DIY: Автоматично затваряне на багажника (седан)
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- badjo E60
- младши ентусиаст
-
- Кара: bmw F 11 530 D
- Мечтае да кара: BMW М6 Купе Кабрио
Re: DIY: Автоматично затваряне на багажника (седан)
Колега,ти вече направи изобретението
Сега може да го развиеш и като бизнес и да дадеш няква цена за съфорумците 

- StelllsKi
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 318i m43
- Мечтае да кара: X6 --- ----
Здрасти! Супер е това което си постигнал,в момента реализирам това изпълнение на е46 там е малко по трудно заради ограниченото място на което трябва да се постави цилиндъра.При теб защо не сложиш някакъв дросел и да регулираш налягането за да се затваря по бавно багажника.Искам да те попитам също на колко атмосфери се отваря багажника и съответно на колко се затваря и самата помпа за какво налягане е.
- toni
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '05
Нямам никъква комерсиална цел за това, което направих. Ако някой иска, ще му помогна на драго сърце. За системата. Има си дросел и се регулира налягането в момента. Това в момента е възможно най-бавното затваряне. Багажника се отваряне съвсем самостоятелно, така е направен фабрично, иначе се затваря на 7.5 атмосфери. Компресора го дават да помпи макс. 13 атм. (мисля), което значително повече, отколкото може да издържи цилиндъра. А той самия е за 10 атм. макс.
- StelllsKi
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 318i m43
- Мечтае да кара: X6 --- ----
Да после се загледах че го използваш само за затваряне.А при мен съм намерил двойнодействащ цилиндър FESTO който пригодих за монтаж на мястото на оригиналния амортесор на лявата панта на капака на багажника.И искам както да отварям така и да затварям капака от дистанционното.За целта и аз си спретнах едно модулче буквално ще работи като тригер и се захранва от бравичката на багажника и с два клапана ще превключва съответно нагоре и надолу.А относно помпата си мисля за тези които използват за автомобилните тромби но сега като ми казваш че за твоя капак са нужни 7 атмосфери си мисля че тази помпа ще отпадне защото моя багажник би трябвало да се затваря по трудно от твоя а съответно и за вдигането пак няма да достига въздух,самата помпа изкарва някъде към 6 бар най-много което явно ще е малко.А на тази помпа се спрях заради ниската цена и компактния размер и това че нагнетява почти моментално което ми спестява допълнителен цилиндър за въздух и от там датчик налягане и т.н.
А относно твоя капак можеш да си го направиш да се сваля и от дистанционното само трябва да сложиш един краен изключвател който да е натиснат когато е отворен капака да му използваш нормално отворения контакт единия край на контакта слагаш на маса другия край към едно 12 волта реле на единия извод на бобината му а втория извод на бобината слагаш към проводника който получава плюс когато натиснеш копчето за багажника на дистанционното ( който захранва бравичката на багажника ) А нормално отворения контакт на това реле свързваш паралелно към този бутон който си сложил за затваряне.По този начин действието е следното
1-багажника е затворен
2-натискаш бутона от дистанционното и отваряш багажника
3- когато се отвори капака се натиска крайния изкл и той подава маса на релето
4- когато натиснеш отново бутона за отваряне на багажника релето сработва заедно с бравичката и шунтира твоя бутон и багажника се затваря.
Ами това е колега дано съм бил полезен,малко по-нататък и аз ще направя едно DIY само че за е46.
А относно твоя капак можеш да си го направиш да се сваля и от дистанционното само трябва да сложиш един краен изключвател който да е натиснат когато е отворен капака да му използваш нормално отворения контакт единия край на контакта слагаш на маса другия край към едно 12 волта реле на единия извод на бобината му а втория извод на бобината слагаш към проводника който получава плюс когато натиснеш копчето за багажника на дистанционното ( който захранва бравичката на багажника ) А нормално отворения контакт на това реле свързваш паралелно към този бутон който си сложил за затваряне.По този начин действието е следното
1-багажника е затворен
2-натискаш бутона от дистанционното и отваряш багажника
3- когато се отвори капака се натиска крайния изкл и той подава маса на релето
4- когато натиснеш отново бутона за отваряне на багажника релето сработва заедно с бравичката и шунтира твоя бутон и багажника се затваря.
Ами това е колега дано съм бил полезен,малко по-нататък и аз ще направя едно DIY само че за е46.
- fefe
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: LCI 530xd
- Мечтае да кара: Alpina B7
Само да добавя, че багажника има две дръжки от вътрешната страна, с които затварянето става без каквото и да е изцапване/допир с външността на колата.
По никакъв начин не умаловажавам твоето изобретение, колега, и даже възнамерявам да те обезпокоя съвсем скоро, за да си припомниш как се прави
По никакъв начин не умаловажавам твоето изобретение, колега, и даже възнамерявам да те обезпокоя съвсем скоро, за да си припомниш как се прави

