Зимни гуми

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Зимни гуми

Мнение от nikoz » 28 Сеп 2003, 7:28

Иде зима а всички наем че това е едно от малкото лоши неща на задното предаване. Нека който пожелае да сподели опит и мнение за зимните гуми. Мен лично ме интересуват гуми от по - висок клас. Иначе, моето мнение че една от най хубавите "бюджетни" гуми за зимата е турската ЛАССА. Карал съм цяла зима и съм много доволен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E53
Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .

Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)

Re: Зимни гуми

Мнение от ludiagsm » 28 Сеп 2003, 9:48

nikoz написа:Иде зима а всички наем че това е едно от малкото лоши неща на задното предаване. Нека който пожелае да сподели опит и мнение за зимните гуми. Мен лично ме интересуват гуми от по - висок клас. Иначе, моето мнение че една от най хубавите "бюджетни" гуми за зимата е турската ЛАССА. Карал съм цяла зима и съм много доволен.

Ами аз задни карам Gislavet 195х65х15 много яки за дълбок сняг преди две години си ги купих много съм доволен , на сухо и в завой на са добре ,стра6но меки са,но при минусови температури се държат идеално!
За предни карах досега с всесезонни Michelinе 195х65х15 ама тях ги взех втора ръка но пак карах ги 2г.

Сега съм си харесал от едно магазин4е за гуми втора ръка има сравнително нови4ки дори и 2 годи6ни зимни гумета се намират на цени между 35 и 45 лв 15-ките можеби другата седмица 6те си взема две за предни;) !!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pako » 28 Сеп 2003, 21:53

Като гледам колко гума се продава на пазара трудно е да си избереш...
Аз лично ще ти препоръчам ако търсиш гума от по висок клас нещо от рода на Goodyear. Примерно ултрагип 6, мислия че не са толкова скапи. Аз си намерих за тази зима едни новички за около 150лв парчето/ама си ги зимам с връзки :lol:
Карал съм Goodyear на други автомобили и съм възхитен от качествата им... За сравнение в момента съм със pirreli не се сещам модела им но ще ги изхвърлям че са големи лопати....
Имаше на времето едни гуми на Goodyear - акватрейд беше модела/летни/ - невероятна гума за мокро спаси ми живота 2 пъти /единиа път щях да пребия едно дете/
Други интересни марки са: Toyo, Yokohama, Dunlop, Continental...
но най-важното мислиа че е като си вземаш гума е да гледаш каде е произведена/примерно в ЕС или в Япония/, че има и мишелинки и гоодъерки дето ги праят в Полша,Чехия, Словения, Турция, Мексико и каде ли още не само че състава на каучука им не е същия... Още нещо много важно особено за зимните гуми и особено ако ги земеш втора ръка - да видиш кога са произведени, защото знаете че каучука старее и си променя характеристиките. По стандарт мисля че зимната гума не трябва да е на повече на 4 години... Ама гледаи да е произведена същата година че ти нали ще я караш поне 3-4 години ако си я купиш нова. Абе аз 2-ра ръка не купувам... Има 2 неща дето даржа да са изправни в колата ми: гуми и спирачки. Е и другите неща не съм ги зарязал ... :lol:

Потребител
Аватар

AVON

Мнение от Dimitrov » 30 Сеп 2003, 15:37

Две зими ги карам, не ми се е случило да закъсам, а съм имал случай снега да се сабира пред предната броня.
Може да звучи смешно, но на утъпкан заснежен път ако потегля нормално без полусъединител и след това дам рязко газ колата се изстрелва без да завърта или поднася и после 2-ра......и газ пак до дупка. Не зная дали в България се продават AVON?
Аз с тях си купих колата и преди това не ги бях и чул, като марка. Пише, че са Английски, но са невероятни.
Искам да карам КОЛАТА, която свива улицата!

младши ентусиаст
Аватар

GoodYear

Мнение от batDancho » 30 Сеп 2003, 16:05

Миналата зима изкарах с УлтраГрип 5, много добра гума. /купих ги чисто нови/
От магазина, от който ги купих, ми го похвалиха повече от ултрагрип 6, аз на на тях бях налетял. Преди тях бях с дебица фриго, уж и тя е гудиър, обаче разликата е огромна. /в полза на гудиъра/

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Talibanin » 30 Сеп 2003, 22:11

Пробвай с MICHELIN ALPIN.За наште пътища през зимата те са едни от най-подходящите.
==Винаги с вратите напред==
ИзображениеИзображение
http://www.bmwclubla.orghttp://www.bmwcca.org/

Нощния ездач
Нощния ездач
Аватар
Кара: дългия по таван

Мнение от Engi » 30 Сеп 2003, 22:28

хубаво си обсаждаме зимните гуми ама никой не ми говори с цени:) аиде плийс някой да ме светне колко пари трябва да си приготвя за 4 зимни гуми с 4 джанти та да мога поне психически да се настроя:) и ме интересува нещо готино. не къквито и да е зимни гуми:)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ViruS » 30 Сеп 2003, 22:40

ми мисля към 1000лв за гумите... кръгло, а?

