Метанол, Тулол и т.н.

Светът на тунинга, за лудите по мощност глави.

Модератор: bum_bum

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Метанол, Тулол и т.н.

Мнение от Giorceto » 08 Апр 2005, 11:14

Абе искам да питам относно Метанола като добавка към горивото. значи четох тема на много уважавания от мен Postman, относно метанола в един друг форум и доколкото разбрах при съоношение 9:1 бензин:метанол октановото число се покачва с 5 октана, температурата на входящия въздух намаляво което спомага за внасянето на повече въздух, смесен с бензина метанола охлажда и всмукателаната система и за изгарянето на 1 л метанол трябват 6.5 кг въздух а за 1 л бензин 14,7 от което следва че освен по студен въздух се вкарва и повече гориво. Единствения недостатък беше, че температурата се покачва с 3,1%. Та въпроса ми е пи толкова предимства на Метанола и толкова малко недостатъци защо не се семсева принципно с бебзина или каква са му дугите недостатъци ако има такива. Един притял вече ми каза, че след като сипал метанол на голфа му блокирал двигателя? :shock: Възможно ли е ... или друга е била причината? Та общо взето какви са предимствата на метанола, пред тулола и кое от двтете е по-добре да се ползва и в какви съотношения? :)

Много ще се радвам ако някой ми разясни по подробно :)
Надявам се Постман да не се сърди че ползвах голяма част от неговото инфо. ;)
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

...и то хидравличен :)
Аватар
Кара: джата
Мечтае да кара: на Ринга
Детайли за колата: Двете 2и2ки

Мнение от krika » 09 Апр 2005, 1:27

:OT: Чел съм мноо теми ма никога никой не се е изказвал подготвен или докрай :idea:.Ся ше видим дали някой е бил в часовете по химия или е ритал в двора кожен футбол :mhihi:

ентусиаст
Аватар

.

Мнение от Postman » 09 Апр 2005, 8:09

krika написа:......
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 09 Апр 2005, 9:35

Недей да дразниш народа ами дай да си я преснимаме. Или я направи на пидиеф и я тури тука :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

devildriver
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: McLaren F1

Мнение от SlipKnoT » 09 Апр 2005, 12:00

Като гледаме взимата от библиотека така, че не епроблем всеки който има йелание да я прочете.. ;)

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 10 Апр 2005, 10:41

Е чсно че тряя да ходя до *018 да се консултирам и това е. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
Мечтае да кара: 5GT 535i

Мнение от Lucky » 11 Апр 2005, 11:54

За предимства и недостатъци като гориво пише в книжката на Постман, но със сигурност метанола е доста отровен. попаднал в организма води първо до ослепяване, а в по големи количества смърт. Не знам при попадане върху кожата или очите какъв е резултата.

Sooooo many times
Аватар

Мнение от pAbLo » 11 Апр 2005, 13:39

А някой да е чувал за ХЕКСАН или ЦИКЛО ХЕКСАН :roll:
Някой ми подметна че се наливало в бензина ама .......
Слухове ли са разни или :uups:

Потребител
Аватар

Мнение от omp » 20 Яну 2008, 18:27

моля,кажете от каде мога да си купа МЕТАНОЛ в СОФИЯ,но не този който го продават за 2.60 и като го запаля му се вижда пламъка,а този който не се вижда пламъка и е направен специално за добавка на бензина.Чувал съм само,че цената му е около 20лв. 1 литъра,но незнам каде се продава
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.......

e30s live forever
Аватар

Мнение от sachs » 20 Яну 2008, 20:00

omp написа:моля,кажете от каде мога да си купа МЕТАНОЛ в СОФИЯ,но не този който го продават за 2.60 и като го запаля му се вижда пламъка,а този който не се вижда пламъка и е направен специално за добавка на бензина.Чувал съм само,че цената му е около 20лв. 1 литъра,но незнам каде се продава
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.......

www.racing-fuels.net ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i, 750i

Мнение от NITRO DRIVER » 25 Яну 2008, 14:30

Чистия метанол обикновено се използва като гориво само в двигатели на състезателни автомобили. При обикновени автомобили той може да се добавя към бензина в количества от 10% до 50%. Колкото повече метанол добавяме, толкова повече трябва да обогатяваме горивната смес. Съвременните горивни системи с електронно впръскване, снабдени с ламбда сонда и обратна връзка, могат сами да се настройват в определени граници. Oктаново число на метанола е 130 по RON, което позволява работа при много висока степен на сгъстяване ( 16:1 и повече ), а от тук и по-висока мощност. Друго полезно качаство на метанола е че при неговото изпарение се поглъща голямо количество топлина. Това води до охлаждане и сгъстяване на горивната смес, което допринася за увеличаване на обемната ефективност на двигателя. При горенето на метанола се отделят по-големи обеми газове в сравнение с бензина, което води до по-високо налягане в цилиндрите. Благодарение на горепосочените фактори, един бензинов двигател, оптимизиран за работа с метанол може да постигне увеличаване на въртящия момент с 8-12 процента. Метанолът има по-ниска температура на пламъка от бензина, поради което се отделят по-малко азотни оксиди.

Трябва да се отбележат и някои отрицателни качества на метанола:
- поради по-ниската му калоричност от бензина, разходът на гориво измерен в литри се увеличава около два пъти;
- ниското налягане на парите на метанола в студено време затруднява запалването на двигателя;
- чистия метанол гори с почти невидим пламък, което е предпоставка за пожари и изгаряния;
- при студен двигател се получава отмиване на масления филм от стените на цилиндрите, което води до ускорено износване на цилиндрите и сегментите;
- Метанолът е силно отровен.
Gasoline is for washing parts, alcohol is for drinking аnd nitro is for racing.

Назад към Tuning