Не на безразсъдното шофиране!!!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Не на безразсъдното шофиране!!!

Мнение от petertyp44 » 07 Фев 2007, 16:47

Много лоша статистика прочетох току-що в новините на Dir.bg - 1042 души са загинали в автомобилни катастрофи през изминалата 2006г. , като за първи път от 2002 насам тази цифра надвишава 1000. Като направим една проста сметка излиза, че в катастрофа са умирали средно по 2,85 души на ден, което си е почти 3. Всеки ден се регистрират средно по 4-5 ПТП само на територията на София - това пък го четох в някаква друга статистика (простете, ако бъркам цифрата, не съм много сигурен).

Преди време някой беше казал "Дайте им на българите нови западни коли, те сами ще се изтрепят". Колко вярно. По пътищата е пълно с некадърници, както и такива с високо самочувствие - хора, които току-що са си взели (купили) книжка, тати им е дал кола и вече разбираш ли са хванали Бога за чепа. Каквото и да си говорим, несъобразената висока скорост е причина за 95% от катастрофите. Скорост, несъобразена с пътната обстановка, с параметрите и възможностите на автомобила, със състоянието на автомобила, с възможностите на водача.

Истината е, че трябва да се кара бавно и внимателно. Дори аз на моменти си позволявам да карам бързо, да взимам завоите с "вратите напред", което никак не е хубаво. Все пак, като цяло се старая да карам нормално. Ти си този, който управлява автомобила, и ти трябва да го контролираш. Много е лошо, когато се оставиш автомобила да контролира теб.

Призовавам всички, да поемем инициатива в интернет пространството - "Не на безразсъдното каране"!!!

* Карайте внимателно, с по-ниска скорост! Няма да стигнете кой знае колко по-бързо, ако карате с по-висока скорост!
* Ако обичате бързото каране, правете го на магистрали или първокласни пътища, не и в населени места! Помнете, че ако блъснете и убиете човек, дори и да ви се размине, това цял живот ще ви тежи на съвестта!
* Ти управляваш автомобила, а не той теб!
* Не надценявайте възможностите на колата ви, както и собствените ви шофьорски умения! Хора сме - грешим!
* Не карайте, когато сте употребили алкохол! Дори да се чувствате перфектно, алкохолът забавя рефлексите! А освен това дава самочувствие, което води до по-високи скорости…
* Винаги преди потегляне се уверете, че автомобилът ви е в изправно техническо състояние! Проверете сигналната система, светлините, спирачките, кормилната уредба, гумите! При най-малко съмнение в изправността, незабавно се обърнете към някой сервиз за помощ!
* Никога не предприемайте маневра/изпреварване, когато не сте убедени в себе си!
[url="http://imageshack.us"]Изображение[/url]
[url="http://g.imageshack.us/img254/newpicture3ky3.png/1/"]Изображение[/url]

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Мнение от Joro_Paveto » 07 Фев 2007, 16:54

Като се направи една проста сметка колко се увеличава автопарка всяка година...ще се види, че нещата са напълно в рамките на нормалното (ако за нормално може да се приеме смъртта на хора в катастрофи) Това е неизбежно за съжаление и не трявба да се правят пак някакви чудовищни заключения и простотии като увеличение на глоби,масови проверки...и да се всява някакъв ужас и истерия сред хората...по каквито май нашите политици си падат.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ultimate_driver » 07 Фев 2007, 17:05

имаше такива идеи да се кара по разумно но мисля че нямаха голям услех.
Виж това http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 8%EE%F2%E8

ентусиаст
Аватар
Кара: E21 79'

Мнение от Pin2 » 07 Фев 2007, 17:59

Винаги ще има безрасъдни!
Всеки млад шофьор го влече да натиска газта и много често му се случва да се разминава на косъм от неприятна ситуация. Младите шофьори няма да свършат никога !!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 5er

Мнение от aero » 07 Фев 2007, 18:37

Pin2 написа:....Всеки млад шофьор го влече да натиска газта ....

