Проблeм със скоростна кутия - е90 325i
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Проблeм със скоростна кутия - е90 325i
Здравейте колеги,
Колата вчера ме изненада неприятно.
За пръв път да я раздвижа извънградско - до Пловдив - не съм карал бързо, 140 на темпомат и веднъж я натиснах малко повече - абсолютно нормално каране, без грам тормоз.
След като реших да си тръгвам - след около 5 часа - не можах да включа задна на паркинга.. Разклатих я напред, загасих, запалих, помпах съединителя - не става...
Срам, не-срам - избутах си я назад и тръгнах..
Проблемите, обаче не са до тук..
Първа изскача.. Като подам повечко газ, за да тръгна и колата излиза от скорост.. Ако си с повече газ - с трясък.. Много неприятно. Ако тръгна леко - тръгва, но ако карам на първа без газ - пак изскача, може би като дръпна газта. На втора - няма ядове, до колкото забелязах.
Прибрах се до София с леко каране - около 90-100, влизам в гаража.. Имах надежда, ама няма задна
Четох доста по чужди форуми, но там по-скоро не намирам комбинирания проблем.
Не вярвам да е помпа на съединителя, защото останалите предавки са си ОК..
Клоня към скоростна кутия. Мислех за лостовата система или окачване на кутията, ама нещо не ми се връзва..
Колата е на 190К реални км.
Колата вчера ме изненада неприятно.
За пръв път да я раздвижа извънградско - до Пловдив - не съм карал бързо, 140 на темпомат и веднъж я натиснах малко повече - абсолютно нормално каране, без грам тормоз.
След като реших да си тръгвам - след около 5 часа - не можах да включа задна на паркинга.. Разклатих я напред, загасих, запалих, помпах съединителя - не става...

Срам, не-срам - избутах си я назад и тръгнах..
Проблемите, обаче не са до тук..
Първа изскача.. Като подам повечко газ, за да тръгна и колата излиза от скорост.. Ако си с повече газ - с трясък.. Много неприятно. Ако тръгна леко - тръгва, но ако карам на първа без газ - пак изскача, може би като дръпна газта. На втора - няма ядове, до колкото забелязах.
Прибрах се до София с леко каране - около 90-100, влизам в гаража.. Имах надежда, ама няма задна

Четох доста по чужди форуми, но там по-скоро не намирам комбинирания проблем.
Не вярвам да е помпа на съединителя, защото останалите предавки са си ОК..
Клоня към скоростна кутия. Мислех за лостовата система или окачване на кутията, ама нещо не ми се връзва..
Колата е на 190К реални км.
Последна промяна Bexim на 07 Юни 2016, 10:19, променена общо 1 път
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: Проблъм със скоростна кутия - е90 325i
Аз съм имал проблем с изскачане на 1-ва скорост от намаляло количество масло в кутията, но не на Е90.
Бяха ми протекли семерингите на кутията в задната част, този на опашката на кутията и точи на избирача.
Смених ги, налях ново масло и всичко се оправи, повече не ми се случи изскачането на първа.
Липсата на задна обаче говори за проблем в самата кутия.
Бяха ми протекли семерингите на кутията в задната част, този на опашката на кутията и точи на избирача.
Смених ги, налях ново масло и всичко се оправи, повече не ми се случи изскачането на първа.
Липсата на задна обаче говори за проблем в самата кутия.

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Според мен просто си за цял комплек съединител с демфер и пристискател, но за съжаление това е най-малкото, което можеш да проверих 

- B.Stoimenov
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530dA
- Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори
Taruno написа:Според мен просто си за цял комплек съединител с демфер и пристискател, но за съжаление това е най-малкото, което можеш да проверих
+1 отново.
На нисана (примера п12) имах същия проблем, без признаци спря да влиза задна . Съединител + маховик и всичко заспа. Проблема беше в един лагер и пружина които бяха се закривили - та се наложи цял комплект да сменям.
Малко

- vld
- Старши ентусиаст
-
Няма логика заради повреден съединител да спре да ти включва само задна.
Най-малкото може да се пробва да включиш на загасена кола и да запалиш.
Най-малкото може да се пробва да включиш на загасена кола и да запалиш.

