Мнения за зимни гуми

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Re: 330 е-90Мнения за зимни гуми

Мнение от awful » 13 Яну 2016, 21:54

mopasan написа:
Taruno написа:
plamensee написа:Здравейте колеги,някои може ли да ми каже ако сложа 235/45/17,зимни гуми на 330 е-90,дали ще се промени поведението на колата,и дали няма да ми прави проблем този размер.Навсякъде пише че трябва да е 225/45/17

ПС. няма никаква логика в това да искаш по-широки зимни гуми - зимната гума трябва да е тясна.

Сигурен ли си? https://shina.guide/press/2749/

По тясна гума по лесно гази за това са за предпочитане, по широката има по добро сцепление защото покрива по голяма площ, за Бг, трябва да газиш не виждам смисъл от по широки.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Re: Мнения за зимни гуми

Мнение от Taruno » 14 Яну 2016, 18:57

Сигурен съм няма автомобилно състезание зимно, което да слагат широка гума - само виж рали колите са с едни гуми като писалки. По-широката гума има по-голяма площ, на която се разпределя тежестта на автомобила и от там по-лесно се подхлъзва на "свободна" настилка като сняг, чакъл и др. проста физика.

Като цяло обаче, за да видите тази разлика ви трябва да минете на много по-тясна гума или много по-широка.

За тези, които им се чете:

Всяка една гума има контактна площ благодарение, на която се смята нейния надлъжен контрол и напречен контрол. За тези, които не знаят как работи това е важно само да знаете, че при пълни спирачки се използва целия надлъжен контрол и се губи напречния.

Така широката гума има правоъгълна контактна площ, тоест имаш една леко нестабилна форма на контакт, но по-този начин имаш повече счепление за разпределяне надлъжно ИЛИ напречно.

Тънката гума има квадратна контактна площ и съотвено има по-балансирано сцепление и по-редвидливо повечение заради значитено по-малкото места за упражняване на различни сили (една от причините Subaru BRZ и TOYOTA GT86 да излизат с тънките гуми, макар по-лесно да се пързалят е много по-контролируемо, пробвал съм лично и вярвайте направо дете може да дрифти с тая кола)

Освен всичко при зимен терен гумата стъпва на разнообразни повърхностти през цялото време - лед, асфат, сняг, мокро и колкото по-тясна е толкова повече се намалява риска, защото стъпваш на по-малко места, които могат да променят траекторията на гумата с по-голяма маса.

Аз лично си карам на 17ки и си държа 225 зима и лято, но не мога да оправдая взимането на по-широка гума

И аз мога да пускам линкове

http://g1.delfi.lt/images/pix/halls-win ... 328785.jpg :D

http://tires.about.com/od/understanding ... Wheels.htm

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm

Мнение от mopasan » 14 Яну 2016, 20:56

Taruno написа:Сигурен съм няма автомобилно състезание зимно, което да слагат широка гума - само виж рали колите са с едни гуми като писалки. По-широката гума има по-голяма площ, на която се разпределя тежестта на автомобила и от там по-лесно се подхлъзва на "свободна" настилка като сняг, чакъл и др. проста физика.

Като цяло обаче, за да видите тази разлика ви трябва да минете на много по-тясна гума или много по-широка.

За тези, които им се чете:

Всяка една гума има контактна площ благодарение, на която се смята нейния надлъжен контрол и напречен контрол. За тези, които не знаят как работи това е важно само да знаете, че при пълни спирачки се използва целия надлъжен контрол и се губи напречния.

Така широката гума има правоъгълна контактна площ, тоест имаш една леко нестабилна форма на контакт, но по-този начин имаш повече счепление за разпределяне надлъжно ИЛИ напречно.

