проблем с гривната на ABS, E90 320i 2006

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 320i N46 седан
Мечтае да кара: чисто ново BMW
Детайли за колата: E 36 седан 9/1997г т.син 320i M52B20
Е 36 кабриолет 7/1996 сив M52B23
Е 90 седан 7.2006 сив 320i N46

проблем с гривната на ABS, E90 320i 2006

Мнение от silverstone » 12 Фев 2022, 5:28

Привет, при скорост над 140, ми светка лампата за Abs. Проявява се не винаги , дори мога да кажа рядко, но ме дразни а и спъва колата. Съответно закарах я на сервиз и диагностиката определи, че има проблем с датчика на задна лява гума. Поръчахме датчика, но при смяната се оказа че стърже в гривната на АБС-а. Надявам се да не се е повредил от краткия тест.
Вътнахме за сега стария датчик, който абс гривната си беше леко остъргала и така карам в момента. Няма грешки и не е светкала пак лампата вече около 200 км извънградско.
Въпросът е, тъй като според майстора има доста ръжда и се съмнява, че ще може да извади полуоската “културно”, вероятно ще ми е необходим нов ( втора употреба) задвн ляв шенкел и полуоска. Колата е Е90 320 бензин 150 кс , 2006г. Моля колегите които имат тези части да ми пишат на ЛС, за да имам готовност , ако потрябват да ги купя.
Въпрос 2 - мога ли под датчика да постава една тънка шайба , която да го отдалечи от гривната с около 1-1.5 мм колкото вероятно е това опиране. Видях го в друг форум като временно решение на проблема? Дали като се отдалечи ще продължи да чете коректно гребена на гривната? Според мен в момента проблема може би е от това, че стария датчик е протрит от самата гривна и дава отклонения. Отделно не мога да си представя какво й е станало на гривната , че да се спука и “раздуе” само на едно място.
Според майстора , само гривна не се продава, върви с полуоската. Струва ми се че влизам в голям филм за единия тъп датчик…

Прикачвам две снимки:

http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 6219u.jpeg

http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 6366n.jpeg
:smoke:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Re: проблем с гривната на ABS, E90 320i 2006

Мнение от SpeedyMan » 12 Фев 2022, 9:03

Ще стане с шайба, и за временно , и за постоянно.
Не мисля, че е необходимо да сменяш шенкел и полуоска.

Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 12 Фев 2022, 11:40

Смени си майстора.

Полуоската се вади, евентуално от много блъскане може да имаш нужда от нов лагер и/или главина.
Гривната на полуоската се сменява и си ти, заедно с новия датчик.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N46b20
Мечтае да кара: BMW F10 M550i V8 TT

Мнение от Guberkov » 12 Фев 2022, 12:06

silverstone написа:Привет, при скорост над 140, ми светка лампата за Abs. Проявява се не винаги , дори мога да кажа рядко, но ме дразни а и спъва колата. Съответно закарах я на сервиз и диагностиката определи, че има проблем с датчика на задна лява гума. Поръчахме датчика, но при смяната се оказа че стърже в гривната на АБС-а. Надявам се да не се е повредил от краткия тест.
Вътнахме за сега стария датчик, който абс гривната си беше леко остъргала и така карам в момента. Няма грешки и не е светкала пак лампата вече около 200 км извънградско.
Въпросът е, тъй като според майстора има доста ръжда и се съмнява, че ще може да извади полуоската “културно”, вероятно ще ми е необходим нов ( втора употреба) задвн ляв шенкел и полуоска. Колата е Е90 320 бензин 150 кс , 2006г. Моля колегите които имат тези части да ми пишат на ЛС, за да имам готовност , ако потрябват да ги купя.
Въпрос 2 - мога ли под датчика да постава една тънка шайба , която да го отдалечи от гривната с около 1-1.5 мм колкото вероятно е това опиране. Видях го в друг форум като временно решение на проблема? Дали като се отдалечи ще продължи да чете коректно гребена на гривната? Според мен в момента проблема може би е от това, че стария датчик е протрит от самата гривна и дава отклонения. Отделно не мога да си представя какво й е станало на гривната , че да се спука и “раздуе” само на едно място.
Според майстора , само гривна не се продава, върви с полуоската. Струва ми се че влизам в голям филм за единия тъп датчик…

Прикачвам две снимки:

Същата ситуация, с абсолютно същата кола, гривна и датчик на задно-дясно колело, шупнала ръжда под гривната и доближила датчика и го повредила.

На момента го измислих с нов датчик и шайба, даже и не съм търсил никъде в нета как да стане.

Карам така вече 2 години, и съм забравил за това, проблем не е имало повече с това.

http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 6219u.jpeg

http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 6366n.jpeg

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N46b20
Мечтае да кара: BMW F10 M550i V8 TT

Мнение от Guberkov » 12 Фев 2022, 12:11

Сега обаче имам от 2 месеца насам, другият стандартен проблем често случващ се при тези коли и водещ до същото нещо, отказ на системите за сигурност - абс,тракшън,есп - замръсен датчик за ъгъл на завиване .

Карам си така и не ме притеснява въобще, но светещите лампи на таблото ме дразнят, и като знам вадене на аербег,волан и всичко останало, хич не ми се занимава, макар че знам от-до как да си го ремонтирам.

Назад към E90/E91/E92/E93