DRL, cornering lights и ксенон (2006г)

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

DRL, cornering lights и ксенон (2006г)

Мнение от kdl » 24 Сеп 2013, 22:10

Колеги, попаднах на странно инфо, че ксеноните на Е90 не завиват, ако са на ръчен режим, а само на Ауто.
И понеже нямам DRL активация, се зачудих до колко е вярно, наистина не съм забелязал да завиват.

Не искам да пали ксеноните постоянно, струва ми се безпредметно. Нямам намерение да сменям и крушките на ангелите. Халогените денем се гледат със смесени чувства от КАТ-аджиите, затова се замислих как да активирам на нисък процент дългите и да карам само на Ауто.

Намерих следните опции из нета за Е90. Ако не е търговска тайна, може ли ориентир дали горните твърдения из нета са правилни и как се подкарва DRL на дългите.
FL_DIMMUNG_ALS_DRL :wert_01 = 0 % wert_02 = 18,82 % wert_03 = 20,39 % wert_04 = 43,92 %wert_05 = 18,82 % setting intensity of high beams for daytime running lights

GED_FL_ALS_DRL : dimmed high beam as daytime running light (USA style)

TAGFAHRLICHT_ECE_1 обаче излиза за 2008ма година чак...
Благодаря!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: DRL, cornering lights и ксенон (2006г)

Мнение от oci » 24 Сеп 2013, 23:42

liloff написа:Колеги, попаднах на странно инфо, че ксеноните на Е90 не завиват, ако са на ръчен режим, а само на Ауто.
И понеже нямам DRL активация, се зачудих до колко е вярно, наистина не съм забелязал да завиват.

Не искам да пали ксеноните постоянно, струва ми се безпредметно. Нямам намерение да сменям и крушките на ангелите. Халогените денем се гледат със смесени чувства от КАТ-аджиите, затова се замислих как да активирам на нисък процент дългите и да карам само на Ауто.

Намерих следните опции из нета за Е90. Ако не е търговска тайна, може ли ориентир дали горните твърдения из нета са правилни и как се подкарва DRL на дългите.
FL_DIMMUNG_ALS_DRL :wert_01 = 0 % wert_02 = 18,82 % wert_03 = 20,39 % wert_04 = 43,92 %wert_05 = 18,82 % setting intensity of high beams for daytime running lights

GED_FL_ALS_DRL : dimmed high beam as daytime running light (USA style)

TAGFAHRLICHT_ECE_1 обаче излиза за 2008ма година чак...
Благодаря!

изпрати ми файла и версията на модула като я прочетеш с НЦС-а и аз ще ти го преработя.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: купета

Мнение от vassil_bk » 25 Сеп 2013, 9:07

liloff написа:Колеги, попаднах на странно инфо, че ксеноните на Е90 не завиват, ако са на ръчен режим, а само на Ауто.
Да, така е: адаптивни + завиващи светлини има само в режим Auto.
- При Е92 завиват ксеноните (Adaptive Headlights), в допълнение на това като се завърти волана или се подаде мигач светват крушките в гнездото на дългите - това се води Cornering Lights
- При Е90 завиват ксеноните (Adaptive Headlights), тук Cornering Lights мисля, че няма (вместо това си има крушки за дългите) и като се завърти волана или се подаде мигач най-вероятно светват халогените...

liloff написа:И понеже нямам DRL активация, се зачудих до колко е вярно, наистина не съм забелязал да завиват.
Ако нямаш iDrive би трябвало да имаш това като опция за настройка от лостчето за бордкомпа. Ако имаш iDrive, из менютата за настройка можеш да го активираш. При желание може да се отключи дублиращото меню от лостчето на бордкомпа, което при коли с iDrive в повечето случаи е заключено.

liloff написа:Не искам да пали ксеноните постоянно, струва ми се безпредметно. Нямам намерение да сменям и крушките на ангелите. Халогените денем се гледат със смесени чувства от КАТ-аджиите, затова се замислих как да активирам на нисък процент дългите и да карам само на Ауто.
Ринговете така или иначе светят като си на Auto, защо не караш само с тях - не виждам защо са ти и дългите на процент + ринговете...
Включваш на Auto, намаляш чувствителността на сензора за светлините и денем си караш само на ангели, като позамръкне навън ще се вкл. и ксенона. :yes:
Последна промяна vassil_bk на 25 Сеп 2013, 9:25, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 25 Сеп 2013, 9:22

