Какви зимни гуми?

Тук се обсъждат сервизите, магазините за авточасти, маслата, гумите и всички аксесоари за нашите БМВ-та.

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бас Барабас

Мнение от Яро » 03 Окт 2007, 8:33

И пред мен седи този проблем.Аз лично съм карал с Дебица, ама една тиква (тико).Ми супер стабилно седеше с тия гуми колата.Ако не се лъжа и една Сава карах, дето лепнеше на снега направо.Баща ми по-миналата година беше взел един Good year е няма такъв боклук честно.Дали беше някво менте или кво не знам, ама пълен цървул беше.Та аз откровенно си мисля май или за Дебица, Матадор и Фулда също ще погледна.Не смятам да изсипя сума пара за "маркови" гуми, дето я има сняг за тях, я не.А и ква файда ако аз като съм обут, а някой галфон зад мен не и спре в мен :uups:
Всеки шут в задника - крачка напред!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 525XD LCI

Мнение от Lacho » 03 Окт 2007, 8:38

AHTuBuPyC написа:п.с. по техни книжки зимните за E36 трябва да са 195, и ми обвини мойте 185-тици в нестандарство грубиянина :evil:

я виж тук
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 03 Окт 2007, 9:06

важното е да са нови гумите гледай дот като купуваш дори и да не са карани кау4ука се втвърдява и губи свойствата си размера е 185/65/15 на малка повърхност по голямо сцепление, а относно марките гуми спрямо бюджета ;)

младши ентусиаст
Аватар

.

Мнение от perko » 03 Окт 2007, 10:04

Миналата година си взех Dunlop 3D от Руди 96. В ADAC теста бяха на 1 или 2ро място. Аз лично съм много доволен от тях, и струват около 600лв. коплекта 195/65/15.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 03 Окт 2007, 10:49

spower написа:...на малка повърхност по голямо сцепление... ;)

...това ще да е по-нова физика явно от предишните :mhihi:
за марка без да искаш си я споменал в първия си пост... тея правят не само телефони :mhihi:
НО... ако зимата при тебе е такава, каквато описваш по-долу, не си струва... взимай нова, каквато и да е

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 03 Окт 2007, 10:51

Благодаря на всички отзовали се, надявам се темата да стане полезна за всички с идването на новия сезон.
Лично аз още не мога да се реша. Единственото сигурно вече е ,че няма да са Gislaved. И Норд-, и Еврофроста са гуми за доста по - тежки условия, мека гума, даже и с шипчета са много модификации, при нашата зима 99% от времето само ще я търкам Х 5 спрямо предназначението й, а е доста скъпа гума за да я хвърля след един сезон. Оказа се ,че е на Континентал поделение. Иначе е наистина интересно предложение, но по - скоро за софиянци, балканлии и родопчани.

Sea Eagle, за Бургас си говорим. Разбира се, не искам да ти създавам зор, ако имаш представа, не вместо мен да почнеш да търсиш.

Bmwdriver, извинявам се, не бях помислил за този аспект на нещата. Все пак искаме или не искаме, темата е малко като рекламна - иначе как да си изберем гуми, ако не кажем марката и защо тази гума е удачна за случая, а колегата според мен просто беше копирал някакво описание на гумите отнякъде.
Може би би било по - безболезнено, ако просто се дава някакъв линк за въпросната гума.

За другото, понеже се изказаха мнения, зимната гума май я насочвам към 185/195 максимум. 205 вече си е бая следа.... Според мен колегата имаше предвид не точно триенето, колкото по - скоро газене в снега. По - малка площ на същия тонаж - по здрав натиск на опората.

А какво ще кажете за Vredestein? Правят само зимни гуми... Гледам, че все по - често се срещат напоследък. На мен ми трябва вероятно зимна шарка, но по - корав на триене и темератури каучук....

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 03 Окт 2007, 11:32

А, бе да питам тука, че да не отварям нова тема... Мога ли да си бастисам летите джанти защото мисля да карам с тях зимата, че няма пара за други в момента и ако да от какво може да се прецакат?
_!_

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 03 Окт 2007, 11:52

Space написа:А, бе да питам тука, че да не отварям нова тема... Мога ли да си бастисам летите джанти защото мисля да карам с тях зимата, че няма пара за други в момента и ако да от какво може да се прецакат?

Солта, лугата те развалят пейзажа..
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 03 Окт 2007, 12:09

гиславеда е наи оптималния варянт качество цена това ми го е казал приятел гумаджия и аре миналата година нямаше зима ама по миналата си копаха яко в снега
обаче гледам че си писал че сняг толкова няма при теб а те са доста меки така че не е много удачно виж някоя добра марка гудиър,мишелин,тоио миналогодишен модел да е на топ цена и 3-4 сезона забравяш

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 03 Окт 2007, 12:31

Space написа:А, бе да питам тука, че да не отварям нова тема... Мога ли да си бастисам летите джанти защото мисля да карам с тях зимата, че няма пара за други в момента и ако да от какво може да се прецакат?

