Смяна на маслото на автоматик е90?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Re: Смяна на маслото на автоматик е90?
nero_ написа:Както казах някъде по-назад в темата, това превключване на Н е напълно излишно, както и обяснява лекото "замисляне" при потегляне след престой на светофар. От описанието на ZF:"...A new feature is decoupling of the transmission when the vehicle is at a standstill, that is to say
instead of the engine remaining connected to the converter and the vehicle being prevented from moving by
applying the brake, the converter is disconnected and only a minimum rotating load remains. This has the effect
of further reducing fuel consumption..."
Това е на новия модел, не на нашите кутии.
Не, това е от технически документ за ZF 6HPxx, кутията монтирана в е9х и много други.
В скритото меню има разход на място. При загрял мотор ми показва 0.7-0.8 л/ч. Като съм в покой на D със спирачка разхода скача на 1.2 л/ч.
Което показва че все пак кутията "напъва"
Което показва че все пак кутията "напъва"
Системата се казва NIC (Neutral Idle Control) и както казах присъства в е9х моделите. Не мога да коментирам това с моментния разход. NIC се включва при определени условия. Мисля, че трябва да мине определено време в спряло положение и зависи колко силно е натисната спирачката. Има значение и дали колата е загряла или не. Освен това може да се включва/изключва с кодиране, така че може да не е налична за всички модели.
За колегите, които се оплакват от придърпване, има сервизен бюлетин, който описва проблема (за 6hp19tu модела)
http://www.bmwclub.ru/index.php?attachments/bmw-jolt-sib-pdf.1023224/
За колегите, които се оплакват от придърпване, има сервизен бюлетин, който описва проблема (за 6hp19tu модела)
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
nero_ написа:Системата се казва NIC (Neutral Idle Control) и както казах присъства в е9х моделите. Не мога да коментирам това с моментния разход. NIC се включва при определени условия. Мисля, че трябва да мине определено време в спряло положение и зависи колко силно е натисната спирачката. Има значение и дали колата е загряла или не. Освен това може да се включва/изключва с кодиране, така че може да не е налична за всички модели.
Но това е само за 335 но не и за 325/330 които са същата кутия но не tu модела...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Зачетох се в последните мнения и се сетих за нещо, което моята кола забелязвам, че прави. След като постоя известно време на светофар на D и спирачка, се чува едно леку "туп" и колата леко потрепва. След смяната на маслото стана по-осезаемо отпреди. Мислех, че връща от 2-а на 1-а предавка като се застоиш, но като чета тези неща, по-вероятно е да превключва в такъв режим, за да пази торка и да намалява разхода.
Never mistake motion for action...
- kilima
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330d. E90 LCI 325d
nero_ написа:Системата се казва NIC (Neutral Idle Control) и както казах присъства в е9х моделите. Не мога да коментирам това с моментния разход. NIC се включва при определени условия. Мисля, че трябва да мине определено време в спряло положение и зависи колко силно е натисната спирачката. Има значение и дали колата е загряла или не. Освен това може да се включва/изключва с кодиране, така че може да не е налична за всички модели.
Точно от това се оплакаха преди няколко страници! Само на студено ми освобождава рязко при потегляне. Ще пробвам това прекодиране, бях отписал скоростите...

- vanka7a
- ентусиаст
-
- Кара: E36 318iS; Е46 320Cd; E92 335i
- Мечтае да кара: На хубави и гладки пътища...
Странно, уж се отнася за автоматите с по-новата мехатроника, а при мен го прави същото, а съм със старата. На Sport ми направи впечатление, че това замисляне отсъства.. 

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
vld написа:Аз до такава степен бях свкнал да я изключвам, че изобщо не ми правеше впечатление.
Интересното е, че има някакви теории, че като си буташ автомата на N в задръстването, щяло да му прегрее маслото![]()
Което е по вероятно да стане ако висише дълго на D без да се движиш, защото на N няма триене в кутията и съответно не се повишават градуситеи какво от това, че не се върти през радиатора в такъв случай?
Не случайно е направен лоста да се мести от D на N и обратно без да се натиска бутона.
https://youtu.be/6zzEtxJkC7Y този клип казва какво не трябва да се прави с автомат. Целият канал на този джигит е много интересен и популярен

"Чемодан, вокзал, Москва"
- vanka7a
- ентусиаст
-
- Кара: E36 318iS; Е46 320Cd; E92 335i
- Мечтае да кара: На хубави и гладки пътища...
Този пич е много голям, гледал съм доста от клиповете му
Аз минавам на N, само когато съм в задръстване и ме мързи да държа крака на спирачката 

- rAd000
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320d e90 LCI, 325TI e46
- Мечтае да кара: M140ix, 440ixGC, GT63S AMG, G63 AMG
Надявам се някой все пак да може да ми помогне с препоръка на сервиз в Варна или Бургас където извършват манипулацията кадърно.Благодаря.
- rAd000
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320d e90 LCI, 325TI e46
- Мечтае да кара: M140ix, 440ixGC, GT63S AMG, G63 AMG
След "многото отзиви" достигнах до този сервиз който се занимават специално с авт.скоростни кутий.За колегите от варна и района.Ценичката която ми казаха е около 550-600лв като това включва пълна профилактика и диагностика,смяна филтър+уплатнения,конектори,напълно прочистване на системата и масло+ гаранция.
https://www.midavto.com/
https://www.midavto.com/
- Жоро 320и
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 320d
Колеги, къде в София да ходя да ми долеят масло в скоростите и да ги проверят, че по симптоми или са за доливане или са за ремонт? Не сменят хибаво и ритат често или докато сменят качват 200 оборотя и после ги свалят....
- Mikenc
- Потребител
-
- Кара: 330D E90
- Мечтае да кара: //M
Здравейте... На кратко - нов съм с автоматите , но харесах 1 комби за жената "уж" , даже след кратък тест я капарирах. Само имам едно леко съмнение, при превключване на задна се осеща леко разтрисане по-скоро потупкване... Та не знам дали е в рамките на нормалното или си е за притеснение ?!?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk