Съвети при покупка на BMW E91 325xi

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар

Съвети при покупка на BMW E91 325xi

Мнение от bmwfan4444 » 16 Юли 2020, 11:42

Привет на всички!
След като прочетох доста голяма част от темите във форума, реших да напиша и аз една тема с някой друг въпрос в нея и надежда, че ще получа съвет и помощ.
Обмислям покупа на горепосочения тип автомобил, но искам да попитам относно представянето му през зимните месеци. Живея на улица от която се влиза и излиза само през два баира, които през зимата не се почистват и излизането е малко трудно особено ако има малко ледец под типичния за Добруджанския край пухкав снежец. Прочетох, че повечето колеги карат с гуми 225/45/17, нови, което разбира се ще направя и аз при евентуална покупка, но не успях да разбера много за пускането и изключването на DTC, което разбира се е друга тема за която ще прочета повече. Първият ми въпрос, какво да очаквам от Xi? Прочетох, че разпределението не е 50%-50%, а е в полза на задното, но все пак? - при разбира се хубави зимни гуми.
Вторият ми въпрос - по-високо ли е комбито от земята до края на дъното на предната броня от седана? Питам ако евентуално ми излезе читав седан, а не Туринг?
Третият ми и последен въпрос - Разполагам с бюджет до 9000. Съответно сте се достели, че търся автомобил преди фейслифта примерно 2006-2007г. Тези пари достатачни ли са? Гледам има екземпляри по 7000-8000 в автокъщи - съответено ще трябват - гражданска, данък, винетка, регистрация, преглед и т.н. Това е ясно, но все пак ще е ли скъпо първото обслужване - примерно масла, накладки, филтри, дискове? За мен е важно автомобила да е задължително ръчка 6 скорости 4х4 чист бензин - не ме притеснява разход. Не държа на интериор и екстри - мултиволан,кожа (е само панорамния таван ми е приоритет :mhihi: ) , но все пак да попитам за самия двигател той ли е по-добър или съответно 330Xi? Някои от тях създава ли проблеми примерно бутане на масло? Освен, че бях чел за късане на верига на студено ако автомобила е от първите години.
Питам,защото съм чувал от колеги и познати - "Е харесал си кола за 9000 , ама трябва да имаш значи примерно 17000 , за да ти стигне всичко за обслужване и т.н." Е да ама пред мен - съседи,приятели,роднини масово карат е61,е90, за по 7000-8000 и нямат дертове, верно са със чисто задно и "малки" двигатели (1.8-129к.с.,2.0-170к.с.), ама все пак как така става, че нямат разходи има 9000 отделени взима колата за 7800 и вика всичко е готово няма нищо по нея??? :oops: :shock: Та Това е друга тема на разговор, но просто и аз като бъдещ собственик на БМВ и то първото ми (втора кола, но първа БМВ - след малък японски хечбек) искам да случа и да си карам с кеф готиния модел.
Благодаря на всички включили се , предварително и се извинявам ако темата е сходна или я има, но наистина поизчетох доста неща и исках все пак да задам някой друг въпрос.
Поздрави! :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Re: Съвети при покупка на BMW E91 325xi

Мнение от zaharia » 17 Юли 2020, 12:19

Колега, за да знаеш какво те чака с мотора N52B25 или евентуално N52B30 при 330i разгледай темата N52B25 viewtopic.php?f=112&t=273827&start=450 и прочети задължително последните десетина страници за знаеш какво евентуално ти предстои. Трябва да знаеш, че този мотор особено в първите му версии 2005/2007 и/или при лоша поддръжка, има изключително сериозни проблеми с горенето на масло.

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan4444 » 17 Юли 2020, 15:55

Благодаря за включването, колега! А двигателят N53? Как стоят при него нещата?

