Смесване на два вида масло?
Модератор: Технически модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
Смесване на два вида масло?
Здравейте, колеги!
Бихте ли ми казали дали е вредно да се смесва синетично с полу-синтетично масло?
Мерси предварително!
Бихте ли ми казали дали е вредно да се смесва синетично с полу-синтетично масло?
Мерси предварително!
- siskoto123
- Потребител
-
- Кара: LSD-то да се заключва e36coupe 328i
- Мечтае да кара: м3
- Детайли за колата: Blue&White
Re: Смесване на два вида масло?
по принцип не е проблем само минерално със синтетични е голям проблем
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
siskoto123 написа:минерално със синтетични е голям проблем
Сега ако ми извадиш и къде го пише много ще се радвам

A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
Всяко едно масло е балансирана система от базово масло и няколко вида присадки.Не е препоръчително смесването на различни масла даже и от една фирма да са.Ако не Ви пука за мотора действайте,може и да откриете нещо като нищо.Проблемът е в присадките,защото са активни химически вещества и реагират с подобните от другото масло,и не е ясно какъв би бил крайният резултат.Сам разбирате,че химически опити в работещ мотор не са добра идея,освен ако не искате да обогатите опита на колегите от форума и Вашият собствен с наблюдавания ефект от крайният резултат от смесването.В много от случаите не се случва нищо,но това е само за видимата страна на нещата.Другото е риск за собствена сметка.
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Значи чакайте да се разберем. Ако и двете масла независимо какви са покриват изискванията на производителя няма проблеми да се смесват с условието ,че вече се съобразявате с маслото, което е с по ниски показатели.
Сега ако искате да смесвате приемрно Мобил 5В50 с M10D само бог може да знае какво ще се случи.
За да не съм голословен давам пример как е при VW, че там имам достъп до техническа им литература.
При използване на масло Longlife3 5W30 се допуска доливане до 0,5л масло от по ниския клас 5W40(което не е за удължен пробег) без това да води до някакви последствия. Ако се долее повече вече автомобилът не трябва да се кара на удължен пробег и маслото трябва да се смени не по късно от 15000км(на толкова се сменя при VW на фиксран пробег). При обратния сценарии няма проблеми да си му доливате колкото си искате, защото доливате масло с по високи показатели.
Допуска се на 10В40 да му се долива по високите класове 5В40 или 5В30 без ограничения.
Разрешено е да се смесват масло от различни маркии стига да покриват стандартите на производителя.
Утра ще ви го снимам от литературата, за да видите ,че не си измислям.
Искам да ми цитирате къде пише ,че маслата не могат да се смесват
Сега ако искате да смесвате приемрно Мобил 5В50 с M10D само бог може да знае какво ще се случи.
За да не съм голословен давам пример как е при VW, че там имам достъп до техническа им литература.
При използване на масло Longlife3 5W30 се допуска доливане до 0,5л масло от по ниския клас 5W40(което не е за удължен пробег) без това да води до някакви последствия. Ако се долее повече вече автомобилът не трябва да се кара на удължен пробег и маслото трябва да се смени не по късно от 15000км(на толкова се сменя при VW на фиксран пробег). При обратния сценарии няма проблеми да си му доливате колкото си искате, защото доливате масло с по високи показатели.
Допуска се на 10В40 да му се долива по високите класове 5В40 или 5В30 без ограничения.
Разрешено е да се смесват масло от различни маркии стига да покриват стандартите на производителя.
Утра ще ви го снимам от литературата, за да видите ,че не си измислям.
Искам да ми цитирате къде пише ,че маслата не могат да се смесват

A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- siskoto123
- Потребител
-
- Кара: LSD-то да се заключва e36coupe 328i
- Мечтае да кара: м3
- Детайли за колата: Blue&White
maxpower написа:siskoto123 написа:минерално със синтетични е голям проблем
Сега ако ми извадиш и къде го пише много ще се радвам
Ако загрееш двете масла до 90-100 градуса и после ги смесиш и се получи бяло пресичане това означава че едно от двете масла е различно т.е смесил си синтетично със минерално масло. Ако едно от маслата е получинтетично няма да получиш реакция.
Това е на теория.
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Сервизно обслужване на БМВ