Въпрос за датчик
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
3 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за датчик
Колата е Е90 320 D 2005 г. Купих колата без светещи светлини за задна предавка.Когато проверих на буксата към крушките не идваха 12 волта.Към колата е монтирана камера за задно виждане която си работи в едно с парктроника и се визуализира на 2 DIN с андроид.Тъй като знам ,че камерата се свързва към светлината за задна се запитах как работи камерата а светлината не.Оказа се че взима 12 волта от някъде другаде .... къде незнам
Викам си сигурно датчика е повреден и реших да го проверя.Откачих датчика и дадох буксата на късо - парктроника и камерата се включиха ,но светлините не.Зададох си въпроса от къде наминават кабелите за задните светлини и се оказа че всичко свързано със светлините се командва от FRM модула който се намира от ляво на педала за съединителя.Въпроса ми е датчика какво прекъсва ? Маса или напрежение - когато проверя ми идват долу на кабела некви 5 волта , а на схемата която показвам по-долу е кафяв кабел и би трябвало това да е маса.И не доумявам от къде камерата и парктроника взеха 12 волта все пак - когато измереното напрежение на датчика е 5 волта със съмнения че там трябва да се прекъсва маса.Ето и схемата като ше приложа и линк за файл с пълната документация за Е 90 - ел. схеми кое как се разглобява ,бушони и схема на свързване на всеки един от тях - модули и куп неща в 1265 страници.Помагайте ако някой има знания за проблема че се запъват при прегледа и другите не разбират че давам назад.
https://dox.abv.bg/download?id=135ae8a8cf# - Линк за сваляне

https://dox.abv.bg/download?id=135ae8a8cf# - Линк за сваляне
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Въпрос за датчик
Колега, проблема може да е във FRM модула- той управлява светлините.
Re: Въпрос за датчик
Развитие по темата .Оказа се ,че ФРМ модула има брояч на късо съединение и когато регистрира късо съединение по инсталацията към определена крушка - спира подаването на захранване към нея с цел запазване на по-големи поражения.Изтеглих B-Tool Expert и в меню Сервизни функции има всички модули в колата и зануляване на броячите им.Влязох и на лявата и дясната лампа нулирах брояча на късо съединение и крушките светнаха.За всяка светлина в колата има такъв брояч.Много хора сменят целия модул при неработещи светлини а се оказва че просто трябва да се рестартира тази защита на модула.Сега ще следя дали модула ще ги изключи пак и ако това стане значи няккъде по веригата имам проблем с кабела и ще проверявам къде.Мен ме съмнява че просто са се опитвали да вързват камерата към светлините на задна и са окъсили нещо и модула е изключил този кръг.Ако някой има проблем като моя това е едно от решенията .Ако някой се интересува от програмата моля да пише на лично.На мен лично ми е много полезна с нея си направих и смяната на маслото да ми е на 10000 км - през нея може да го промените на колкото искате.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
3 мнения
• Страница 1 от 1