Engi написа:хубаво си обсаждаме зимните гуми ама никой не ми говори с цени:) аиде плийс някой да ме светне колко пари трябва да си приготвя за 4 зимни гуми с 4 джанти та да мога поне психически да се настроя:) и ме интересува нещо готино. не къквито и да е зимни гуми:)

Нощния ездач
Нощния ездач
Аватар

Мнение от Engi » 30 Сеп 2003, 23:03

говорим за готини зимни гуми нали?
не за каквито и да е :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pako » 30 Сеп 2003, 23:15

Engi написа:аиде плийс някой да ме светне колко пари трябва да си приготвя за 4 зимни гуми с 4 джанти та да мога поне психически да се настроя:) и ме интересува нещо готино. не къквито и да е зимни гуми:)

Виж в поста ми по-нагоре споменах за 'Гоодеар Ултрагрип 6' мога да се пробвам да ти намеря чисто нови немски за 150 лв парчето... За такава гума мисля че цената е без коментар... но дори и да не мога да ги докарам на 150 мисля че на 170 ще стане. Имам един приятел дето продава гуми в една голяма фирма и ги разбира много типа/особено коя каде е правена и какъв каучук има ит.н./ ще поразпитам и за други маркови гуми... ама мишелин си е цифричка направо да ти кажа. Не е лоша гума ама има много други дето не и падат по качество и са пак маркови и цените са им по-приемливи.

Джанти бях видял на едно място за около 25 лв/бр./. 15-ки и бяха перфектни /стоманени разбира се о комплект 4бр./ Ако те интересува мога да питам дали ги има още а може и за 4-те да свалиат на 20лв парчето...много ме бива за такива пазарлаци, не че ми се свидят 20лв ама ме кефи пазарлъка :D .
Това значи 80лв. за джанти и в най-добрия случай 600 лв за гуми общо= 680лв., но според мене това е минимума ако те интересува нещо хубаво
...и тука говоря за размер - 195/65/15...
По широки зимни гуми ще ти натоварват деференциала и задното окачване.
Утре ще ти постна цени на други марки за този размер

Нощния ездач
Нощния ездач
Аватар

Мнение от Engi » 30 Сеп 2003, 23:20

мерси батка;) достатъчно е ако ме ориентираш в цените за да не се прецакам някаде;) ама по тва дето ми го каза излиза че с 800 кинта ше обуя бегачката за зимата:) което ме прави много щастлив:))))
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Забравих да кажа......

Мнение от nikoz » 01 Окт 2003, 7:44

Продавам си гумите и джантите от миналата година. 4 броя стоманени джанти за Е34 и 4 броя зимни гуми 205/65/15, немски регенерат с TUV имат доста грайфер, цената е 160 лева общо за комплекта. 0888/807 842 Николай

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pako » 01 Окт 2003, 21:37

Както обещах ето ви малко цени на зимни гуми от малко по-горен клас:

Размер 195/65/15

1. Мишелин -Алпин - 216 лв.
2. Гоодиар -ултрагрип 6/немски/ - 170лв.
3. Клебер/френски/ - 150 лв.
4. Дънлоп - 170лв.
5. Нокиан - 134лв.
6. Континентал /Конти уинтър контакт/ - 156лв. /аки си вземете такива триабва по-леко да ги карате из дупките и бордюрите че се късат лесно теловете им/

Тези цени са от магазаина на един мои познат.
Аз днес си купих ултрагрип 6 :D

А тези гуми дето ги продава nikoz по спецификация не стават за Е36
идват малко високички, особено ако сте със ниски пружини /аз бях с такива преди само че летни/. Но за Е34 си стават

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ViruS » 01 Окт 2003, 23:02

pako написа:Размер 195/65/15

Някой може ли да ме посъветва за размер... в момента съм със 205/60/15 и се чудя зимата дали да сложа 195/65/15 или такива като летните, защото май зимата е по-добре с теснички... и се чудя дали ще застанат добре на джантите... идеи?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 01 Окт 2003, 23:05

Pako, много хубаво, че обяви цени, поне за ориентир! За NOKIAN съм чувал само лоши работи, така че по-добре ги забравете - поне за бегачки не стават. Един приятел беше сложил на служебните коли, изхвърлиха ги след 4-5 000 км., не се държат добре, особено на висока скорост. Иначе 170 лв. за Гудиър не е зле. Ще пусна едно съобщение като тръгна да пазарувам гуми, само да си прибера парите от един "приятел" :x Предвид, че зимата се кара по-спокойно, не е лошо да проучим и японските гумаджии (YOKOHAMA например), за които съм чувал доста добри отзиви. За CONTINENTAL също мога да кажа само добро - 190-ката я откраднаха с такива и съм много доволен! Тая тема явно ще я подъвчем доста, така че ПИШЕТЕ :!:
Never mistake motion for action...

Следваща

Назад към Основен Форум