Бъдещи промени в Закона по пътищата и малко статистика.
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Бъдещи промени в Закона по пътищата и малко статистика.
Караме през зимата със запалени фарове
КАТ ще глобява с 20 лева нарушителите
Късите светлини задължителни от 1 ноември до 31 март
Шофьорите задължително да карат със запалени фарове през цялата зима, поиска КАТ. Предложението вече е внесено в парламентарната транспортна комисия като една от поправките в Закона за движение по пътищата. Заради по-голямата продължителност на нощта през зимата предлагаме шофьорите да карат със запалени къси светлини от 1 ноември до 31 март, обясни шефът на КАТ полк. Алекси Кесяков. Това ще намали драстично катастрофите с челен удар, твърди той. 20 лева е предвидената глоба за водач, който кара без включени фарове през зимата. През 2003 г. 10 053 шофьори са санкционирани за неизправни светлини. В новия Закон за движение по пътищата се предвижда и увеличение на глобите и отнетите точки при преминаване на червено, говорене по GSM, шофиране в нетрезво състояние и без колан.
Глобите за износени гуми да се увеличат двойно от 20 на 40 лева, настоява КАТ. Предложението ще бъде внесено до месец в Закона за движение по пътищата. То предвижда също и увеличаване от 6 на 8 на контролните точки, които ще се отнемат. Санкцията е за всички шофьори, които бъдат заловени да карат с гуми, чийто грайфер е под 6 мм. При повторно нарушение водачът ще ходи пеш. Колата му ще бъде спирана от движение, докато не й сложи изрядни гуми.
Новите гуми скъсяват спирачния път почти двойно. Ако на сняг колата се движи с 80 км/ч и зимни гуми, тя ще спре напълно след 70 метра. Ако е с летни - едва след 112 метра, твърдят експертите. КАТ предлага също да се отнемат книжките и на водачи, които карат автомобила с неизправни светлини. Друга поправка в Закона за движение по пътищата предвижда шофьорите да карат със запалени къси светлини от 1 ноември до 31 март, обясни шефът на КАТ полк. Алекси Кесяков. За нарушителите са предвидени глоби от 20 лева. Катаджия №1 допълни, че в Закона за движение по пътищата ще има промяна и за паричните глоби при преминаване на червено, говорене по мобилния телефон, каране без колан и сядане зад волана в нетрезво състояние. За тези нарушения актовете ще бъдат двойни, а отнетите точки с две повече.
43 893 хиляди шофьори в страната са останали без книжки миналата година. Те са изчерпали точковия си лимит заради нарушения, съобщиха от КАТ. Само 2309 от тях са успели да минат на проверочен изпит и да възстановят свидетелството си за правоуправление. За 2003 г. пътните полицаи са отнели общо 1 714 541 контролни точки. Катаджиите са съставили общо и 930 057 акта. За шофиране с над 50 км/ч са глобени 1732 водачи. 12 801 са минали на червено, а 14 485 са шофирали без книжка. 10 082 пък са седнали зад волана след употреба на алкохол.
56 участъка от пътната мрежа в страната бяха обявени от КАТ за "смъртни зони". Всяка година 20% от шофьорите загиват именно там. Най-рисковите от тях са отсечката на пътя София-Кулата между пернишкия квартал "Църквата" и Долна Диканя. По Черноморието най-рисковият маршрут е Чирпан-Стара Загора-Сливен-Бургас. За смъртна зона е обявена и петолъчката при Айтос и Карнобат. Стотици жертви взема и шосето между Ботевград, Новачане и Мездра. Опасните завои по Прохода на републиката, особено в участъка Курчово-Велико Търново, също е едно от най-рисковите места. Агресивното шофиране също е сред основните причини за многобройните катастрофи, твърдят от КАТ. Според анализ на "Пътна полиция" повечето мъже карат с бясна скорост, защото така се чувстват по-силни и избиват комплексите си. Агресията се увеличава след употребата на алкохол и наркотици, което също е честа практика за родните водачи.
в. Стандарт
КАТ ще глобява с 20 лева нарушителите