Без претенции, но това знам аз:
Лятата джанта повече подава на разширение и свиване при температури.
Повече й намалява усойчивостта на удари и натиск при ниски температури, по - добре се справя с високите.
Не е чак толкова устойчива колкото стоманената, а е по - скъпа и като цена, и като поддръжка(изправяне например, геометрия и т.н.)
Зимата се кара в по - "враждебна" за джатите среда. Дупки с локви, снегови "коловози". хлъзгав лед....
Затова мисля, че зимата се предпочитат стоманките. Пък и в студ и вятър няма чак кой толкова да ти забележи красивите джанти.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на 3-та

Мнение от BFM » 03 Окт 2007, 13:10

Дзвер е напълно прав, особено ако се случи някоя зима като по-миналата (-25C), ще ни се поцепят алуминките при първата по-голяма дупка - в София колкото щеш такива.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 03 Окт 2007, 13:56

D3BEP написа:

Без претенции, но това знам аз:
Лятата джанта повече подава на разширение и свиване при температури.
Повече й намалява усойчивостта на удари и натиск при ниски температури, по - добре се справя с високите.
Не е чак толкова устойчива колкото стоманената, а е по - скъпа и като цена, и като поддръжка(изправяне например, геометрия и т.н.)
Зимата се кара в по - "враждебна" за джатите среда. Дупки с локви, снегови "коловози". хлъзгав лед....
Затова мисля, че зимата се предпочитат стоманките. Пък и в студ и вятър няма чак кой толкова да ти забележи красивите джанти.

Не става въпрос за естетика, а за пари. ;) Попринцип бих си взел джанти с гуми, но в момента нямам възможност, а имам 2 зимни 16-ки и трябва да си взема само още 2. Това ми е проблема. Иначе със сигурност щях да карам със стоманени.
Дано всичко е ок, че накрая ще трябва да си купя още едни лети ... :roll: Мерси за мненията по моя въпрос.
_!_

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 03 Окт 2007, 14:02

Mollov написа:Гледам си писал, че си със стандартните, стоманени 15" джанти... и аз си взех такива и ги "обух" с 185/65/15 Debica Frigo 2... за 500лв ще вземеш четири такива и да ти кажа - няма да съжаляваш.... моите са вече на 3к километра (от миналата зима) и тая зима съвсем спокойно ще си ги сложа отново на колата (всъщност ако има зима)... противно на мнението на доста хора, Debica-та са много прилични зимни гуми... за летните не мога да говоря, но тия Frigo 2 са много прилични... и са около 110-120лв парчето... в зависимост къде ги намериш (ако можеш някви връзки да извадиш, са дори под 100лв). Също Kormoran много ги хвалят.... другите изброени по-горе марки също не са лоши, ма с цените не знам как ще е... някои хора се оплакват доста от LASSA, Gislaved уж имали някви нови смеси и шарки, ма цената май няма да ти допадне :)
Ако трябва да избираш между 185/65 и 195/65 - вземи 185... по-тънки са и по-добре ще са в снега и при подобни условия :)

И аз миналата "зима" си закупих въпросните Дебика. Не мога да кажа дали са добри щото нямаше никакъф сняг да ги тествам.
Но за 400 лв. мисля че са най-доброто.
И както казаха колегите - най-важното е да са нови и да са 4 еднакви ;)
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E83 LCI, Е60
Мечтае да кара: BmW F06 M

Мнение от Enslaving_Lecher » 03 Окт 2007, 21:45

Аз миналата година си купих 185/65/15 - BFGoodrich, чисто нови за 404лв. тотал. Доволен съм, то последната зима и не беше зима в истинския си смисъл, но важното и според мен е да са нови. И аз съм За железните джанти, въпреки че за предстоящата зима във Варна Карс предлагат само лети джанти, е верно са за модели след 2002г. ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 04 Окт 2007, 10:14

Enslaving_Lecher написа:Аз миналата година си купих 185/65/15 - BFGoodrich, чисто нови за 404лв. тотал. Доволен съм, то последната зима и не беше зима в истинския си смисъл, но важното и според мен е да са нови. И аз съм За железните джанти, въпреки че за предстоящата зима във Варна Карс предлагат само лети джанти, е верно са за модели след 2002г. ;)

Да де. Точно за това ви питах, защото и аз знам, че се прецакват и чупят от солта и студа, но много коли, особено новите карат с лети джанти ... и за това мисля и аз да се пробвам :mhihi: Не само заради това де но съм принуден от обстоятелствата ... :roll:
_!_

ПредишнаСледваща

Назад към Сервизно обслужване на БМВ