И малко инфо за катализаторите(да ги махаме или не)

Тук се обсъждат сервизите, магазините за авточасти, маслата, гумите и всички аксесоари за нашите БМВ-та.

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 525TDS E34
Мечтае да кара: BMW 525TDS E34

И малко инфо за катализаторите(да ги махаме или не)

Мнение от marto_sv1 » 13 Юни 2011, 9:34

За катализатора

Струва ми се че катализатора ми е запушен ?

Премахвнето на катализатора автоматично ще направи колата ви по шумна но не и по мощна. Защо?: Изпускателната система след катализатора е изчислена, да заглушава шума, до определеното по норма ниво, заедно с заглушаването на катализатора. Когато него го няма останалите заглушители не са в състояние да се справят със шума. Поставянето на резонатор на мястото на катализатора, не подобрява положението особено, (резонатора не е заглушител и определянето на точното му място е невъзможно “на око”).

За мощността : Общия отвор на катализатора е изчислен да поеме и преведе безпрепядствено, количеството газове произвдени от двигателя, във всеки режим.

Допълнително, местоположението му е предвидено за резонаторното изпразване на цилиндрите. Следователно премахването му, без промяна на останалите параметри на двигателя, по скоро би влошило мощността на автомобила. По виското ниво на шум, след премахването на катализатора, създава впечатлението за по мощна кола но реално тя не е.

Преди да го махнете, следва да го проверите дали наистина е запушен.

Симпромите на запушен катализатор са следните:

Осезаема загуба на тяга над определени обороти ( 4-5000об/м) на всички предавки. При продължително каране над тези обороти двигателя загрява над нормалното или прегрява. Когато катализатора е строшен се чува дрънчене на определени обороти обикновенно на празен ход.

Причини: Нередовна смяна на запалителни свещи, прекъсващ мотор, неработеща ламбда сонда, богата горивна смес.

И все пак ако искате да повишите мощността на автомобила си то започнете със смяна на въздушния филтър. Това осезаемо ще го усетите
ДАВАЙТЕ МНЕНИЯ КОЛЕГИ КАКВО ДА ПРАВИМ И ДАЛИ Е ВЯРНО ГОРЕ СПОМЕНАТОТО :dunno: :bowdown:
BMW не е нито най-бързата кола,нито най-луксозната,сигурно не и най-красивата,тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Re: И малко инфо за катализаторите(да ги махаме или не)

Мнение от doomy525 » 13 Юни 2011, 12:19

Аз съм на мнение, че е нужно след определени километри да се махне или смени с нов, но както знаем цената за нов е неоправдана. Не знаем как е била експлоатирана колата преди нас освен ако не сме я купили от първи собственик или нова. Доколкото знам за един катализатор ако се експлоатира правилно километрите, на които издържа са около 150-200k. Аз моя го махнах след ремап-ването и просто си нямаш и на идея каква пушилка беше докато не я 'изпънах' на магистралата и не се прочисти :) Забелязах, че след махането, колата живна в ниските една идея по добре, шума не забелязвам да се е променил, не пуши и ми е по спокойно :)

edit : и градусите паднаха с около 2*
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Re: И малко инфо за катализаторите(да ги махаме или не)

Мнение от doktormik » 13 Юни 2011, 12:47

преди 2 дни махнах и моя.колата е на 200х.к по табло,а реалните незнам колко са...катализатора беше оригиналния.а по всички бумаги дето съм изчел по въпроса,това е май горната граница на километрите,след който катализатора не деиства по предназначение.както и да е.колата ми не е по-шумна,но определено стана по-пъргава забележимо(нямам пред вид по-мощна!).на негово място има резонаторно гърне-нямам си идея даже какво и от къде...поне няма да го мислим и него,докато не се издъни...

Назад към Сервизно обслужване на БМВ