Аз карах така, но на AUTO режима, ксеноните се палят често при преминаване под мост, по сенчеста улица, докато излизам от гаража и т.н. и май вредата да светят постоянно е по-малка отколкото да се палят и гасят по 5-6 пъти на ден за по 10-20-30 секунди. Вече си карам само на дневните светлини, а вечер превключвам на AUTO.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paralichko » 25 Сеп 2013, 10:08

Аз нямам AUTO. Имам 3 позиции на ключа 0 габарити и къси. Нямам активирано в iDrive DRL. Активирах го 1 път с NCS, но опцията е само дългите да са DRL. Въпроса ми е как да си направя ринговете да са ми DRL ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 25 Сеп 2013, 10:27

Много интересна тема...
Аз свикнах в града да си карам само на габарит /ейнджъл/ и вечерно време си пускам фаровете ръчно.
Предният собственик май караше само на ауто.
Ще експериментирам тези дни дали завиват на АУТО, ама се съмнявам.. :mrgreen:
100% на ръчно не завиват.

ПП По екстри ми излиза активирано DRL, но не искам да паля на фарове. Дори не съм пробвал да паля във включена позиция. Това също ще пробвам как се държи.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 25 Сеп 2013, 10:40

paralichko написа:Аз нямам AUTO. Имам 3 позиции на ключа 0 габарити и къси. Нямам активирано в iDrive DRL. Активирах го 1 път с NCS, но опцията е само дългите да са DRL. Въпроса ми е как да си направя ринговете да са ми DRL ?
Поиграй си с тези опции:
SL_V_MIT_TFL - Това трябва да включи ригновете, когато са включени дневните светлини от iDrive менюто или борд-копма
aktiv

DRL_V_GEDIMMT - Ако това е активно (aktiv) ринговете ще светят на 50% в позиция габарити (parking lights). Сложи го на nicht_aktiv, ако искаш да светят винаги на 100%.
nicht_aktiv

SL_ABSCH_OHNE_ECE - Тази опция трябва да изкл. ринговете при изкл. DRL от менютата.
aktiv

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 25 Сеп 2013, 10:49

Bexim написа:... ПП По екстри ми излиза активирано DRL, но не искам да паля на фарове. Дори не съм пробвал да паля във включена позиция. Това също ще пробвам как се държи.
Има отделна опция за това и най-вероятно е сложено в позицията да не ги гаси по време на палене. Ако искаш, може да се промени и фаровете да гаснат, докато палиш.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 25 Сеп 2013, 12:19

oci, непременно, благодаря!
И аз мислех да я оставя само на ангели като на по-новите, но не са ярки, не са и бели и на един познат с 1ичка са му пляснали малко актче.
Васе, нямам го от лостчето. Без iDrive съм.

Мда, и аз не държа на cornering lights, не виждам смисъл да ми пали халогените.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paralichko » 25 Сеп 2013, 12:41

Въпроса е има ли шанс DRL да са само ринговете, и да не ги вкл/изкл всеки път от копчето ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 25 Сеп 2013, 12:43

liloff написа:Васе, нямам го от лостчето. Без iDrive съм.
Мога да ти го отключа :yes:
liloff написа:Мда, и аз не държа на cornering lights, не виждам смисъл да ми пали халогените.
А това мога да го изключа :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wmalevski » 25 Сеп 2013, 19:30

Колеги, а при мене ксенона на Ауто винаги се включва, независимо от настройката в iDrive-a (нали има 3 опции), четох по чуждите форуми, че това си е редовен проблем, как мога да го реша, някой има ли идея? Също ми направи впечатление, че ДРЛ-а, макар и активиран от iDrive-a, не пали нищо, ако ключа е на 0, това нормално ли е? Както вече споменах пък на Ауто винаги ми пали ксенона и не знам дали пали нещо друго за ДРЛ, но ми се ще да го направя да свети на дълги или фарове за мъгла, естествено с намален процент. Преди карах голф 5 ГТИ, на него си ги бях активирал на фаровете за мъгла и независимо от опцията на ключа си ги палеше постоянно, нали когато не са запалени фарове или габарите де. Идеи?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paralichko » 25 Сеп 2013, 21:35