Късите светлини задължителни от 1 ноември до 31 март
Шофьорите задължително да карат със запалени фарове през цялата зима, поиска КАТ. Предложението вече е внесено в парламентарната транспортна комисия като една от поправките в Закона за движение по пътищата. Заради по-голямата продължителност на нощта през зимата предлагаме шофьорите да карат със запалени къси светлини от 1 ноември до 31 март, обясни шефът на КАТ полк. Алекси Кесяков. Това ще намали драстично катастрофите с челен удар, твърди той. 20 лева е предвидената глоба за водач, който кара без включени фарове през зимата. През 2003 г. 10 053 шофьори са санкционирани за неизправни светлини. В новия Закон за движение по пътищата се предвижда и увеличение на глобите и отнетите точки при преминаване на червено, говорене по GSM, шофиране в нетрезво състояние и без колан.
Глобите за износени гуми да се увеличат двойно от 20 на 40 лева, настоява КАТ. Предложението ще бъде внесено до месец в Закона за движение по пътищата. То предвижда също и увеличаване от 6 на 8 на контролните точки, които ще се отнемат. Санкцията е за всички шофьори, които бъдат заловени да карат с гуми, чийто грайфер е под 6 мм. При повторно нарушение водачът ще ходи пеш. Колата му ще бъде спирана от движение, докато не й сложи изрядни гуми.
Новите гуми скъсяват спирачния път почти двойно. Ако на сняг колата се движи с 80 км/ч и зимни гуми, тя ще спре напълно след 70 метра. Ако е с летни - едва след 112 метра, твърдят експертите. КАТ предлага също да се отнемат книжките и на водачи, които карат автомобила с неизправни светлини. Друга поправка в Закона за движение по пътищата предвижда шофьорите да карат със запалени къси светлини от 1 ноември до 31 март, обясни шефът на КАТ полк. Алекси Кесяков. За нарушителите са предвидени глоби от 20 лева. Катаджия №1 допълни, че в Закона за движение по пътищата ще има промяна и за паричните глоби при преминаване на червено, говорене по мобилния телефон, каране без колан и сядане зад волана в нетрезво състояние. За тези нарушения актовете ще бъдат двойни, а отнетите точки с две повече.
43 893 хиляди шофьори в страната са останали без книжки миналата година. Те са изчерпали точковия си лимит заради нарушения, съобщиха от КАТ. Само 2309 от тях са успели да минат на проверочен изпит и да възстановят свидетелството си за правоуправление. За 2003 г. пътните полицаи са отнели общо 1 714 541 контролни точки. Катаджиите са съставили общо и 930 057 акта. За шофиране с над 50 км/ч са глобени 1732 водачи. 12 801 са минали на червено, а 14 485 са шофирали без книжка. 10 082 пък са седнали зад волана след употреба на алкохол.
56 участъка от пътната мрежа в страната бяха обявени от КАТ за "смъртни зони". Всяка година 20% от шофьорите загиват именно там. Най-рисковите от тях са отсечката на пътя София-Кулата между пернишкия квартал "Църквата" и Долна Диканя. По Черноморието най-рисковият маршрут е Чирпан-Стара Загора-Сливен-Бургас. За смъртна зона е обявена и петолъчката при Айтос и Карнобат. Стотици жертви взема и шосето между Ботевград, Новачане и Мездра. Опасните завои по Прохода на републиката, особено в участъка Курчово-Велико Търново, също е едно от най-рисковите места. Агресивното шофиране също е сред основните причини за многобройните катастрофи, твърдят от КАТ. Според анализ на "Пътна полиция" повечето мъже карат с бясна скорост, защото така се чувстват по-силни и избиват комплексите си. Агресията се увеличава след употребата на алкохол и наркотици, което също е честа практика за родните водачи.
в. Стандарт
Аз съм Speedster от Audi-форума:)
xaxa 6mm че стават толкова 3 дена след като ги сложа. Да идват да ми ги купуват те хаха. E***i тъпата държава, при средна работна заплата 250 лв да си купувам гуми за по 1000 на 2-3 месеца в идеалния случаи щото след това ще ми спрат колата от движение

