Скърцащ шибедах...отхлабени болтове DIY стягане
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5 4.0д
Скърцащ шибедах...отхлабени болтове DIY стягане
Някой знае ли с какъв въртящ момент се затягат болтовете на шибедаха?
Имам неприятно поскърцване при движение по лоши пътища и се хванах да го оправя. За целта свалих кората под тавана и установих, че някои болтове не бяха стегнати. На страничните им трябваха няколко градуса за да стигнат 7-8Нм, но предните нещо не са наред. Има разстояние между пластмасата и гайката и ме е страх да не счупя нещо.
Имам неприятно поскърцване при движение по лоши пътища и се хванах да го оправя. За целта свалих кората под тавана и установих, че някои болтове не бяха стегнати. На страничните им трябваха няколко градуса за да стигнат 7-8Нм, но предните нещо не са наред. Има разстояние между пластмасата и гайката и ме е страх да не счупя нещо.
Последна промяна khaled на 09 Окт 2014, 6:21, променена общо 1 път
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
Re: Скърцащ шибедах...отхлабени болтове
Стана работата и никакво скърцане. Много съм доволен от резултата, но тия от БМВ май са започнали да си правят колите еднодневки, всичко е било заложено да се случи като гледам как са спестили от материали и сглобки.
Ако някой му трябва мога на напиша едно направи си сам, въпреки че не видях интерес към темата.
Ако някой му трябва мога на напиша едно направи си сам, въпреки че не видях интерес към темата.
- expl0de
- младши ентусиаст
-
- Кара: e92, f30
- Мечтае да кара: M4
Здравей, моят също скърца по неравности и си мислех , че е от плъзгащата се кора, но това с болтовете е интересно. На мен ще ми е полезно да разбера как се маха кората и кои болтове си стегнал.
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
Ако е от плъзгащата кора, като я преместиш в друго положения би трябвало да спре да скърца. Аз доста поогледах преди да съм сигурен, 4е не е нещо елементарно.
Ще пусна сминки с обяснение тези дни ако смяташ да почваш, не съм гледал за колко време разглобих кората, но сглобяването беше 1 час.
Ще пусна сминки с обяснение тези дни ако смяташ да почваш, не съм гледал за колко време разглобих кората, но сглобяването беше 1 час.
- expl0de
- младши ентусиаст
-
Няколко дена проучвах и не е от кората, някъде по механизма, но на пръв поглед видях 2 болта и си бяха стегнати. Предполагам се маха целият таван и тогава се откриват всички крепежи.
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
Да слагам ли снимките ако ще почваш да разглобяваш?
- expl0de
- младши ентусиаст
-
Ще разглобявам, имам и подземн гараж на разположение, така че би трябвало да стане работата с малко помощ от твоя страна 

- awful
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xD LCI 2014
- Мечтае да кара: само BMW
- Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d
khaled написа:Да слагам ли снимките ако ще почваш да разглобяваш?
Ще е доста интересно и за мен понеже ако реша да направя прегледн да знам как да махна тавана

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
khaled написа:Стана работата и никакво скърцане. Много съм доволен от резултата, но тия от БМВ май са започнали да си правят колите еднодневки, всичко е било заложено да се случи като гледам как са спестили от материали и сглобки.
Колега освен ако не караш фейса от последната година, тая кола далеч не е еднодневка, Е90тката е адски стабилна вътре, качи се в Е46 от първите и чъй скърцане и тропкане или пък при конкурентите от мерцедес в Е класата всичко скърца леко и досадно.
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
Сваляне предната част на шибедаха.
Необходими инструменти:
малка плоска отверка, камък 10мм, камък 8мм, еврейски зезди(не помня двата размера), метална шина от счупена чистачка, динамометричен ключ 5-10Нм.
Времето за разглобяване не го засякох, но слагането на кората наобратно ми отне 1час.
1.Сваляне централната конзола.
Откопчава се с отверка пластмасовия капак на плафона.
махат се станичните черни плафони - от външната им страна се откопччава с малка отверка.
Като се махнат, се виждат едни дупки от предната страна, където са щипките, държащи конзолата. Правят се 2 малки куки от шината от чистачка и се дръпват щипките
Необходими инструменти:
малка плоска отверка, камък 10мм, камък 8мм, еврейски зезди(не помня двата размера), метална шина от счупена чистачка, динамометричен ключ 5-10Нм.
Времето за разглобяване не го засякох, но слагането на кората наобратно ми отне 1час.
1.Сваляне централната конзола.
Откопчава се с отверка пластмасовия капак на плафона.
махат се станичните черни плафони - от външната им страна се откопччава с малка отверка.
Като се махнат, се виждат едни дупки от предната страна, където са щипките, държащи конзолата. Правят се 2 малки куки от шината от чистачка и се дръпват щипките
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна khaled на 09 Окт 2014, 5:19, променена общо 2 пъти
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
На последната снимка се виждат металните щипки. Заради тях плафона не може да се извади само с дърпане без да се счупи нещо.
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
2. Махане на лампичките над сенниците и сенниците.
Сенниците се махат лесно с еврейска звезда. Трябва само да се внимава, защото има кабел. Той има достатъчна дължина за да излезе буксата и да се откачи.
Лампичката се маха от към предната страна. Там има щипка, която трябва да се бутне с отверката навътре.
3. Сваляне на дръжките
За тях няма снимки, но е лесно. Има едни капачета под дръжките, които се отварят със същите самоделни кукички от шината за чистачка. Когато се отворят докрай те задържат дръжката в отворено положение и спокойно се развиват болтовете със еврейската звезда.
! да се внимава с тези капачета, защото осичките има са много нежни и лесно се чупят.
Сенниците се махат лесно с еврейска звезда. Трябва само да се внимава, защото има кабел. Той има достатъчна дължина за да излезе буксата и да се откачи.
Лампичката се маха от към предната страна. Там има щипка, която трябва да се бутне с отверката навътре.
3. Сваляне на дръжките
За тях няма снимки, но е лесно. Има едни капачета под дръжките, които се отварят със същите самоделни кукички от шината за чистачка. Когато се отворят докрай те задържат дръжката в отворено положение и спокойно се развиват болтовете със еврейската звезда.
! да се внимава с тези капачета, защото осичките има са много нежни и лесно се чупят.
Последна промяна khaled на 09 Окт 2014, 5:20, променена общо 2 пъти
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
4. Сваляне предните кори
Маха се с малка(желателно пластмасова) отверка капачето на което пише "AIRBAG" и се отвива болта под него с еврейска звезда.
После се дръпва кората навътре да се откопчее щипката.
Маха се с малка(желателно пластмасова) отверка капачето на което пише "AIRBAG" и се отвива болта под него с еврейска звезда.
После се дръпва кората навътре да се откопчее щипката.
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
После кората се вади нежно нагоре, защото в долната си част влиза в отвори в таблото
- khaled
- кандидат ентусиаст
-
5. Сваляне корите между вратите
Сваля се и подобната пластмаса под задната врата. Щипките са стегнати и излизат малко трудно.
Сваля се и подобната пластмаса под задната врата. Щипките са стегнати и излизат малко трудно.
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2