DPF и разход масло

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E91 330xd M57

DPF и разход масло

Мнение от LZ-01 » 22 Окт 2024, 16:24

Колеги, предишния собственик е премахнал DPF на моята E91 330xd. EGR си работи. Нямам причина да се съмнявам в думите му, че не е горила масло при него. Обаче около девет месеца след смяна на масло ми светна жълтата лампа за масло, след гасене... Долях почти цял литър.

Попадна ми инфо, че след премахване на ДПФ, ако не се "мапне като хората", почва да гори масло. Маслото е правилното за тази кола - LL04, 5W30.

Това последното за разхода вярно ли е, може ли да се направи нещо?
Последна промяна LZ-01 на 24 Окт 2024, 12:22, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Re: DPF и разход масло

Мнение от Ивайло Димов » 24 Окт 2024, 9:01

За тези 9 месеца какъв е пробега (километри ,моточасове)?Ти защо приемаш за чиста монета думите му ,че колата не гори масло ?

Потребител
Аватар

Мнение от LZ-01 » 24 Окт 2024, 12:20

Всъщност колата е моя от 2 г., през първата година не обърнах внимание на разхода (при смяна масло), но не е светнал датчик. Маслото се смени на 12 месеца, пробег под 10К.
Сега, година по-късно пак е време за смяна на време, не на пробег. Около 7К ако не се лъжа е пробега.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 24 Окт 2024, 12:57

Близо литър не е много за 7 хил км .Настъпваш ли я редовно тази кола? Моя съвет е да не чакаш много -примерно на 7500-8 хил макс да го смениш.По-често градско ли я караш,висиш ли в задръствания ?Можеш ли да видиш по борд компютър колко ти е средната скорост?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 в цвят “мантинела”

Мнение от SpasT » 25 Окт 2024, 5:20

Възможно е да е имало проблем и да не те е излъгал стария собственик!
Представи си следната ситуация: DPF-a регенерира често и в следствие на това постепенно маслото започва да се разрежда с нафта( масов проблем при чести регенерации) , в същото време имаме разход на масло от някъде по мотора. В резултат нивото си стои почти на едно и също положение. След спиране на DPF-а вече лъсва разхода на масло. Това съм наблюдавал при няколко клиенти и дори на моята Е60-ка.
Все пак мисля, че в твоя случай е в допустимите норми.

Потребител
Аватар

Мнение от LZ-01 » 07 Ное 2024, 23:47

Благодаря за отговоритe, много рядко настъпвам (разбирай единични случаи на месец).

Средна скорост - 35.3 km/h. Това е за около 6 месеца. Среден разход на нафта - 8.5.

Колега SpasT, това което казваш се засича и от други места. Нямам идея дали и при тази кола е бил такъв случая.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 12 Ное 2024, 12:26

LZ-01 написа:Колеги, предишния собственик е премахнал DPF на моята E91 330xd. EGR си работи. Нямам причина да се съмнявам в думите му, че не е горила масло при него. Обаче около девет месеца след смяна на масло ми светна жълтата лампа за масло, след гасене... Долях почти цял литър.

Попадна ми инфо, че след премахване на ДПФ, ако не се "мапне като хората", почва да гори масло. Маслото е правилното за тази кола - LL04, 5W30.

Това последното за разхода вярно ли е, може ли да се направи нещо?

Колега не си посочил двигател N57 или M57, но приемам, че е M57. Има много голямо значение какво масло си сипал, кой ти го е сменил и колко ти е налял. По спомен М57 по книжка се сипва 7,2-7,5 л, но някои сипват 7л, за да не се цакат последния литър. Съответно маслото е до средата или по-ниско. Съответно нивото пада по-бързо отколкото като ти го напълнят догоре.
Сменял съм масло в МКар и там ми бяха сипали до средата някъде по щека и на 75%-100% по датчик(нивото падна на 75% след около 1000-1500км пробег). Когато ги попитах защо, ми отговориха, че умишлено не пълнят много, защото при регенерация се вдигало нивото и при масло до максимума ставало рисковано. Не ми стана ясна съвсем логиката, но приех, че е така.
Не посочваш как гледаш маслото. След като ти е светнала жълтата лампа явно въобще не си следиш щеката или датчика как ти пада нивото. Което значи, че и като са ти наляли новото и тогава може да не си го погледнал до макс ли е, до средата ли е? Като ти светна лампата и наля литър до къде се напълни нивото?

Потребител
Аватар

Мнение от LZ-01 » 25 Ное 2024, 19:10

Благодаря за отговора, NGneer4eto.
Мотора наистина е M57.

При смяната от две туби по 5L останаха около 2.5L.
На щека не гледах докато не светна.
Сега ще почна по често да гледам щеката, от любопитство.

Назад към E90/E91/E92/E93