полезно за собствениците на 325i и 330i
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
- galant
- младши ентусиаст
- Мнения: 672
- Регистриран на: 14.12.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: само Месершмити
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Добре бе kraska, с 0/40 ли е по-добре да я карам?Ако е по-добре,да сменям.Засега с това е ОК,ама ако с 0/40 е по-ОК да го вземам,щото сега съм му минал 2500-2600км и до месец и половина съм стигнал към 8000км. и идва горе-долу време за смяна.Засега ми показва на iDrive че е на "max".
- kraska
- ентусиаст
- Мнения: 1246
- Регистриран на: 2.01.2007
- Местоположение: Варна
- Кара: -ше G20 320d
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Пробвай го като дойде време за смяна. Аз сложих това т.к. е малко по-тънко и за зимата която идва ще е по-добре на теория. Да ти кажа след като видях ментата на Мотул и прецених ,че ще си ги купувам отвън или от доказали се търговци от форума. Следващия път ще пробвам Castrol 0w-40 или 0w-30. Вече съм резервиран към LL-04 стандарта заради полимеризацията която показват тези тестове:
http://bmwservice.livejournal.com/27699.html?page=1
Затова ще карам с LL-01
И внимавайте като ви сменят филтъра на маслото, да не сложат само капачката , като погрешно хвърлят другата част, която понякога се набива здраво във филтъра и по погрешка се изхвърля с него, вместо да остане закачена на капачката. Следствие на което почват грешки от рода на "vanos jam" т.к. маслото не се филтрира вече и се позадръсват соленоидите. Колегата IVANDIVAK е имал този проблем.
Това са маслата, препоръчани от БМВ към дата....
А другите картинки как да ги добавя ?
http://bmwservice.livejournal.com/27699.html?page=1
Затова ще карам с LL-01
И внимавайте като ви сменят филтъра на маслото, да не сложат само капачката , като погрешно хвърлят другата част, която понякога се набива здраво във филтъра и по погрешка се изхвърля с него, вместо да остане закачена на капачката. Следствие на което почват грешки от рода на "vanos jam" т.к. маслото не се филтрира вече и се позадръсват соленоидите. Колегата IVANDIVAK е имал този проблем.
Това са маслата, препоръчани от БМВ към дата....
А другите картинки как да ги добавя ?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- kraska
- ентусиаст
- Мнения: 1246
- Регистриран на: 2.01.2007
- Местоположение: Варна
- Кара: -ше G20 320d
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- kraska
- ентусиаст
- Мнения: 1246
- Регистриран на: 2.01.2007
- Местоположение: Варна
- Кара: -ше G20 320d
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- kraska
- ентусиаст
- Мнения: 1246
- Регистриран на: 2.01.2007
- Местоположение: Варна
- Кара: -ше G20 320d
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- galant
- младши ентусиаст
- Мнения: 672
- Регистриран на: 14.12.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: само Месершмити
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
За коя друга част става въпрос?Тази където се "щраква" филтъра ли?
- IVAKDIVAK
- Потребител
- Мнения: 47
- Регистриран на: 1.05.2011
- Местоположение: Варна,Бургас
- Пол: Мъж
- Кара: E60 530i 2006 N52B30
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Заради тази като решетка накрая дето има и зелен опръстен . Заради нея си купих и ванос соленоиди без да има нужда .
За това внимавайте къде си давате колите да ви сменят маслото .
За това внимавайте къде си давате колите да ви сменят маслото .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Leon
- старши ентусиаст
- Мнения: 10445
- Регистриран на: 16.09.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 328i
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Позволих си да копирам един пасаж от обширното изследване на руснаците, защото мисля, че обяснява две заблуди за маслата и силно засяга двигателите, които се коментират в темата, поради променливата температура на която работят. Ще преведа текста, когато имам време, но накратко важните неща:
1. Стареенето на маслото се удвоява с всеки 10 градуса по-висока работна температура, от което веднага следва, че колкото повече се кара градско (на висока температура), толкова по-често се сменя.