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 18 Юли 2020, 13:03

Ами там вече е директно впръскване. Една дюза на всеки цилиндър по 500 пара са някъде и са си консуматив.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan4444 » 18 Юли 2020, 16:58

Благодаря за информацията!
Прочетох част от темата и най-вече последните 10 страници, да се надяваме да попадна на поне добре обслужван автомобил, ако не друго, макар и да няма много обяви като цяло за този бюджет. И май по-добре ще е от собственик, а не от автокъща.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 18 Юли 2020, 17:55

bmwfan4444 написа:Благодаря за информацията!
Прочетох част от темата и най-вече последните 10 страници, да се надяваме да попадна на поне добре обслужван автомобил, ако не друго, макар и да няма много обяви като цяло за този бюджет. И май по-добре ще е от собственик, а не от автокъща.

Явно си чел между редовете, прочети още малко и ще разбереш, че не искаш да си купиш такава кола....
Гадно звучи ама е самата истина, с други думи всички говорят, че съществува Н52б25, който да не е масларник, ама никой не е виждал такъв :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan4444 » 19 Юли 2020, 9:04

Хаха ами май си е така , колега. Прочетох добре темата аз, но за момента не съм се отказал - просто ще се въздържа, и то защото не мога да се реша на чисто задно...
Иначе погледнах и E61 ама е същия двигател май пак N52, но там е за друга тема май.
Благодаря за включванията!

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 19 Юли 2020, 9:42

bmwfan4444 написа:Хаха ами май си е така , колега. Прочетох добре темата аз, но за момента не съм се отказал - просто ще се въздържа, и то защото не мога да се реша на чисто задно...
Иначе погледнах и E61 ама е същия двигател май пак N52, но там е за друга тема май.
Благодаря за включванията!

Не си ме разбрал колега, в хдрайва най вероятно няма да имаш никакви пролеми докато е твоята тази кола, за мотора е насочен коментара ми.
Ако искаш бензинов шестак гледай само тези с директното впръскване определено са по добри, или пък Н52Б30, при него проблемите с харча на масло са по слабо изразени.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan4444 » 19 Юли 2020, 12:13

Да, колега. Може би аз не се изразих правилно, идеята ми беше, че може да избегне покупка на "проблемния" двигател с такъв , който е 4 цилиндъра примерно 2.0-150кс , 1.8-129кс , било то Е90 или Е91, но там вече си е чисто задно, и т.н. Аз изхождайки от хдрайва и бензина ми остават като опция 325 и 330, дори и в Е61.
Благодаря за коментарите. :bchug:

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 19 Юли 2020, 13:12

Тия одушените въобще не ги коментираме, остава и от тях да имаше 4х4 :shock:
Аз дори подсъзнателно ги изключвам, че съществуват :mhihi:
А ти всъщност искаш бензинова за да и сложиш газ за да е икономична ли?
По добре си вземи дизел, хем ще харчи по малко хем ще ти е по безпроблемен :yes:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan4444 » 19 Юли 2020, 17:00

Мерси много за съвета! Искам бензинче, защото дизела ме притеснява с поддръжка - турбини,дпф, и т.н. пък и ми харесва бензина - карал съм е36,е46,Х3 взе бензинчета (по 1-2 пъти де) и ми допада. Газта си е също причина. Просто бюджета ми явно е малък, защото идеята ми бе до 8.5-9000 да ми излезе всичко, но ще се обмисля и вариант за дизел. :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 20 Юли 2020, 13:58

Колега, поддръжката на 6 цилиндров бензин N52/N53 хич не е евтина, даже ако след покупката си я стегнал и като изключим евентуалните масивни проблеми със сегментите или нещо друго за което не се е знаело. Така е поне при мене. До момента уж за дребни неща за почти 5г. съм налял в колата повече отколкото е струвала тя, по времето когато я купувах(7000€). Тук за да си спокоен трябва да предвидиш един солиден финансов резерв, ако евентуално излезе нещо което му е дошло времето. А такива неща постоянно излизат.

