Castrol 10W60 TWS vs MOTUL 6100 Synergie 10W40
Модератор: Технически модератори
BMW lover написа:Не успя да ме убедиш
Ти губиш

Всъшност единствения контрааргумент, за който се сещам е, че и двата антипримера, са с не-БМВ двигатели, а TWS-a е правен баш за старите БМВ мотори. Когато преди 2 години за малко имах 323-ка, спомена ми е, че с два "конвенционални" типа масла, като я ръчках и замирисваше на горяло масло, докато накрая като взема едни 4 литра TWS спря да го прави тоя номер. Та току виж може на М10 и М20 да им е по-добре с TWS.
Аз обаче бих предпочел да ги карам с Мотул 6100 - 10w40 зимата и 15w50 лятото.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
в спора се заражда истината
Моя мотор е М50, имам 70% извънградско и 30%градско шофиране.
ама все пак се спрях на мотул-а, лятото ше сложа ТВС-а

Моя мотор е М50, имам 70% извънградско и 30%градско шофиране.
ама все пак се спрях на мотул-а, лятото ше сложа ТВС-а

- bmwdriver
- старши ентусиаст
-
- Кара: на 1,6 бара
- Мечтае да кара: 911
Пресни впечатления от днес- писта Божурище.
Първо малко предистория - на събора бях с 10W40 БМВ масло и повдигачите
се разтракаха зверски след 3 обиколки на Калояново.В последствие сложих
Q8 F1 10W50 пълна синтетика.
Днес на Божура навъртях към 10 км. само на ръчка и двигателя си остана тих като в началото.
Знам,че 2-те масла нямат нищо общо с темата,но вискозитетите и предназначението
им са близки като аналогия с Кастрола и Мотула,та реших да споделя.
П.С. Купето на Борко-чипа много върви
Днес на Божура навъртях към 10 км. само на ръчка и двигателя си остана тих като в началото.

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- БОРКО-ЧИПА
- ентусиаст
-
- Кара: E65 745I;Е53 Х5;TVR;SKYLINE;E60 М5
- Детайли за колата: 745-Самолет:Х5-Болид:TVR-Истребител:SKYLINE-Шейна:М5-БЕЗ ДУМИ
bmwdriver написа:Пресни впечатления от днес- писта Божурище.
първо искам да се извиня,че си тръгнах днес без да си взема довиждане,но спешно ми се обадиха

Ице а за моя модел какво да кажа освен,че съм доволен

- bmwdriver
- старши ентусиаст
-
- Кара: на 1,6 бара
- Мечтае да кара: 911
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
alx написа:единствената кола която знам че фабрично си изисква 10в60 е бмв м5/м6... и фабричното масло е кастрол....
и Z4 М, но нищо не пречи да го пробваме

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Аз имах 20 К км т.е. 2 смени с Кастрол ,но Formula RS и ми правеше впечатление,че като го сменя на около 9500 км мотора леко ми утихваше
Проблем с повдигачите нямам. С Мотул 8100 съм карал поне 80 К км и честно казано двигателя се чувстваше по-добре с него,след продължителни ръчки при спиране почти не съм чувствал миризма на масло или пък някакви особенни шумове към края на пробега му.
Stanchev ма твойта кола е с М50 ,според мен не е редно да го караш с 10W40
Това масло,както каза Ицо драйвъра просто не държи на високи температури !
roko ,кара с Q8 пълна синтетика iS-ката и казва ,че е доволен много
Георги Пенчев

Stanchev ма твойта кола е с М50 ,според мен не е редно да го караш с 10W40

Георги Пенчев
- БОРКО-ЧИПА
- ентусиаст
-
- Кара: E65 745I;Е53 Х5;TVR;SKYLINE;E60 М5
- Детайли за колата: 745-Самолет:Х5-Болид:TVR-Истребител:SKYLINE-Шейна:М5-БЕЗ ДУМИ
Penchev написа:Stanchev ма твойта кола е с М50 ,според мен не е редно да го караш с 10W40Това масло,както каза Ицо драйвъра просто не държи на високи температури !
Георги Пенчев
Пенчев били обяснил по обстойно защо М50 не е хубаво да се кара с 10/40 защото и аз съм с Мотул 6100 10/40 полусинтетика и след като прочетох написаното от теб се шашнах

БОРКО-ЧИПА написа:Пенчев били обяснил по обстойно защо М50 не е хубаво да се кара с 10/40 защото и аз съм с Мотул 6100 10/40 полусинтетика и след като прочетох написаното от теб се шашнах
Мисля, че Пенчев не е прав като казва: "Това масло,както каза Ицо драйвъра просто не държи на високи температури !"
Защото според technical data sheet-a на Motul (цитирам):
за 8100 5w-40 - Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 14.0 mm²/s
за 6100 10w-40 - Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 14.5 mm²/s
което черно на бяло ще рече, че е точно обратното - 6100 10в-40 е с малко по-висок вискозитет от 8100 5в-40.
Поне така е когато двете масла са нови. След 10000км пробег е възможно картинката да се обръща (ако 5в-40-то е по-устойчиво на загуба на вискозитет).
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
motul 6100 10w40, още не съм имал време да я натисна, само в някакви задръствания се движа.
според мен това че castrol 10w40 не държи на високи температури не значи, че някое друго масло няма да държи. мисля че точно това са качествените масла - запазват си вискозитета в голям диапазон от температури. и аз не съм доволен castrol-a (magnatec), както по-горе някой сподели, след по-агресивно каране и почва да трака с него
. явно повдигачите са доста чувствителни към налягането на маслото.
+ тва след ~7000км почна видимо да ми изгасва по-бавно лампата за маслото
Penchev - интересно ти с какъв вискозитет масло караш, че 8100 са няколко;) ?
...
а да има и я и тази игра, вискозитетния индекс отговаря на диапазон вискозитети, така че и там нещата може да варират според производителя
а знаете ли, че във формулата карат с 10 или 20, а не мултивискозно
според мен това че castrol 10w40 не държи на високи температури не значи, че някое друго масло няма да държи. мисля че точно това са качествените масла - запазват си вискозитета в голям диапазон от температури. и аз не съм доволен castrol-a (magnatec), както по-горе някой сподели, след по-агресивно каране и почва да трака с него

+ тва след ~7000км почна видимо да ми изгасва по-бавно лампата за маслото

Penchev - интересно ти с какъв вискозитет масло караш, че 8100 са няколко;) ?
...
а да има и я и тази игра, вискозитетния индекс отговаря на диапазон вискозитети, така че и там нещата може да варират според производителя

а знаете ли, че във формулата карат с 10 или 20, а не мултивискозно

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
цялата работа е там, че в българия 90% от маслата които се предлагат, даже и от ДИЛЪРИТЕ са ментак, тоест не е това което трябва да е в бутилката
На мен лично са ми носили масло от германия, след това съм слагал същото масло закупено от българия - еми няма нищо общо 

- krika
- ...и то хидравличен :)
-
- Кара: джата
- Мечтае да кара: на Ринга
- Детайли за колата: Двете 2и2ки
Язе винаги карам с фносен 0W...кастролец на М52то за да ми е мирна главата и нема мърданката
.А М10ката кво и сипеш не отказва
Ся с тая мания по Мотула очаквам в най скоро време гаражните лаборатории да сменят етикетите ако не са го направили вече 

Die Neue Klasse ---> http://www.youtube.com/watch?v=dU7hAq7vmwA ---- http://www.formula1.bg ----
Назад към Сервизно обслужване на БМВ