Топлинен щит - идея за направа
Модератор: bum_bum
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Топлинен щит - идея за направа
Привет, колеги! Скоро ще слагам конусен K&N на моето М50, и главната ми цел е да му направя добър топлинен щит, за да максимизирам ефекта от филтъра. За целта реших да ползвам вата, тъй като нагледно се убедих в качествата й. Онзи ден правихме шумоизолация на една кола (точно по обед, супер жега). Рулото с вата стоя два часа на слънцето, и се нагря минимално, да не кажа изобщо. Първоначално мислех да я облицовам с обикновено фолио, но случайно се зачетох за карбоновите фолиа. Та това, което ме интересува е - имат ли те нужните качества? http://www.proparts.bg/product/366/karb ... 50-sm.html тука са писали, че при нагряване се разтяга до 300%. Знам, че карбоновия плат ще свърши най-добра работа, ама 75лв. няма да дам, затова търся компромисни варианти. Нека който има впечатления или опит да сподели, за да реша какво да предприема. Мерси предварително!
ПП: Също така ако имате идеи за материал, който би свършил същата, та дори по-добра работа от ватата, казвайте
Все пак да е на приемлива цена, защото ако имах капитал сами се сещате, че щях да се ориентирам към карбонов еърбокс или готов heatshield (който както знаете надхвърля цената на самия филтър).
ПП: Също така ако имате идеи за материал, който би свършил същата, та дори по-добра работа от ватата, казвайте

Последна промяна Dirty M5 driveR на 11 Юли 2011, 16:54, променена общо 1 път
Re: Карбоново фолио - свойства?
Каква вата по-точно мислиш да използваш? Това фолио с каква цел мислиш да го ползваш, да покриеш ватата от външната страна на преградите(частите от топлинния щит) ли ?
- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
- Кара: само черни класики!!!
Наистина каква ти е идеята за фолиото??? Карбонът като материал е много добър топлоизолатор, но имай предвид, че фолиото си е релефен печат и няма грам истински въглерод в него! Има и фолиа, които са с истински карбон, но те са доста скъпички, имайки предвид технологията на импрегниране, а и като цяло не са еластични. Кажи какви са ти идеите за карбоновото фолио и ще ти кажа върши ли ти работа. Но, ако искаш да топлоизолираш с него - забрави! Иначе, че се разтяга като го нагрееш - така е!
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/
За декорация върху ватата става карбоновото фолио,но при липенето не трябва да го разтягаш много,защото след това като се нагрее ще тръгне да се свива обратно.
А защо реши конус с термоизолация,а не панелен спортен в твойта си кутия?

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Към Dpy - ми такава вата, дето е за топлоизолации. Даже продават с фолио от едната/двете страни. А за карбоновото фолио питам, защото искам цялото тва нещо да има някакъв естетически вид, и исках да знам дали това фолио има нужните качества. Ако не - с най-обикновено фолио ще е, което съм сигурен че ще свърши работа.
Към zzuzi - спрях се на конус заради възможността да го изведа на място, където ще дърпа максимално студен въздух. Друг е въпроса дали ще мога, щото около М50 е доста тясно. С добър топлинен щит ефекта е по-голям спрямо панелния. Като цяло филтърната кутия е доста рестриктивна, за това искам да я елиминирам от цялото уравнение
Четох насам натам - в beemasport, в други теми, и възноснова на инфото което намерих реших да е конус. Темата на колегата Ръб е добра, от него взех идеята за тръбата, дето стига до долу. Само че не смятам да стигам до крайности, искам паралелно с ефекта от филтъра да получа и някакъв добър вид.
http://www.e36-tech.com/forum/diy-custo ... -2317.html тук пича е ползвал ABS пластмаса. От къде мога да си намеря такава? Предложете друг подходящ материал, като за сега знаем вата и гитенакс.
Към zzuzi - спрях се на конус заради възможността да го изведа на място, където ще дърпа максимално студен въздух. Друг е въпроса дали ще мога, щото около М50 е доста тясно. С добър топлинен щит ефекта е по-голям спрямо панелния. Като цяло филтърната кутия е доста рестриктивна, за това искам да я елиминирам от цялото уравнение

http://www.e36-tech.com/forum/diy-custo ... -2317.html тук пича е ползвал ABS пластмаса. От къде мога да си намеря такава? Предложете друг подходящ материал, като за сега знаем вата и гитенакс.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Току що се сетих за тия протектори за табла, дето пазят от жегата. Евтини са, и си е готов продукт, само ще трябва да го моделирам и да измисля някакви шини, за да не се гъне. Но все още съм отворен за нови идеи 

Аз бих си направил топлинният щит от алуминиев лист(2-3мм) и да не се занимавам с вати и такива неща.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Dpy написа:Аз бих си направил топлинният щит от алуминиев лист(2-3мм) и да не се занимавам с вати и такива неща.
Според мен алуминият няма да е най-подходящ за топлинен щит

Защо не пробвате с плексиглас или разни поликарбонати, лесно се обработват, придава им се лесно форма и т.н.
Даже най-добре двустенна конструкция от плексиглас и между стените - вата... Става малко по-сложно, но би трябвало да има ефект

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Може да ползваш самата филтърна кутия-вътре вкарваш конуса,а там от където оригинално смуче я изрязваш и си слагаш тръби,маркучи и т.н. на където искаш.Може вътре да я налепиш с вата.А ако държиш да е къстъм щит трябва да е от твърд материал и вата или само от твърд материал за да може да уплътниш като хората навсякъде.

- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
zzuzi написа:За декорация върху ватата става карбоновото фолио,но при липенето не трябва да го разтягаш много,защото след това като се нагрее ще тръгне да се свива обратно.
Да, ама не! Фолиото като го нагрееш дава да го разтегнеш доста и после не се свива обратно. Нали, ако беше така, всички с капаци от карбоново фолио щяха да се видят в приключение

Към автора - пич, давай смело с фолио за декорацията на щита. Иначе листове пластмаса можеш да намериш например в Баумакс или Практикер...поне аз там съм гледал, че имат поликарбонати.
Да ама да.Зависи от фолиото.Да не ти показвам снимки на огледала с яко разтягано фолио от 30 кинта,които като ги е напекло слънцето са станали като лепени от 1вокласник 

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Ще видим какво ще сътворя. Утре ми пристига филтъра, и към края на седмицата ще майсторя. Но общо взето идеята на Nickelback е доста добра. И за алуминия е прав, че не е подходящ именно заради топлопроводимите си качества. Ще постна снимки щом всичко е готово, за да е полезна темата на колеги, имащи намерение да се занимават с това.
- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
zzuzi написа:Да ама да.Зависи от фолиото.Да не ти показвам снимки на огледала с яко разтягано фолио от 30 кинта,които като ги е напекло слънцето са станали като лепени от 1вокласник
Е, сега и ти

- B.Tunchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 ///M5
- Детайли за колата: Eisenmann Exhaust
Ето на 330-ката ми как беше.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Gh0s7 написа:Ето на 330-ката ми как беше.
Добре направено. Но плюса при е46 е, че дифузьора дето е над бъбреците е направен да вкарва въздух в интейка, докато при е36 - към алтернатора.