Степен на сгъстяване

Светът на тунинга, за лудите по мощност глави.

Модератор: bum_bum

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Вуйчо Ваньо » 24 Фев 2009, 20:56

"Joro_Paveto" написа...
Идеята е, че обема на горивната самера в главата не можеш да го изчислиш така, защото не е с цилиндрична форма. Мисля, че математически доста трудно би го сметнал, освен ако нямаш точен профил на главата. Ако го знаеш предварително и го извадиш от свободния обем ще получиш стойност, която е обема на самия недоход и знаейки диаметъра на цилиндъра можеш да получиш височината му т.е. недохода.
Надявам се да си ми разбрал идеята, че малко набързо го написах :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikoror » 25 Фев 2009, 1:31

Joro_Paveto написа:...

колега, правилно си сметнал, че свободния обем е 46...
но това е целия свободен обем=
обем на горивната камера+обем на недохода+обем на гарнитурата на главата+обем на изрязванията в буталото-(минус)обем на изпъквания на буталото (примерно ако буталото е сферично нагоре или има други изпъквания).
та затова казах, че не може от свободния обем директно да намериш височината на недохода и тя далеч не е 8.3мм.

ако челосваш блока, тогава може да сметнеш лесно с колко си намалил обема на свободното пространство и съответно новия свободен обем, а от там и степента на сгъстяване, но ако челосваш главата там формата не е цилиндрична и от свалената височина не можеш да сметнеш точно колко обем си намалил. затова има други начини за измерване на обема на горвината камера, най-разпространения е:
обръщаш главата на обратно с затворени клапани и завинтена колкото трябва свещ, слагаш едно стъкълце с малка дупка в него отгоре на главата и повчваш със спринцовка да наливаш вода(или нещо друго течно, защото водата има доста високо "повърхностно триене" surface friction) в горивната камера. и като се напълни гледаш колко от спринцовката си изхабил и това ти е обема на горвината камера. от там добавяш обема на гарнитурата на главата (от старата трябва да измериш колко и е височината, когато е сплескана) и обема на недохода + или минус обема на "релефа" по буталата и тогава вече може да кажеш колко ти е новата степен на сгъстяване. всъщност най-често степента на сгъстяване се променя именно чрез промяна на дизайна на буталата, защото по този начин не се намаля материала в блока/главата и евентуални проблеми с обтягането на веригата/ремъка.
но за всичко си има решение :P

та прилагам и една графика на термична ефективност спрямо степен на сгъстяване. от нея се вижда, че при 10:1 ефективността е 60%, а при 12.5:1 (според мен абсолютния максимум при заводски валове със 100октана и леко обогатени смеси) е 64%, което ще рече покачване с 6.7%... реално бих отишъл на 11.5 за по-сигурно -> 62% (не е съвсем ясно от графиката, но там някъде) -> 3.3% подобрение. дали си струва всеки сам си преценява. графиката е открадната от http://www.fao.org/docrep/t0512e/t0512e08.htm

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Мнение от Joro_Paveto » 25 Фев 2009, 9:58

Дааам прав си. Всъщност като се вгледах по-подробно в схемата и сметките, те важат при обработка на блока, без да намесваме главата...
И аз съм на мнение, че степента на сгъстяване трябва да се "пипа" чрез буталата...така е най-...как да го кажа...интелигентно! :D
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

Предишна

Назад към Tuning