Зимни гуми?

Тук се обсъждат сервизите, магазините за авточасти, маслата, гумите и всички аксесоари за нашите БМВ-та.

Модератор: Технически модератори

С какви гуми е автомобилът ви?

Зимни гуми
247
82%
Летни гуми
46
15%
Уж всесезонни
10
3%

Общо гласове : 303
ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 05 Яну 2009, 16:23

kOnPuBkA написа:Добре де, аз ли се бъркам или....

Нали уж летните гуми са от по твърда... "гума" или там от каквото са направени именно с цел, лятото от жегата да не се размекват и да се "влачат" по асфалта....Докато зимните са "по-меки" като за студено време. И ако караш зимата с летни гуми те буквално замръзват и стаат на пластмаса именно защото са предвидени за по-виско температури??? Както и лятото съм зимни гуми и свири и цвили и се т.н. Тоест не мисля че зимните гуми са САМО за сняг и лед.... На сняг и лед и с извънземни гуми да си колата ПОДНАСЯ!

Или бъркам щото съм жена... :help:

:mhihi: Не бъркаш, права си....само това за извънземните гуми на сняг и лед....може да се разсъждава ;)
За снега особено :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boris_dy » 05 Яну 2009, 16:49

Най-общо казано, лятната гума е по-добра за сухо заради повечето контактна повърхност която има,от там и по-добро сцепление.Зимната е с повече нарези за по-добър контакт със снега,а и за това я правят от мек каучук за да прилепва по плътно.Верно е,че до някъде каучука си губи еластичноста при по-ниски температури и така по-лесно може да я спукаш или сцепиш при влизане в някоя дупка,но все пак спира по-добре на сухо от зимната.

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 05 Яну 2009, 17:14

boris_dy написа:...

Въпреки че съм голям фен на зимните гуми през зимата, и само като чуя, че Топлофикация пускат парното, търча да си сменя гуминетките, трябва да призная, че в края на есента имаше някакъв тест за зимни гуми на Ауто Билд, ако не се лъжа, в който беше включена и лятна гума и на всички тестове с изключение на този за снега, лятната се представяше наравно със зимните. Само на сняг издъхваше.

Ама като се има предвид, че по нашите географски ширини през зимата вали сняг, някак ми се струва смислено ползването на зимни...виж, ако сме в южна Гърция, Италия...и аз не бих си правил труда

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 05 Яну 2009, 17:22

kOnPuBkA написа:До сега винаги съм слагала зимни гуми...

От тази година съм и вече 100% убедена, че трябва да се слагат зимни гуми задължително, след като един колега с едно фиатче браво/а ми направи задницата..... еми не особено приятна за мен да я гледам....Точно на първия за този сезон сняг, не успя сиромаха да спре зад мен и .... Не знам дали ако беше със зимни гуми щеше да успее, не е гаранция и пак зависи от 100 неща. Но поне си мисля че шанса е по-голям. То не случайно хората са измислили да има зимни/летни гуми...

Така, че хич не одобрявам решението на колеги, които по една или друга причина карат с летни гуми. :roll: Някак си ми е безотговорно. Ако карате сами някъде на село иди- дойди... Ама при нашите градски условия си е жив тероризъм.

Един пресен пример от вчера... Автомагистрала Тракия и склоновете с изкачване... Еми на едно от изкачванията имаше леко задръстване и се наложи почти да спрем на наклона... Колегите с летните гуми не успяха да тръгнат после... Въртяха се, сукаха се, буксуваха и накрая БАМ аварийки и се чудят как да тръгнат... Е как ще тръгнат... Аз поне си го обяснявам това със неналичието на подходящи гуми... Не съм слизала да ги проверявам с какви гуми са ама друго обяснение нямам...

Та- зимни гуми- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! 8)

Аз и със зимните не мога пак да тръгна , не знам що....ще зема да си купя Гоуфф.. :mhihi:

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 05 Яну 2009, 17:39

JIKI_RACER написа: Аз и със зимните не мога пак да тръгна , не знам що....ще зема да си купя Гоуфф.. :mhihi:

Ти не можеш да караш, как ше тръгнеш :mhihi: :winky:

А и не е вярно това за снега дето бил 2 дена... 2-3 или месец, ама повечето карат нали... И на сняг и на без сняг... Отказвам да приема отказа на някои да дават пари за гуми... И на мен не ми се дават пари за броня да я правя сега, ама тоя дет не беше дал за гуми ме докара до тука :lol: Айде молим...
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boris_dy » 05 Яну 2009, 17:52

Както казах по-горе всеки си прави сам сметката къде и колко кара!Аз карам основно в града,а в града като завали и на другия ден улиците са почистени.Докато вали си карама бавничко и не ми пука.Като искам да излеза извън града взимам служебната кола.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i

Мнение от zlobicar » 05 Яну 2009, 18:40

boris_dy написа:Както казах по-горе всеки си прави сам сметката къде и колко кара!Аз карам основно в града,а в града като завали и на другия ден улиците са почистени.Докато вали си карама бавничко и не ми пука.Като искам да излеза извън града взимам служебната кола.
Еми явно в Пловдив добре чистят,щото при нас в малките улици ще има сняг до напролет,ако не се стопли и го стопи.
обичам BMW

