Адаптивна газ/автомат

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Адаптивна газ/автомат

Мнение от Bexim » 23 Авг 2016, 8:39

Здравейте колеги,
Пиша тази тема, защото тази `простотия` много, ама много ме дразни.
Както знаете е90-ките имат адаптивна електронна газ (педал на газта) и автоматични скорости, ако са такива.
Това значи, че при градско каране колата става мудна..
Моята за седмица става неадекватна - занулих адаптацията:
- отключваш
- вкарваш ключа
- натискаш СТАРТ бутона - без да пипаш педалите
- светва таблото
- даваш газ до долу и задържаш за около 30 секунди
- натискаш отново СТАРТ бутона (след 30 секунди) без да отпускаш газта, лампите изгасват
- отпускаш газта
- не вадиш ключа 2 минути
След това започва да се обучава наново. Караш съвсем приятна и плавна кола. И Мерцедесът ми беше така с автомата и беше още по-дразнещ.
Въпросът е, че за една седмица отново стана лагава, а хем сега в София трафик почти няма и не се старая да карам икономично.
При мен се получава едно тъпо забиване - караш си на предавка и решаваш да подадеш повечко газ - има замисляне и след това тръгва като се усеща по-рязък тласък в драйвтрейна. Подчертавам той просто липсва, след зануляване и колата е супер гладка за каране.

Това, което си мисля - възможно ли е това забиване да се получава от натрупаните нагари по всмукателните портове? (още не съм ги изчистил, на есен ще се направи)
Гледал съм си дросела и изглежда супер отпред - отзад не съм. И него ще почистя на като се разглабя.

При ремап дали може да се махне тази `екстра`?
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Адаптивна газ/автомат

Мнение от Dextuar » 23 Авг 2016, 11:04

Колега, тази процедура важи ли и за ръчните или е само при автомата?

Sent from my iPhone using Tapatalk

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: Адаптивна газ/автомат

Мнение от b00st » 23 Авг 2016, 11:44

dextuar написа:Колега, тази процедура важи ли и за ръчните или е само при автомата?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Важи, ама няма никаква разлика при ръчни, поне аз не усещам нищо. То и в ИНПА го има като опция - Reset Throttle Body Adaptation
Автора, ресетвал ли си на кутията адаптацията? Защото за газта и на кутията са две различни неща.
The transmission adpations are reset through INPA using the G19 menu.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 23 Авг 2016, 12:10

Според мен правилните адаптации се правят точно на градско каране- електрониката се нагажда перфектно към стила ти на каране, ако караш по-агресивно тя ще ти даде това, което трябва. ;) На дълъг път какво да адаптираш- караш с 200 където няма камери, където има за момент намаляваш.

Reset Throttle Body Adaptation
Автора, ресетвал ли си на кутията адаптацията? Защото за газта и на кутията са две различни неща.
The transmission adpations are reset through INPA using the G19 menu.

И при двата reset- а няма да се случи нищо положително, първият се прави при смяна на дроселовата клапа, вторият се извършва само при ремонт на кутията и последна може да се държи известно време доста неадекватно и стресиращо.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 23 Авг 2016, 12:23

Забравих да кажа, че съм с ръчна!
Има разлика и при ръчна кутия, поне при мен. На 100% го казвам.
И при 320д-то. Като го карах извънградско и си дойдех в София - е все едно карам друга кола. Като я карам сума време градско и става.. Няма такъв ленивец. Пак беше с ръчна кутия.
Ето снощи я занулих пак и днес карам друга кола. Но просто за една седмица се обучава и пак си цикли..
В Щатите хората го правят доста често, а и то е работа за 3 минути.

Кутията предполагам е ресетната като я сваляха и качваха - логично, то тогава колата седя сигурно 6-7 дена без ток. Иначе не съм я закачал на ИНПА, трябва да я видя.. Но не знам дали говориш за ръчна или автомат. :oops:

Мен много ме съмнява, че точно от тези нагари и дросела ми прави ядове, но скоро ще се изчисти всичко и най-вероятно отива на ремап от 330-ка.

