луфт във волана, само в изправено положение

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: be em we
Детайли за колата: 330ci e46

луфт във волана, само в изправено положение

Мнение от mu6a4 » 30 Яну 2020, 23:37

Здравейте,

Колата е 535d фейслифт 2008г.
Имам интересен "проблем", който се изразява в празен ход във волана само когато е в изправено положение.
Празният ход/луфт е около 1-1.5см и отсъства когато се навие волана наляво/надясно. Колата не е с активна рейка.
Рейката е рециклирана преди няколко месеца. Луфтът го имаше и от преди това.
Каретата по кормилния прът са ОК. Включително е проверен и болта на волана за всеки случай.

Интерестната част е в това, че когато колата е студена - няма проблеми. Прави ми впечатление, че празния ход се появява само след дълго каране, когато всичко е позагряло добре...колкото и странно да звучи.

Всякакви предположение са добре дошли, защото уж всичко е проверено и е здраво, но проблемът си остава и не е приятно при каране с по-високи скорости. :roll:

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Re: луфт във волана, само в изправено положение

Мнение от datchko » 31 Яну 2020, 12:53

mu6a4 написа:Здравейте,

Колата е 535d фейслифт 2008г.
Имам интересен "проблем", който се изразява в празен ход във волана само когато е в изправено положение.
Празният ход/луфт е около 1-1.5см и отсъства когато се навие волана наляво/надясно. Колата не е с активна рейка.
Рейката е рециклирана преди няколко месеца. Луфтът го имаше и от преди това.
Каретата по кормилния прът са ОК. Включително е проверен и болта на волана за всеки случай.

Интерестната част е в това, че когато колата е студена - няма проблеми. Прави ми впечатление, че празния ход се появява само след дълго каране, когато всичко е позагряло добре...колкото и странно да звучи.

Всякакви предположение са добре дошли, защото уж всичко е проверено и е здраво, но проблемът си остава и не е приятно при каране с по-високи скорости. :roll:

Ако рейката е добре, според мен са каретата по кормилния прът. Как ги проверихте, че са здрави?

Другата възможност е да са кормилните накрайници - външни и вътрешни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 31 Яну 2020, 13:20

Пробвай при загасен двигател как е положението. При липса на хидравлично усилване ще разбереш къде са луфтовете. Не знам при 535д дали има място да се бръкне до рейката. Бръкни при рейката долу и на ръка завърти, веднага ще разбереш дали има луфт в зъбната двойка или по карета до волана, или в кормилните накрайници. При обикновенна рейка там може да имаш луфтове, при активната вече е малко по-сложно.

ентусиаст
Аватар
Кара: харабийската
Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
Детайли за колата: Пълно шукаритети!

Мнение от Richmond » 01 Фев 2020, 1:43

Аз имам абсолютно същия проблем, мисля си , че е от самата рейка. Споменахте , болт на волата за кого става въпрос, този който е под AIRBAGA ? Другия вариант, е вътрешен накрайник дали може да е ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mu6a4 » 01 Фев 2020, 3:54

https://youtu.be/wOiCN7qpSD0

Ето това е на загасена, добре загряла кола след известно време каране.

Кормилният прът е свалян, каретата са стегнати, без луфтове. А и все пак проблемът не е постоянен. По някое време нещо "олабва" и започвам да се съмнявам и аз в рейката въпреки че е рециклирана.

ентусиаст
Аватар
Кара: харабийската
Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
Детайли за колата: Пълно шукаритети!

Мнение от Richmond » 01 Фев 2020, 10:14

Същата работа и при мен, а за какво рециклира рейката , луфт ? Аз лично мисля да прибягна към тази операция, обаче тука "рециклиране" е много общо понятие, според мен единствено си заслужава да се смени ПРЪТА вътре, иначе нищо не правим.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 01 Фев 2020, 11:32

mu6a4 написа:https://youtu.be/wOiCN7qpSD0

Ето това е на загасена, добре загряла кола след известно време каране.

Кормилният прът е свалян, каретата са стегнати, без луфтове. А и все пак проблемът не е постоянен. По някое време нещо "олабва" и започвам да се съмнявам и аз в рейката въпреки че е рециклирана.

Това, което показваш е ужасно. Иди някъде да ти видят рейката и самият луфт в нея как е. Така както казваш ,че кормилния прът и каретата са проверени, този луфт може да идва от износена зъбна двойка в рейката.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mu6a4 » 02 Фев 2020, 17:42

Richmond написа:Същата работа и при мен, а за какво рециклира рейката , луфт ? Аз лично мисля да прибягна към тази операция, обаче тука "рециклиране" е много общо понятие, според мен единствено си заслужава да се смени ПРЪТА вътре, иначе нищо не правим.

Рейката я рециклирах заради метално чукане при рязък ляв-десен. Мислех че покрай рециклирането и луфта във волана ще бъде отстранен, но...

Странното е, че сега като я карам по 15м в посока, тамън влиза в работна температура и трябва да слизам - проблема го няма. А като го има е само на прав волан...това е някаква мистерия. Износена зъбна 2ка по средата да предположим, тогава защо не е постоянен луфта. Хидравличната течност да допринася?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koziak » 02 Фев 2020, 20:36

Абсолютно същия проблем имах и аз. Смених всичките накрайници, смених карето на волана, рециклирах и рейката ч, сменял съм и хидравличното масло. Нищо не помогна. Така я продадох колата. Според мен е от самата рейка проблема, така и не си обясних как не се появява постоянно проблема

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mu6a4 » 12 Фев 2020, 1:54

Последната версия, която е чисто хипотетична, е че след определен момент oil cooler-a на рейката не може да смогне(може би защото е блокиран заради по-големия intercooler) и маслото прегрява, от там и проблема.

Назад към Е60/Е61