Скоростен лост-Short shifter

Светът на тунинга, за лудите по мощност глави.

Модератор: bum_bum

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Скоростен лост-Short shifter

Мнение от 100imenov » 13 Юли 2010, 13:19

Здр. колеги взех си Шорт-шифтър за е46 и като ми казаха 80лв.за монтаж реших да пробвам аз,но изникна малък проблем.Някой може ли да ми каже как да махна белия лагер около "ябълката" на лоста и като съм махнал щангата на скоростите дали ще излезе лоста?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Re: Скоростен лост-Short shifter

Мнение от deyan-enchev » 13 Юли 2010, 15:58

"белия лагер" е всъщност пластмасова втулка.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/C ... ing_parts/

на схемата са види че трябва да откачиш "зегерката" с номер 11 да откачиш лоста номер 9. И едва тогава да имаш успехи със свалянето на лост-а
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар

Мнение от 100imenov » 14 Юли 2010, 21:51

Да колега описаното от теб го правя,но ябълката на лоста е в тази бяла втулка и с дърпане на горе не излиза пробвъх с въртене,бутане,дърпане за щипки гледах,но не видях. :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Юли 2010, 22:08

Лоста, който свързва скоростния лост с кутията я държи и за това не се вади. Махаш зегерката, която е под ябълката и го буташ на страни да излезе и тогава вадиш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ///М3
Мечтае да кара: ///М3 CSL

Мнение от Красимир! » 14 Авг 2010, 8:35

Oт къде си го взе колега, и каква е цената?

ентусиаст
Аватар

Мнение от 100imenov » 15 Авг 2010, 23:01

Дарукар 103лв от е90 325ix всичко пасна ок и разликата е огромна за 6 степенна май беше от Z4 3.0i.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 16 Авг 2010, 2:01

fen_na_bmw написа:Дарукар 103лв от е90 325ix всичко пасна ок и разликата е огромна за 6 степенна май беше от Z4 3.0i.

Ефекта, който усети е.... ? :yes:
Сиреч доста по-къс ли става хода, следователно и по-бързо превключване, а от там и по-малко губене на скорост... :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ///М3
Мечтае да кара: ///М3 CSL

Мнение от Красимир! » 16 Авг 2010, 12:32

fen_na_bmw написа:Дарукар 103лв от е90 325ix всичко пасна ок и разликата е огромна за 6 степенна май беше от Z4 3.0i.

За 5 скорости ми трябва, има ли значение, ти сам си я монтира доколкото разбирам?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Авг 2010, 12:40

А по-трудно ли влизат скоростите? Тия дни мисля да сложа една топка, която е 800 гр за да даде някаква инерция при превключването. Викат, че имало полза.
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 16 Авг 2010, 12:44

Иво, нали и на избирача долу се навиваше солидно медна тел, за да повиши масата?
Аз наскоро търсих едни афтърмаркет шортове, които дефакто не задължават смяната на настоящия лост. Добавя се една метална плочка към лоста, която увеличава разстоянието между ябълката и избирача. Лошото е, че не успях да намеря и закупя такава. :(
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 16 Авг 2010, 12:46

Има полза по-тежката топка - карал съм и с гумена топка е30ката (доста лека) и с кожената светежа (по-тежката) в момента скоростите влизат по-бързо и по-лесно.
Въпреки че разликата в този пример е малка в теглото - при твоя с новата топка 800гр. направо не мога да си го представя :shock:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар

Мнение от 100imenov » 16 Авг 2010, 13:00

Еми разликите са,че хода се скъси с доста,скоростите станаха един вид по-плътни и стегнати много рядко 4-та да трябва да се дръпне по-силно.Самата топка на лоста седи с околко 3,4см по-ниска,предавките определено се сменят по-бързо,особено 2ра и 4та влизат мнооого приятно.Информацията я взех от немски сайт и всичко направих на риск,но колегите са точни. :yes: Относно монтажа най-трудно е махането на белия лагер около ябълката за който питах,но колегите не ме разбраха,като прочетох пак в немските сайтове схемата,е че трябва да се завърти на околко 90° обратно по часовниковата стрелка и се дърпа,но по-лесно става,като се махне металнтата щанга,в която е лоста,естествено и тази за смяната на предавките и 2те са на зегерки.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 16 Авг 2010, 13:06

err0r написа:Иво, нали и на избирача долу се навиваше солидно медна тел, за да повиши масата?
Аз наскоро търсих едни афтърмаркет шортове, които дефакто не задължават смяната на настоящия лост. Добавя се една метална плочка към лоста, която увеличава разстоянието между ябълката и избирача. Лошото е, че не успях да намеря и закупя такава. :(

Има най-различни приспособления, но не ми се бърка вече там. Ако ще слагам нещо ще взема това. http://www.turnermotorsport.com/html/subcategory_detail.asp?modelcode=E46&subcat_id=198
Иначе сега имам една топка, която и те я продават на някаква баснословна цена от стугован метал и е ужасно тежка да видим с нея как ще е. Ще я сложа само за проба защото я имам вече. Не, че ми пречи как влизат де, една идея по-стегнато е, но не мисля, че е проблем.
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 16 Авг 2010, 13:12

fen_na_bmw написа:Еми разликите са,че хода се скъси с доста,скоростите станаха един вид по-плътни и стегнати много рядко 4-та да трябва да се дръпне по-силно.Самата топка на лоста седи с околко 3,4см по-ниска,предавките определено се сменят по-бързо,особено 2ра и 4та влизат мнооого приятно....

По принцип със заводския лост избирачът седи идеално прав. С по-дълъг лост избирачът вече е под ъгъл, което означава, че цели предавките по различен начин. Ефектът при теб е постигнат - ходът на лоста от горната страна е скъсен, но питаш ли скоростите какво им е.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 16 Авг 2010, 15:15

bum_bum написа:Има най-различни приспособления, но не ми се бърка вече там. Ако ще слагам нещо ще взема това. http://www.turnermotorsport.com/html/subcategory_detail.asp?modelcode=E46&subcat_id=198
Иначе сега имам една топка, която и те я продават на някаква баснословна цена от стугован метал и е ужасно тежка да видим с нея как ще е. Ще я сложа само за проба защото я имам вече. Не, че ми пречи как влизат де, една идея по-стегнато е, но не мисля, че е проблем.

тоя double selectora си заслужава според мен.
Ако взимаш да не забравиш да споделиш впечатления, че и аз съм му хвърлил око :bchug:

относно по тежката топка моя опит е с тази

Изображение Изображение

part No: 25117896031

води се short & weighted и определено усещането се промени коренно, бях много доволен на 320-ката
сега на 30-ката е със стандартната дълга и определено ми беше терсене в началото, и мисля скоро да я сменям

едит: сега видях, че тази, която аз съм показал е около 150г, ти с тия 800 :shock:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Следваща

Назад към Tuning