До колкото разбрах, ако не съм с frm2 не може само ае да са ми drl. Сетих се за друг номер - може ли дрл да са ми дълги + ае, а дългите да ги димна на 0% ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 26 Сеп 2013, 8:08

Снощи експериментирах.
При мен ``АУТО`` и ``ръчно`` включени фарове е едно и също - винаги работят (на ауто - независимо от осветеността), при палене също не ги спира, което е тъпичко. Като загасиш колата ги гаси и остава на ейнджъли, които се гасят като отвориш вратата.
Аз ще си го карам олд скул и ще си ги включвам сам...
ПП Нямам IDrive

Относно полицаите - доста време съм карал само на ейнджъли и не са ме спирали (София), но ще мисля вариант за дългите на процент, и да може да си избирам.. :yes:
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 26 Сеп 2013, 9:03

wmalevski написа:Колеги, а при мене ксенона на Ауто винаги се включва, независимо от настройката в iDrive-a (нали има 3 опции), четох по чуждите форуми, че това си е редовен проблем, как мога да го реша, някой има ли идея? Също ми направи впечатление, че ДРЛ-а, макар и активиран от iDrive-a, не пали нищо, ако ключа е на 0, това нормално ли е? Както вече споменах пък на Ауто винаги ми пали ксенона и не знам дали пали нещо друго за ДРЛ, но ми се ще да го направя да свети на дълги или фарове за мъгла, естествено с намален процент. Преди карах голф 5 ГТИ, на него си ги бях активирал на фаровете за мъгла и независимо от опцията на ключа си ги палеше постоянно, нали когато не са запалени фарове или габарите де. Идеи?
Дори и през деня ли ти пали ксенона като си в позиция "Auto"? По принцип би трябвало, когато колата е на конктакт и ключа за фаровете е в позиция "0" да ти запали ринговете. Ако не става, може да се погледне конфигурацията на FRM-то и да се промени.
paralichko написа:До колкото разбрах, ако не съм с frm2 не може само ае да са ми drl. Сетих се за друг номер - може ли дрл да са ми дълги + ае, а дългите да ги димна на 0% ?
Може! Аз съм с един от първите FRМ модули преди FRM2 и ползвам САМО "ае" (подозирам визираш AngelEyes) за дневни светлини (DRL). При Е90/Е91 освен тях, могат да се напрвят и дългите на %.
Bexim написа:Снощи експериментирах.
При мен ``АУТО`` и ``ръчно`` включени фарове е едно и също - винаги работят (на ауто - независимо от осветеността)
Това е доста странно и не би трябвало да е едно и също - през деня на "Auto" би трябвало да не ти пали късите - пробвай в 12 на обяд да видим дали ще е едно и също. Другата разлика е, че в режим "Auto" работят адаптивните и завиващи светлини (за който иска да ги ползва), за разлика от ръчния режим, в който тези глезотии са изключени.
Bexim написа: ... при палене също не ги спира, което е тъпичко.
Както съм написал по-горе - за това има отделна настройка и може да се промени -> да ти гаси фаровете докато палиш :wave:
Bexim написа: ... Като загасиш колата ги гаси и остава на ейнджъли, които се гасят като отвориш вратата.
Това също може да се настройва...
Bexim написа: ... Относно полицаите - доста време съм карал само на ейнджъли и не са ме спирали (София)
Няма проблем с полицаите - и с двете ми БМВ-та карам само на ринговете през деня целогодишно, много пъти са ме спирали и никой не е правил проблем за светлините :yes:
Bexim написа: ... но ще мисля вариант за дългите на процент, и да може да си избирам.. :yes:
Това с дългите може да стане само при Е90/Е91. При Е92/Е93 трябва да се заиграем с опциите за волтажа на завиващите светлини, което не съм сигурен колко е удачно - имат защита от загряване и може да думне нещо при кофти конфигурация. Освен хардуерни побългарявания не се сещам за вариант да си избираш без да се прекодира колата всеки път...

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93