320i Фин звук Кррт-Кррт от към задната чат на купето

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N46b20
Мечтае да кара: BMW F10 M550i V8 TT

320i Фин звук Кррт-Кррт от към задната чат на купето

Мнение от Guberkov » 11 Дек 2019, 21:18

Здравейте колеги от известно време в задната част на купето се чува нещо ако мога да пресъздам образно като - Фин звук Кррт-Кррт,който не е фрапантно силен, но дразни - има го само при бавно преминаване през неравности особенно когато постъпателно се редуват примерно през малки дупки или неравности ляво-дясно задно колело.
Държа да отбележа, че звука е по-скоро метален наподобяващ звук на "малка пружинка" която все едно разпъвайки се опира в нещо и издава този звук .
Не е гумен или пластмасов скърцащ от триене звук , каквито са примерно от гумените уплътнения на прозорците, както казах вече не е и скърцане.
При опит на място да разклащам колата нищо не се чува отвън.
Дайте мнение какво може да е това, някоя втулка на заден мост от тия на задните носачи под амортисьорите - не скърца,но не съм запознат точно какво се чува когато е тампон или втулка.
Амортисъорите са чисто-нови на 1 година TRW със сменени прашници и буфери Sachcs, пружините са ОК.

Колата е от Германия и предполагам се сещате че ръждица по задният мост не липсва :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330D автоматик,седан
Мечтае да кара: M3

Re: 320i Фин звук Кррт-Кррт от към задната чат на купето

Мнение от nikolaymitov » 11 Дек 2019, 23:07

Guberkov написа:Здравейте колеги от известно време в задната част на купето се чува нещо ако мога да пресъздам образно като - Фин звук Кррт-Кррт,който не е фрапантно силен, но дразни - има го само при бавно преминаване през неравности особенно когато постъпателно се редуват примерно през малки дупки или неравности ляво-дясно задно колело.
Държа да отбележа, че звука е по-скоро метален наподобяващ звук на "малка пружинка" която все едно разпъвайки се опира в нещо и издава този звук .
Не е гумен или пластмасов скърцащ от триене звук , каквито са примерно от гумените уплътнения на прозорците, както казах вече не е и скърцане.
Дайте мнение какво може да е това, някоя втулка на заден мост от тия на задните носачи под амортисьорите - не скърца,но не съм запознат точно какво се чува когато е тампон или втулка.
Амортисъорите са чисто-нови на 1 година TRW със сменени прашници и буфери Sachcs, пружините са ОК.

Колата е от Германия и предполагам се сещате че ръждица по задният мост не липсва :)

Ако си с кожен салон е възможно от задните облегалки да се чува този звук.При ме на Е46 се чува,но като я отключа едната облегалка от багажника изчезва и така си карам.Не съм пробвал да намажа кожата с нещо между двете облегалки да видя как е ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Guberkov » 12 Дек 2019, 8:05

nikolaymitov написа:
Guberkov написа:Здравейте колеги от известно време в задната част на купето се чува нещо ако мога да пресъздам образно като - Фин звук Кррт-Кррт,който не е фрапантно силен, но дразни - има го само при бавно преминаване през неравности особенно когато постъпателно се редуват примерно през малки дупки или неравности ляво-дясно задно колело.

Ако си с кожен салон е възможно от задните облегалки да се чува този звук.При ме на Е46 се чува,но като я отключа едната облегалка от багажника изчезва и така си карам.Не съм пробвал да намажа кожата с нещо между двете облегалки да видя как е ....

Не колега, не съм с кожен салон - салона е изцяло текстилен,а и звука е не като на триене на пластмаса в пластмаса или гума в гума както вече казах, а е по-метален и се чува по-притъпено и най-вероятно идва от извън купето може би от нещо по заният мост или окачването там.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 13 Дек 2019, 3:11

Колега, не изключвай съвсем гумите за заподозрени. Понякога гумата скръцва точно "на метал" и може много да те заблуди. Точно както го описваш се случва да скърца и задната кора. На бавно каране с неравност прискърцва, а като разклатиш, нищо. Дупкано за допълнителни говорители имаш ли? Най-добре ще го хванете двама, един да кара, а някой слухар да седи отзад. Можеш също така периодично да мокриш шарнирни съединения с вода, които те съмняват и да караш. Трудно се хващат подобни неща и иска усилия, нерви и време.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Guberkov » 13 Дек 2019, 12:06

ivoaudi написа:Колега, не изключвай съвсем гумите за заподозрени. Понякога гумата скръцва точно "на метал" и може много да те заблуди. Точно както го описваш се случва да скърца и задната кора. На бавно каране с неравност прискърцва, а като разклатиш, нищо. Дупкано за допълнителни говорители имаш ли? Най-добре ще го хванете двама, един да кара, а някой слухар да седи отзад. Можеш също така периодично да мокриш шарнирни съединения с вода, които те съмняват и да караш. Трудно се хващат подобни неща и иска усилия, нерви и време.

Благодаря за отзивчивоста колега,та сега малко по споменатото от теб.

Колата е Германка 159000км. , реални със сервизна история внесена аз започнах да я карам в България, аз съм 2ри собственник от нова, имам я от 1 година вече е на 170 000км. - като я купих това скърцане го нямаше,което е разбираемо с нашите калпави пътища и дупки.
Да не проточвам какво съм сменял -дълга и широка ще стане - с 2 думи всичко,което трябва е сменено :)

Гумите - чисто-нови и летни и зимни(Continental WnterContact TS860) - скърцането го има и с двата чифта джанти с гуми летни 18 цола, зимни 16 цола.

Задната кора не съм я гледал,нищо рязано-дупкано няма по нея както си е сток, но звука идва по-глухо сякаш от извън купето,но не се чува навън нищо.

По-скоро последното ме съмнява - някоя втулка на някой от задните носачи защото не винаги но на моменти имам чувството че когато вали и е мокро по пътищата сякаш го загубвам на моменти или се променя това скърцане.
С WD40 май ще взема една по една да ги обпръсквам и да карам , като ще започна от зад от дясно защото ми се струва че от там някъде идва.
И не на последно място целия заден мост е ръждилка, както на всички Германки ст ехният климат,води и соли по пътищата там

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 13 Дек 2019, 15:33

При е46 има интересен проблем с така наречените "буренца", които точно така поскърцват, както описваш в началния си стадий на скапване. При е90 сигурно окачването не е много различно, ако искаш потърси и прочети. Плаващи втулки е другото им име. Иначе WD40 не е лоша идея
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Guberkov » 13 Дек 2019, 16:25

ivoaudi написа:При е46 има интересен проблем с така наречените "буренца", които точно така поскърцват, както описваш в началния си стадий на скапване. При е90 сигурно окачването не е много различно, ако искаш потърси и прочети. Плаващи втулки е другото им име. Иначе WD40 не е лоша идея

Да за сега натам съм се ориентирал, те стоят на задните носачи под задните амортисъори най-ниско и си мисля,че са най близо до земята и са най уязвими от мокрене.

Назад към E90/E91/E92/E93