- kostadinovj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е 60 520 D - 2006
- Мечтае да кара: 5 GT
toni написа:Нямам никъква комерсиална цел за това, което направих. Ако някой иска, ще му помогна на драго сърце. За системата. Има си дросел и се регулира налягането в момента. Това в момента е възможно най-бавното затваряне. Багажника се отваряне съвсем самостоятелно, така е направен фабрично, иначе се затваря на 7.5 атмосфери. Компресора го дават да помпи макс. 13 атм. (мисля), което значително повече, отколкото може да издържи цилиндъра. А той самия е за 10 атм. макс.
Братле, гледам че си с бургаски номера. На колко лева ти стъпа екстрата. И аз съм от Региона и може да се навия да ми спретнеш едно такова чудо!
- toni
- младши ентусиаст
-
Около 450 лева грубо като сигурно има и други дребни неща, които не съм смятал.
- ICE
- Ледения
-
- Кара: Е60 535d
- Мечтае да кара: из Las Vegas!
Евала за ентусиазма!!!
Би ли качил снимки или клипче да погледна как стои компресора в резервната гума? Благодаря предварително и мислил ли си дали не може да се скрие и той в пространството около калниците, за да може да се ползва резервната гума свободно?

Би ли качил снимки или клипче да погледна как стои компресора в резервната гума? Благодаря предварително и мислил ли си дали не може да се скрие и той в пространството около калниците, за да може да се ползва резервната гума свободно?
- toni
- младши ентусиаст
-
Ами това може да се брои като ъпдеит, компресора го махнах от мястото на резервната гума, много вибрации пренася в купето, а и стириопорената част с крика само ми се пречкаше в багажника. Мисля два варианта за прибирането му. Единия е да го сложа отдолу под акумулатора, но ще е на открито постоянно. Другия е да го вградя в джоба на на лявата кора на багажника.
- ICE
- Ледения
-
"В джоба на лявата кора на багажника" ...ми се струва перфектно!
С нетърпение чакам снимки!
С нетърпение чакам снимки!

- bu4komobil
- Потребител
-
привет колеги!темата е много интересна искам да попитам дали няма подобно нещо да се продава както ксеноните примерно за е46 защото много искам да си сложа на моята кола такава екстра
- ICE
- Ледения
-
Много ми е интересно, след монтираната от колегата toni екстра в колата му, след близо една година експлоатация, как се държи системата? Плюсове, минуси, доработки...toni написа:Около 450 лева грубо като сигурно има и други дребни неща, които не съм смятал.

- toni
- младши ентусиаст
-
Всичко си работи без отказ, в студ и жега. За съжаление това което дразни до някаква степен е тупкането при затваряне на багажника, защото ако е по-леко няма как да закопчее механизма на ключалката. Искаше ми се да сложа такава електрическа като комбитата или седмиците, но няма как да стане без резане и заваряне и това отпада като вариант. За съжаление компресора още не съм го скрил, понеже други неща ми налегнаха на главата. Иначе хубавото е колкото и да е мръсен багажника отгоре, пръстите винаги са ми чисти.
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2