Въпрос отностно системата за налягане в гумите 3та серия/е90

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The black devil-335i e92

Въпрос отностно системата за налягане в гумите 3та серия/е90

Мнение от ND1 » 24 Май 2012, 0:37

Здравейте колеги.След като изчетох книгата на потребителя и гледах доста работи из нета и не можах да намеря консенсус на моя въпрос,реших да попитам и тук.
Работата е следната : Имам 320Д 2006 и я имам тая система,обаче:Когато влезна през идрайва (16:9 ми е ) и реша да натисна на системата ми дава само ''confirm tyre pressure'' на място стоя със запелен двигател или в движение и нещо неще системата да се настрои .. Чудя се как да я настроя ? На вулканизатор ли да отида или ? Гледах 1 тема в който 1 обяснява,че става от ръчката на мигачите при работещ двигател,но неясно като цляо беше обяснено.. Ако някой,знае как да я настроя,ще съм много много благадарен ! :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Re: Въпрос отностно системата за налягане в гумите 3та серия

Мнение от stankata777 » 24 Май 2012, 8:24

Какво искаш да настроиш по-точно?Когато индикира за спаднало налягане,след като прочетеш грешката,се занулява системата отново именно с посочената от теб индикация..
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d
Мечтае да кара: карах почти всичко

Мнение от batzlati » 24 Май 2012, 9:50

ND1 написа:Здравейте колеги.След като изчетох книгата на потребителя и гледах доста работи из нета и не можах да намеря консенсус на моя въпрос,реших да попитам и тук.
Работата е следната : Имам 320Д 2006 и я имам тая система,обаче:Когато влезна през идрайва (16:9 ми е ) и реша да натисна на системата ми дава само ''confirm tyre pressure'' на място стоя със запелен двигател или в движение и нещо неще системата да се настрои .. Чудя се как да я настроя ? На вулканизатор ли да отида или ? Гледах 1 тема в който 1 обяснява,че става от ръчката на мигачите при работещ двигател,но неясно като цляо беше обяснено.. Ако някой,знае как да я настроя,ще съм много много благадарен ! :yes:

А въобще свети ли tyire control ? Има ли индикация за мека гума?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ND1 » 24 Май 2012, 10:10

Значи няма индинакция от някъде,че имам мека гума.Ситуациата е следната,влизам в Venichle/Tyres от Idrive-a и ми дава следните неща
1.Set correct tyre pressure,also after changing a tyre
2.Confirm (only when stationary,with inginition on or engine running)
Confirm tyre pressure
Status : activation phase ...
Паля двигателя,давам конфирм,пита ме yes/no,съответно -> yes отдоло изписва статус :активейшън феис и нищо не се случва .. пак се връща на нулева позиция.. Тръгвам с колата напред назад(мислех си,че може да иска да съм в движение и пак не става ) .. Какво да правя в случая ? На вулканизатор ли да отида да видя дали ще има някаква промяна ако сложа малко въздух в някоя от гумите ... Другото,така ли трябва да стои,ако е активирана и ще ме алармира,ако има спад в някоя гума или трябва да ми излезне някакъв дисплей с графика на 4-те гуми .. Аз така си,мисля,че трябва да е .. Много ще съм благодарен,ако някои ми обясни и помогне в случая,че 1000 клипа изгледах и изчетох книгата на потребителя,но не мога да намеря отговор ..
П.п. гумите са Рънфлат :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d

Мнение от banansko » 24 Май 2012, 10:23

А гумите провери ли ги да не е спукана случаѝно някоя? Иначе мисля, че гумаджия няма да ти помогне. По скоро някоѝ с компютър. Като дадеш конфирм би трябвало да запомни в какво състояние са в момента гумите и ако има промяна от него тогава да индикира. Щом ти дава, че феѝлва значи има някакъв проблем по системата според мен :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ND1 » 24 Май 2012, 10:33

Ами не е спукана,в Дару кар направиха пълна проверка и казаха,че всичко е ок,всяко нещо поотделно тестваха.. Въпроса ми е,след като се настрой и ги запомни,трябва да ги изкара 4-те гуми със индикатори на монитора нали .. или .. ? Абе работата е,че не правя нещо както трябва но незнам кое ... :dunno:
Ако правилно съм разбрал,
1.Стартирам двигателя
2.Влизам в идрайва и цъкам на системата и давам конфирм .. ? и на място като е трябва да ги засече само .. ? хм..

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 24 Май 2012, 11:59

Аз мисля, че не изкарва точно налягане в някаква графика на дисплея, защото няма датчици, които да мерят налягането. Трябва да идеш на вулканизатор и да направиш подходящо налягане в 4те гуми. След това инициализираш системата, за да запомни моментното състояние на гумите. Ако има проблем тогава ще те информира, но не мисля, че може да ти изкара инфо и за 4-те гуми, защото разбира за спукана гума не от спад в налягането, а от промяна в обиколката на колелото (чрез ABS сензорите). Не претендирам за 100% точност, защото не съм имал кола с iDrive, но на двете BMW-та, които имам това е принципът на работа.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ND1 » 24 Май 2012, 12:08

stocky написа:Аз мисля, че не изкарва точно налягане в някаква графика на дисплея, защото няма датчици, които да мерят налягането. Трябва да идеш на вулканизатор и да направиш подходящо налягане в 4те гуми. След това инициализираш системата, за да запомни моментното състояние на гумите. Ако има проблем тогава ще те информира, но не мисля, че може да ти изкара инфо и за 4-те гуми, защото разбира за спукана гума не от спад в налягането, а от промяна в обиколката на колелото (чрез ABS сензорите). Не претендирам за 100% точност, защото не съм имал кола с iDrive, но на двете BMW-та, които имам това е принципът на работа.