Тънката гума има квадратна контактна площ и съотвено има по-балансирано сцепление и по-редвидливо повечение заради значитено по-малкото места за упражняване на различни сили (една от причините Subaru BRZ и TOYOTA GT86 да излизат с тънките гуми, макар по-лесно да се пързалят е много по-контролируемо, пробвал съм лично и вярвайте направо дете може да дрифти с тая кола)

Освен всичко при зимен терен гумата стъпва на разнообразни повърхностти през цялото време - лед, асфат, сняг, мокро и колкото по-тясна е толкова повече се намалява риска, защото стъпваш на по-малко места, които могат да променят траекторията на гумата с по-голяма маса.

Аз лично си карам на 17ки и си държа 225 зима и лято, но не мога да оправдая взимането на по-широка гума

И аз мога да пускам линкове

http://g1.delfi.lt/images/pix/halls-win ... 328785.jpg :D

http://tires.about.com/od/understanding ... Wheels.htm

Хубава лекция:) Ти моя линк разбра ли го? Защото по реакцията ти ми се струва , че не си! Сравнение доказва , че златната среда като широчина на гумата е най-оптимална! Това да сравняваш рали гуми с шипове с нормални цивилни гуми не е сериозно! Айде със здраве и кой с каквтто гуми иска да кара, важното е да са нови :lol:

http://colesa.ru/news/38660 - сравнение на 195/6515 vs 205/55/16 vs 225/45/17
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 15 Яну 2016, 9:58

Според мен стила на каране в рали шампионата обуславя използването на тънките гуми. Там завой със сцепление дефакто няма. С тънките гуми според мен гонят контрол на автомобила след като е изгубил сцепление и съответно стремежът е да се изпързаля завоя по-контролируемо. Ако говорим обаче за затъване в дълбок сняг и т.н. смятам че по-широката гума ще има предимство като съдя по снегоутъпкващите машини, които са с вериги по 1м широки. Отделно, че гледам разни офроуд батки си спадат гумите като затъват в калищаци, пясъки и снегове. Като цяло на Х3-ката преди карах с гуми 235 широки, а сега с 215 широки. Колата е по-управляема с тесните гуми, но няма как да сравня чистата проходимост при дълбок сняг, защото откакто съм с гумите 215 не съм се заигравал сериозно в снега. Винаги това ми е било доста сериозна дилема, като в нета съм намирал мнения, подкрепящи и двете становища. Затова реших да пробвам лично, но засега тестовете са непълни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 15 Яну 2016, 13:27

stocky написа:Според мен стила на каране в рали шампионата обуславя използването на тънките гуми. Там завой със сцепление дефакто няма. С тънките гуми според мен гонят контрол на автомобила след като е изгубил сцепление и съответно стремежът е да се изпързаля завоя по-контролируемо. Ако говорим обаче за затъване в дълбок сняг и т.н. смятам че по-широката гума ще има предимство като съдя по снегоутъпкващите машини, които са с вериги по 1м широки. Отделно, че гледам разни офроуд батки си спадат гумите като затъват в калищаци, пясъки и снегове. Като цяло на Х3-ката преди карах с гуми 235 широки, а сега с 215 широки. Колата е по-управляема с тесните гуми, но няма как да сравня чистата проходимост при дълбок сняг, защото откакто съм с гумите 215 не съм се заигравал сериозно в снега. Винаги това ми е било доста сериозна дилема, като в нета съм намирал мнения, подкрепящи и двете становища. Затова реших да пробвам лично, но засега тестовете са непълни.

Колкото повече се заиграваш в дълбокия сняг с X3-ката (без значение какви са ти гумите) ,толкова по от дълбоко ще те дърпа трактора :mhihi: Малко го преиначих мохабета, ама смисъла е същия. :winky:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 15 Яну 2016, 14:41

Това е вече играно, само че не беше трактор, а ML, който също се закопа и почна едно 4 часово копане с лопати. Накрая успях да сложа веригите на Х3-ката(това беше борбата) и всичко си дойде по местата. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 15 Яну 2016, 14:56

