Колеги, дайте предложение за не-МЕНТЕ масло 5W40 за N46b20
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
57 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- dido ra6kov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90
- Мечтае да кара: NISSAN GT-R
Re: Колеги, дайте предложение за не-МЕНТЕ масло 5W40 за N46b
Pakelo 5w30
BMW LL-01
BMW LL-04
BMW LL-01
BMW LL-04
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Guberkov
- младши ентусиаст
-
- Кара: N46b20
- Мечтае да кара: BMW F10 M550i V8 TT
zaharia написа:Guberkov написа:Четох,четох мнения в наши,руски,немски,английски форуми и сайтове не само BMW и VAG-групите , и май стигнах до извода че ще заложа на RAVENOL ( за което благодаря и на няколко колеги изказали мнение в този пост и са за това масло).
Така ориентирах се към МАСЛО RAVENOL VMO 5W-40 - 5 ЛИТРА 97.75 лв ето от тук: https://oilgroupbg.com/ravenol-vmo-5w-40-5l.html?search=RAVENOL%20VMO%205W&category_id=0
Сега ако дадете мнение за разликата между RAVENOL VMO 5W-40 и RAVENOL VPD 5W-40 кое е по-подходящото за N46B20(съобразено с това че тези мотори имат навика да побутват маслото) , както и мнение за посочения търговец, може би ще съм на финала в избора на масло.
Благодаря на всички отзовали се колеги за мненията и съветите.
Колега, можешеше просто да прегледаш темата за маслата в Е60 подфорума, щеше да си спестиш доста усилия свързани с изяснаването на въпроса. За сведение, последните 58 страници от нея са написани през последните две години, т.е. информацията е съвсем актуалана, да не говорим, че твоят двигател се произвежда от 2004/2006 и до 2012 когато е прекратено производството някакви особени изменения в него, които да променят изискванията към маслото, не вярам да са правили. Относно разликите между VMO и VPD, и двете са среднопепелни за дизелови двигатели, второто вече не се произвежда, но все пак има допуск LL04, първото явно поради промените настъпили в изискванята към допуска през 2018г, го е загубило. Тъй като си с бензинов двигател, мисля за теб е по-подходящо високопепелното RAVENOL VST 5W-40 или SSL 0W-40 които са с допуск LL01. Ако взе пак държиш на среднопепелно маслко като първите две, трябва да знаеш, че тъй като имат по-малко добавки в тях, ще е добре да ги сменяш на по-кратък интервал - да кажем с 20%, в сравнение със високопепелните масла.
PS Поради недоглеждане съм лишил VMO от допуска LL04, за което се извинявам.
LL04 - среднопепелно
LL01 - високопепелно
В какво се изразява разликата ?
LL01 - високопепелно - ставя повече боклук и отлагания в мотора или катализаторите, повече вредни емисии във въздуха, или съдържанието на пепел е компонент(добавка) в маслото при смазването.
Съжалявам и се извинявам може би за тъпият и лаишки въпрос, но наистина се чувствам объркан.
Guberkov написа:
LL04 - среднопепелно
LL01 - високопепелно
LL01 - високопепелно - ставя повече боклук и отлагания в мотора или катализаторите, повече вредни емисии във въздуха, или съдържанието на пепел е компонент(добавка) в маслото при смазването.
Съжалявам и се извинявам може би за тъпият и лаишки въпрос, но наистина се чувствам объркан.
Тук съм ти отговорил колега viewtopic.php?f=112&t=439128&start=15#p4516336
- Guberkov
- младши ентусиаст
-
zaharia написа:Guberkov написа:
LL04 - среднопепелно
LL01 - високопепелно
Тук съм ти отговорил колега viewtopic.php?f=112&t=439128&start=15#p4516336
Ако налея RAVENOL VST 5W40 май ще е още по-добре LL01 e, че гледам последни количества на 74лв. за 5л. , явно не го търсят вече като по-стар модел и не се и произвежда.
Ravenol VST 5W-40 се произвежда, но може да е купувано отдавна и да е залежало и затова да е на по-ниски цени. Също е възможно да е от промоцията където цените са с 20% надолу. Иначе си е хубаво масло и подходящо за твоя двигател.
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Това за кастрола как го установи?Guberkov написа:WaCkY написа:Колега,с същия мотор съм N46b20.Oт четири години т.е от както я имам колата сипвам само Castrol Edge 5w30 c3 .За тези четири години нито съм имал проблем с мотора нито пък някога мотора е пипал маслото.Сменям задължително на 10 хил,км и сипвам само Кастрол 5w30 .Ако разгледаш книжката на колата ти, там си го пише точно какво масло трябва да се слага.
Да разбирам те, само където вероятноста да попаднеш на менте-масло на CASTROL е почти-сигурна, не те зная ти от къде си го купуваш.
Затова искам да избягам от тази марка масло - важното е да е истинско, а не толкова марката и от колко пари е.
Изпратено от моят SM-A600FN с помощта на Tapatalk
- Guberkov
- младши ентусиаст
-
vvasilev1 написа:Това за кастрола как го установи?Guberkov написа:WaCkY написа:Колега,с същия мотор съм N46b20.Oт четири години т.е от както я имам колата сипвам само Castrol Edge 5w30 c3 .За тези четири години нито съм имал проблем с мотора нито пък някога мотора е пипал маслото.Сменям задължително на 10 хил,км и сипвам само Кастрол 5w30 .Ако разгледаш книжката на колата ти, там си го пише точно какво масло трябва да се слага.
Да разбирам те, само където вероятноста да попаднеш на менте-масло на CASTROL е почти-сигурна, не те зная ти от къде си го купуваш.
Затова искам да избягам от тази марка масло - важното е да е истинско, а не толкова марката и от колко пари е.
Не съм го установил аз, то си е публична тайна

Я се разрови из форума и прочети има доста писано по темата а и по руски форуми също за това колко много се фалшифицират известните марки масла и каква гнус има в тях и почти никаква смазка, случайно ли е че всеки иска да си купува от Германия такива масла?
Аз съм на принципа - може да не е известна марка, но да е с хубави качества - никой няма файда да фалшифицира такива масла, пример за такава марка масло също ALPIN произвежда се в Германия, отлично масло и все-още към момента няма фалшификат - също ми е опция върху която се замислям и струва 74лв. 5W40 5 литра.
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
Нямам нищо против неизвестни марки масла.Guberkov написа:vvasilev1 написа:Това за кастрола как го установи?Guberkov написа:WaCkY написа:Колега,с същия мотор съм N46b20.Oт четири години т.е от както я имам колата сипвам само Castrol Edge 5w30 c3 .За тези четири години нито съм имал проблем с мотора нито пък някога мотора е пипал маслото.Сменям задължително на 10 хил,км и сипвам само Кастрол 5w30 .Ако разгледаш книжката на колата ти, там си го пише точно какво масло трябва да се слага.
Не съм го установил аз, то си е публична тайнаи всеки го знае, особенно тук в България че е наводнено с ментета на премиум-марките като CASTROL,SHELL,MOTUL,MOBIL.
Я се разрови из форума и прочети има доста писано по темата а и по руски форуми също за това колко много се фалшифицират известните марки масла и каква гнус има в тях и почти никаква смазка, случайно ли е че всеки иска да си купува от Германия такива масла?
Аз съм на принципа - може да не е известна марка, но да е с хубави качества - никой няма файда да фалшифицира такива масла, пример за такава марка масло също ALPIN произвежда се в Германия, отлично масло и все-още към момента няма фалшификат - също ми е опция върху която се замислям и струва 74лв. 5W40 5 литра.
Но аз никога не съм попадал на фалшиви масла.
Проблема е в това, че 80% от автомобилите са с огромен пробег и то с нередовно обслужване.
После маслото им е виновно.
Тук беше писал колега, който беше работил за кастрол. Беше изброил всички оторизирани представители. И писа, че при проверки, никога не са откривали фалшив кастрол.
Не знам как си представяш, че някой толкова лекомислено ще осере името си? Както продава боклук. С тоя интернет веднага ще го раздуят и край.
Дори тук във форума пиши на LAVIATAN и ще имаш най различни масла на супер цена.
Успех
- WaCkY
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 120i
- Мечтае да кара: M POWER

- Guberkov
- младши ентусиаст
-
WaCkY написа::mhihi: ФАЛШИВО МАСЛО???? И как пък по тази твоята логика си сигурен колко смазка има в тези 'немарковите масла?И винаги ми е било смешно като някой каже ,щом е марково маслото е фалишивоАко въпросния двигател n46b20 ти го гори, повярвай ми не е от менте масло
.
То няма бензиново БМВ дето като му задаваш всичката газ от 3000 оборота нагоре понеже те само така вървят както трябва, съответно и аз така карам да не горят масло от порядъка на 1 литър на 2000км.
Ясно е отдавна че си фен и застъпник на CASTROL , но не е това идеята

- Guberkov
- младши ентусиаст
-
vvasilev1 написа:Нямам нищо против неизвестни марки масла.Guberkov написа:vvasilev1 написа:Това за кастрола как го установи?Guberkov написа:WaCkY написа:Колега,с същия мотор съм N46b20.Oт четири години т.е от както я имам колата сипвам само Castrol Edge 5w30 c3 .За тези четири години нито съм имал проблем с мотора нито пък някога мотора е пипал маслото.Сменям задължително на 10 хил,км и сипвам само Кастрол 5w30 .Ако разгледаш книжката на колата ти, там си го пише точно какво масло трябва да се слага.
Не съм го установил аз, то си е публична тайнаи всеки го знае, особенно тук в България че е наводнено с ментета на премиум-марките като CASTROL,SHELL,MOTUL,MOBIL.
Но аз никога не съм попадал на фалшиви масла.
Проблема е в това, че 80% от автомобилите са с огромен пробег и то с нередовно обслужване.
После маслото им е виновно.
