как да следим температуратата на нашите е 9X

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e90 320d 163hp 2006

Re: как да следим температуратата на нашите е 9X

Мнение от baga » 11 Фев 2013, 22:00

Такааа, днес си закупих и двата термостата от Дару Кар. Понеже никъде не намерих информация за това, на колко градуса отваря големия термостат, реших да постна. Големия термостат отваря на 88 градуса! Вчера /на прибиране от Пампорово/, тествах колата през целия път и нещо не ми харесаха резултатите. При дългото спускане от планината - около 60 градуса. По магистралата /дори и при 200-210 км/ч/ около 70-75 градуса. Значи, работата на термостата е да подържа постоянна, оптимална температура на двигателя и моя нещо не се справяше добре. Утре ги сменям и се надявам да има разлика, ще ви държа в течение.
П.п. Замислих се за електрическата водна помпа, дори и да е интелегентна, тя по-скоро ще компенсира грешките на термостата, а и се съмнявам да работи на различни обороти. Някои има ли достоверна информация?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от baga » 12 Фев 2013, 18:48

Днес смених термостатите и температурата закова 90-91 градуса при нормално каране! Перката се пуска на 97 градуса. Понеже има толкова много, изписано по тая тема, реших да ги тествам. При малко над 60 градуса, големия отлепяше леко и постепенно увеличаваше процепа - тъпа работа! Само да уточня, новия термостат, който сложих, беше едно към едно с този, който свалих. Всички надписи и щампи бяха еднакви, само годината на производство, беше различна. Значи няма "широк температурен диапазон на работа на двг", има преебани термостати! Моя съвет към всички е, има ли някакво отклонение от температурите, които съм дал - смяна и на двата термостата. Струват 186 лв. в Дару Кар, не е чак толкова много. Друго интересно е, че показанията за разхода на гориво /по борда/, веднага паднаха /никога не са били толкова ниски/ и то си е логично - студен двг, по-богата горивна смес. Още не съм я засичал на колонката, но гаранция ще има разлика, а и това не е най-важното. Важно е двг да работи в оптимална температура!
П.п. Дано тия от БМВ най-накрая са разбрали, че слагат термостати, които се скапват доста бързо и са отстранили проблема. Или пък са разбрали и си траят, и ни продават части!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ex.E90, pr.E46, fu.?30

Мнение от Alegron » 12 Фев 2013, 19:01

Супер си колега! Започвам да тествам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от baga » 12 Фев 2013, 19:05

Alegron написа:Супер си колега! Започвам да тествам.

Аз толкова тестове проведох, че само ми дай градусите и ще ти напиша рецепта! :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е(90)335I
Детайли за колата: Е(90) 335I ->2007г,306к.с, автомат калашников

Мнение от OxoBoxo » 12 Фев 2013, 19:34

А за бензин някой да знае стойностите : кой термостат на колко отваря?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The black devil-335i e92

Мнение от ND1 » 13 Фев 2013, 12:02

Колега супер си, и аз миналата година смених големия термостат в Дару.От тогава не съм забелязал нещо нередно в колата, но скоро ще отида да проверя и другия как е. Искам да попитам в крайна сметка от техническото меню как да изкараме температурата ? Много съм, чел и в крайна сметка не разбрах. Не мога да разбера защо от БМВ не са сложили просто 1 уред и хората да се ориентират, а не да имаш висше образование да го провериш.Това е, че едно време автомобилите са правени от инженери и техници, а в днешно се правят от икономисти..
Поздрави :yes:
п.п. предполагам, големия термостат който взех от Дару е наред, ако малкия ми прави проблем какво се забелязва в температурата ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д
Мечтае да кара: hibrid

Мнение от 90e90e » 13 Фев 2013, 15:42

ND1 написа:Колега супер си, и аз миналата година смених големия термостат в Дару.От тогава не съм забелязал нещо нередно в колата, но скоро ще отида да проверя и другия как е. Искам да попитам в крайна сметка от техническото меню как да изкараме температурата ? Много съм, чел и в крайна сметка не разбрах. Не мога да разбера защо от БМВ не са сложили просто 1 уред и хората да се ориентират, а не да имаш висше образование да го провериш.Това е, че едно време автомобилите са правени от инженери и техници, а в днешно се правят от икономисти..
Поздрави :yes:
п.п. предполагам, големия термостат който взех от Дару е наред, ако малкия ми прави проблем какво се забелязва в температурата ?