2. Маслото поема основната роля за охлаждане на ключови за износването елементи вътре в двигателя, а не антифриза.
3. Маслото в бензиновите двигатели потъмнява не от почистения нагар, а от окисление, причинено от високите температури. Тоест, ако почернее скоро след смяната, не означава, че е почистило мотора, а че противоокислителните му свойства са ниски, съответно не е устойчиво на високи температури и е предпоставка за по-бързо износване. Именно почерняването и отлагането на нагари е въпросната карбонизация, за която са тествали няколко десетки масла.
Действительно важная функция масла - отбирать тепло от двигателя. Оно не менее важно в этом смысле, чем охлаждающая жидкость. Только охлаждающую жидкость не пускают "внутрь" мотора, дальше рубашки охлаждения, а масло только там и живет. В современных блоках цилиндров форсунки бьют снизу прямо в поршень - все тепло забирают именно они. Масло отбирает тепло и от поршневых колец, с колебаниями температуры в сотни градусов. Антифриз - рабочее тело системы охлаждения, массивное и инертное хранилище тепла. С его помощью система охлаждения управляет тепловым режимом ДВС в незначительных температурных пределах. Но в самых ответственных местах, тепло у двигателя отбирается исключительно при помощи масла. Антифриз объемом около 10 литров замкнут на огромный радиатор с активной системой охлаждения. Масло же, в объеме до 2-3 раз меньше, часто даже не имеет своего радиатора! В начале движения масло прогревается даже медленнее, зато набрав тепло, отдает его куда менее охотно. В "пробочном" режиме движения, оно постепенно "вываривается" как в скороварке с ленивым перемешиванием.
Теперь попробуем вспомнить то, чего и не знали: уравнение Аррениуса, устанавливающее зависимость интенсивности химических процессов от температуры. Зависимость почти квадратичная. Молоко из магазина может хранится полгода при температуре 6-8 градусов, но стоит поставить его на солнце и оно скисает за пару часов. Любые продукты питания, включая мамонтов, на Полюсе по сохранности поспорят с вечностью. Но при комнатной температуре, счет пойдет уже на десятки часов. А разница меж тем составляет всего 60-70 градусов.
Температура ДВС до начала 90-х годов оставалась равной около 80-90 градусов, при температуре масла в картере редко выше 70-80.
Согласно физическим законам, интенсивность старения масла удваивается на каждые 10 градусов увеличения средней температуры. Сравним 70-80 градусов лет двадцать назад и 120-130 - на современных моторах. Масло окисляется и стареет примерно 32 раза интенсивнее! То есть, старой "минералке" при несравненно меньшей тепловой нагрузке доверяли выходить примерно 3-5 тысяч километров, не более. Сейчас же на вроде бы более стойкую "синтетику" нагрузку увеличили раз так в тридцать, а менять ее хотят до десяти раз реже.
Вы замечали, что масло темнеет и становится почти черным (дизели с их неизбежной сажей сейчас не рассматриваем), по достижению пробега уже в несколько тысяч километров? Что там вам говорили в этот момент и что пишут в специализированной литературе?! Наверное, что-то типа "масло, благодаря отличным моющим свойствам... отмывает отложения и удерживает их в себе". То есть, за пару месяцев интенсивной циркуляции почти не отмывает, а после вдруг раз и стремительно почернело...
На самом деле, масло темнеет от окисления. Окисление происходит под воздействием температуры.
Моющий и противоокислительный пакет присадок срабатывается в течение первых нескольких тысяч километров. Единственный действительно важный фактор - температура. Температура разрушает масляные молекулы насыщает его сложными соединениями на основе углерода - масло карбонизируется - чернеет. Процесс идет тем быстрее, чем выше рабочая температура мотора. Двигатели с рабочей температурой 90 градусов и 110 градусов - это огромная разница. Почти пропасть. В "горячем" современном моторе масло горит, образует лаки, отложения и в конце-концов сворачивается в нечто напоминающее по виду и консистенции горячую карамель.
