странна вибрация
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
странна вибрация
Привет колеги!
На скоро забелязах че движейки се с определна скорост, и превключвайки от режим Д към режим Н (автоматик) колата започва да вибрира. И колкото е по малка скороста, да речем 30 км/ч, толкова повече се осеща.
Казвам вибрира защото е почти едвам уловимо, не говорим за тресене. Изключвам гуми и джанти понеже са прави и не би трябвало да има връзка между това да ли съм на скорост или не ако е от тях. Въртят ми се в главата тампони заден мост, скоростната, двигател, гумените карета на полуоските, кардана, не знам и аз.
колата е на 40000 км
преди година и половина преживя удар със задна дясна джанта в бордюр. Бяха сменени мост, 2 носача, полуоската, главината лагера и джантата с гумата. От тогава не съм имал никакви проблеми, минал съм 2 стенда, колата вози идеално, никви оплаквания. Може би е останало нещо което не е сменено и да има някаква връзка.
На скоро забелязах че движейки се с определна скорост, и превключвайки от режим Д към режим Н (автоматик) колата започва да вибрира. И колкото е по малка скороста, да речем 30 км/ч, толкова повече се осеща.
Казвам вибрира защото е почти едвам уловимо, не говорим за тресене. Изключвам гуми и джанти понеже са прави и не би трябвало да има връзка между това да ли съм на скорост или не ако е от тях. Въртят ми се в главата тампони заден мост, скоростната, двигател, гумените карета на полуоските, кардана, не знам и аз.
колата е на 40000 км
преди година и половина преживя удар със задна дясна джанта в бордюр. Бяха сменени мост, 2 носача, полуоската, главината лагера и джантата с гумата. От тогава не съм имал никакви проблеми, минал съм 2 стенда, колата вози идеално, никви оплаквания. Може би е останало нещо което не е сменено и да има някаква връзка.
- Shadowed
- младши ентусиаст
-
- Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.
Re: странна вибрация
Сменяш от D към N в движение...?
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Направи ми впечатление, че и приемчика в Мкар го направи това, когато му се оплаквах от някакъв странен според мен шум, за да установи дали не е в кутията, докато бяхме на пробно шофиране. Не е проблем в движение да превключиш от D на N, но за обратното трябва първо да подадеш малко газ, за да се изравнят оборотите. Не знам обаче до колко е полезно това за кутията...
- raddy
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E30 сега:E90 N52B25
Shadowed написа: Сменяш от D към N в движение...?
Ами аз на служебките си превключвам от D на N редовно и обратно - никъв проблем (Q7 . R - classe)
Даже си мисля - това трябва да е нормално за автоматиците...

- TsvetanVR
- Dicky Wolf
-
- Кара: Z4M Roadster
"но за обратното трябва първо да подадеш малко газ, за да се изравнят оборотите"
Продължавай да подаваш газ на N преди да включиш D....