Това обяснява нещата,благодаря много колега ! :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d
Мечтае да кара: карах почти всичко

Мнение от batzlati » 24 Май 2012, 12:43

Колега ND1 , няма място за притеснение. Според това , което си написал по-горе , системата за tyire control на колата ти работи нормално. Ще даде индикация за мека (спукана) гума , ако датчиците на ABSа отчетат промяна в скоростта на въртене на някое от колелата. В момента на активиране на tyire controlа , дори и в четирите гуми налягането да е различно (в рамките на една - две десети) , системата пак ще работи коректно. Ще даде индикация за мека гума при последвала промяна в налягането , съответно промяна на оборотите на колелото.
Тези Е90тки нямат графика на дисплея , която да показва коя е проблемната гума , защото нямат датчици за налягането в гумите.
И безаварийно :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ND1 » 24 Май 2012, 12:47

batzlati написа:Колега ND1 , няма място за притеснение. Според това , което си написал по-горе , системата за tyire control на колата ти работи нормално. Ще даде индикация за мека (спукана) гума , ако датчиците на ABSа отчетат промяна в скоростта на въртене на някое от колелата. В момента на активиране на tyire controlа , дори и в четирите гуми налягането да е различно (в рамките на една - две десети) , системата пак ще работи коректно. Ще даде индикация за мека гума при последвала промяна в налягането , съответно промяна на оборотите на колелото.
Тези Е90тки нямат графика на дисплея , която да показва коя е проблемната гума , защото нямат датчици за налягането в гумите.
И безаварийно :yes:

Това напълно обяснява нещата :)) Благодаря много ! :)))

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e91 330xd

Мнение от acorde » 24 Май 2012, 19:57

ND1 написа:Ами не е спукана,в Дару кар направиха пълна проверка и казаха,че всичко е ок,всяко нещо поотделно тестваха.. Въпроса ми е,след като се настрой и ги запомни,трябва да ги изкара 4-те гуми със индикатори на монитора нали .. или .. ? Абе работата е,че не правя нещо както трябва но незнам кое ... :dunno:
Ако правилно съм разбрал,
1.Стартирам двигателя
2.Влизам в идрайва и цъкам на системата и давам конфирм .. ? и на място като е трябва да ги засече само .. ? хм..
Не стартирай двигателя!ресет и после пали

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 28 Май 2012, 12:58

Може да си я инциализираш и на запален автомобил. Нищо не излиза, нищо не показва, само трябва да си сигурен в налягането на гумите, защото иначе ще ги помни грешно. Ако толкова се съмняваш, че нищо не се случва, направи настройката на някоя бензиностанция, после изпусни малко въдух от едната гума и покарай малко. Колкото повече въздух си изпуснал, толкова по-бързо ще ти излезе съобщението. По-горе колегите са обяснили принципа на работа.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ND1 » 28 Май 2012, 14:54

sapio написа:Може да си я инциализираш и на запален автомобил. Нищо не излиза, нищо не показва, само трябва да си сигурен в налягането на гумите, защото иначе ще ги помни грешно. Ако толкова се съмняваш, че нищо не се случва, направи настройката на някоя бензиностанция, после изпусни малко въдух от едната гума и покарай малко. Колкото повече въздух си изпуснал, толкова по-бързо ще ти излезе съобщението. По-горе колегите са обяснили принципа на работа.

Да схванах, :) Благодаря ти и благодаря на всички за съдействието :)) :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.

Мнение от Shadowed » 28 Май 2012, 16:05

Тези дни покарах доста. Излезе ми прикаченото съобщение за спукана гума:
tyre.jpg

Оказа се, че от последното помпене преди 3-4 седмици, гумата ми е спаднала с 2,5 - 3 десети, точно колкото казаха колегите по-горе, за да се "отприщи" и грешката. Готина работа :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 26 Юли 2012, 22:07

Въпреки старостта на темата - това е типичен RTFM проблем.

Колегата правилно е описал принципа на работа на системата, но това което те е вкарало в размисли е, че си стоял на едно място със запален мотор чакайки развитие

Стъпка 1. Настройка на правилното налягане в гумите - понякога различно отпред и отзад в зависимост от размера.
Стъпка 2. reset на системата през BC или iDrive.
Стъпка 3. Да придвижиш няколко метра автомобила, докато системата се запознае с обиколката на всяко кол'ло.

Понякога се шашкат включително на latest gen. F10 Active Hybrid 5 и F30.

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93