1. Стареенето на маслото се удвоява с всеки 10 градуса по-висока работна температура, от което веднага следва, че колкото повече се кара градско (на висока температура), толкова по-често се сменя.
2. Маслото поема основната роля за охлаждане на ключови за износването елементи вътре в двигателя, а не антифриза.
3. Маслото в бензиновите двигатели потъмнява не от почистения нагар, а от окисление, причинено от високите температури. Тоест, ако почернее скоро след смяната, не означава, че е почистило мотора, а че противоокислителните му свойства са ниски, съответно не е устойчиво на високи температури и е предпоставка за по-бързо износване. Именно почерняването и отлагането на нагари е въпросната карбонизация, за която са тествали няколко десетки масла.
Действительно важная функция масла - отбирать тепло от двигателя. Оно не менее важно в этом смысле, чем охлаждающая жидкость. Только охлаждающую жидкость не пускают "внутрь" мотора, дальше рубашки охлаждения, а масло только там и живет. В современных блоках цилиндров форсунки бьют снизу прямо в поршень - все тепло забирают именно они. Масло отбирает тепло и от поршневых колец, с колебаниями температуры в сотни градусов. Антифриз - рабочее тело системы охлаждения, массивное и инертное хранилище тепла. С его помощью система охлаждения управляет тепловым режимом ДВС в незначительных температурных пределах. Но в самых ответственных местах, тепло у двигателя отбирается исключительно при помощи масла. Антифриз объемом около 10 литров замкнут на огромный радиатор с активной системой охлаждения. Масло же, в объеме до 2-3 раз меньше, часто даже не имеет своего радиатора! В начале движения масло прогревается даже медленнее, зато набрав тепло, отдает его куда менее охотно. В "пробочном" режиме движения, оно постепенно "вываривается" как в скороварке с ленивым перемешиванием.
Теперь попробуем вспомнить то, чего и не знали: уравнение Аррениуса, устанавливающее зависимость интенсивности химических процессов от температуры. Зависимость почти квадратичная. Молоко из магазина может хранится полгода при температуре 6-8 градусов, но стоит поставить его на солнце и оно скисает за пару часов. Любые продукты питания, включая мамонтов, на Полюсе по сохранности поспорят с вечностью. Но при комнатной температуре, счет пойдет уже на десятки часов. А разница меж тем составляет всего 60-70 градусов.
Температура ДВС до начала 90-х годов оставалась равной около 80-90 градусов, при температуре масла в картере редко выше 70-80.
Согласно физическим законам, интенсивность старения масла удваивается на каждые 10 градусов увеличения средней температуры. Сравним 70-80 градусов лет двадцать назад и 120-130 - на современных моторах. Масло окисляется и стареет примерно 32 раза интенсивнее! То есть, старой "минералке" при несравненно меньшей тепловой нагрузке доверяли выходить примерно 3-5 тысяч километров, не более. Сейчас же на вроде бы более стойкую "синтетику" нагрузку увеличили раз так в тридцать, а менять ее хотят до десяти раз реже.
Вы замечали, что масло темнеет и становится почти черным (дизели с их неизбежной сажей сейчас не рассматриваем), по достижению пробега уже в несколько тысяч километров? Что там вам говорили в этот момент и что пишут в специализированной литературе?! Наверное, что-то типа "масло, благодаря отличным моющим свойствам... отмывает отложения и удерживает их в себе". То есть, за пару месяцев интенсивной циркуляции почти не отмывает, а после вдруг раз и стремительно почернело...
На самом деле, масло темнеет от окисления. Окисление происходит под воздействием температуры.
