Пръска вода някъде от под масления филтър? Е90 325i

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 325i
Мечтае да кара: М3

Пръска вода някъде от под масления филтър? Е90 325i

Мнение от DaveBG » 05 Авг 2019, 20:10

Здравейте,

Днес като се прибрах от работа и спрях колата видях че от пред излиза пара на облаци. Веднага отворих предния капак и видях че всичко е опръскано с вода и хвърчи малка струйка от някъде под масления филтър напред и мокри радиатора който пък съска и прави пара навсякъде. Вентилатора не въртеше. На таблото нищо не ми е излизало нито за прегряване нито за ниска течност за охлаждане. Предполагам че някой маркуч се е спукал буквално секунди преди да спра. Като загасих колата сря да пръска.

Някои има ли идея какво може да е? Вече е късно и се чудя утре дали ще успее да отиде на собствен ход до някой сервиз (ще си нося туба с вода за всеки клучай)?

И още нещо може ли да се кара колата с отворена капачка на охлаждащата система без налягане? Ако може мисля че така ще мога да стигна до сервиз на собствен ход без да имам загуба на вода.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 e46
Детайли за колата: BMW 325i леко пипната.

Re: Пръска вода някъде от под масления филтър? Е90 325i

Мнение от Infinity_bg » 06 Авг 2019, 14:59

Ако е маркуч, в Баухаус например се продава американска бандажна лента, която се самовулакнизира и е точно за ремонт на маркучи. Въпроса е дали е наистина маркуч. Трябва да огледаш внимателно с фенерче какво е, може да е пластмасова тръба и такива има. Пластмасовите тръби стареят и стават чупливи. За съжаление почти всички тръби за вода, може да се сменят само с оригинални на BMW и те са скъпи.

Колкото да караш с отворена капачка, е невъзможно, защото системата трябва да е обезвъздушена, а и ще изпръскаш всичко с вода, водната помпа е електрическа и тя като върти директно пръска от разширителния съд на отворена капачка.
BMW 325i M3 look.

Потребител
Аватар

Мнение от Vaioo » 06 Авг 2019, 22:51

Скоро сменях всички водни маркучи, беше като лейка а колата е на реални 180к. Само маркучите са към 350лв.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 e46
Детайли за колата: BMW 325i леко пипната.

Мнение от Infinity_bg » 07 Авг 2019, 14:30

Vaioo написа:Скоро сменях всички водни маркучи, беше като лейка а колата е на реални 180к. Само маркучите са към 350лв.

На този мотор е така, бързо стареят и се скапват. Високите температури не прощават на гумата и пластмасата. Точно над радиатора ми имаше една тръбичка която беше от пластмаса и се счупи цялата като стъкло. Смених я с медна тръба и стана идеално.
BMW 325i M3 look.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М3

Мнение от DaveBG » 07 Авг 2019, 19:15

Оправих го.

Оказа се дебелия маркуч от радиатора към двигателя отгоре.

Беше се разцепил от към буксата с която се включва в двигателя.
За да се смени свалих въздухозавода отпред и кутията на въздушния филтър. Много лесно се сваля. Евала на BMW че са го направили така. Кутията се държи само на 2 болтчета и една стягичка на тръбата и отзад.

Сега въпроса е понеже беше загубила вода, аз само долях 2 литра дестилирана вода в разширителния съд и то си излезе на макс. При това положение дали ще трябва да правя някакво обезвъздушаване?
Запалих колата така и бях пуснал кода от 7мо меню за температурата да ми го показва постоянно на дисплея (мойта от този тип дето има не позаква температура). Всичко изглежда нормално, загрява си бавно. Държах я запалена 10 мин и загасих и отворих пак капачката на антифриза и нивото не беше спаднало. Като я отворих се чу някакво бълбукане но нямаше спадане в нивото на водата.

Назад към E90/E91/E92/E93