Мислех, че вече са ясни тези неща, но пак ще се пише. Тесни гуми се слагат, за да пада масата на колата върху по-малко площ и така да осигури сцепление на лед, киша, кал или комбинацията от тях през зимата. За пресен сняг се кара с широки гуми, за да се разпределя същата тая маса на по-голяма площ и да не затъва (принципът на снегоходките). Обаче рали-колите и ратраците в планините са два крайни примера и не са меродавни в ежедневието. Да си мислите, че 1-2см. разлика в ширините имат кой знае какво значение е несериозно... Виж, 5 и нагоре се усещат, особено със задно предаване.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от koksimir » 15 Яну 2016, 17:14

Напълно съгласен съм с колегата @Leon отново се чешат езици както наскоро се случи и в друга тема в този раздел. :D

По темата, оборудвах се за зимата с Nokian WD4 205/55/16 и до този момент съм доста доволен от тях, карах ги на непочистена магистрала и се държаха страхотно, в доста дълбока киша отново непочистен път и малко на пресен сняг. Смея да твърдя, че наистина минавам отвсякъде като трактор с тях. До този момент всичките ми опити да поднеса колата бяха неуспешни :mhihi: но ще видим този уикенд как ще се развият нещата.

За тези от Вас, които не знаят въпросния модел се води, че е първия, който получи клас А за поведение на мокро за зимна гума или иначе казано на стикера, който е залепен на гумата при закупуване пише клас А за повединие на мокро и ако не ме лъже паметта за този конкретен размер клас С за разход на гориво. Интересното обаче, е че не мога да намеря никъде в интернет сравнителни тестове на зимни гуми за 2016, където да фигурират и другите производители и най-вече Continetal & Goodyear. Michelin въобще не ги коментирам защото не представляват интерес за мен технологии на 15 години с цени на най-висок клас гума и консумация на гориво на стар Икарус :)

Най-добрите тестове до колкото знам се правят от ADAC но такъв за 2016 няма. Ще се радвам ако някои колега може да сподели видео или линк към страница където има тестове на новите модели зимни гуми а не за 2015, в който да фигурира и Nokian :)

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 15 Яну 2016, 18:00

Leon написа:Мислех, че вече са ясни тези неща, но пак ще се пише. Тесни гуми се слагат, за да пада масата на колата върху по-малко площ и така да осигури сцепление на лед, киша, кал или комбинацията от тях през зимата. За пресен сняг се кара с широки гуми, за да се разпределя същата тая маса на по-голяма площ и да не затъва (принципът на снегоходките). Обаче рали-колите и ратраците в планините са два крайни примера и не са меродавни в ежедневието. Да си мислите, че 1-2см. разлика в ширините имат кой знае какво значение е несериозно... Виж, 5 и нагоре се усещат, особено със задно предаване.

такива са и моите наблюдения на различни зимни гуми отзад на една и съща кола. с 225-ци миналата зима колата много повече "танцуваше" в права линия отколкото с 255 сега. Колите на задно са нервни на сняг. На първия по-голям сняг направо се изненадах как си перкам със 100-110 докато в лявата лента беше пренаселено с всякви джипове със 60-70км/ч кой с гуми кой без. много интересно как никой не излиза в лява лента когато е чисто бяла...точна на пресния сняг си има сцепление, отколкото ако е замръзнало след снеговалежа. няма друг начин освен в лявата ски писта на Лилито :D толкова ли е трудно на хората да преценят сцеплението (затова са тия кодове розово, жълто, синьо, да може аджамииите да не си карат колите зимата и да усложняват и без това трудната ситуация)...като имам колебания просто натискам спирачките с умерено усилие и на база на спирачни път се преценя скороста...понякога 100 е малко, понякога 100 е прекалено много...а настилката изглежда по един и същи начин и затова мантинелите не могат да смогнат да ги подменят по магистралите...

