Забавено включване на климатроника?

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 i E60 N52B30AF
Мечтае да кара: Bmw 550 i xDrive

Re: Забавено включване на климатроника?

Мнение от ristaka 82 » 22 Юли 2016, 17:18

Миналата година ги сменях, но ще ги погледна да не са се подушили с листа че пред работа я спирам под едно голямо дърво.....
Дали има връзка... ,нали климатика на студено работи на вътрешен кръг на циркулация на въздуха и не преминава през тях....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 740 d xDrive M Sportpaket 2020

Мнение от atanasov_aa » 22 Юли 2016, 22:44

memorex написа:Причините са няколко.Почва се от смяна филтър купе.Ако не е това питай пак.
А, от замърсен температурен сензор на климатроник в купето или от не добре охладен таралеж, не може ли да се получи същия ефект.

П.П. При друга марка се получи подобно нещо от замърсен температурен сензор на климатроник в купето. Наложи се да се издуха в решетката с въздух и после се оправи.
Някъде бях чел, че при другите модели на БМВ се получава от не добро охлаждане на таралежа. След като изстинел, се е е оправяло. Тука така ли е?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 i E60 N52B30AF
Мечтае да кара: Bmw 550 i xDrive

Мнение от ristaka 82 » 22 Юли 2016, 23:46

Вероятно има нещо общо с температурата защото като престой колата изгасена се оправя. Както писах по горе прави го само при дълго пътуване и в голяма жега по обед.....
Сега съм на море но прибера ли се ще си купя един спрей с мъркуч за почистване на авто климатици и мисля да го изпръскам на пуснат климатик през отворите на климатроника .
Ще продухам и решетката на панела на климатроника с въздух под налягане ако се е наблъскани с прахоляк.....
Нашия модел има ли таралеж и как мога да достигна до него да го пичистя.... дали няма да стигне почистващи спрей до него като пръскам директно през отворите отгоре под филтрите на климатроника.....

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 23 Юли 2016, 0:35

При теб разбрахме че, компресора изключва след определено време на дълъг път.
1.Претоварване на двигателя
2.Изпарителя се обледенява
3.Температура охл.течност твърде висока.Прегрява маторя
4.Изключва по високо налягане на фреона или ниско такова.
Повреден сензор,липса на въздухопоток,мръсен таралеж и т.н са причини за един от горните трипове.
Но,аз не съм спец по тия проблеми .Работата е тънка , има си сервизи .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 535xd LCI

Мнение от lusienk » 25 Юли 2016, 12:16

ristaka 82 написа:Привет колеги....
При мен вече втори път извън градско каране в жегите по обед както карам и студеното спира сякаш компресора изклучва.Двата пъти става на преходи над 100км. Каквото и да натискам по климатроника почти не охлажда след този момент. Ако изгася колата и запаля след 10 мин. пак сичко си е ОК. Климатика си охлажда много силно и бързо влиза в работен режим при запалване. Интересно какво може да го кара така да изключва.....

Моят съвет е следния. След , като спре да духа студено и изгасиш колата, погледни дали се образува локва под колата от конденза на климатика. Ако се образува локва, проблема е в намаляло количество на хладилния агент. При недостатъчно количество хладилен агент (фреон) температурата на изпарение е много ниска и изпарителя замръзва. Можеш да обърнеш внимание, като спре да ти духа студено, дали и струята на въздуха от въздуховодите не е намаляла.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530xd

Мнение от themoldestone » 25 Юли 2016, 16:00

Колега, моята кола скоро я проверяваха - доляха й 20 грама фреон, нямаше почти никакви загуби. Винаги на по-топло време си прави локва отдолу. На други познати колите, също проверени при климатикаджии, пак правят локви. Не искам да споря, просто споделям личен опит.

