Дизел-Голям Разход по Борд ?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- armen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 535d
- Детайли за колата: E30 convertible
Дизел-Голям Разход по Борд ?
Здравейте колеги. Става въпрос за Е91-320д 06г от известно време имам следният "проблем" показанията на борда се варират м/у 9.5л-10.5л среден разход на 100к но реално разхода е 7л-8л на 100к ,засичам го вече 3,4 пъти по изпитаният начин на колонка и за това го пиша среден разход.
И във всичките пъти разликата е 2л. Има сходна тема при 5-та серия но там на борда показва по-малко от реалният.
Пробвах в скритото меню но цифрите за калибровка се променят постоянно .. ДАЙТЕ ИДЕИ.
Между другото колата я карам вече 3-4 г и средният разход почти винаги е бил около 8л зимно време.
И как така изведнъж се прецака.
И във всичките пъти разликата е 2л. Има сходна тема при 5-та серия но там на борда показва по-малко от реалният.
Пробвах в скритото меню но цифрите за калибровка се променят постоянно .. ДАЙТЕ ИДЕИ.
Между другото колата я карам вече 3-4 г и средният разход почти винаги е бил около 8л зимно време.
И как така изведнъж се прецака.

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Дизел-Голям Разход по Борд ?
Стойностите могат да се коригират. Може би борда се е разбъзикал - за всеки случай мини на една диагностика и виж какво ще покаже - при тези студове колите се ошашкват.
Si non confectus, non reficiat.
- armen
- кандидат ентусиаст
-

Кой може да го калиброва евентуално в София изключвам (Камор) като опция.

Някой друг колега имал ли този проблем с Борда.....

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Мен на 1-цата постоянно ми даваше поне 1л отгоре, спрямо реалното... особено зимата... просто спрях да му обръщам внимание. Толкоз нерви, диагностика и т.н. и накрая - ми колата си е ОК...
Кво ти пука, че показанието на борда нещо не е наред... ти нали си знаеш какво и колко... изчакай да се позатопли и ако пак има грижи, тогава го мисли
Кво ти пука, че показанието на борда нещо не е наред... ти нали си знаеш какво и колко... изчакай да се позатопли и ако пак има грижи, тогава го мисли

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
armen написа:;) Да то и аз си помислих че всичко се дължи на студа . На диагностика ходих и всичко е ОК . Дано с повишаването на температурите се оправи че мого ме изнервя когато нещо по колата не е наред![]()
Кой може да го калиброва евентуално в София изключвам (Камор) като опция.![]()
Някой друг колега имал ли този проблем с Борда.....
То на диагностика няма какво да не му е наред на борда - просто трябва да се калибрира. (ако имаш желание) - иначе Моллов е прав - кво толкова ти пука ?!?
- kokignatov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 535 xd, e28 520i
Колата ми е също 320D ,карам я от 2 месеца и също имам наблюдения че има разлика между реалния разход и този по Борд ..явно е често срещано...
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Ами аз досега не съм чул за кола, на която стойностите по борд и колонка да са еднакви 

Si non confectus, non reficiat.
Zagy написа:Ами аз досега не съм чул за кола, на която стойностите по борд и колонка да са еднакви
Аз ти подсказвам, че ако не са еднакви, то поне могат да бъдат доста близки.
Замервал съм няколко пъти своя БК на големи дистанции (500 - 700 км. пробег) извън града+малко градско шофиране и смея да твърдя, че разликата между отчетени показания и дозаредено гориво почти винаги е била в толеранса 0,1-0,2 литра. За такава разлика обаче причината може да се търси както в градското шофиране, така и в прословутата точност на колонките по родните бензиностанции (това е друга тема).
От друга страна разходът по БК в градски условия наистина е голяма мъгла. Играл съм си доста пъти с тези данни и често са се получавали стряскащи числа. Например в най-големите студове на изминалите дни често ми се налагаше да изминавам по 1-2 км при студен двигател - познай след зануляване какви стойности се отчитаха - над 15/100 (става дума за N47). Това обаче е само докато загрее ДВГ-то, после нещата се нормализират, но запаметеният разход остава като база данни, на която се осредняват по-нататъшните стойности. Имал съм и обратния случай - над 4000 км. предимно извънградско не бях си занулявал БК, при което той си отчиташе доста скромен разход и си държеше на него, докато в действителност реалният в града беше почти двойно по-висок.
В тази връзка - не бъркайте данните от БК с моментен разход - за това повечето модели си имат отделен прибор. БК е малко или много инертен (в зависимост от това колко често го занулявате) и поради това се създава погрешна представа за него.
Наред с горното, при сериозни отклонения от действителността знам, че БК следва да се калибрира, но как точно става -

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Радвай се, че реалния разход е по-малък, а не по-голям
Борда работи с математически изчисления, които в реални условия имат твърде много променливи, аз отдавна не му обръщам внимание какво показва.

Борда работи с математически изчисления, които в реални условия имат твърде много променливи, аз отдавна не му обръщам внимание какво показва.
Never mistake motion for action...
..и мойта съ6тата, сега зимата градксо 9,5л 10 л на 100км а реално ми хар4и около 7 - 7,5 л
излезна ли извън градско пада на 6 л
излезна ли извън градско пада на 6 л
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- armen
- кандидат ентусиаст
-

А дали така се калиброва ..... Ще видим...

armen написа::D Здравейте колеги след като си поиграх в "скритото " меню а и може би и с покачването на температурите колата започна да влиза в норми ще покарам и ще пиша за крайният резултат, а иначе след "жокер" от колегаменю ..20--20.1 показваше 1225 след което почаках и самите цифри варират когато стигна 950 минах на 20.2 и така на всичките може би зададох 950 ...
![]()
А дали така се калиброва ..... Ще видим...
може някой така добър колега да каже степ бай степ как се калиброва
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Има тема в Е46 подфорума.
Необходим е DIS.
Ако решиш - заповядай - ще ти я калибровам за 4-5 минутки - абсолютно безплатно разбира се
Трябва обаче да знаеш абсолютно точно какъв е реалния разход - този по борд е ясен
Необходим е DIS.
Ако решиш - заповядай - ще ти я калибровам за 4-5 минутки - абсолютно безплатно разбира се

Трябва обаче да знаеш абсолютно точно какъв е реалния разход - този по борд е ясен

- peters75
- младши ентусиаст
-
- Кара: E 60 530d
- Мечтае да кара: Нещо с голям мотор
Zagy написа:Ами аз досега не съм чул за кола, на която стойностите по борд и колонка да са еднакви
Моята например съм я засичал около 7-8 пъти и ми дава 1:1 по борд и реален разход.Вече спрях да проверявам и си вярвам на борда.
14 мнения
• Страница 1 от 1