If today was perfect, there would be no need for tomorrow!

- 54321
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 316 m43b19
а лятото ако караш със спортни сликове за 2000лв. едната пак ли ще те глобят?
баси колко ли пари са взели на ръка?
Катаджиите са съставили общо и 930 057 акта
баси колко ли пари са взели на ръка?
- Nasti
-
-
- Кара: Кво ли не...
След всичко това само не разбирам, защо не се налагат санкции за всички, който зимата карат с летни гуми, 40лв = 10лв. рушвет, тва е тъпо!
Освен това немога да разбера защо се опитват да ме накарат умишлено да карам с колан, като това е една от най-големите глупости, който може да съществува и аз нямам намерение да спазвам това правило при никакви обстоятелства...
Ползването на тия сиджимки може да убие човек, вероятността да се погуби човек от слагането на колан е точно толкова голяма, колкото и тази от не слагането на колан! Всичко е строго индивидуално и зависи от конкретната ситуация
Освен това немога да разбера защо се опитват да ме накарат умишлено да карам с колан, като това е една от най-големите глупости, който може да съществува и аз нямам намерение да спазвам това правило при никакви обстоятелства...
Ползването на тия сиджимки може да убие човек, вероятността да се погуби човек от слагането на колан е точно толкова голяма, колкото и тази от не слагането на колан! Всичко е строго индивидуално и зависи от конкретната ситуация
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...
Нормално -- какво се учудвате, нали ще ходиме във великия ЕС. Там режат глави с голямата брадва от глоби и санкции:?, от личен опит се убедих вече :x! Обаче каквото и да си говориме, наистина трябва да бъдат спряни от движение много бараки лади, жигули, кадети и други такива кочини и малоумните им шофьори, които са си чиста заплаха на пътя! Но каквито и глоби да сложат, делиш на 3-4 и даваш на ченгето на ръка. Е те тва удобство няма да го убият скоро, и дано
М/у другото Насти, за коланите хич, ама хич не си прав, ама не ми се почва по тая тема вече съм писал достатъчно по форумите.

М/у другото Насти, за коланите хич, ама хич не си прав, ама не ми се почва по тая тема вече съм писал достатъчно по форумите.

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Мен веднъж ми се случи да ми изгори фара ... 10 минути преди да се прибера вкъщи ... спрях в Щутгарт да си взема дюнер и продължих към дружба. За нещастие ме спряха два пъти, на първите им обясних че преди 5 минути е изгорял и просто не се смена така елемнтарно че да го сменя на пътя и те бяха разбрани казаха добре йде багай и гледаи да го оправиш до утре. след това вторите спират ме: "Я къси я дълги ... не ви работи десен фар" аз им обяснявам че преди ч0 минути е изгорял, че не се сменя таа просто и разни такива ония седи гледа ме 10 минути и вика ми ... ше спираме колата от движение и аз полудях! Питах го как мисли да спре кола на 2 години от движение а да продължава да се движи с ладата на 20 ... той се засмя и каза "Е не разбра ли че закона така е направен че винаги да те прецака?
"
Е ... няма какво повече да кажа! От полицай до полицай разлика огромна!