аз пък имам същото наблюдение и за по-възрастните водачи :mhihi:
Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от veso VTK » 07 Фев 2007, 20:15

---Честно да ви кажа,понякога ме е страх да карам.Пълно е с малоумници.Днес дори един серсем ме подведе много яко.Чакам на пресечка да минат колите и да направя десен завой и да излезна на булеварда.Малоумника идва от ляво на мен.От 30 метра пуска десен мигач че ще влиза в пресечката в която съм аз.След него няма никакви коли и аз тръгвам да се изнасям.В последния момент с периферното зрение забелязвам че този изобщо не намаля и няма никакво намерение да завива,при което аз набивам кучките.И той си минава пред мен с пуснат мигач и ми се хили.Направо полудях. :evil: Човека беше около 35-36 годишен видимо интелигентен.Да ама не.Ще ви спестя историйката какво се случи на следващия светофар.Предполагам се сещате.

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 07 Фев 2007, 21:42

Аз пък гледам въобще хората в страната ни!
Не е само млади шофьори,не е и само стари,па колоездачи,па пешеходци...
Просто сме си такива хора и ще е така със статистиките,докато/а то ще е след доста време/ се промени манталитета.Не че тогава няма да има катастрофи и убити,но ще са по-малко и не по глупави поводи...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring
Мечтае да кара: V8 Bi-turbo
Детайли за колата: пенсионерска

Мнение от Tvrrr » 07 Фев 2007, 21:56

SKISABMW написа:Аз пък гледам въобще хората в страната ни!
Не е само млади шофьори,не е и само стари,па колоездачи,па пешеходци...
Просто сме си такива хора и ще е така със статистиките,докато/а то ще е след доста време/ се промени манталитета.Не че тогава няма да има катастрофи и убити,но ще са по-малко и не по глупави поводи...

:yes:

Аз мисля да започна нова кампания!!!
НЕ НА МАЛОУМНОТО ШОФИРАНЕ!!!
Последна промяна Tvrrr на 26 Мар 2007, 18:17, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bustter » 07 Фев 2007, 21:58

aero написа:

Аз пък имам наблюдението, че те си мислят че предимството идва с възраста...

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 07 Фев 2007, 22:33

Bustter написа:
aero написа:

Аз пък имам наблюдението, че те си мислят че предимството идва с възраста...

Аз па имам наблюдение ,че не идва....!
По-скоро мислят ,че като е по-скъпа колицата и е с по-големо предимство!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kocil » 07 Фев 2007, 23:38

Няма универсална рецепта за тая работа...не от всяко дърво става свирка,и не от всеки става шофьор...бащицата ми(лека му пръст) ми казваше навремето - Ако не усещаш колата с гъза си,значи не си никакъв шофьор...и беше много прав - човекът беше професионален шофьор близо 40 години...караше много сигурно,без да се напъва да изкарва буталата през капака...винаги знаеше какви възможности има това,дето кара и оценяваше рисковете според ситуацията,колата и възможностите си...за тия 40 години каране имаше само две леки подпирания отзад... ;) дай боже повече шофьори като него да имаше...

ПП.Някои хора карат колите си,други се оставят колите да ги карат...за вторите няма какво да говорим...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 08 Фев 2007, 10:41

Интересна тема. Наистина трябва да внимаваме повече. На времето баща ми като ме учеше да карам и постоянно ми повтаряше "Трябва да мислиш и за другите", това ме е спасявало от инцидентни не един и два пъти. Нещо като поговорката "Три пъти мери, един път режи". Аз примерно като пресичам, или правя някаква маневра гледам 10 пъти на всякъде и тогава тръгвам ...

Карайте внимателно и с безопастна скорост!!! :!:
_!_

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 08 Фев 2007, 13:54

А бе и аз меря и режа по 100 пъти ,но тва не ме е спасило от инциденти и то ужасни! Никога няма 100% гаранция,но дори и да въртим по много километри с малко повечко внимание шанса да се размине е доста,доста по-голям!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330Ci convertible

Мнение от vitamincpp » 08 Фев 2007, 20:05

То и от всяка свирка дърво не става :mhihi:

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 09 Фев 2007, 11:30

Чукай на дърво! Щом смяташ ,че от тебе става,начи явно не ти се е случвало!Дано не ти се ...,но кат стане -песента от свирката ще е друга!! :confused:

Следваща

Назад към Основен Форум