Смяна на маслото на автоматик е90?

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Re: Смяна на маслото на автоматик е90?

Мнение от Georgieff » 06 Юни 2012, 13:13

Не е толкова важно къде, а кой ти сменя маслото и какво масло слага на негово място.
Самата смяна не е проста операция, както някои си мислят, и затова е важно да е направена от човек, който си разбира от работата, а не се учи на твоята кола или пък изпробва различни нови марки масла, които са му просто по-изгодни или пък му е по-лесно да си ги достави.
Чувал съм слухове дори за официален сервиз, който слага от наличното на склад масло, вместо да поръча предписаното по каталог, и после казва на клиента "проблемите почват след смяната, понеже еди как си се променяла работата на кутията" :kuku: (с новото масло) .
Аз моето (на старата ми кола Е39) си го смених в голям сервиз в София, но ми го смени правилният човек за тази операция.
Резултат - много по-плавна смяна и придърпването при превключване от N на D намаля значително.
Другата подробност при смяната на маслото на скоростите е, че често в сервизите ти дават оферта за цялото количество масло в автоматика. Обаче при смяната реално не е възможно да се източи цялото - малко по-малко от половината остава в кутията (по-точно в конвертора). От там също се получават някои разлики в оферираната и реалната цена, като от самия клиент зависи в кого ще остане разликата.
В големите сервизи (включително официалните) можеш да попаднеш на кой ли не и да се вкараш в голям филм - теми по въпроса има доста във форума, включително с някои прехвалени сервизи.
Имена на сервизи и хора предпочитам да не споменавам, за да не правя реклама/антиреклама, а и за да не се обръща темата на "за и против".
Touring & windsurf club

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The black devil-335i e92

Мнение от ND1 » 09 Юни 2012, 10:35

След споделената информация от вас,се замислих отностно при мен как стоят нещата.Значи 90-ката ми е на 109к/км,обмислям да го сменя на около 120 .. Няма да е фатално нали ? Засега никакви проблеми не чувствам,привключва си много плано и без да се замисля,само от Н на Д понякога,както казва колегата се усеща съмсем леко придърпване и то не винаги .. Та мисалта ми е,няма да има проблем да покарам още 10 к/км така нали ? В смисъл,ако през това време няма промяна в поведението на автомобила .. ? И другото,ако тръгна да го сменям,най-добрият вариант да се свържа с колегата ммоторверке ли е ? :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 11 Юни 2012, 11:25

ND1 написа:След споделената информация от вас,се замислих отностно при мен как стоят нещата.Значи 90-ката ми е на 109к/км,обмислям да го сменя на около 120 .. Няма да е фатално нали ? Засега никакви проблеми не чувствам,привключва си много плано и без да се замисля,само от Н на Д понякога,както казва колегата се усеща съмсем леко придърпване и то не винаги .. Та мисалта ми е,няма да има проблем да покарам още 10 к/км така нали ? В смисъл,ако през това време няма промяна в поведението на автомобила .. ? И другото,ако тръгна да го сменям,най-добрият вариант да се свържа с колегата ммоторверке ли е ? :yes:

Ако колата ти е на 109к реални км и нямаш оплаквания, изобщо не се фиксирай в смяната - дали ще го направиш на 120к или 150к няма такова голямо значение. Вече ако ти се появят проблеми си го смени. Моята стара кола беше поне на 300к (по табло 209к) и нямаше проблеми.
Варианти за смяната има и други (за София) - пиши на ЛС ако искаш.
Touring & windsurf club

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The black devil-335i e92

Мнение от ND1 » 13 Юни 2012, 14:44

Georgieff написа:
ND1 написа:След споделената информация от вас,се замислих отностно при мен как стоят нещата.Значи 90-ката ми е на 109к/км,обмислям да го сменя на около 120 .. Няма да е фатално нали ? Засега никакви проблеми не чувствам,привключва си много плано и без да се замисля,само от Н на Д понякога,както казва колегата се усеща съмсем леко придърпване и то не винаги .. Та мисалта ми е,няма да има проблем да покарам още 10 к/км така нали ? В смисъл,ако през това време няма промяна в поведението на автомобила .. ? И другото,ако тръгна да го сменям,най-добрият вариант да се свържа с колегата ммоторверке ли е ? :yes:

Ако колата ти е на 109к реални км и нямаш оплаквания, изобщо не се фиксирай в смяната - дали ще го направиш на 120к или 150к няма такова голямо значение. Вече ако ти се появят проблеми си го смени. Моята стара кола беше поне на 300к (по табло 209к) и нямаше проблеми.
Варианти за смяната има и други (за София) - пиши на ЛС ако искаш.

