Въпрос към специалисти по бордови компютри!

Светът на тунинга, за лудите по мощност глави.

Модератор: bum_bum

Потребител
Аватар

Въпрос към специалисти по бордови компютри!

Мнение от aptucta » 15 Май 2006, 20:06

Преди да пусна пост в друг специализиран форум по въпроса (http://mp3car.com/vbulletin/), реших да се консултирам с вас, та може и да има някой който да разбира от тези неща.

Значи, инсталирах си ПС в жабката на автомобила! Днеска го свързвах в колата. Свързах си значи касетофона и си пуснах радиото да видя как съм свързал антената - чуваше се много добре, хващаха се много станции. Като включих компютъра, и радиото изчезна!!! Получиха се много смущения и броя на намерени радиостанции намаля значително. Не съм сигурен, но се опасявам че тези смущения могат да влиаят и на електрониката на автомобила.

По принцип не съм виждал компютри инсталирани в жабката - все си ги тикат някъде в багажниците. Аз реших да си жертвам жабката, с цел да са ми подръка юесби-тата, пък и нямам достатъчно дълъг кабел за монитора.

Компютрите на колата са непосредствено зад жабката. Не знам на какъв принцип работят и дали се влиаят от смущения като радиото, но дълбоко ме карат да се замислям защото не изкам компютарът на колата да се повреди докато карам и да направя някоя беля....

Като за начало ще се опитам да направя нещо като екран от фолио около жабката с цел да намаля смущенията. Моля компетентни по въпроса хора да ми пишат какво да правя. Благодаря предварително за изказаните мнения.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E53 3.0i,Mini cooper S JCW
Мечтае да кара: E30 M5 :)

Мнение от BMWIKTOR » 15 Май 2006, 21:36

Според мен не се влияят един от друг компютрите!колкото за радиото мисля че някъде по ел магазините съм виждал някакви стабилизатори за авто антени.
П.С. вчера или миналия ден гледах Пимп Май Раид и там сложиха комп в жапката!колата беше сивик и също имаше радио!

Потребител
Аватар

ще внимавам

Мнение от aptucta » 16 Май 2006, 0:02

хммм, първото нещо което ще направя е да измисля един хубяв екран. Мисля да си взема едно готварско фолио и да омотам жабката като пиле :D след това заземявам фолиото и ей го на екран. Пък ще видим дали ще помогне.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E53
Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .

Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)

Мнение от ludiagsm » 16 Май 2006, 5:25

тоя комп с какво го захранваш ако е с преубразувател 12>220 от него 6е да е

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 320
Детайли за колата: E30 320 Megasquirt MS II-extra,DIY wideband

Мнение от valentino » 17 Май 2006, 8:42

Обикновено за екраниране при радиочестоти се използва стоманена калайдисана ламарина,а не алуминий.Най-добре открий откъде идват смущенията-дали от компютъра или от преобразувателя за захранване на компютъра ако имаш такъв.
Според мен смущенията от компютъра са доста по-слаби отколкото ако говориш по мобилния си телефон-там излъчваната мощност е по-голяма макар и на друга честота.

Потребител
Аватар

Защо калайдисана ламарина

Мнение от aptucta » 19 Май 2006, 10:06

Със сигурност не идват от захранването, защото то е 12 към 12 волта. И като работи само то няма смущения. Май ще си карам така, пък ще внимавам. Може би ще пробвам нещо с ламарината. Защо пък трябва да е калайдисана???

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Sve » 19 Май 2006, 13:47

aptucta:

Не си губи времето с екраниране и др. подобни неща.

Проблема ти е един единствен - окабеляване.
Вземи и вържи ПЦ-то като хората, внимавай за масите. Вземи захранване директно от акумолатора, ползвай хубави кабели, с подходящо сечение. Ако ползваш инвертор, заземи го с отделната му букса за заземяване, ако няма такава - тъпо, но не е болка за умиране.
Нищо не си казал как си вързал звука от ПЦ-то. Ако ползваш нисък клас ФМ Модулатор е нормално да ти изчезнат станциите от радиото. Ако ползваш кабели (3,5мм. жак към "чинч") пак е нормално да имаш "странни явления" - имай в предвид че масите на аудио изхода при ПЦ-тата са обединени, а на нормалните Авто Радиа/ЦД-та са разделени - това винаги е проблем. Освен това при лошо окабеляване ПЦ-то ще дърпа маса от пътя с най малко съпротивление - примерно "чинчовете". Затова е добре аудио връзката м/у ПЦ и ЦД да е "Галванично/Оптично разделена" - отиди до Авител, те имат готови такива джаджи не са скъпи - 25-30лв.

Това е, пожелавам ти успех.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: ще внимавам

Мнение от pantata » 19 Май 2006, 15:59

aptucta написа:хммм, първото нещо което ще направя е да измисля един хубяв екран. Мисля да си взема едно готварско фолио и да омотам жабката като пиле :D след това заземявам фолиото и ей го на екран. Пък ще видим дали ще помогне.
Кажи ако тва проработи и се уточни че фолиото требва да е алуминиево обаче брат без заземяване никва файда вервай ми а как ше го заземиш ми е много интересно

Назад към Tuning