- stocky
- ентусиаст
-
TsvetanVR написа:"но за обратното трябва първо да подадеш малко газ, за да се изравнят оборотите"
Когато е в движение колата няма друг начин да минеш от N на D.
- Shadowed
- младши ентусиаст
-
- Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.
Не трябва да се превключва от D към N и обратното в движение. Това ми го сподели приемчик в Дару Кар - човекът, който беше пред мен, точно по този начин скапал скоростната на X5-ца.
Ако е проблемно преминаването от N към D в движение, то е логично да не се минава и от D към N в движение, освен ако не спираш. Аз лично винаги си карам само на D.
Колега, разпитай някой разбирач на скоростни кутии дали тази вибрация/шум не е от нея.
Ако е проблемно преминаването от N към D в движение, то е логично да не се минава и от D към N в движение, освен ако не спираш. Аз лично винаги си карам само на D.
Колега, разпитай някой разбирач на скоростни кутии дали тази вибрация/шум не е от нея.
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
Колеги,ето Ви извадка от официалния сайт на ZF в Русия, много точно е обяснено :
"Переводить рычаг выбора диапазона в желаемое положение можно только при холостых оборотах двигателя. Категорически запрещается при движении вперед переводить РВД в положения "Р" и "R". В оба эти положения рычаг можно переводить только при полной остановке автомобиля. Нарушение этого правила может привести к серьезной поломке АКПП. Кроме того, не рекомендуется во время движения переводить РВД в положение "N", поскольку в этом случае теряется связь колес с двигателем и резкое торможение может вызвать занос автомобиля. А во все остальные положения РВД можно спокойно переводить.
Остановка
На коротких остановках, например на светофоре, перемещать рычаг выбора диапазона в положение "N" или "Р" не рекомендуется, а удерживать автомобиль на месте следует с помощью тормозов. Хотя, на "N" следует переводить РВД при длительных остановках в уличных пробках в жаркую погоду, для снижения тепловыделения и предотвращения перегрева масла коробке. "
Всичко останало са спекулации.....
...относно вибрациите, ДА и аз усещам леки на N, само на място!
"Переводить рычаг выбора диапазона в желаемое положение можно только при холостых оборотах двигателя. Категорически запрещается при движении вперед переводить РВД в положения "Р" и "R". В оба эти положения рычаг можно переводить только при полной остановке автомобиля. Нарушение этого правила может привести к серьезной поломке АКПП. Кроме того, не рекомендуется во время движения переводить РВД в положение "N", поскольку в этом случае теряется связь колес с двигателем и резкое торможение может вызвать занос автомобиля. А во все остальные положения РВД можно спокойно переводить.
Остановка
На коротких остановках, например на светофоре, перемещать рычаг выбора диапазона в положение "N" или "Р" не рекомендуется, а удерживать автомобиль на месте следует с помощью тормозов. Хотя, на "N" следует переводить РВД при длительных остановках в уличных пробках в жаркую погоду, для снижения тепловыделения и предотвращения перегрева масла коробке. "
Всичко останало са спекулации.....
...относно вибрациите, ДА и аз усещам леки на N, само на място!
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- TsvetanVR
- Dicky Wolf
-
- Кара: Z4M Roadster
stocky написа:TsvetanVR написа:"но за обратното трябва първо да подадеш малко газ, за да се изравнят оборотите"
Когато е в движение колата няма друг начин да минеш от N на D.
Ми и на 90-ката и на Jeep-а си минавам от N на D с лекота и без да давам газ...
- stocky
- ентусиаст
-
И на 120ката и на Х3ката не става без газ
Пробвал съм само по веднъж след като пред мен приемчика в Мкар го направи, иначе ми се атрува глупаво и не го практикувам. Някой може ли за инфо да преведе руския цитат?
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Пробвал съм само по веднъж след като пред мен приемчика в Мкар го направи, иначе ми се атрува глупаво и не го практикувам. Някой може ли за инфо да преведе руския цитат?
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Почни от най евтиното и най сигурното за теб изпусни налягането на гумите от скоростите малко вероятно може и от неравномерна работа на дюзите.Успех дано е най евтиния вариантdjordje написа:Привет колеги!
колата е на 40000 км

- batzlati
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10 530d
- Мечтае да кара: карах почти всичко
djordje написа:Привет колеги!
колата е на 40000 км
Колега , не мисля че имаш проблем. Обяснението е просто. Когато колата е в движение и автомата е D , двигателя има по-високи и стабилни обороти и почти не се усеща вибрация. Като изключиш от скорост ,т.е. превключиш на N , двигателя започва да работи на ниски обороти и за това се усеща лека вибрация.
Тази манипулация по изключване от скорост в движение при автоматика е противопоказна , особено при по-висока скорост. Маслената помпа в кутията "качва" недостатъчно количество масло за смазване , защото си мисли , че колата е в покой. А в същото време въртящите се части имат нужда от повече масло за смазване и охлаждане , поради по-високата скорост , съответно по-високите обороти на първичния вал.
Та като се мисли , че може да се спести някой грам гориво от движение по инерция , в последствие може да се окаже , че спестеното ще излезе солено

13 мнения
• Страница 1 от 1