Според мен нищо... моето лично мнение е че излишно го набеждаваме малкия термостат (не че и аз не го смених де)... Относно проверката на скритото меню - има на много места описано как става...
Борави се само с бутона на километража (за зануляване на километража)
1.Вкарваш ключа.
2.натискаш и задържаш (не пускаш) - появява се оранж.триъгълник - продължаваш да държиш докато не ти излезе скритото меню - тогава пускаш
3. започваш да натискаш и пускаш (през интервали не по-големи от 2 секунди), докато стигнеш до меню 19.
4.На меню 19 се задържаш повече от 2 секунди (докато ти излезе код за въвеждане)
5.продължаваш да цъкаш докато не набереш кода (кода за ТВОЯТА кола се образува като сбор от последните 5 цифри на рамата на ТВОЯ автомобил - ПРИМЕР=>ХХХХ472235 - КОДА е 23)Когато стигнеш до числото натискаш и задържаш (за повече от 2 секунди) и пускаш....
6. Тогава ще ти изпише надпис LOCK OFF... продължаваш да чакаш... тогава след около 5 секунди то те връща обратно на меню 1. започваш отначало да сменяш менютата(натискаш бутончето на кратки интервали по-малки от 2 сек), докато стигнеш до меню7.
7. За да влезеш в меню 7.1 - задържаш за повече от 2 секунди и когато пуснеш - ХОП - виждаш градусите на двигателя

След като вече си настроил борда да ти показва градуси (традиционното меню изчезва) - палиш и си караш, докато не ти се наложи да изкараш ключа... Тогава всичко отначало...
За да спрем да се избиваме по пътищата, трябва да се спре алкохола на мъжете и бензина на жените! Карайте така, че да стигнете!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Alegron » 13 Фев 2013, 19:51

Днес тествах при температура на въздуха 5• и около 15км градско при леко натоварен трафик. Много бавно се покачваше температурата като достигаше 74• и доста време държеше на тези градуси. Непосредствено преди да я вкарам в гаража вече показваше 81• но доста време мина за да достигне тази температура. Вътре (на около 12• темп.) я оставих да работи и колата направи 91• после дори 97•, като на тези градуси се включи перката за охлаждане. След около 30 сек. перката се изключи и градусите показваха 94-95• т.е. колата поддържаше тези градуси.
Това как ви се струва?
Направи ми впечатление, че след като изгасих мотора, доста време поддържаше една температура от 94-95•, противно на очакванията че тя ще се покачи и ще се включи перката за охлаждане като при бензиновите автомобили.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от djordje » 13 Фев 2013, 20:58

Днес смених само малкия термостат, и сега колата подържа 80-81 градус при градско нормално каране. Доста бързо повдига до 70 градуса.
Бяха ми обяснили в сервиза че найвероятно е заминал и големия термостат, понеже той като замине, задължително заминава и малкия, и вероятноста да е заминал само малкия е минимална, но решихме да пробваме, нищо не губим. Малкия отваря на 70, големия на 88. Като сменя и големия ще пиша резултата. Поздрави.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от baga » 13 Фев 2013, 21:02

Нищо не си тествал. За да разбереш, колата трябва да е в движение и да подържа 90-91 градуса.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 13 Фев 2013, 21:08

Температурния диапазон е 86-95 градуса...
Djordje - следващият път ще се запознаем - съжалявам, че се разминахме днес.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Alegron » 13 Фев 2013, 21:10

baga написа:Нищо не си тествал. За да разбереш, колата трябва да е в движение и да подържа 90-91 градуса.

как бе, тествах :)
Съгласен съм, че трябва да пробвам на по-дълги разстояния. Тва май не е особено меродавно, но мисля че при мен нещата са ОК.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The black devil-335i e92

Мнение от ND1 » 13 Фев 2013, 22:37

Alegron написа:
baga написа:Нищо не си тествал. За да разбереш, колата трябва да е в движение и да подържа 90-91 градуса.

как бе, тествах :)
Съгласен съм, че трябва да пробвам на по-дълги разстояния. Тва май не е особено меродавно, но мисля че при мен нещата са ОК.

Значи първо да благодаря на колегата е90 за доброто описание, разбрах каква е схемата с менютата и направих тест и на моята.Извън града бях на вилата при температура 5.5C, покарах извън града докато стигна града (20 км) температурата за 20 км, много бавно се покачваше от 58 градуса при тръгване след 20 км, беше на 60-65 при нормално каране. В града се повъртях 10 мин, температурата се качи на 70 градуса, в гаража я държах на празен ход около 15 мин и чак тогава се качи на 95 като по 1 време стана на 97 и падна пак на 95. Миналата година ми смениха големия термостат в Дару и нов антифриз сложиха. Според вас нормално ли е да загрява бавно или да ходя на диагностика ?
поздрави :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 14 Фев 2013, 1:28

20км нормално каране са 70-90км/ч за това разстояние трябва да е на оптимална температура 65гр ми се виждат ниски
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 320d

Мнение от Жоро 320и » 14 Фев 2013, 10:22

Излиза, че всяка дизелова Е90-ка над 5 години е за термостати :)
Последна промяна Жоро 320и на 14 Фев 2013, 17:10, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93