Run-flat или обикновени гуми?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
- TurboDieselComby
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 320d Sport Line
Re: Run-flat или обикновени гуми?
На мен малка гумаджийница ми каза че не прави рън флет гуми. Какво точно го мъчи не разбрах.
- TSMT
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90 320d
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Колеги, тия дни се разтърсих из ю-тубе да видя дали наистина демонтажа е същия като при обикновени гуми и се оказа, че си има специфика при демонтирането на рън-флат. Ето малко инфо - http://www.youtube.com/watch?v=8Lv0qAUppzo&spfreload=10
Аз бех със летни рън~флет и доста търдо возят ама една бракувах вече хаха иначе от към сигорност ок ама тежат яко и тук в перник не можаха да ми ги махнат
но намерих един от перник и свърши работа
Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
Имам една питанка, не знам дали е точно място, но ще пробвам тук.
Имаше една тема, където някой се оплакал от твърда гума. Мисля, че и аз имам този проблем.
Размера е 224/45/17. Летните са чисто нови barum bravuris3 , най-висок скоростен индекс (до 310 или нещо подобно)
и пише XL на борда. На дълъг хубав път - гумата е супер, сравнително тиха, сцепление и т.н., но на лош път колата вози
като каруца (отделна, че е със спортно окачване)
Уикенда сложих зимните (същия размер, на същите джанти) Winter Sport3d, които на пипане ми се сториха по-твърди
от летните, но колата определено вози по-приятно и по-хубаво.
И лято и зима ги помпя с азот 2.2 / 2.4-2.5 на табелката пише 2.4 / 2.7 но ми се струва, започва много да друса при този размер.
Вашето мнение по въпроса ?
Имаше една тема, където някой се оплакал от твърда гума. Мисля, че и аз имам този проблем.
Размера е 224/45/17. Летните са чисто нови barum bravuris3 , най-висок скоростен индекс (до 310 или нещо подобно)
и пише XL на борда. На дълъг хубав път - гумата е супер, сравнително тиха, сцепление и т.н., но на лош път колата вози
като каруца (отделна, че е със спортно окачване)
Уикенда сложих зимните (същия размер, на същите джанти) Winter Sport3d, които на пипане ми се сториха по-твърди
от летните, но колата определено вози по-приятно и по-хубаво.
И лято и зима ги помпя с азот 2.2 / 2.4-2.5 на табелката пише 2.4 / 2.7 но ми се струва, започва много да друса при този размер.
Вашето мнение по въпроса ?
- kraska
- ентусиаст
-
- Кара: -ше G20 320d
Твърдото возенене идва от XL , а от скоростния индекс, който колкото е по-висок толкова гумата има по -твърда страница, за да се намали големината на прегъване което намаля и температурата и се увеличава издръжливостта при по-високи скорости. Писах го това по-назад в тази или друга тема, след като си купих такива гуми с Y индекс и ги махнах заради това че возят твърдо след като проучих нещата как стоят реално. Купих си гуми с индекс V (моята вдигаше 234 по каталог), за теб препоръчвам W. И веднага се усеща разликата в смяната. А зимната ти гума е с по-нисък индекс със сигурност. Моите ги помпих 2.6 отпред и 3.0 отзад, т.к. са XL. На табелката си пише. По-принцип XL са помпят малко повече. Но не би трябвало толкова да го усещаш в комфорта.
Последна промяна kraska на 28 Окт 2014, 12:37, променена общо 1 път
- TSMT
- кандидат ентусиаст
-
Обозначение на усилени гуми: XL (Extra Load) означава, че гумата е с по-голяма товароносимост, по-голям товарен индекс от стандартните модели в дадения размер.
А за повече инфо за гумите, ето тук - http://info.promogumi.bg/?cid=122
А за повече инфо за гумите, ето тук - http://info.promogumi.bg/?cid=122
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
kraska написа:Твърдостта на гумата не идва от XL , а от скоростния индекс, който колкото е по-висок толкова гумата има по -твърда страница, за да се намали големината на прегъване което намаля и температурата и се увеличава издръжливостта при по-високи скорости. Писах го това по-назад в тази или друга тема, след като си купих такива гуми с Y индекс и ги махнах заради това че возят твърдо след като проучих нещата как стоят реално. Купих си гуми с индекс V (моята вдигаше 234 по каталог), за теб препоръчвам W. И веднага се усеща разликата в смяната. А зимната ти гума е с по-нисък индекс със сигурност. Моите ги помпих 2.6 отпред и 3.0 отзад, т.к. са XL. На табелката си пише. По-принцип XL са помпят малко повече. Но не би трябвало толкова да го усещаш в комфорта.
Ами този Continental
225/45R17 91H FR
H-210км/ч FR - защита на борд на джантата
225/45 HR17 94H XL
H-210км/ч
XL - подсилена гума с по-висок товарен индекс
не е според скоростния индекс
Малко летни ,пак Continental хващам една марка за пример
225/45 WR17 91W
W- 270 км/ч
225/45 WR17 94W XL
W-270 км/ч
XL - до 670кг на гума,докато без означение са 610кг
Значи не е само от скоротния индекс...да повечето които са Y са подсилени или тези ,които ги дават 300км/ч ,но това не важи за всички модели..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- Andrey_86
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: s65b40
Аз в крайна сметка сложих обикновени Kleber Krisalp HP2 225/45/17. За сега съм доста доволен, но и не съм ги карал много. Има значителна разлика във возенето
)
Летните с които колата я взех бяха Continental Run Flat с ДОТ от 2011 и разликата по нашите пътища е ГОЛЯМА!
Болеше ме сърцето всеки път когато вляза в по голяма дупка с тези рън флатки. И това става въпрос за София където пътищата що годе са добре на фона на цяла България.
А във Варна да караш Run Flat си е мазохизъм
Та така, Run Flat спроед мен е хубаво нещо, колата стои по стабилна на пътя, но не е за нашите пътища