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW

Мнение от Rebel » 05 Яну 2009, 18:45

:mhihi: ДА! Лятната гума има по-добри показатели на сухо от зимната! Ама пропускате разни дреболии като например, че зимата НИКОГА-НИКЪДЕ не е сухо! Асфалта е студен и лигав през целия сезон, защото самия въздух е влажен( мъгла, слана, роса и тем подобни наземни валежи)! На всичкото отгоре лятната гума има по-добри характеристики от зимната, САМО когато е добре загрята, а при минусови температури самия каучук на лятната гума не позволява да се загреят добре! Така, че тия дето обясняват как карат зимата с летни щото е по-добре да ходят да се снимат някъде :mhihi: Единствената причина, поради която някой няма да си сложи зимата зимни гуми е безпаричие... и неговото място е във ФИАТ/ЛАДА форума :mhihi: Нали уж си обичате БМВ-тата, грижете се за тях. Децата ви зимата по джапанки с хубав грайфер ли ходят ?! :evil:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boris_dy » 05 Яну 2009, 20:07

Rebel написа::mhihi: ДА! Лятната гума има по-добри показатели на сухо от зимната! Ама пропускате разни дреболии като например, че зимата НИКОГА-НИКЪДЕ не е сухо! Асфалта е студен и лигав през целия сезон, защото самия въздух е влажен( мъгла, слана, роса и тем подобни наземни валежи)! На всичкото отгоре лятната гума има по-добри характеристики от зимната, САМО когато е добре загрята, а при минусови температури самия каучук на лятната гума не позволява да се загреят добре! Така, че тия дето обясняват как карат зимата с летни щото е по-добре да ходят да се снимат някъде :mhihi: Единствената причина, поради която някой няма да си сложи зимата зимни гуми е безпаричие... и неговото място е във ФИАТ/ЛАДА форума :mhihi: Нали уж си обичате БМВ-тата, грижете се за тях. Децата ви зимата по джапанки с хубав грайфер ли ходят ?! :evil:

Първо никъде не съм казал,че е по-добре с летни през зимата!Второ в България в по-голямата си част няма истинска зима,по-скоро има сух студ когато са минус температурите.В градовете по големите булеварди сняг се задържа не повече от един ден и трафика на коли колкото и малко да опесачават го топи.В малките улици не се чисти,но там всеки кара на свой риск,а те в повечето случаи са заледени дълго след снега и като не знаеш какво правиш дори и със зимните гуми пак може да стане белята.Като цяло говоря за шофирането в града и за мен конкретно.А това кой за какво да си харчи парите и дали има пари и за кой форум е ти няма от къде да знаеш и не е твоя работа.Може пък вместо да си наливаме всичките пари по колите да си ги даваме за децата.Ти като си много за безопасноста и баровец,що не си купи един Хамър или нещо от тоя род ами караш тая мека ламарина и тва изгнило кабриолетче?!Ами ако се обърнеш по таван някой ден!? :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 05 Яну 2009, 20:08

пълни лигавщини и изкривяване на материята :confused: ако си ползваш колата да мацнеш кафенце в неделя или да й се кефиш от балкона с какви яки баници е (но паркирана прилежно в градинката) - ОК, но ако всеки ден шофираш не само по Цариградско или в градец без движение е престъпление спрямо всички останали участници - шофери и пешеходци :evil:

ся ше почнете да ме плюете, ама елате направо с пистарки над 1000 кубика и почвайте, инак не приемам :mhihi:

зимните гуми са задължителни и толкоз :!:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: звездомобил

Мнение от M2PR » 05 Яну 2009, 20:29

И аз съм със зимни гуми, явно все пак има и сцпеиалисти, които успяват да овладеят положението и с летните "ха-ха" :mhihi: (ма май само на думи...)
Таааа, както и да е, само да вметна нещо съществено, което slowtraveler пропусна да каже май ;)
155 или 165 летни са много по-добри от примерно 195 зимни ;) но 195 летни са = на самоубийство ;)
Имам предвид, че донякъде е прав, но само донякъде (: :bchug:
АПНИ, БАБА, 'АПНИ

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Яну 2009, 20:34

M2PR написа:155 или 165 летни са много по-добри от примерно 195 зимни ;) :bchug:
това пък защо? :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 05 Яну 2009, 22:39

Bavarcho написа:Да,за пълнолетието е така,но ква е тая преценка зимата слетни гуми,ама техен си е живота.

Точно до преценка си е, защото освен от задкормилното ус-во, избора зависи и от интензитета на ползване на колата в зимни условия. ;)
Аз си ползвам колата точно колкото да отида да си свърша някаква работа, да пия кафе или просто да си покарам. В зимни условия просто имам впредвид пътните условия и внимавам какво правя зад волана.
Дискомфорта, причинен от летните гуми, е единствено за моя сметка - ограничава придвижването ми, но в никакъв случай не мога да кажа, че застрашавам околните. Пак казвам - въпрос на преценка е. ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525dA
Мечтае да кара: м6

Мнение от moni76 » 05 Яну 2009, 23:05

аз да ви кажа съм бил и от двете страни на бариерата :arrow: карал съм три зими с летни гуми е36 и още толкова със зимни и да ви кажа зимата си е по-добре със зимни както и да го погледнеш... :arrow: :!: със зимните гуми си е много по- удоволствието от шофиране, пързаляне и каквото си щете....
My BMW history:
'91 E36
'97 E36
'00 E46
'01 E46
'99 E39
'03 E39

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c&NR=1 8)

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Яну 2009, 23:17

аз пък имам впечатление че със зимни гуми лятото на мкра настилка спирачният път е удължен и като цяло не са много удачни(открих топлата вода :mhihi: )
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Сервизно обслужване на БМВ