E90 320D лагер главина - шум

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар

E90 320D лагер главина - шум

Мнение от LM0112 » 18 Май 2020, 15:50

Здравейте, колеги
Моля за помощ!
Февруари месец сменях предна дясна гума, носач и лагер главина. При скорост от 80км/ч нагоре лагерът издаваше гаден звук - се едно вибрира и стърже някъде.. много дразнещо беше, но го правеше от 80км нагоре. При по-ниска скорост не се чуваше. Смених го с оригинален, 250лв и проблемът изчезна.
Миналият месец сложих летния сет гуми и джанти. Нови, никога не съм ги слагал преди - 225/45/17.
Качвам се аз след това на магистралата и почвам да чувам същия този дразнещ вибриращ звук от лагера, само че този път започна от около 120км/ч нагоре. До 120 няма проблем, но след това, започва да се чува.
Моля за съвети и мнения какво да правя, колата върви нормално, няма проблеми, но често карам извънградско и този звук не ми е приятен.
Благодаря предварително!
Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: E90 320D лагер главина - шум

Мнение от ivoaudi » 19 Май 2020, 4:26

Лагерите нямат симптомите, които описваш, колега. Погледни хубаво огледалото - да не е криво и съвсем близо до диска. При висока скорост вятъра, който то забира е способен да го кривне още милиметър и да опира.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 19 Май 2020, 10:10

Много, много е малка вероятността да се касае за лагер в този случай. Лагера се чува при много по-малка скорост. Някъде след 40 - 50 км/ч. Проверява се в завой. Например на детелината за влизане/излизане от магистрала. Там се засилва или отслабва рученето...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 19 Май 2020, 14:10

1. На прав широк път без коли, опитай леко да люшкаш волана наляво-надясно. Ако звука се засилва и отслабва заедно с люшкането - лагер.
2. Вдигни на крик въпросното колело и завърти гумата колкото можеш. С ръка хвани пружината за да усетиш евентуална вибрация.
Ако няма нито един от горните симптоми - не е лагер.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

Потребител
Аватар

Мнение от LM0112 » 19 Май 2020, 15:37

Здравейте.
Когато февруари месец смених лагер на предна дясна гума, ( с оригинален FAG ) имах същите симптоми. На прав път като завъртя леко ляво се усилваше шума, надясно - намаляше. Смених го и проблемът изчезна. Сега имам същите симптоми, същият звук, но нито намаля, нито се увеличава. И наляво, и надясно се чува руптенето.
Започвам да си мисля дали няма нещо общо с новите гуми и джанти, защото проблемът се появи, като ги сложих...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Май 2020, 17:46

Ако си с различни комплекти джанти, просто си сложи за няколко дена зимните и виж дали всичко си е наред... Така ще потвърдиш или отхвърлиш последната си теза!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 22 Май 2020, 9:02

LM0112 написа:Здравейте.
Когато февруари месец смених лагер на предна дясна гума, ( с оригинален FAG ) имах същите симптоми. На прав път като завъртя леко ляво се усилваше шума, надясно - намаляше. Смених го и проблемът изчезна. Сега имам същите симптоми, същият звук, но нито намаля, нито се увеличава. И наляво, и надясно се чува руптенето.
Започвам да си мисля дали няма нещо общо с новите гуми и джанти, защото проблемът се появи, като ги сложих...

Колега, да ти напомня, че на автомобила има общо 4 лагера на главините, от които евентиално 3 са на еднаква възраст. Сещаш се. Въпреки всичко лагер не се чува над 120 а над 70-80, даже и 50 в някои случаи. Но от скромния ми опит имам 4-5 лагера на различни автомобили, които съм имал за смяна и смея да кажа, че два еднакви симптома не съм имал. На БМВ-то ръмжеше над 80 като самолет, който набира да излита. На друго БМВ съм чувал в завой едно като ритмичен шум от крива гума, а се оказа лагер. На един Пасат свиреше лекичко и се оказа ръждичка от вътрешната страна към сачмите.
В твоя случай е възможно да е от гума, особено ако са нови и това зависи от марката. Има гуми, които са си шумни, особено ако не са от топ бранд. Примерно Фулда си шумят в повечето случаи, въпреки, че не са лоши гуми. В което и да е проблема не е нещо фатално. Ако шумът се засили с времето е лагер, ако не - гума.
Също да отбележа, че ако шумът се чува отпред, не значи че имаш преден лагер за смяна. При мен беше така преди 6 месеца. Сигурен бях, че шумът идва отпред вдясно. Оказа се, че е заден десен лагер и всичко заспа след смяната. Няма да ти казвам какви язви имаше в канала за сачмите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 22 Май 2020, 11:52

Колегата описва, че "вибрира и стърже ? Защо прескачате това?
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: само BMW-та
Мечтае да кара: M850i

Мнение от xenon318is » 23 Май 2020, 22:45

Моя лагер главина се чуваше над 120 км.
Веднъж BMW, винаги BMW!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 25 Май 2020, 7:45

ivoaudi написа:Колегата описва, че "вибрира и стърже ? Защо прескачате това?

Да, преди да смени лагера, след това пише за вибриращ звук. Има и друг момент: Аз примерно като сложих летните джанти започнах доста по-силно да чувам накладките, тъй като спиците са тънки и джантата е много открита. Със зимните почти не ги чувах. Така разбрах, че са почнали да ми се кривят дисковете.

Назад към E90/E91/E92/E93