Друг въпрос - аз не знам как карам, карам си леко и като имам нужда/желание натискам.. Когато се е обучила се получава този лаг, за който говоря. След ресет - еми няма го.. Това ми е мега странно.. Ама може би е трудно да си го представите.
FREE SPIRIT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

User
Аватар

Мнение от b00st » 23 Авг 2016, 16:24

Като влезне в пърформанс режим мотора (105-110 градуса) не би трябвало никакви лагове да има при ръчна, но може при фейса нещо електрониката да мисли по друг начин. Иначе някакви грешки набива ли?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 23 Авг 2016, 18:15

Никакви грешки. На срещата, ако още не съм почистил портовете ще ви демонстрирам, няма да ресет-вам до тогава..
Уж за добро, а всички тези простотии само дразнят.. :censored:
Липсва ми времето, когато просто аз и кракът ми решават колко газ да подадат.. Но явно типично за затъпяването на света - нека е така... :lol:
FREE SPIRIT

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 23 Авг 2016, 20:47

Писал съм за това дразнещо поведение на автомата доста пъти - след като зануля адаптацията, колата е супер в разстояние на около 100 км. После пак почва да си кара както си знае - държи оборотите възможно най-ниски, за да свали разхода. Обаче 6-цил. атмосферен мотор няма никой на 1500 оборота и като подадеш газ се почва едно мислене все едно играе шах с Каспаров. Крайният резултат е неприятно подскачане и повече изхарчен бензин. Не мога да го разбера това инженерно решение, което има голяма заслуга за разликата в разхода между ръчни и автомат, според мен. Намерих някакви тунери, които предлагат боксове точно срещу тази дупка, но засега се въздържам. При дизелите това лагване на кутията пак го има, но заради въртящия момент не се усеща като забиване на носа в асфалта. Преувеличавам ги малко нещата, но все пак ги има. На човек, който просто се вози, може и да не му направят впечатление.
Never mistake motion for action...

User
Аватар

Адаптивна газ/автомат

Мнение от b00st » 24 Авг 2016, 7:55

Нормално е в ниските да не може да наеме като натискаш рязко, примерно като съм на 3-та , 4-та с 1500 оборота и надам ряз на газта отначало се получава такъв лаг докато тръгне, но това само при висока предавка и ниски обороти. Ако плавно подавам газ не го усещам. Иначе кофти с тия адаптации, реално се чудя има ли кяр и като се адаптира разхода дали пада?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 24 Авг 2016, 11:06

Дразнещо е, ако може и аз бих го махнал - нека бъде електронно жило, ако щеш. Просто да си е едно и също винаги.
Едва ли има човек, който кара постоянно агресивно или постоянно леко.. Просто това е пълна глупост. В един момент като ти потрябва и трябва да мачкаш до долу, ако е автомат или да връщаш предавки.

Сутринта как хубаво се държеше на 17 градуса.. Красота. Напълни ми душата :mrgreen:
FREE SPIRIT

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 24 Авг 2016, 14:11

Аз точно заради това и до ден днешен не успявам да си свикна на автомата, вече 3 години и малко. Нямам идея какво са мислили като са го създавали, ама ако не караш на DS наистина се старае максимално да не си дава зор тая кутия. В това число и опитите й да държи до последо висока предавка като изкачваш наклон, та трябва да пусна педала и да го натисна пак, или да натисна на над 1/2 за да се усети , че може би искам да превключи за да използвам повече от 16-те коня с които разполагам в тоя момент.
Тоя номер с адаптациите или не го правя правилно, или не го правя правилно :bchug: При мен няма разлика колкото и пъти да съм опитвал процедурата, с изключение на веднъж, но не съм сигурен дали не е плацебо.

ЕДИТ: По никакъв повод не бих си купил повече ръчка, въпреки недостатъците на автомата. Просто плюсовете са му прекалено много.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е91
Детайли за колата: '11

Мнение от steppenwolfbg » 24 Авг 2016, 14:58

Хора, не се отчайвайте :) Просто не знаете какво е да караш примерно VW Пасат и то '14 автомат. След това, като се качите на БМВ ще благослявяте Господ! Не че са идеални-съгласен съм, но при другите марки е много по надолу положението.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 2707E91 » 24 Авг 2016, 19:05

Точно влезнах да напиша същото като колегата над мене.Карам и Поло ''15г. 1.2 TSI (върви колко стокова 320д е91) със 7 степено DSG е...е няма такъв лаг когато не е на спортен режим,киквам и секунда и нещо не се случва нищо :mhihi: Вярно е там техномогията е съвсем друга,ама бахти лага...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 24 Авг 2016, 21:18

2707E91 написа:Точно влезнах да напиша същото като колегата над мене.Карам и Поло ''15г. 1.2 TSI (върви колко стокова 320д е91) със 7 степено DSG е...е няма такъв лаг когато не е на спортен режим,киквам и секунда и нещо не се случва нищо :mhihi: Вярно е там техномогията е съвсем друга,ама бахти лага...

Е*ахти Полото :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 25 Авг 2016, 10:07

7ст. кутия с двоен съединител на ВАГ си е лагава по дизайн. Щом Автобилд я плюят постоянно, смятай :mhihi:
Never mistake motion for action...

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93