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 25 Юли 2016, 20:00

Единия говори за едно а другия за друго въпреки че според мен и двамата сте прави.Ако се държи включен климатика и ръчно се намали силата на обдухване на вентилатора то изпарителя ще се обледени и понеже въздуха няма от къде да мине ще спре да духа от духалките в купето или поне ще падне силата значително.След като компресора спре по защита то почва размръзяването и тече вода естествено.Естествено е и това че се образува конденз при работа на климатика който се отича под колата и естествено се забелязва при спрян автомобил. :mhihi:
Аз лично го държа на авто и макар че понякога се схващам , не съм имал проблеми от сорта.Май че и друг път сме го обсъждали или пък стана дежа вю. :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от MilenS » 30 Юли 2016, 0:39

при мен се случи следното , и аз имах забавено включване на климатроника и накрая ме остави на магистралата , блокира ми компресора скъса ремъка навъртяго на демферната шайба и до там и това всичко стана при едно спиране за кафе . След което нов компресор и всичко сега е ок .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60

Мнение от SDLS » 18 Авг 2016, 3:19

Забавеното включване на климатроника се оказа наистина проблем в клапана...

Оставих колата в сервиз и проверихме навсякъде за такъв клапан, но никъде нямаха, дори във фирмите, които колегата беше пуснал.
Изборът беше нов компресор или да издържа още 1 месец студеното да тръгва на 7-мата минута..
И, о, чудо.. на същия ден в сервиза (не за климатроници, в затънтен сервиз в малък град) от нищото идва Мерцедес с проблемен компресор и човека идва направо с нов в ръката... иска да му бъде сменен.... и, о, чудо.. клапана от неговия повреден компресор бе 1 към 1 с моя :mrgreen: Проблемът му не беше в клапана, така че веднага го свалихме и сложихме на моя компресор.. Това даже не бих го нарекъл късмет, а абсолютно невъзможно стечение на обстоятелствата, но явно стават чудеса... И цялата работа ми излезе безплатна :mhihi: след смяната на клапана, климатроника тръгва след 10 секунди и при най-големите жеги. Благодаря много на колегите, които ме насочиха към проблема и съветвам другите колеги, които се оплакват от такъв проблем да търсят и сменят смело гадния клапан :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 18 Авг 2016, 11:08

SDLS написа:Забавеното включване на климатроника се оказа наистина проблем в клапана...

Оставих колата в сервиз и проверихме навсякъде за такъв клапан, но никъде нямаха, дори във фирмите, които колегата беше пуснал.
Изборът беше нов компресор или да издържа още 1 месец студеното да тръгва на 7-мата минута..
И, о, чудо.. на същия ден в сервиза (не за климатроници, в затънтен сервиз в малък град) от нищото идва Мерцедес с проблемен компресор и човека идва направо с нов в ръката... иска да му бъде сменен.... и, о, чудо.. клапана от неговия повреден компресор бе 1 към 1 с моя :mrgreen: Проблемът му не беше в клапана, така че веднага го свалихме и сложихме на моя компресор.. Това даже не бих го нарекъл късмет, а абсолютно невъзможно стечение на обстоятелствата, но явно стават чудеса... И цялата работа ми излезе безплатна :mhihi: след смяната на клапана, климатроника тръгва след 10 секунди и при най-големите жеги. Благодаря много на колегите, които ме насочиха към проблема и съветвам другите колеги, които се оплакват от такъв проблем да търсят и сменят смело гадния клапан :driving:

А от къде се е сдобил човека с клапана ?

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 18 Авг 2016, 11:15

B.Stoimenov написа:А от къде се е сдобил човека с клапана ?

Не четеш внимателно :mhihi: Човека с мерцедеса си е сменил целия компресор и са взели клапана от неработещия компресор, който клапан е бил ок и колегат е "намазал" :mhihi:
Последна промяна Trixster на 18 Авг 2016, 11:48, променена общо 1 път
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 18 Авг 2016, 11:44

Trixster написа:
B.Stoimenov написа:А от къде се е сдобил човека с клапана ?

Не четеш внимателно :mhihi: Човека с мерцедеса си е сменил целия компресор и са взели клапана от неработещия, който е бил ок и колегат е "намазал" :mhihi:

:yes: да явно не съм разбрал правилно !

Предишна

Назад към Е60/Е61