луфт във волана, само в изправено положение
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- mu6a4
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: be em we
- Детайли за колата: 330ci e46
луфт във волана, само в изправено положение
Здравейте,
Колата е 535d фейслифт 2008г.
Имам интересен "проблем", който се изразява в празен ход във волана само когато е в изправено положение.
Празният ход/луфт е около 1-1.5см и отсъства когато се навие волана наляво/надясно. Колата не е с активна рейка.
Рейката е рециклирана преди няколко месеца. Луфтът го имаше и от преди това.
Каретата по кормилния прът са ОК. Включително е проверен и болта на волана за всеки случай.
Интерестната част е в това, че когато колата е студена - няма проблеми. Прави ми впечатление, че празния ход се появява само след дълго каране, когато всичко е позагряло добре...колкото и странно да звучи.
Всякакви предположение са добре дошли, защото уж всичко е проверено и е здраво, но проблемът си остава и не е приятно при каране с по-високи скорости.
Имам интересен "проблем", който се изразява в празен ход във волана само когато е в изправено положение.
Празният ход/луфт е около 1-1.5см и отсъства когато се навие волана наляво/надясно. Колата не е с активна рейка.
Каретата по кормилния прът са ОК. Включително е проверен и болта на волана за всеки случай.
Интерестната част е в това, че когато колата е студена - няма проблеми. Прави ми впечатление, че празния ход се появява само след дълго каране, когато всичко е позагряло добре...колкото и странно да звучи.
Всякакви предположение са добре дошли, защото уж всичко е проверено и е здраво, но проблемът си остава и не е приятно при каране с по-високи скорости.

- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
Re: луфт във волана, само в изправено положение
mu6a4 написа:Здравейте,
Ако рейката е добре, според мен са каретата по кормилния прът. Как ги проверихте, че са здрави?
Другата възможност е да са кормилните накрайници - външни и вътрешни.
- toni
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '05
Пробвай при загасен двигател как е положението. При липса на хидравлично усилване ще разбереш къде са луфтовете. Не знам при 535д дали има място да се бръкне до рейката. Бръкни при рейката долу и на ръка завърти, веднага ще разбереш дали има луфт в зъбната двойка или по карета до волана, или в кормилните накрайници. При обикновенна рейка там може да имаш луфтове, при активната вече е малко по-сложно.
- Richmond
- ентусиаст
-
- Кара: харабийската
- Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
- Детайли за колата: Пълно шукаритети!
Аз имам абсолютно същия проблем, мисля си , че е от самата рейка. Споменахте , болт на волата за кого става въпрос, този който е под AIRBAGA ? Другия вариант, е вътрешен накрайник дали може да е ?
- mu6a4
- кандидат ентусиаст
-
https://youtu.be/wOiCN7qpSD0
Ето това е на загасена, добре загряла кола след известно време каране.
Кормилният прът е свалян, каретата са стегнати, без луфтове. А и все пак проблемът не е постоянен. По някое време нещо "олабва" и започвам да се съмнявам и аз в рейката въпреки че е рециклирана.
Кормилният прът е свалян, каретата са стегнати, без луфтове. А и все пак проблемът не е постоянен. По някое време нещо "олабва" и започвам да се съмнявам и аз в рейката въпреки че е рециклирана.
- Richmond
- ентусиаст
-
- Кара: харабийската
- Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
- Детайли за колата: Пълно шукаритети!
Същата работа и при мен, а за какво рециклира рейката , луфт ? Аз лично мисля да прибягна към тази операция, обаче тука "рециклиране" е много общо понятие, според мен единствено си заслужава да се смени ПРЪТА вътре, иначе нищо не правим.
- toni
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '05
mu6a4 написа:https://youtu.be/wOiCN7qpSD0
Това, което показваш е ужасно. Иди някъде да ти видят рейката и самият луфт в нея как е. Така както казваш ,че кормилния прът и каретата са проверени, този луфт може да идва от износена зъбна двойка в рейката.
- mu6a4
- кандидат ентусиаст
-
Richmond написа:Същата работа и при мен, а за какво рециклира рейката , луфт ? Аз лично мисля да прибягна към тази операция, обаче тука "рециклиране" е много общо понятие, според мен единствено си заслужава да се смени ПРЪТА вътре, иначе нищо не правим.
Рейката я рециклирах заради метално чукане при рязък ляв-десен. Мислех че покрай рециклирането и луфта във волана ще бъде отстранен, но...
Странното е, че сега като я карам по 15м в посока, тамън влиза в работна температура и трябва да слизам - проблема го няма. А като го има е само на прав волан...това е някаква мистерия. Износена зъбна 2ка по средата да предположим, тогава защо не е постоянен луфта. Хидравличната течност да допринася?
Абсолютно същия проблем имах и аз. Смених всичките накрайници, смених карето на волана, рециклирах и рейката ч, сменял съм и хидравличното масло. Нищо не помогна. Така я продадох колата. Според мен е от самата рейка проблема, така и не си обясних как не се появява постоянно проблема
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- mu6a4
- кандидат ентусиаст
-
Последната версия, която е чисто хипотетична, е че след определен момент oil cooler-a на рейката не може да смогне(може би защото е блокиран заради по-големия intercooler) и маслото прегрява, от там и проблема.
10 мнения
• Страница 1 от 1