Въпрос относно климатика (фреон)
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос относно климатика (фреон)
Здравейте,
Установих, че не ми духа студено климатика, предполагам се е изпарил фреонът, поне нямам спомен някога да е доливан.
Мисълта ми е има ли някаква специална технология при напълването на фреона(нещо което иползват или е препоръчително да направят в официален сервиз на BMW) или всеки специализиран сервиз за климатици ще може да свърше работа?
Установих, че не ми духа студено климатика, предполагам се е изпарил фреонът, поне нямам спомен някога да е доливан.
Мисълта ми е има ли някаква специална технология при напълването на фреона(нещо което иползват или е препоръчително да направят в официален сервиз на BMW) или всеки специализиран сервиз за климатици ще може да свърше работа?
- kronos
- ентусиаст
-
- Кара: MB w212 AMG
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Re: Въпрос относно климатика (фреон)
отиваш в сервиз за климатици и ги предупреждаваш да ти сложат точно вида на фреона който е написан на табелката, и грамажа също трябва да е абсолютно точен.
- OxoBoxo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е(90)335I
- Детайли за колата: Е(90) 335I ->2007г,306к.с, автомат калашников
Процедурата е автоматизирана напълно. Закачат ти уред,прави ти диагностика, източва фреона, добавя масло и фреон. 45мин е процедурата на мен всичко това ми струваше в БОШ център 43лв с ДДС преди 2 месеца
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
По принцип "фреоновите системи" са затворен тип система, като водната, например... т.е. просто ей така да се изпари фреон-а няма как да стане... по-вероятно е да го изпуска от някъде или да го е изпуснал поради по-сериозен пробив в системата.. така че не мисли само за пълнене, ами по-скоро за проверка и диагностика на цялата система.
Mollov написа:По принцип "фреоновите системи" са затворен тип система, като водната, например... т.е. просто ей така да се изпари фреон-а няма как да стане... по-вероятно е да го изпуска от някъде или да го е изпуснал поради по-сериозен пробив в системата.. така че не мисли само за пълнене, ами по-скоро за проверка и диагностика на цялата система.
И аз така съм чувал...
Мой приятел държи сервиз за автоклиматици и се чудя дали да не посетя него или направо в Мкар да ходя...
Т.е. предполагам, че в такъв случай ще е по-добре да посетя Мкар.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Като ти зареждат фреона ти слагат и "маркер" и после с ултравиолетова лампа се гледа дали изпуска отнякъде - ако има теч ще се види. Но от климатик съм чувал, че е хубаво на 2-3 години фреона да се подменя.
Si non confectus, non reficiat.
- S_GonzaLes
- младши ентусиаст
-
Сменил ли си филтъра, защото на толкова нова кола без механична повреда просто няма как да изтече фреона.
- Krasimir19
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp
В сервиз за климатици, въпросната машина която долива фреотон сама си прави проверка. И + това аз когато доливах фреотон, човека хем ми провери системата с въздух и после втора проверка с машината и накрая доля фреотон. И се казва „фреотон„ не фреон! В колата трябваше да има 850 грама ли беше не съм сигурен а вместо 850 имаше само 90. Истината е че ако не си взимал колата като нова не можеш да бъдеш сигурен, дали просто с времето не се е „изпарил„ или има теч в системата!
S_GonzaLes написа:Сменил ли си филтъра, защото на толкова нова кола без механична повреда просто няма как да изтече фреона.
Филтъра на климатика ли? Ако за него става дума, смених го януари тази година. В интерес на истината зимата без да искам бях включил климатика и духаше студено, но не мога да си спомня преди или след смяната на филтъра на климатика беше. Надявам се тия дни да съм малко по-свободен и ще се разбере какво е...
П.С. Спомних си, че на Х3ката беше станало пак така и се наложи да се долива фреон(или да се смени, не помня).
- Mollov
- Мародератор
-
Krasimir19 написа:Истината е че ако не си взимал колата като нова не можеш да бъдеш сигурен, дали просто с времето не се е „изпарил„ или има теч в системата!
Това с "изпаряването" го забрави... газ-а се изпарява когато има теч... т.е. не може "или"...
А тва пък с "фреотон"-а...

Пробвай с червено-синьото копче - миналата пролет като се затопли и аз се оплаквах, че не духа студено преди да установя, че не съм го врътнал на синьо

flame написа:Пробвай с червено-синьото копче - миналата пролет като се затопли и аз се оплаквах, че не духа студено преди да установя, че не съм го врътнал на синьо![]()
Това беше първото нещо което направих

- Mollov
- Мародератор
-
За течове проверявахте ли или само допълни? Аз пак ти казвам, че тоя фреон няма накъде да "изветрее" освен ако не го изпуска...
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2