Въпроси относно 325д

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е91 325д
Мечтае да кара: Nissan GT-R

Re: Въпроси относно 325д

Мнение от luvri90 » 02 Ное 2016, 21:18

Здравейте колеги , първо да кажа всички 24 страници които ми излизат тук ги изчетох... Почвам да мисля че тая кола пипа маслото , чак толкова да не мога да го измеря на студен мотор е много малко над минимума на уж топъл с чакане поне 30 мин е около средата на мин и макс . Неми свети нищо припушва само на първо палене за няколко селунди после грам не пуши , не язнам сега има ли нямали масло от четеното тука един казва трябва да е макс един пише не е добре да е на макс. Обърках се още повече страх ме е да не окотя мотора че като изляза на магистралата бая я тъпча газта . Като дигна капака всичко свети не се вижда омаслено нито теч някъкав нищо в събота почивам ще и махна декоративния и ще огледам всичко за омасляване и теч , ако трябва и снимки ще направя и един клип на първо палене . Да взема един литър масло да долея ама по малко въпросите са какво да е марка и модел без значение цената един колега спомена че 5w40 е по добре или да сложа 5w30 мисля да е кастрол ама какво точно незнам . Ако има значение маслото на колата е сменяно 3-ти месец тази година на 199 и няколко киломтра сега е на 207 и 100-200 аз съм и навартял почти 2к . Тоя мотор принципнп харчи ли масло ??? Не го пържа до червено нито пък гуми итакива изгазици но и не го карам спокойно извън града много рядко под 150 пада още явно не съм се нарадвал на вървежа . Знам че повечето въпроси сами и глупави и се извинявам но пък да си прееба колата за месец щото не съм питал ми се струва по глупаво благодаря ви отново и моля за търпение ...

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 03 Ное 2016, 12:07

Направо го смени цялото.
Маслото трябва да е с LL04 стандарт, това означава че е за коли с филтър за твърди частици.
Такова масло има и 5в30 и 5в40, аз бих сложил 5в30 и ако го харчи в количество по голямо от литър на 10 000км. да мина на 5в40.
Похарчват си масло, не е като да не харчат, особено ако я газиш много.
По честичко го сменяй не на 30к както е сервизния интервал, на 10-12к ок.
От минимум до максимум е един литър, а мотора събира 8л. на максимума на щеката така че спокойно, няма да счупиш мотора при загуба на 0.5л.
Следи нивото по-често в началото докато я видиш как се държи. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 03 Ное 2016, 22:54

дават го, че събира 7.5л по всички каталози...аз наливам точно толкова на всяка смяна.
"Чемодан, вокзал, Москва"

Потребител
Аватар

Мнение от luvri90 » 04 Ное 2016, 0:11

Избрал съм това - Castrol EDGE 5W-30 C3 TITANIUM FST 5 lt
става ли за моя мотор или ако има по добро на Castrol да ми препоръчате какво да е , мисля да взема една 5л и една 4 л да имам за доливане ако потрябва . Ако може да ми препоръчате и марка маслен филтър понеже ми излизат 7-8 ралични марки а тук в града нямам официален сервиз или магазин за БМВ и понеже нямам времето да отида в другия град тия дни искам да си взема каквото трябва и само да я дам в сервиз да го сменят но да си знам какво има а не да ми сложат каквото им дойде . Другото което споменахте колеги мисля е това - Маслен сепаратор, обезвъздушаване на колянно-мотовилкови блок BMW там поне пише че е ОЕМ оригинален за БМВ него ли да взема ?
Маслото ако трябва и сам мога да си го сменя сменял съм имам и колега тук който е бил механик в БГ та и той същия ми предложи сега само да долея малко масло да сваля декоративния капак и да огледам дали има теч или омасляване някъде , да я покарам малко така и да видя ще го харчи ли за да станело да го сменя и после да трябва да се ремонтира нещо и пак да го сменям как мислите ?
Намерих клип в тубата как се сменя на тоя мотор въпросния сепаратор неми се се вижда сложно пак и ако имам проблем той ще помага или да си я карам когато имам време в другия град на официалния сервиз и да се оправят :)
Дилемите са много гледам тука почти всички колеги си оправят проблемите сами по колите говорим за тия малките та се чудя да ли не е време да почна елементарните неща сам да си ги правя или още съм малак :Д
Маслото мога да го сменя сепаратора и него гледах как е не мисля че е сложно само филтър не знам какъв да е ?
Пък и така и така има сумати за сваляне да взема и въздушния да сменя да не си играя после и там да ми кажете марка която сте доволни няма значение какви пари е не го сменям всеки ден само да е добро а оригиналните не ги знам какви са и каде да ги търся освен като ми кажете модел и ако го няма тук по интернет с доставка да го взема ?
Извинявам се за дългите постове но чакам по много време да се постнат тук понеже чакам одобрение и гледам за момента което се сетя да го напиша на един път понататук ще са по кратки :) :bowdown: :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 163PS 160,8кс 2006
Мечтае да кара: Ф10

Мнение от kvasilev76 » 04 Ное 2016, 8:39

Само един съвет от мен,гледай който ти пипа по колата да знае наистина какво прави,че постовете ти няма да станат иначе по кратки.Позволявам си пак да ти повторя че това не е Пежо 206.За всичко за което се чудиш си има само и единственно оригинално.Точно филтъра за картерни газове може да ти прожектира уникален филм ако не е оригинален.Същото е и с другите.

