, Диего, един глас за петронас.Don_Diego написа:Според мен почти всички от изброените са по-добре от Bardahl![]()