Искам съвет за смяна на запалителни свещи

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е(90)335I
Детайли за колата: Е(90) 335I ->2007г,306к.с, автомат калашников

Искам съвет за смяна на запалителни свещи

Мнение от OxoBoxo » 28 Ное 2011, 12:38

Ситуацията е следната: направих 65 000 км ,смених маслото+маслен филтър и ми излиза смяна на запалителни свещи като офертата в официален сервиз е около 300 лв (160 лв за свещите + още толкова за работа) :shock:
Има ли смисъл да сменям свещите при положение, че колата работи перфектно дори не се чува работата на двигателя като стоиш до колата? Някой знае ли какви са тези свещи (NGK IZFR6H11-от реалоем това излиза), четох в нета че са иридиеви?
Ако е задължително да ги сменя, трябва ли да е в Дару/Камор или до мен има BOSH сервиз и там да го направя за половината сума?
Идеята ми е, че не ми се струва чак толкова фина процедурата по смяна свещите за да искат 160 лв за труд , но пък ме блазни мисълта да си поддържам "full service history" в официалните сервизи на марката. Колата ми стана на 4-год и си мисля, че никой няма да ми повярва за километрите като тръгна да е продавам :roll: ако нямам "full service history"
Благодаря предварително!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Искам съвет за смяна на запалителни свещи

Мнение от MaXimal » 28 Ное 2011, 16:16

Аз също ги смених на около 60 000 на 325-то и по спомен дадох под 300 лева за свещите + труда. Тогава си направих проучване и в Мкар ми дадоха най-добра оферта за свещи + труд спрямо други сервизи(неофициални).
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw F10
Мечтае да кара: M

Мнение от acata » 28 Ное 2011, 17:14

мн.лесно се сменят колега аз моите сам си ги сменях ако имам път към софия с удоволствие ще ти ги сменя

ентусиаст
Аватар
Кара: MB w212 AMG
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от kronos » 28 Ное 2011, 19:35

Колега, свещите се сменят елементарно и във всеки сервиз могат да ти ги сменят, аз пред нас си ги смених заедно с ламбда сондите точно за един час.
Тези са ти свещите, други няма за твоя мотор, водят се лазер платиниум, цената им с доставката до бг е 16$ на бройка, което е 89.60лв.
Ебаси хората ще взема да си отворя един сервиз на края :mhihi: ако идваш към Варна, мога да ти ги сменя срещу 20лв :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от OxoBoxo » 28 Ное 2011, 20:02

Нямам нищо друго освен 1 отверка в колата :oops: иначе благодаря за предложението! Ще може ли да ми кажеш от къде е тази цена 16.5$?

ентусиаст
Аватар
Кара: MB w212 AMG
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от kronos » 28 Ное 2011, 20:44

от колегата kristof_bg viewtopic.php?f=63&t=156222

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 3.0sd
Мечтае да кара: по често

Мнение от RuM6n » 28 Ное 2011, 23:46

. Колата ми стана на 4-год и си мисля, че никой няма да ми повярва за километрите като тръгна да е продавам :roll: ако нямам "full service history"
Благодаря предварително![/quote]
Колега,като дойде време да си продаваш колата, дори и да ти повярват да не мислиш ,че ще вземеш кой знае колко хиляди отгоре.Така че сменяй си ги сам и това е , попълни си сам книжката и отиди да ти я подпечатат , срещу почерпка. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от OxoBoxo » 29 Ное 2011, 9:05

А има ли смисъл да се сменят сега като си работят перфектно или не е желателно?

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 29 Ное 2011, 13:01

Разбира се, че има... те си имат някъв "живот" и това, че не си достигнал времето, когато да почне да прекъсва заради скапани свещи, не значи, че трябва да го чакаш... 50-60к са достатъчно време, че да им дойде реда... което ме подсеща, че мойте са на към 50к вече... :D

Това е малко като да питаш "има ли сми да сменям маслото, след като съм направил 20к километра и колата си работи екстра" или пък "има ли сми да сменям канални ремъци и ролки, след като съм минал 50к, ама си бачкат екстра...". Те така става, че изведнъж ролката се откъсва и пада и ремъците увисват...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 30 Ное 2011, 14:38

Mollov написа:Разбира се, че има... те си имат някъв "живот" и това, че не си достигнал времето, когато да почне да прекъсва заради скапани свещи, не значи, че трябва да го чакаш... 50-60к са достатъчно време, че да им дойде реда... което ме подсеща, че мойте са на към 50к вече... :D

Това е малко като да питаш "има ли сми да сменям маслото, след като съм направил 20к километра и колата си работи екстра" или пък "има ли сми да сменям канални ремъци и ролки, след като съм минал 50к, ама си бачкат екстра...". Те така става, че изведнъж ролката се откъсва и пада и ремъците увисват...

:yes:

Ако те разбирам - колата ти е от магазина и сега ще сложиш некви свещи,от някой магазин,сложени от някой майстор в някакъв гараж - за некви си 50лв :dunno:
Аз лично със свещи при бензинова кола не бих си правил експеримент де :dunno: ,свещи не се сменят всеки ден - а за 50-80лв отгоре имаш гаранция :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 325i
Мечтае да кара: М3

Мнение от DaveBG » 09 Сеп 2013, 16:03

Здравейте,
Днес сутринта като запалих колата първия път не може да запали и после като запалих двигателя тресе в ниските обороти. Очевидно е бубина. Случва ми се за втори път в рамките на 2 месеца.
Въпроса ми е дали това означава че свещите са вече стари или просто лош късмет? Колата е взета на старо и нямам идея дали са сменяни скоро, но не ми свети индикатор за свещи а съм чувал че има.
Дали трябва според вас да сменям свещи или да сменя и тази бубина пък да се надявам да няма повече проблеми?

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 09 Сеп 2013, 18:19

Една диагностика ще ти е добре дошла. Така ще си сигурен коя бубина или свещ ти прави проблема. Свещите заводските (иридиеви) изкарват повече от 100 000 км, по-новите (платиниум) които ги дават в момента като заместител издържат по-малко (някаква ценова далавера от страна на БМВ е причината ). По принцип има сервизен интервал от 80 000 км за свещите, може да се нулира по всяко време, така че не можеш да разбереш кога са ти сменяни реално.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 325i
Мечтае да кара: М3

Мнение от DaveBG » 10 Сеп 2013, 8:36

Диагностиката сам си я правя, имам и опит вече. По принцип се свалят бубините на запален двигател една по една докато не се открие тази която не влияе - тоест тя е дефектна. Единствено ми е чудно дали нещо не ги гори тия бубини или просто съм карък.

Освен това ако някои знае кое са хубави и от къде може да се намерят на добра цена ще е добре дошла информация за мен.

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 10 Сеп 2013, 10:14

Често ги сменяш ли бубините, че се чудиш дали нещо не ги гори. Принципно и те имат живот, така че нищо необичайно няма ако ти се скапват една по една различни. Все още скапана стока няма за нашите модели, всичко си е оригинал. Оригиналните бубини са на Бош ,така че избор от магазини имаш. Аз бих погледнал магазините във форума които продават с отстъпки. Имам 6 оригинални чисто нови свещи NGK за двигателя ти, ако имаш интерес пиши ми.

Назад към E90/E91/E92/E93