Потребител
Аватар

Мнение от luvri90 » 04 Ное 2016, 9:01

Това е ясно , четох един колега във какъв филм е влязал с тоя сепаратор че не бил оригинален , тука го намирам пише че е оригинален ОЕМ на цена 130 лв предполагам е оригинал незнам обаче филтър масло и въздушен оригинални какви са ОЕМ не ми излизат излизат 7-8 модела различни - Бош , филтрон . шампион . манн и некви други та се чудя какви да зема затова питах какви ползвате вие , нямам проблеми да е всичко оригинални части такива искам ама не ги знам кои са оригинални на всичко ОЕМ ли трябва да пише на всички филтри ??

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 04 Ное 2016, 10:07

Къде живееш та няма представителство на бмв?

Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kvasilev76 » 04 Ное 2016, 10:21

Колега,гршка е според мен да се куп поуват филтри онлайн след като не знаеш добре езика.Със сигурност има около теб поне магазини за авто части.Иди и си поръчай от там камвото ти трябва.С очите си видях разликата между два филтъра на една и съща фирма.Като купиш нещо на запад касовата бележка ти е гаранция за поне 2г.А и съм сигурен че около теб не може да няма бмв дилър.Огледай се първо.Качи се на колата и се разходи.Щом си решил сам да си ги сменяш поне да са оригинални или поне не менте.О ще повече че всяко четене на ключа ти в сервиз на БМВ влиза в сервизната ти история,което си е плюс за в бъдеще
Последна промяна kvasilev76 на 04 Ное 2016, 10:23, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kvasilev76 » 04 Ное 2016, 10:22

vld написа:Къде живееш та няма представителство на бмв?

Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk

Явно е близо до полярния кръг :lol:

Потребител
Аватар

Мнение от luvri90 » 04 Ное 2016, 10:24

Пардубице - Чехия .
Града не е голям няма сервиз на БМВ или магазин, има в съседния град а почивам само утре а то е събота и филма е голям тук не обичат да работят много :D
та затова и питам кое е оригинално като марка за тия филтри да ида да си ги взема през седмицата или пак да ги порачам и да ми дойдат направо тук това масло дето питах за него тук в магазина е 150 лв някъде 5 литра :D :D в бг за тея пари ще взема същото само че две туби :shock: общо взето имат си бая разлика цените намерих го това масло да си го поръчам да ми дойде на адрес 5 литра са 80 лв и 3,50 доставката ако отида в магазина е дубал :kuku:
Ако имаш време и желание напиши ми само каква марка да търся маслен и въздушен филтър и да сменям всичко направо да не си играя после пак ... 4
относно колегата за онлайн не е проблем да се кача да се разходя нямам времето в момента почивам събота а тука или са с работно време до 11-12 или пак не работят

Потребител
Аватар

Мнение от luvri90 » 04 Ное 2016, 10:27

не е баш до полярния кръг :D ама тука заводи да искаш магазини има Ауто кели , Елит кар другите са някви малки магазинчета квартални :)

ентусиаст
Аватар
Кара: 2015 F31 LCI 320dA

Мнение от Satanism » 04 Ное 2016, 11:39

znackoveoleje.cz

Aз си купувам 8л Якко от там и съм доволен.Излиза ми около 140лв доставено до Словакия.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kvasilev76 » 04 Ное 2016, 11:50

Масло си купувам от Италия на 12€ литър кастрол титаниум 5w30 и си го сменям в БГ(пада ми се точно по отпуската)в БГ съм взимал Мобил на 22лв но от колега във форума.А смело мога да твърдя че в Италия е много по скъпо от Чехия.Иди в някой от споменатите магазини и си купи филтри по ВИН на колата,като искаш да ти дадът най-доброто и си готов.Имай в предвид че като сменях горивния чак третия се оказа ок(бош).За копето не се набутвай с карбонов,не е по добър от обикновен.За картернкте газове още не съм го сменял но ще го поръчвам в БМВ.Въздушен и маслен сложих на Миеле.

Потребител
Аватар

Мнение от luvri90 » 04 Ное 2016, 12:16

Не споря къде е по скъпо , казвам че тук е по скъпо от България и давам пример това масло в аутокели.бг е 30лв по евтино от аутокели.cz.
За 5 литра туба кастрол 5в30 ми искат 150-160 лева !!
гледам в нета онлайн същото е 80-90 това ми беше мисълта зада зема 9 литра в тоя магазин ще платя 280-300 лева да си го взема онлайн е наполовина а за разликата от парите ще си земаи филтрите

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 04 Ное 2016, 14:56

Понеже няколко пъти питаш каква марка са оригиналните консумативи и части, ами няма конкретна марка, на тях пише БМВ и има партиден номер, понякога има и бранд на производителя, който за различните групи части е различен.
Ако купуваш афтърмаркет можеш да вземеш MAHLE, както и БОШ и МАН, все известни фирми за такъв тип консумативи.
Аз съм на мнение, че Мотул е по добрия избор за масло, Бардал също е доста добър вариант, още не съм го пробвал него, но гледах разни тестове и...ще го пробвам на следващата смяна.
Филтъра за картерните газове си го купуваш от БМВ, от никакви квартални магазинчета или онлайн.
Отиваш до прага и го купуваш там има представителство.
Ако не по добре не го сменяй, а го остави да си го смениш като си идваш до България, тук има Варна Карс във Варна.
Горивния филтър също се сменява от време на време, не е задължително на всяко масло, но ако не знаеш кога е сменяван го смени още сега.
На практика като вземеш "нова" кола, нещата за обслужване моментално са:
Масло
Маслен филтър
Въздушен филтър
Горивен филтър
Филтър купе (климатик)
После караш и следиш поведението на колата слушаш я, отваряш и капака по честичко да следиш нивата на течностите и те така.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93