Въпрос за пружини

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Re: Въпрос за пружини

Мнение от bezdomnia » 17 Мар 2014, 19:52

sawion написа:можеш разбира се, но имай предвид, че различните амортисьори имат различни бъмпери (това е тампона който седи на лъскавата част на амортисьора и ограничава хода му при рязко пропадане в дупка например). Най-много ще я вдигнеш с пружини от 535Д с нормално окачване. Аз тях ги измерих като най-дебели в една морга и колата ми се вдигна с 2 пръста (бях със спорт съспеншън сеттинг окачване)

и няма да прецакам амортисьора като го разпъна повече с по дългата прожина,така ли

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 17 Мар 2014, 23:09

Спорни амортисьори с обикновенни пружини не е препоръчително както и обратното. Скъсява се живота на амортисьора доста.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530da 04'
Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
Детайли за колата: China Maina Town Tuning

Мнение от sawion » 18 Мар 2014, 21:07

според мен това са слухове, и всеки който е виждал разглобен амортисьор го знае (било то газово-маслед или маслен)

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: на Marina Bay Street Circuit

Мнение от shumisho » 18 Мар 2014, 21:37

Аз също съм чувал от много хора, които разбират, че не е проблем, но не мога да изказвам крайни мнения :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 18 Мар 2014, 21:42

аз също съм се интересувал от това последното и конкретно за Е60/61, и макар да не съм разглобявал амортисьор, има цели теми по този въпрос където маса хора казват че са карали с по-ниски пружини от Х-десет хил. километра и нямат никакъв проблем със оригиналните амортисьори. може и да се дължи на здравите амортисъори на този модел (което е така).
а и говорим за нормалните държави с нормални пътища, и вероятно реални км на колите им.
също така, сваляне с 20-30 мм е приемливо за амортисьора, обаче 40-50 мм е съвсем друга история откъм натоварване.
при вдигане на по-високи пружини предполагам важи същото - тук в тази тема говорим за вдигане с 10-15 мм, което изобщо не е много.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 18 Мар 2014, 22:29

Ами аз изчетох доста теми и мнения и за това не сложих само пружини, които вече имах, ами търсих и купих М амортисьори. Амортисьорите са изчислени за дадена пружина, когато сложиш по-твърди/по-меки пружижини дъмпинга на амортисьора се намалява/увеличава и това съществено съкращава неговият живот. Също така амортисьорите са проектирани да работят повече в даден диапазон (обиране на малки неравности), скагайки други пружини точно този диапазон се измества.

Повечето колеги искат да минат на стандартно окачване, там цените на амортисьорите са около 180-200лв. с отстъпката, не виждам какъв е проблема за да получат максимума от това, което искат. Все пак караме нормални коли, а вие искате да минете с 100лв.

П.П. Има разлика от около 2-3см. в дължината на разпънатия амортисьор между спортен и стандартен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 18 Мар 2014, 22:42

за настройката на конкретен амортисьор към конкретна пружина съм абсолютно съгласен - аз затова сложих гореспоменатата комбинация от афтърмаркет части. FSD-тата са разработвани специално на основата на Про-Кита на Eibach, и също се продават и като комплект. И мнението ми е че работят в пълна хармония. Дори интересното е че противно на очакванията ми с големи и тежки джанти (19-ки) дори като че ли имат по-добро поведение отколкото със супер леките зимни 16-ки. Това показва че окачването е разработвано с определен тип клиент като основа, и е направено конкретно за неговите нужди.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от iceblast » 18 Мар 2014, 22:47

Това е положението, въпрос на избор е. При всички положения здрав амортисьор няма да замине веднага, но гаранция ще замине доста по-бързо с различна пружина, отколкото с такава пригодена за него.

Ако ще си карате колите съвета ми е да си купите нови амортисьори и да дадете един път пари за работа (предполагам повечето, които имат интерес към интервенцията няма да го направят сами) и след това да се радвате на новата возия.