- Bexim
- старши ентусиаст
-
Течове - няма, поне не големи, защото всички кори отдолу са видимо сухи.
Ако е съединител, ще правя парти, аз тъй или иначе ще го сменям, но за маховик - няма никакви симптоми.. Нито ромолене, нито метален звук, нито тресене.. Всички знаем какви са му симптомите.
Имал съм тресене на полу-съединител от време на време, но това ви казвам, че със сигурност е ЛАГЕР.
Имах и друг симптом за лагера - лека вибрация на педала на съединителя..
Довечера ще пробвам да вкарам задна при загасен двигател - само това не се сетих да пробвам.
Ако и тогава не влезне - не знам..
ПП Съединител - още тия дни ще взема.. Тъй и тъй като разглобявам ще се сменя.
Ако е съединител, ще правя парти, аз тъй или иначе ще го сменям, но за маховик - няма никакви симптоми.. Нито ромолене, нито метален звук, нито тресене.. Всички знаем какви са му симптомите.
Имал съм тресене на полу-съединител от време на време, но това ви казвам, че със сигурност е ЛАГЕР.
Имах и друг симптом за лагера - лека вибрация на педала на съединителя..
Довечера ще пробвам да вкарам задна при загасен двигател - само това не се сетих да пробвам.

ПП Съединител - още тия дни ще взема.. Тъй и тъй като разглобявам ще се сменя.
FREE SPIRIT
- vld
- Старши ентусиаст
-
Ако има луфтове по маховика го сменявай и него, моя нямаше никакви симптоми и смених само съединителя комплект притискател феродов и лагер + вилката и пласмасовия пин.
След смяната педала ми стана мек и всичко беше чудесно но ето сега един месец по късно се появи шум при натискане на съединителя, като най силен е на полу съединител.
Та малко двойна работа ми се получава, ама така е като ми се досвидя да дам 900лв. за нещо което изглеждаше в отлично състояние...
Явно счетитата дето ги правят новите коли са го сметнали точно...
След смяната педала ми стана мек и всичко беше чудесно но ето сега един месец по късно се появи шум при натискане на съединителя, като най силен е на полу съединител.
Та малко двойна работа ми се получава, ама така е като ми се досвидя да дам 900лв. за нещо което изглеждаше в отлично състояние...
Явно счетитата дето ги правят новите коли са го сметнали точно...

- mili4uk
- младши ентусиаст
-
- Кара: жена си да дрифти
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: харчи малко - върви на страх
Колега, моето мнение е, че скоростната ти кутия е чао. Всъшност съм почти убеден. Ремонтира се, или втора ръка.
Съединителя ако ти е заминал, няма как да ти изкача първа скорст след минимална газ.
Лично мнение и не ангажирам никой ! Сподели като намериш и решиш проблема.
Съединителя ако ти е заминал, няма как да ти изкача първа скорст след минимална газ.
Лично мнение и не ангажирам никой ! Сподели като намериш и решиш проблема.
Beat the Devil
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Според мен първо точиш всичкото масло,наливаш ново и пробваш...съединител да не си го усетил или трябва да е счупено нещо или незнам да хвръкне отведнъж...
Сподели като разбереш от какво е ,кутия да беше 2.0д да ама на бензин рядко има проблем...че и задна
Сподели като разбереш от какво е ,кутия да беше 2.0д да ама на бензин рядко има проблем...че и задна
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Gqbriel написа:Според мен първо точиш всичкото масло,наливаш ново и пробваш...съединител да не си го усетил или трябва да е счупено нещо или незнам да хвръкне отведнъж...
А бе на един приятел просто се бяша отчупили парчета от съединителя (очевидно не оригинален, а някакъв сменян) и беше почнала да изкача втора и трета, само тези скорости - та всичко е възможно май. Но си прав при него беше 2.0 д ремапната до 400+ НМ
- Bexim
- старши ентусиаст
-
Колеги, след тест при загасена кола, клатене, проби - задна - йок.. Запалих, тръгнах малко леко напред и пак първа изскочи.. Не са на добре нещата..
Говорих с един майстор - известен е доста, само скоростни кутии прави - тук в Света Троица и според него `кутията е чао`.
Предложи ми да търся кутия втора ръка, с две думи, май не му се занимаваше да я прави или ще е много скъпо.
Търся кутия и за сведение - имаше една обява за 325 на части в олх отпреди 5 дена - кутията е продадена. Един от майсторите му също имал кутия и каза, че я е продал за 3 дена на цена близка до ДОГ-лег, който ми предлагаха преди врема за М-ката.. Явно не е чак такава рядкост..
Лошото е, че е що годе нов модел и си тумбят за части втора ръка, но ще намерим, дано поне е преди лятото, че сега ако не се пътува - няма кога
Сега за сега, колата почива в гаража и чакам или майстор, на който да му се занимава или кутия. Звъня, проверявам и така.
Съединителя си го взимам тези дни, то е ясно. Маховика - след проверка - и него ще сменя, то е ясно. Просто съм почти на 100% сигурен, че няма как да е само съеднител и за това не бих се заел със смяната му, с надежда, че ще се оправи.
Ако сменя с втора ръка, тази кутия ще я разглобим, за да видим какво-що..
ПП Шегата настрана, точно преди 2 дни се зачудих защо задната ми влиза толкова трудно, на другите ми БМВ-та не е било така... Е, явно е имало защо..
Говорих с един майстор - известен е доста, само скоростни кутии прави - тук в Света Троица и според него `кутията е чао`.
Предложи ми да търся кутия втора ръка, с две думи, май не му се занимаваше да я прави или ще е много скъпо.
Търся кутия и за сведение - имаше една обява за 325 на части в олх отпреди 5 дена - кутията е продадена. Един от майсторите му също имал кутия и каза, че я е продал за 3 дена на цена близка до ДОГ-лег, който ми предлагаха преди врема за М-ката.. Явно не е чак такава рядкост..

