e90 чип тунинг
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- hpnotic2
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: bmw 320d e90
- Мечтае да кара: m5
e90 чип тунинг
Здравейте.Искам да ви попитам какво ви е мнението за чип тунинг на e90/2006 163hp.Търсих в търсачката други подобни теми за е90, но не намерих, а и мисля, че това е една ако не интересна за всички, то поне на една не малка част от колегите.Въпросите, които искам да задам са:
Струва ли се да се прави чип тунинг на такава кола?
Съответно какви са плюсовете и минусите?
Вреди ли на двигател/турбина?
При кого да се направи евентуален чип тунинг?
Ако не смятате, че е добра идея, какви други алтернативи може да предложите?
Благодаря предварително.
Струва ли се да се прави чип тунинг на такава кола?
Съответно какви са плюсовете и минусите?
Вреди ли на двигател/турбина?
При кого да се направи евентуален чип тунинг?
Ако не смятате, че е добра идея, какви други алтернативи може да предложите?
Благодаря предварително.
- alex70
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 320D
Re: e90 чип тунинг
Моята кола е същата и ми направиха промяна в софтуера (ремап) и има осезателна разлика в поведението.Според данните сега е около 207 к.с и около 400 н.м. Не я издувам на всеки светофар, но когато ми се наложи ускорението от място няма нищо общо с това на стоковия двигател. Не съм забелязъл промяна в разхода на гориво преди и след. За вариант с чип като отделно устройство не знам как стоят нещата, но е по-скъп вариант доколкото знам. Задължително условие преди такава интервенция е да нямаш проблеми с турбо, дюзи и изобщо с двигателя, за да не се задълбочат. Ако всичко по колата ти е ок, мисля че ще останеш доволен.
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Аз също ще следя темата с интерес! Преди съм карал 330д и 328и, а сега това 320д, което доста хора хвалят ми се струва направо слабо.. С чип казват, че става много много добре.. Все пак наистина гони 200-тина коня. За това и аз съм в сериозен размисъл..
Моята кола е същата но без ДПФ и основно притеснение ми е да не започне да чади като трактор - не бих го понесъл...
Също така дали е добре да се ремап-не на 100% или например да гони едни 180-тина коня би било по-здравословно за двигател и драйвтрейн..
За други алтернативи - колегата ЗАГИ имаше тема в е46 какво да се направи преди чип. С течение на времето много гнус се натрупва по ЕГР, кулер и пр и едно изчистване води до много приятно подобрение. (цитирам по спомен).
Моята кола е същата но без ДПФ и основно притеснение ми е да не започне да чади като трактор - не бих го понесъл...

Също така дали е добре да се ремап-не на 100% или например да гони едни 180-тина коня би било по-здравословно за двигател и драйвтрейн..
За други алтернативи - колегата ЗАГИ имаше тема в е46 какво да се направи преди чип. С течение на времето много гнус се натрупва по ЕГР, кулер и пр и едно изчистване води до много приятно подобрение. (цитирам по спомен).
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- KFZ-Handler
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 M3
- Мечтае да кара: Космически кораб
Понеже направих РЕМАП на моята преди 2 месеца ви казвам моите впечатления. След дълго търсене и чудене къде да го направя послушах мой приятел, който ме посъветва да отида при Тони (келеша)
във Варна. Момчето прави настройки на колата близо четири часа, докато не се убеди, че всичко е на 6. Имам реална разпечатка за мощност на колелата, както и за въртящия момент. Не искам да звучи като реклама, но мисля че взех най-доброто решение с оглед на това което видях там и в това което се трансформира колата. Колата не изпушва грам! Всеки един от Вас, който си "чипне" колата при повечето разбирачи по метода изчитане-едитване-поставяне -честито колата е 200 коня, рискува да смени първо турбо и после куп други неща, поради простата причина, че настройките за всяка кола са индивидуални и те трябва да се правят според "живите" данни, които чете мапера. Без тези неща не само няма как да разберете какво се случва с режима на работа на двигартеля, но и с реалната мощност. Не ми се навлиза в подробности, но давам съвет, който не пренебрегвайте за доброто на вашата кола и джоб. Има доста хора, които имат дино и мапват, просто изберете един, за който сте сигурни и отидете там. 

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
бях в ТОП ДРАЙВ сервиза на околовръстното да сменям маслото на автоматика и се заговорихме с момчето което го сменяше и той ми спомена че правят ремапи там. ма кво ми обясняваше с точност не си спомням, спомена че свалят софтуера на колата дърпат някъв друг от италия който слагат, при което го питах нали шото моя бензин е атмосферен 150 кончета и знам, че не е много предразположен към надуване, той ми спомена че могат да качат 30-40 коня и въртящия момент доста, което ме озадачи. реални ли са тия неща, които ги наприказва и ако да, да ме насочите към някой който може със сигурност да се справи със задачата 

- Гецата
- некъв ентусиаст
-
- Кара: ///М3
- Мечтае да кара: ///М3
Не съм спец по тия неща
Но на атмосферка 150коня да качиш от чип 30-40 отгоре няма как
Но на атмосферка 150коня да качиш от чип 30-40 отгоре няма как

"90 Е30 316i "95 Е36 318i "00 Е46 320i "88 E30 320i "92 E36 318is''95 Е36///М3 ''92 E30 325i LA ''91 E30 316i ''05 E90 320d ''02 E46 330d ''03 E53 3.0d
- hpnotic2
- кандидат ентусиаст
-
Аз от скоро се интересувам от дигане на конете по този начин и доколкото знам на бензинов двигател чиповете нямат кой знае какъв ефект(възможно е и да греша).Един колега от форума се свърза с мен и ми обясни как стоят нещата с ремапа.Според мен това е по-удачният вариант(с оглед на прочетеното за чип-тунинга).За това съм се насочил и към ремап на алпина.Разбира се от голямо значение е настоящето състояние на колата.Проблемът е, че ще мога да направя евентуалният ремап чак след 11 юли, така че няма да мога да споделя моите впечатление поне месец-два след това.
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Да обясниш разликата между чип и ремап?
- hpnotic2
- кандидат ентусиаст
-
Доколкото разбрах целта във всички случаи е да се променят параметрите на системата за управление на двигателя на превозното средство, чрез оптимизиране на данните в софтуера за управление на впръскването, запалването, нагнетяването на турбо копресора, фазите на впръскване, защитите от претоварване и прегряване и т.н. за да повлияят на начина, по който искаме двигателя да работи.Разликата според мен е в процедурата и нещата, които се правят при едната и при другата манипулация, а процедурата е следната (поправете ме ако има някакви грешки) :
ПРИ ЧИПА трябва да се отвори блока за управление на двигателя
1. Премахване на чип-а с памет от ECU (чрез разпояване или изваждане ако е монтиран в цокъл).
2. Поставяне на чипа в програматора.
3. Прочитане на оригиналната версия на софтуера за управление на двигателя.
4. Препрограмирате на картите (данни за управление на двигателя) с помощта на специализиран софтуер.
5. Запис на модифицираната версия на софтуера обратно към оригиналния чип или в някои случаи на нов чип (в зависимост от видовете, използвани първоначално).
6. Поставяне на чипа в ECU.
ПРИ РЕМАП не трябва да се отвори блока за управление на двигателя
1. Свързване на устройство (Flasher) за четене/запис по ОБД (диагностичен порт).
2. Прочитане на оригиналния софтуер за управление на двигателя.
3. Препрограмирате на картите (данни за управление на двигателя) с помощта на специализиран софтуер.
4. Запис на модифицираната версия на софтуера обратно в блока на превозното средство чрез същото устройство (Flasher) който е бил използван за прочитане на оригиналния файл.
Този процес е известен като Ремап.
(консултирал съм се със сайт, докато го пишех, но не знам колко е актуална тази информация)
ПРИ ЧИПА трябва да се отвори блока за управление на двигателя
1. Премахване на чип-а с памет от ECU (чрез разпояване или изваждане ако е монтиран в цокъл).
2. Поставяне на чипа в програматора.
3. Прочитане на оригиналната версия на софтуера за управление на двигателя.
4. Препрограмирате на картите (данни за управление на двигателя) с помощта на специализиран софтуер.
5. Запис на модифицираната версия на софтуера обратно към оригиналния чип или в някои случаи на нов чип (в зависимост от видовете, използвани първоначално).
6. Поставяне на чипа в ECU.
ПРИ РЕМАП не трябва да се отвори блока за управление на двигателя
1. Свързване на устройство (Flasher) за четене/запис по ОБД (диагностичен порт).
2. Прочитане на оригиналния софтуер за управление на двигателя.
3. Препрограмирате на картите (данни за управление на двигателя) с помощта на специализиран софтуер.
4. Запис на модифицираната версия на софтуера обратно в блока на превозното средство чрез същото устройство (Flasher) който е бил използван за прочитане на оригиналния файл.
Този процес е известен като Ремап.
(консултирал съм се със сайт, докато го пишех, но не знам колко е актуална тази информация)
- Yovkov
- Потребител
-
- Кара: 330D Black shadow
- Детайли за колата: BMW 320td M-SPORT
Много интересна тема. Като купувах моята кола ми казаха, че има ремап, но нямаха никакво доказателство и си мислех, че просто разтягаха локуми( не че държах да има), но онзи ден се качих да карам 335д-то на един приятел и останах изненадан, че моята 330д върви колкото неговата. И се чудя има ли някакъв начин да разбера дали колата е ремапната или просто много си върви 