ентусиаст
Аватар
Кара: e60ka

Мнение от krasi_bmw » 25 Май 2015, 22:38

Малко помощ ако може,смених си пружините с по -ниски оригинални не спортни и колата ми стана с 10мм разлика във височината от ляво и дясно.От дясно е по -ниска ,а преди не съм забелязал да има ,пружините са еднакви купувани предни от една кола и задни от 2ра,монтажа е правен както трябва След монтажа всички тампони са стегнати на замята .Това нормално ли е ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 26 Май 2015, 0:10

krasi_bmw написа:Малко помощ ако може,смених си пружините с по -ниски оригинални не спортни и колата ми стана с 10мм разлика във височината от ляво и дясно.От дясно е по -ниска ,а преди не съм забелязал да има ,пружините са еднакви купувани предни от една кола и задни от 2ра,монтажа е правен както трябва След монтажа всички тампони са стегнати на замята .Това нормално ли е ....

Честно да ти кажа колега, имах преди едно е36, сложих му по ниски пружини и от дясната страна ми се виждаше по ниско, както и тази сега ми се вижда по ниска от дясната страна и като цяло май всички БМВ-та са по ниски от дясната страна :D :D :D Нека ме поправи някой ако греша :D :D
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 26 Май 2015, 7:57

netmurder написа:
krasi_bmw написа:Малко помощ ако може,смених си пружините с по -ниски оригинални не спортни и колата ми стана с 10мм разлика във височината от ляво и дясно.От дясно е по -ниска ,а преди не съм забелязал да има ,пружините са еднакви купувани предни от една кола и задни от 2ра,монтажа е правен както трябва След монтажа всички тампони са стегнати на замята .Това нормално ли е ....

Честно да ти кажа колега, имах преди едно е36, сложих му по ниски пружини и от дясната страна ми се виждаше по ниско, както и тази сега ми се вижда по ниска от дясната страна и като цяло май всички БМВ-та са по ниски от дясната страна :D :D :D Нека ме поправи някой ако греша :D :D

+1 :yes:
Преди карах Е39 с M Sport Suspension и тя си беше от дясно с 10-15мм по-ниска.
Сега карам Е60 с къси пружини - и тя от дясно е малко по-ниска!!! :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 26 Май 2015, 8:05

Ами не съм съгласен с тая констатация и по-скоро нещо не е, както трябва, за да ви е по-ниска от едната страна колата ?!!? Толкова ме заинтригува, че слязох да меря с рулетка и няма такава работа при мен :D

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 26 Май 2015, 10:45

И аз не го намирам за нормално, но на стара ми кола сменях амортесорите с нови и пак си остана разликата... 100 пъти проверявах дали са поставени правилно (L/R) - всико беше ОК. По окачването нямаше нещо да хлопа/тропа и т.н. Остава дясната пружина да е била по-мека, но в един момент просто се бях уморил да се занимавам с този "проблем". При сегашната ми кола като забелязах същата разлика, вече вдигнах ръце и не се занимавам... отдавам го на неравен под!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 Е70 3.0si

Мнение от Tinaki » 22 Юни 2015, 18:06

Пичове, дойде и моя ред за пружини, но ударих на камък..... когато взех колата,смених предните амортисьори и от тогава майстора каза че пружините са омекнали, тъй като предницата седяло на "Шоковите тампони на амортисьора,а не седи на пружините" поръчах си пружини Kayaba , но при монтажа видяхме че са различни ... моите са с голяма чупка, а въпросните пружини който са за стандартно окачване при тех я няма, и се отказахме да ги слагаме.

Ето снимка на поръчаната пружина:
Изображение

А мойте са като тези, с чупка:
Изображение

Въпроса ми е, тези поръчаните, ще станат ли, или трябва да търся други, и ако се налага други, ще съм благодарен за някакъв номер

Предишна

Назад към Е60/Е61