Летните с които колата я взех бяха Continental Run Flat с ДОТ от 2011 и разликата по нашите пътища е ГОЛЯМА!
Болеше ме сърцето всеки път когато вляза в по голяма дупка с тези рън флатки. И това става въпрос за София където пътищата що годе са добре на фона на цяла България.
А във Варна да караш Run Flat си е мазохизъм

Та така, Run Flat спроед мен е хубаво нещо, колата стои по стабилна на пътя, но не е за нашите пътища

- kraska
- ентусиаст
-
Не те разбрах?!?
Никъде не съм писал че XL е свързан със скоростния индекс.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
kraska написа:Не те разбрах?!?
Казваш,че твърдостта на гумата не е свързана с XL ...а със скоростния индекс ,затова ти дадох пример с 2 размера еднакви гуми с единствена разлика,че едни са XL а другите не,съответно тези с XL са усилени и по-твърди бордове с макс до 670кг на гума..и не е пряко обвързано със скоростния индекс
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
- kraska
- ентусиаст
-
субективно ще усетиш по-твърда возия с гума с различен скоростен индекс, а не с това че е XL (усилена). И аз не го вярвах , но е факт. Всичките гуми които си купувах за бмв-то бяха XL, т.к. колата беше 1700+кг, и тези които смених от Y на V се забеляза разликата, И други познати има които се оплакаха от същото. Техните гуми дори не са XL , но с Y индекс и не им харесва возията. Сменят ги с по-нисък и веднага се усеща комфорта.
п.с. Сега разбрах (твърдостта на гумата) - това съм писал, а имах в предвид твърдостта на возията (комфорта).
п.с. Сега разбрах (твърдостта на гумата) - това съм писал, а имах в предвид твърдостта на возията (комфорта).
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
kraska написа:субективно ще усетиш по-твърда возия с гума с различен скоростен индекс, а не с това че е XL (усилена). И аз не го вярвах , но е факт. Всичките гуми които си купувах за бмв-то бяха XL, т.к. колата беше 1700+кг, и тези които смених от Y на V се забеляза разликата, И други познати има които се оплакаха от същото. Техните гуми дори не са XL , но с Y индекс и не им харесва возията. Сменят ги с по-нисък и веднага се усеща комфорта.

Според мен е и марката - аз съм с гуми до 300км/ч 225/45/17 аз и 200 не вдигам но това е друг въпрос,но комфорта ми е прекрасен..сравнявам с 225/50/16,225/45/18 и т.н които съм карал както и други 225.45.17 ..въпрос на гума
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Не забравяйте, че твърдостта на гумата зависи и от производителя - в един и същ размер Барум е като дъвка, а Бриджстон е камък, нищо, че и двете са W индекс... Континентал са по-скоро меки гуми, не сравнявайте комфорта им на возене директно с други марки.
Never mistake motion for action...
- TSMT
- кандидат ентусиаст
-
Така си е! Колегата е прав, че всяка марка са с различна твърдост и състав на каучука. Предишните ми гуми бяха Кумхо Солус с по-твърда возия на колата отколкото при сегашните ми Фулда Спортконтрол. При това и двете с еднакъв размер и индекс 

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d