- Shadowed
- младши ентусиаст
-
- Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.
Yovkov написа:Много интересна тема. Като купувах моята кола ми казаха, че има ремап, но нямаха никакво доказателство и си мислех, че просто разтягаха локуми( не че държах да има), но онзи ден се качих да карам 335д-то на един приятел и останах изненадан, че моята 330д върви колкото неговата. И се чудя има ли някакъв начин да разбера дали колата е ремапната или просто много си върви
Качи я на дино-стенд.
- hpnotic2
- кандидат ентусиаст
-
Yovkov написа:Много интересна тема. Като купувах моята кола ми казаха, че има ремап, но нямаха никакво доказателство и си мислех, че просто разтягаха локуми( не че държах да има), но онзи ден се качих да карам 335д-то на един приятел и останах изненадан, че моята 330д върви колкото неговата. И се чудя има ли някакъв начин да разбера дали колата е ремапната или просто много си върви
Или просто я изрежи от 0-100 и виж дали времето, което дава е по-малко от стандартното ;d (по-лесен вариант от диното може би)
- xerial
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330d CBR 600RR
- Мечтае да кара: F82 ,S1000RR
hpnotic2 написа:Yovkov написа:Много интересна тема. Като купувах моята кола ми казаха, че има ремап, но нямаха никакво доказателство и си мислех, че просто разтягаха локуми( не че държах да има), но онзи ден се качих да карам 335д-то на един приятел и останах изненадан, че моята 330д върви колкото неговата. И се чудя има ли някакъв начин да разбера дали колата е ремапната или просто много си върви
Или просто я изрежи от 0-100 и виж дали времето, което дава е по-малко от стандартното ;d (по-лесен вариант от диното може би)
С тоя хлъзгав асфалт

- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
hpnotic2 написа:Аз от скоро се интересувам от дигане на конете по този начин и доколкото знам на бензинов двигател чиповете нямат кой знае какъв ефект(възможно е и да греша).
По-скоро на атмосферен двигател.
14 мнения
• Страница 1 от 1