Е ... няма какво повече да кажа! От полицай до полицай разлика огромна!
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- 54321
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 316 m43b19
ivo написа:много бараки лади, жигули, кадети и други такива кочини и малоумните им шофьори
Че са бараки-бараки са ,че трябва да се отговаря на сериозни условия за техническо състояние съгласен съм, но това че ти имаш
BMW не те прави по-малко малоумен шофьор
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Прав си не го прави ,но неговата кола е на 2 години (при това е доста скъпа) и съсигурност е по-добро тех. състояние от която и да е лада на 20 години!
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- PARADOX_sf
- ентусиаст
-
6мм...
Тия луди ли са?
То си има маркер на гумите. Обаче не. наще са мъже и го слагат 3 пъти над маркера.
6мм... Тия добре ли са?
Тия луди ли са?
То си има маркер на гумите. Обаче не. наще са мъже и го слагат 3 пъти над маркера.
6мм... Тия добре ли са?
- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Еми Евросъюза , та Евросъюза !!! Защо нашите "управници" посотоянно гледат к'во става " у европата " - кое колко струва , кой колко данък плащал там и колко евтино било тук , пък там по пътищата имало еди к'ви си такси , а тук ги нямало ... Все няк'ви такива неща мислят , все ние обикновените хора да плащаме , да плащаме ... Сега имат и такива големи изисквания - кола да си вкараш - на границата МИНИМУМ хилядарка ... Това трябвало да накара хората да се ориентират към закупуването на нови автомобили ... Сега и изисквания за гуми , за не знам си още к'во ... А защо никой от тях не се сети да каже - Ей , ами те тези хора дали имат ФИНАНСОВАТА възможност ?! . Защо като винаги гледат как вървят нещата в европата , защо никой не погледна как са заплатите/пенсиите там ??? И защо всички прескачат САМО тази "подробност" ? Колко много реторични въпроси си зададох самооо ...
И после - българите били еди какви си , не спазвали закони ! Ами как да спазват такива закони , като половината България кара коли на 15-20 години ? Откъде някой , дето кара Москве на 30 години ще има пари хем за нови летни , хем за нови зимни гуми . Та той няма пари бензин да сипе ... Ама какво да се прави
. Закони , закони , закони ... то хубаво да има закони , 'щото без тях - анархия , ама да не се прекалява ... и да се гледат възможностите на хората все пак ! Не всеки може да си позволи новото ... Дори това да са чифт нови гуми ( за нова кола въобще не говорим - няма смисъл ... ) !
Ами извод - Да ни изравнят заплатите с тези на европейците , пък да видим тогава ! Надали има човек , който не би искал да се обзаведе с нови гуми за всеки сезон
.
А това , дето в България постоянно куките дебнат по междуградските пътища и гледат как да ти свият десетачка , а защо не и двадесетачка ... Това май само тук го има - толкова много пътна полиция ... Ама някой като хлътне в дупка , всички мълчат , а той после сам си оправя колата ...
В този ред на мисли ! :
Спомени от статия във вестник Марица :
Жена пътува по МАГИСТРАЛАТА Пловдив-София . Още преди да излезе от пловдивски окръг хлътва в дупка , която в последствие се оказва доста дълбока ЯМА , колата хвръква и се забива в мантинелата . Не знам какво точно е станало , но в крайна сметка жената е загинала на място , а в последствие е доказано , че е карала със 100 км !!! И сега - кого да глобим ??? Логично - в този случай никой , че най-лесно
!!! Дупката я запълват , че да запушат репортерските усти и край - всичко е забравено и ... една българка по-малко ...
. АМИ АКО ТОВА НЕ Е ПРОСТОТИЯ !!!
Нооо - времето тече , а държавата мисли как да ни вземе парите ...
пс : благодаря на всички , които отделиха пет минути да ми прочетат писанията !!! А нещата наистина са доста сериозни - нека се замислим !!!

И после - българите били еди какви си , не спазвали закони ! Ами как да спазват такива закони , като половината България кара коли на 15-20 години ? Откъде някой , дето кара Москве на 30 години ще има пари хем за нови летни , хем за нови зимни гуми . Та той няма пари бензин да сипе ... Ама какво да се прави

Ами извод - Да ни изравнят заплатите с тези на европейците , пък да видим тогава ! Надали има човек , който не би искал да се обзаведе с нови гуми за всеки сезон

А това , дето в България постоянно куките дебнат по междуградските пътища и гледат как да ти свият десетачка , а защо не и двадесетачка ... Това май само тук го има - толкова много пътна полиция ... Ама някой като хлътне в дупка , всички мълчат , а той после сам си оправя колата ...
В този ред на мисли ! :
Спомени от статия във вестник Марица :
Жена пътува по МАГИСТРАЛАТА Пловдив-София . Още преди да излезе от пловдивски окръг хлътва в дупка , която в последствие се оказва доста дълбока ЯМА , колата хвръква и се забива в мантинелата . Не знам какво точно е станало , но в крайна сметка жената е загинала на място , а в последствие е доказано , че е карала със 100 км !!! И сега - кого да глобим ??? Логично - в този случай никой , че най-лесно

Нооо - времето тече , а държавата мисли как да ни вземе парите ...

пс : благодаря на всички , които отделиха пет минути да ми прочетат писанията !!! А нещата наистина са доста сериозни - нека се замислим !!!
- Ich0
- младши ентусиаст
-
- Кара: Toyota Celica
PARADOX_sf написа:6мм...
Тия луди ли са?
6мм... Тия добре ли са?
Май се отнася за зимните гуми ?! Наистина не е логично да е за летни..
П.С. Тая дума "логично" незнам защо я позлвах в тази тема

18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2