Лип спойлер за задния капак. Има ли ефект?

Светът на тунинга, за лудите по мощност глави.

Модератор: bum_bum

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Лип спойлер за задния капак. Има ли ефект?

Мнение от ICE » 04 Ное 2004, 19:08

Приятели ето една тема, която според мен заслужава вашето внимание. Това е така нареченият лип спойлер или на български онзи малък дискретен спойлер, тип "вежда", който се монтира на задния капак (дори на ///М5) на нашите любими Е39-ки (Е36, Е46 и т.н. Ако изпускам другите, моля да ми простят). Той е една алтернатива на по-големите му братя, които изглеждат по-мускулести и по-фрапантно. Такива спойлерчета се използват предимно, за да се загатне спортния характер на карания от вас автомобил (или спортният характер на водача) и да му се придаде малко "по-хищен" вид. Дотук, ОК
Но, има ли притискащ ефект такъв малък спойлер или всичко е оптическа измама?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Ное 2004, 19:27

да. има :) повечето сериозни коли имат точно такъв тип спойлър ако се загледаш.

идеята им не е толкова да натиска дупето а да изглажда коректно изходящия въздух за да няма много завихряния отзад които в един момент почват да полашкват дупето настрани- което е много опасно- особено ако имаш много коне и си със задно... смятай го като горен дифузор- той изглажда въздуха отдолу и отзад, крилцето- отгоре и отзад.. обикновено дифузора и крилцето са смятани един за друг...
алекс
трабант 601с
разни други возила

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 04 Ное 2004, 19:35

При високи скорости в мокро време е съвсем видима промяната на въздушния поток - доколко това има стабилизиращ ефект не мога да кажа, но аз лично бях много учуден как такова малко нещо може да предизвика такава промяна.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от civic » 07 Ное 2004, 18:44

но може би има значение дали този "Lip" са го правили във BMW или във СиДжи тунинг да речем..... предполгам че трябва да се тества във въздушен тунел или там каквото си трябва....

Назад към Tuning