Да мерси за инфото,ще го имам на предвид като реша да го сменям,ще драсна.благодаря отново :) :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525D xDrive

Мнение от vasil67 » 26 Юни 2012, 19:36

Да споделя впечатления и аз, преди няколко седмици
от време на време при смяна от втора на трета при
нормално ускорение се усещаше леко придърпване /при ръчен режим го няма/,
както и при сериозно подаване на газ
това не се появяваше.
Днес ми смениха маслото на скоростната кутия заедно с картера и фълтъра
и всичко е на ред :bowdown: , както когато я купих. На 95х.км съм.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm

Мнение от mopasan » 17 Дек 2012, 10:12

itafraji написа:
RuM6n написа:Колега ще ти пиша през Януари, защото сега съм извън страната, пък Пловдив е на 400км от Варна.Това първа смяна ли беше и усети ли промяна след интервенцията? Но няма нищо лошо в това да кажеш за този добър сервиз в Пловдив или да направиш реклама, нали за това е форума , да споделяме кой от какво и кого е доволен. Виж тука в тази тема има един дето си прави реклама на маслата,така че...

Първа смяна, не усетих никаква разлика ;)
Сервиза се казва АИК. От София си заслужава да се ходи до Пловдив. За Варна вече ти си преценяваш.

Къде се намира този АИК сервиз?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от babun » 31 Май 2015, 21:41

Да попитам и аз за Пловдив къде да го намеря този така прехвален сервиз, за който идвате от София чак?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 02 Юни 2015, 14:16

Зарежи тази тем, тука се говорят невероятни глупости,смяната е елементарна и маймичуна с термометър може да я извърши, НО маслото е специфично и не бих рискувал с друго освен това на ЗФ
Последна промяна Taruno на 02 Юни 2015, 23:15, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318iS; Е46 320Cd; E92 335i
Мечтае да кара: На хубави и гладки пътища...

Мнение от vanka7a » 02 Юни 2015, 16:48

Смяната на масло е лесна, освен ако не искаш да получиш качествана смяна на масло - ПЪЛНА смяна! Това става само с машина, с която разполагат Gemini 4 ( за тях съм сигурен ).
Иначе обикновен майстор ще ти източи маслото и ще налее ново, а старото масло ще си остане в турбината и все 1 нищо не правиш. Колата ми беше на 216К км. и смених маслото за 1ви път - не беше дори черно, но ТРЯБВА да се сменя, ако искаш да удължиш живота на кутията.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело и B58

Мнение от julkata1 » 04 Юни 2015, 9:19

Някой сменял ли е при Gemini4? Каква марка филтър слагат и какво масло? Дават цена за частична смяна 368лв и пълна 618лв.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 04 Юни 2015, 11:08

Не слагат масло на Zf - просто си купете масло и филтър и отидете в някой реномиран сервиз (примерно при колегата Атсалов в Пловдив или Тех Ко в София) те си имат сервизния бюлетин за как се сменя масло и ще си е, както трябва.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело и B58

Мнение от julkata1 » 04 Юни 2015, 15:05

Тук има ръководство от производителя на скоростната кутия ZF за смяна на маслото, http://www.zf.com/media/media/document/brands_3/service_information/sitematrix~1/transmission/cars_4/englisch_3/modelluebergreifend_1/ZP_SI_Oelwechselkit_EN.pdf

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanka7a » 05 Юни 2015, 9:15

Аз си го смених в Gemini4 - маслото и филтъра са им ZF! Смяната е 720лв., остава и да не сложат ZF :mhihi:
И както казах, смяната става с машина - тя вкарва масло, докато не потече чисто масло! Ако отидеш в сервиз, в който смяната става ръчно, ще ти вземат по- малко пари, но в автомата ще имаш част и от старото масло. Успех!

Потребител
Аватар
Кара: e90 330i

Мнение от LARGOО » 05 Юни 2015, 11:03

Колега колко литра масло събира при пълна смяна

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanka7a » 06 Юни 2015, 9:41

Не знам, колега - не съм питал. Но автомата ти събира около 9л.

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93