на АМ Тракия имам почти 230-240 000км предимно през нощта. на сняг съм карал прекалено много, че да се впечатлявам от лошо време...Вакарел и Ихтиман нямат нищо общо като климат със София и Пловдив. в Пловдив няма зима от няколко години...Та бая снегорини съм изпреварил през ноща и няма грижи. 255-цата по-трудно потегля от място като иска много финно подаване на газ и с автомата е малко по-трудно от ръчката...Купувам си гумите според условията, в които карам, а именно 5-10% сняг и предимно сухо и мокро на АМ Тракия и Пловдив/София градско. Ако карах ски нямаше да карам такава кола и такива зимни размери...И сега ми присветка DSC на 120-130 на сухо/мокро ама с 225 нямаше каране...говорим за малко по-духовито каране на моменти.

така, че правилата винаги си имат изключения. няма да забравя как една сутрин в 4ч. казвам чао на колегите. Навън вали на парцали и единия вика - не ми казвай, че тръгваш към Пловдив?! Да. Ама ти си БМВ (според повечето хора БМВ не се кара зимата, интересно какво правят хората по-света с такива коли зимата). Да. Ама навън вали сняг!!. Да...усмихнах се и кой от където :ok:

Накрая искам само да кажа нещо на всички - когато вали зимата е нормално да има сняг на пътя :D в БГ има някакви нереални очаквания, предимно от хора с летни гуми, че зимата трябва да е черен асфалта. Да ама като вали има покривка. Запитвали ли сте се колко см. са необходими за да се рине сняг със снегорин. Преди 4-5см греблото не слиза. Да, няма кой да събира снежинките и да ги балира за износ за Африка. Не защитавам клетата държава понеже по малките населени места е трагедия...Спрете с тия снимки от магистралите, където има 3см сняг и всичко белеее докато вали...Ай сикана драги зрители :mhihi: Пътувало се 2ч от София до Пловдив - еми да не може целогодишно с 200 бе джигитииииии
"Чемодан, вокзал, Москва"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mopasan » 15 Яну 2016, 20:32

koksimir написа:Напълно съгласен съм с колегата @Leon отново се чешат езици както наскоро се случи и в друга тема в този раздел. :D

По темата, оборудвах се за зимата с Nokian WD4 205/55/16 и до този момент съм доста доволен от тях, карах ги на непочистена магистрала и се държаха страхотно, в доста дълбока киша отново непочистен път и малко на пресен сняг. Смея да твърдя, че наистина минавам отвсякъде като трактор с тях. До този момент всичките ми опити да поднеса колата бяха неуспешни :mhihi: но ще видим този уикенд как ще се развият нещата.

За тези от Вас, които не знаят въпросния модел се води, че е първия, който получи клас А за поведение на мокро за зимна гума или иначе казано на стикера, който е залепен на гумата при закупуване пише клас А за повединие на мокро и ако не ме лъже паметта за този конкретен размер клас С за разход на гориво. Интересното обаче, е че не мога да намеря никъде в интернет сравнителни тестове на зимни гуми за 2016, където да фигурират и другите производители и най-вече Continetal & Goodyear. Michelin въобще не ги коментирам защото не представляват интерес за мен технологии на 15 години с цени на най-висок клас гума и консумация на гориво на стар Икарус :)

Най-добрите тестове до колкото знам се правят от ADAC но такъв за 2016 няма. Ще се радвам ако някои колега може да сподели видео или линк към страница където има тестове на новите модели зимни гуми а не за 2015, в който да фигурира и Nokian :)

http://colesa.ru/test
http://www.tyrereviews.co.uk/
https://shina.guide/press/topics/testy/
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнения за зимни гуми

Мнение от Dextuar » 15 Яну 2016, 21:02

И аз съм с последния Нокиан вр4, понеже ми е първа зима и първа кола и пък и със задно, не мога да дам много обективна оценка, но мисля, че гумите се справят добре. С 205/55/16 съм и наистина при повечко газ започва да играе ДСЦ-то. Вчера имаше поледица и реших да видя какво ще стане, ако изключа системите, еми дадох леко газ на първа и тръгнах да завивам на дясно. Е да кажем няколко секунди по-късно бях в срещуположното платно по-посока на движението. Направо не можах да повярвам колко много помагат системите в такива условия, въпреки перфектните гуми. Само като малък недостатък ми прави впечатление, че ако съм на кръстовище и трябва да тръгна, ДСЦ-то като ми отнеме газта малко се случва да засека колега, което не е готино и затова пускам ДТЦ. Вие как постъпвате в такива ситуации?

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: 2015 F31 LCI 320dA

Мнение от Satanism » 15 Яну 2016, 23:03

Аз също съм с Д4, но 225/40/18.....и на първия сняг в Братислава всички завои си бяха доволно забавни....не знам, доколко размерът оказва влияние(за 18ките класът е "Б", за сцепление на мокро, а и ми е първа кола на задно, но определно си се поднасях по завоите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от koksimir » 16 Яну 2016, 14:20

mopasan написа:
koksimir написа:Напълно съгласен съм с колегата @Leon отново се чешат езици както наскоро се случи и в друга тема в този раздел. :D

Колега струва ми се, че не си прочел добре какво съм написал. Става въпрос за тест на зимни гуми нови модели- Nokian WD4, Continental TS860, Goodyear Ultragrip 9, Michelin Cross Climate 5, Dunlop Wintersport 5D и т.н.

Линкове, които си предложил, в първите 2 линка няма Nokian, в 3-тия е някаква безумна какафония от гуми - сравняват всезонни гуми със зимни, че даже и сложили модели предвидени изцяло за сняг. :clap:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mopasan » 16 Яну 2016, 17:06

koksimir написа:
mopasan написа:

Колега струва ми се, че не си прочел добре какво съм написал. Става въпрос за тест на зимни гуми нови модели- Nokian WD4, Continental TS860, Goodyear Ultragrip 9, Michelin Cross Climate 5, Dunlop Wintersport 5D и т.н.

Линкове, които си предложил, в първите 2 линка няма Nokian, в 3-тия е някаква безумна какафония от гуми - сравняват всезонни гуми със зимни, че даже и сложили модели предвидени изцяло за сняг. :clap:

Колега , ми да си беше направил труда да разгледаш сайтовете , а не пишеш че няма . Сайтовете са много подробни и има всички тестове за тази година. Ако не ти се поднесе сдъвкано , значи няма.
Continental TS860 - oще не се продава
Michelin Cross Climate 5 - всесезонни гума , ама без 5 накрая :mhihi:
И явно не си разбрал какафонията- хората искат да ти покажат как всесезонните гуми се представят спрямо чисто зимна гума и спрямо чисто лятна гума. Ама кой да прочете :bowdown:
http://colesa.ru/nokian/wr-d4
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nokian/WR-D4.htm
https://shina.guide/reviews/nokian-wr-d4-wrd4/
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от koksimir » 17 Яну 2016, 13:05

mopasan написа:
koksimir написа:
mopasan написа:

Колега , ми да си беше направил труда да разгледаш сайтовете , а не пишеш че няма . Сайтовете са много подробни и има всички тестове за тази година. Ако не ти се поднесе сдъвкано , значи няма.
Continental TS860 - oще не се продава
Michelin Cross Climate 5 - всесезонни гума , ама без 5 накрая :mhihi:
И явно не си разбрал какафонията- хората искат да ти покажат как всесезонните гуми се представят спрямо чисто зимна гума и спрямо чисто лятна гума. Ама кой да прочете :bowdown:
http://colesa.ru/nokian/wr-d4
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nokian/WR-D4.htm
https://shina.guide/reviews/nokian-wr-d4-wrd4/

При бързия преглед, който направих вчера не съм видял този тест. Благодаря за сдъвканата информация, която поднесе руския никога не ми е бил силен :paranoid:

Теста от последния линк е точно това, което търсех като тест между различните производители. Надявам се информацията да е полезна за всички

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93