Тук беше писал колега, който беше работил за кастрол. Беше изброил всички оторизирани представители. И писа, че при проверки, никога не са откривали фалшив кастрол.
Не знам как си представяш, че някой толкова лекомислено ще осере името си? Както продава боклук. С тоя интернет веднага ще го раздуят и край.
Дори тук във форума пиши на LAVIATAN и ще имаш най различни масла на супер цена.
Успех
Фалшивото масло колега не се произвежда от Оригиналният производител(той няма файда от това, напротив даже се бори с това ) , а от трети страни фалшификатори.А и отдавна търканките и номерата за проверка по тубите и верификация на сайта на производителя, или пък с СМС не вършат работа, защото менте-масло излиза при проверка че е Оригинал.
- Guberkov
- младши ентусиаст
-
WaCkY написа::mhihi: ФАЛШИВО МАСЛО???? И как пък по тази твоята логика си сигурен колко смазка има в тези 'немарковите масла?И винаги ми е било смешно като някой каже ,щом е марково маслото е фалишивоАко въпросния двигател n46b20 ти го гори, повярвай ми не е от менте масло
.
Ми така лесно - борят се с качество за място на пазара, знаейки че премиум-маслата имат ниско-качественни реплики с ниска себестойност от това че липсват доста от съставките в тях.
Свърши се отдавна с марките по табела и цена , днес едно нещо това че е известна марка и е по-скъпо, далеч не означава качество...
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
Еми ако искаш да си сигурен, има масло на бензиностанцията Lukoil, Shell, OMV, EKO. Те са си собствена марка и всичко е ок.Guberkov написа:WaCkY написа::mhihi: ФАЛШИВО МАСЛО???? И как пък по тази твоята логика си сигурен колко смазка има в тези 'немарковите масла?И винаги ми е било смешно като някой каже ,щом е марково маслото е фалишивоАко въпросния двигател n46b20 ти го гори, повярвай ми не е от менте масло
.
Ми така лесно - борят се с качество за място на пазара, знаейки че премиум-маслата имат ниско-качественни реплики с ниска себестойност от това че липсват доста от съставките в тях.
Свърши се отдавна с марките по табела и цена , днес едно нещо това че е известна марка и е по-скъпо, далеч не означава качество...
- Optrop
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330 xd E91
Не разбирам защо коментирате коя фирма за кво се бори. В нашата мила държава има фалшиви медикаменти в аптечната мрежа, вие ми казвате, че Кастрола бил ок. И шампоан е фалфив, праха за пране и тн. Преди години съм виждал цистерна в хале (бивш стопански двор) които наливаха някви базови масла в всякви туби. Имаше Кастрол, Мобил, Мотул..... Квото искаш. Не е гаранция, че като поръчам Равенол на руснакът от Германия няма да е фалшиво. Ама ми звуче по добре. И мотора си мърка или поне така ми се чува. За тва е демокрация всеки да си копува от където си иска.
Когато се купува от продавач с реноме - такива има достатъчно, шансът да се попадна на менте е почти нулев. Това важи и за Германия, а вече и за доста интеренет магазини и в България. Разбира се по разни квартални магазни и гаражи, може човек да попадне на какво ли не. Затова и като се обсъжда покупка на масло никой няма такива предвид. В Русия дела на фалшивото масло на пазара е докъм 40% и това си е много сериозен проблем. В България по-големите и утвърдени магазини не продават фалшиво масло, поне аз не съм чувал за такива случаи. Тоест и да има фалшиво масло, човек може да попадне на такова ако не е взел мерки при покупката и е пазарувал от съмнително(непроверено) място. Какъв в делът на фалишвото масло у нас е трудно да кажа, но при всяко положение е много, много по-малкък отколкото в Русия и не трябва да се преувеличават нещата, които са се променили с времето предполагам благодарение на интеграцията ни в ЕС. Както писа колегата по-горе, никой сериозен търговец няма да си сложи таралеж в гащите и да си съсипе бизнеса заради някаква мижава еднократна печалба. Това го правят хора които нямат реноме и нямат какво да губят ако ги разкрият и за които никой обикновено нито е чувал, нито знае.
Когато някой много държи може да купи оригинално масло независимо от цената може да го вземе директно от вносителя, ако той изобщо продава на дребно, иначе може да потърси магазини които зараждат или от вносител или купуват сами от чужбина. Това е върпос на време и желание. Писано е за които фирми се знае, че са такива или се предполага на основа на големия асортимент които се предлага.
Така, че ония които купуват от проверен източник са си решили проблема с фалшификатите. Онези които купуват от където им падне, да му мислят.
Когато някой много държи може да купи оригинално масло независимо от цената може да го вземе директно от вносителя, ако той изобщо продава на дребно, иначе може да потърси магазини които зараждат или от вносител или купуват сами от чужбина. Това е върпос на време и желание. Писано е за които фирми се знае, че са такива или се предполага на основа на големия асортимент които се предлага.
Така, че ония които купуват от проверен източник са си решили проблема с фалшификатите. Онези които купуват от където им падне, да му мислят.
57 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4