Странна обратна връзка във волана

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Ф10 525D

Странна обратна връзка във волана

Мнение от angelov_b » 21 Фев 2015, 1:11

Здравейте!

От известно време ми прави впечатление едно странно усещане във волана, което го изпитвам когато двигателя е натоварен, т.е. вибрациите от него са по силни. Това усещане мога да го опиша като вибрация или по скоро сякаш нещо се търка в кормилния прът. Най-често се случва когато правя завой на втора предавка и настъпя малко повече газта - до изправяне на волана се усеща триенето, после изчезва когато газта се отпусне и воланът се изправи.

Като друг пример мога да дам кръговото на 4-ти километър, София. За тези който не са запознати....това е много голямо кръгово и може да се вземе с 50 км/час. При каране с постоянно ляв извит волан и обороти около 3000 се усеща тази негативна обратна връзка, когато се опитам да направя лека корекция на курса. Ако върна малко газта или изключа от скорост( т.е. оборотите са ниски) триенето или намалява или не се усеща.

Всичко по ходовата ми част е преглеждано и няма проблеми. Гумите са нови, но и при смяна с други си го също, така че не е поради небалансирани гуми с джанти.

Въпросът ми е:

Може ли това да се получава от:
1. Триене на кормилния прът в гумения тампон около педалите ( вижда се като се свали долната кора на шофьорското място)
2. Луфт в рейката, или нещо друго свързано с нея
3. Друго?

Ще се радвам да дадете предложения, защото това "триене" във волана е изключително неблагоприятно за цялостното удоволствие от шофирането.

Благодаря предварително!

Поздрави

П.с.: Понякога се усеща и при каране със 80-100 и завиване съвсем леко със волана, все едно корекция правите на курса (с 5 градуса например)

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Странна обратна връзка във волана

Мнение от yordan_ichev » 23 Фев 2015, 16:30

Аз предлагам да си прегледаш отново кормилните щанги - номер 4
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Ф10 525D

Re: Странна обратна връзка във волана

Мнение от angelov_b » 28 Фев 2015, 10:39

Малко ъпдейт на информацията....

Забелязах, че този проблем го има само като карм на къси разстояния...покарам ли 50 километра извън града и след това нямам никакъв проблем. Може да питам лайшки, но възможно ли е колата след като загрее хубаво това да е причината волана да става по мазен....има ли някакви хидравлични течности, които трябва да погледна дали са с правилното количество и т.н...?

Назад към E90/E91/E92/E93