Сега за сега, колата почива в гаража и чакам или майстор, на който да му се занимава или кутия. Звъня, проверявам и така.
Съединителя си го взимам тези дни, то е ясно. Маховика - след проверка - и него ще сменя, то е ясно. Просто съм почти на 100% сигурен, че няма как да е само съеднител и за това не бих се заел със смяната му, с надежда, че ще се оправи.
Ако сменя с втора ръка, тази кутия ще я разглобим, за да видим какво-що..

ПП Шегата настрана, точно преди 2 дни се зачудих защо задната ми влиза толкова трудно, на другите ми БМВ-та не е било така... Е, явно е имало защо..

FREE SPIRIT
- vld
- Старши ентусиаст
-
А кутията какъв модел е?
Само на бензиновите Е90 ли я има?
Питам защото може да се окаже че не се монтира само на 325и и ще ти е по лесно да я намериш.
Има ли някъде таблица с монтираните кутии на Е90 с различните мотори?
Питам защото може да се окаже че не се монтира само на 325и и ще ти е по лесно да я намериш.

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
vld написа:А кутията какъв модел е?
Интересно,че кутията я дава за всички 6 цилиндрови - 323,325,328 но не и от 330 ,като става от 1-3-5 серии,дали пък от 3.0д няма да си пасне на място

Щом и видео има как се rebuild ва
Последна промяна Gqbriel на 07 Юни 2016, 8:11, променена общо 1 път
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- vld
- Старши ентусиаст
-
Трябва да изнамерим от някъде таблица с предавателните числа на кутията за да стане ясно от кой друг модел може да се взаимства, аз нещо удрям на камък обаче за сега 
Edit: намерих малко инфо според което има варианти за подмяна от друг модел, включително и от Е46 което би трябвало да понижи доста цената.
http://www.bokchoys.com/differential/GearRatios.htm
Липсва инфо за дизеловите обаче

Edit: намерих малко инфо според което има варианти за подмяна от друг модел, включително и от Е46 което би трябвало да понижи доста цената.
http://www.bokchoys.com/differential/GearRatios.htm
Липсва инфо за дизеловите обаче

Аз съм доста изненадан, че кутията може да се повреди така от веднъж и то точно на този мотор (гладък е като коприна в кривата си на въртящ момент). За мен 100% не е от съединителя. Може да говоря и глупости, но проверен ли е варианта със скъсан тампон или други проблеми по закрепването на кутията и мотора? Или нещо с избирача или механизма на скоростния лост? Само давам насоки - наистина ми е странно да счупи така кутия от нищо... и то първа и задна...
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4