Потребител
Аватар

Мнение от bateray » 20 Юли 2020, 20:44

Значи ще изкажа мнение като човек, който преди 8 месеца беше в същата дилема като автора. Бях решил да сменям колата и се оглеждах точно за бензинова 90ка,тъй като имам вече 2 дизелови коли и не ми се караше вече дизел(не е поради подръжката) прочетох всички теми в този форум и в чуждестранни. Мнения в България са доста лоши, в чужбина е 50/50 за този мотор, но там повечето са на малко километри и са много доволни. Имам приятел, който кара 330i с N52 вече 4 години на газ и се кара като открадната постоянно. Но в същото време я поддържа без да пести. Вече 180к км, няма особенни проблеми сериозни проблеми. Но сменя масло на максимум 10к км, направил я е да работи на 90 градуса, вместо на 100+ и колата дори на 360к км продължава да харчи по 2л за 10к км, което за този мотор е като нов. Сменил е водната и помпа и термостата на 250к км превантивно. И така реших че ще му се доверя и започнах да търся мойта кола, но всичките които намирах бяха на 200к+ км и целите течащи масло от всякъде. И така докато не изпадна моята във Швейцария 330i с N52 на 140к км, проверени в няколко дилъра на бмв с пълна история. Колата дойде и след оглед в сервиз се видя, че не тече от никъде и всичко изглежда изрядно. Вече 15к км за тези 8 месеца съм супер доволен от избора си. Колата харчи 1л за 4500км, което е абсолютно в нормите за този мотор. Аз имам късмет, че водната помпа е сменена гаранционно на 80к км. Сложих и газ още преди да я регистрирам в кат. Никакви проблеми няма с газифицирането. За тези 15к км единственото което сдаде багажа беше голямата ДИСА клапа, но с ремонтен комплект от ибей стана по-здрава от оригинална и по-евтино от нова. Моя съвет е ако си решил да търсиш такава кола да се въоражиш с търпение и да търсиш такава на под 160-180к км с история, за да си сигурен че колата е гледане що годе нормално и след това да се грижиш за нея подобаващо. Но според мен бюджета ти е малък за такава кола. Моята след първоначалното обслужване от масла, филтри, масло на автомата, задни амортесьори(единият беше протекъл), предни дискове и накладки, газовата и регистрация стъпи на малко под 14 000лв.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 20 Юли 2020, 23:43

Да вметна само, че около теб хората “нямат проблеми” често значи, че карат независимо от проблемите и иправят само ако спре да върви. Не казвам, че е така, но има значение колко е придирчив човек към колата. С 9к тотал бих гледал е46 330и. За е90 мн молитви трябва да има ако след 9000 си нулирал сметката...

Потребител
Аватар

Мнение от bmwfan4444 » 21 Юли 2020, 16:26

Благодаря много колеги за всички изказани мнения! Определено нещата стоят така с бюджета и поддръжката, и ще обмисля каква покупка да направя. До момента имах информация само от по-известните ютюб блогъри на коли, но сега след като прочетох всичко написано до момента, съм наясно и явно поддръжката си е висока и претенциозна. Аз съм също от типа хора, които обичам всичко да ми е тип-топ с колата - качваш се и караш. До момента съм имал една кола - японски хеч, но всичко си е по-нея сменяно и т.н. Студент съм, макар и последна година, и нямам много възможност да отделям странични суми от дохода. Примамваше ме цената в този автомобил 7-8000, но явно не е само това. Идва ми скъпо горепосочено обслужване, а е46 е в годишната категория на сегашния ми автомобил, пък и там си има капсуловано носачи и т.н - все особености. Не държа на газ - макар и да ми харесва да го имам като опция, но определено се въздържам от дизел или туин-турбо бензин. Затова загледах 6-таците 4х4, че и ръчка. Пък относно пристелчетата, всичко при тях е точно както казвате, а и може би защото карат дизели, ръчки, задно - т.е. друга концепция където евентуалните проблеми при мен отсъстват, а точно таква концепция за тези години и пари би била най-здрава.
Сега започва четенето в този супер форум , в който наистина има всичко, за е60/е61, но знам че това е друга тема и няма да в засягам тук. Само ще кажа, макар и сигурно да знаете, че в ютюб блогърите от БГ доста я хвалят и определят като мега надеждна :bchug:

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93