Моющий и противоокислительный пакет присадок срабатывается в течение первых нескольких тысяч километров. Единственный действительно важный фактор - температура. Температура разрушает масляные молекулы насыщает его сложными соединениями на основе углерода - масло карбонизируется - чернеет. Процесс идет тем быстрее, чем выше рабочая температура мотора. Двигатели с рабочей температурой 90 градусов и 110 градусов - это огромная разница. Почти пропасть. В "горячем" современном моторе масло горит, образует лаки, отложения и в конце-концов сворачивается в нечто напоминающее по виду и консистенции горячую карамель.
Never mistake motion for action...
- majstorapetkov
- младши ентусиаст
- Мнения: 422
- Регистриран на: 21.07.2008
- Местоположение: Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: Е90
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Всичко това затвърдява моето мнение, че караш ли повече "градско" на 7-8 хил.км, а повече "извън градско" на 10хил.км трябва да се сменя маслото. Защо тогава фабрично залагат интервал за смяна на маслото 40хил.км или две години? Или да спестят от гаранционното обслужване или след 200хил.км да се сменя колата. Сменяйте по- често маслото.
- Leon
- старши ентусиаст
- Мнения: 10445
- Регистриран на: 16.09.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 328i
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Увеличаването на сервизния интервал има предимно екологични съображения, за да се намалят милиони литри отработено масло, а на производителите много не им пука, защото колата ще изкара гаранционните 100хил. км. и с две смени. Какво става после - да му мислят източноевропейците
Never mistake motion for action...
- kraska
- ентусиаст
- Мнения: 1246
- Регистриран на: 2.01.2007
- Местоположение: Варна
- Кара: -ше G20 320d
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Leon написа:Увеличаването на сервизния интервал има предимно екологични съображения, за да се намалят милиони литри отработено масло, а на производителите много не им пука, защото колата ще изкара гаранционните 100хил. км. и с две смени. Какво става после - да му мислят източноевропейците
Абсолютно точно! Хем Европа доволна, хем повече пари от следгаранционно обслужване! И после БМВ с най-големи печалби от всички Що ли?
Просто като сравнявам старата си е36 с е91 като инженерна мисъл, съм разочарован в много неща и като изпълнение. Измишльотени, колкото искаш ,че да ти вземат парите в сервиза за дребни неща.
За потъмняването ок, но в моя случай си беше от почистването. Преди да е сложа източих малко от маслото за да не препълня двигателя.
- vassil_bk
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 20.10.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: купета
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Някой знае ли каква е разликата между N52K и N52N?
Моят мотор е N52K, с алуминиев капак на главата е, със стария декоративен капак (като на N52), нямам маслен сепаратор (както е N52N) и не е с директно впръскване (както е N52)...
Моят мотор е N52K, с алуминиев капак на главата е, със стария декоративен капак (като на N52), нямам маслен сепаратор (както е N52N) и не е с директно впръскване (както е N52)...
- galant
- младши ентусиаст
- Мнения: 672
- Регистриран на: 14.12.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: само Месершмити
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
vassil_bk написа:Някой знае ли каква е разликата между N52K и N52N?
Моят мотор е N52K, с алуминиев капак на главата е, със стария декоративен капак (като на N52), нямам маслен сепаратор (както е N52N) и не е с директно впръскване (както е N52)...
И моята е N52K ,ама е с пластмасов капак на клапаните и е с новата декоративна кора.Това К не означава ли че е купе?
- kraska
- ентусиаст
- Мнения: 1246
- Регистриран на: 2.01.2007
- Местоположение: Варна
- Кара: -ше G20 320d
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
Не, означава че е "пооправената" , ревизирана версия на N52
- galant
- младши ентусиаст
- Мнения: 672
- Регистриран на: 14.12.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: само Месершмити
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
kraska написа:Не, означава че е "пооправената" , ревизирана версия на N52
Това го разбрахме,за К-то не е ясно
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани