BMW-истите - най-колегиални на пътя

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Бихте ли променили манталитета си след тази тема?

Да, смятам, че е време да се вземем в ръце
44
20%
Аз съм се взел в ръце отдавна
141
63%
Боят не е крайна мярка, но помага
24
11%
Май няма да успея...
15
7%

Общо гласове : 224
младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 BMW E46 330i

BMW-истите - най-колегиални на пътя

Мнение от ///M3 » 19 Ное 2009, 23:10

Спокойно, това от заглавието не е вярно (все още).

Провокиран от всичката простотия, която се случва по пътищата и всичките глупости, които се изписват в интернет от потребителите, искам да се обединим за една обща кауза. Да спрем простотиите по улиците! Нека бъдем европейци не само от географска гледна точка, а и по манталитет. (звучи невъзможно, а? На автора кво ли му има...?)

Колите ни не са нито най-бързите, нито най-сигурните, нито най-новите. Пътищата ни... Да, най-зле сме. Да караш със 160 по цариградско и да (се мъчиш да) дрифтиш в трафика, или просто да пресъздаваш Формула 1 с 100те коня на 12-годишната каручка, да се пререждаш на светофар в час пик, да псуваш като каруцар и да надуваш клаксона както околовръстна фея надува кавал не е голямо геройство. Даже не е никакво геройство, а е начин да пречиш на останалите и дори да застрашаваш здравето им на пътя! А за употребилите алкохол :bang:

Българите по мои наблюдения са много устати на пътя (а и не само... а, да, и разбират от всичко), винаги са прави, дори никога да не са чели правилника и да са си взели изпита със зубрене на листовки и в крайна сметка с 5 грешки от 5тия път. :kuku:

Преди 5 години имаше сигурно 3 пъти по-малко коли и съответно 3 пъти по-малко шофьори и да речем 60 пъти по-малко купени книжки. Сега обаче нещата са се променили и всички трябва да свикнат с мисълта, че разстоянието, което преди са взимали за 5мин, сега ще го взимат за 20+. Пререждането на останалите не е решение, което може да се прилага всеки ден. То дори не е решение.

Всички бързат, ама за къде бързат и те не знаят. България страната от ЕС с най-ниска цена на труда => българина губи най-малко пари в задръстванията. Имаме най-ниска производителност, ама като гледа отстрани човек ще си каже, че взимаме по 100Евро на час всичките, затова така бързаме. :nono: Всъщност едните бързат, защото са си глупаци и са свикнали да се правят на Шумахер (а всъщност са негова пародия), а пишлигарите бързат към кафенцето, ама бързат не за друго, ами защото имат ужасното чувство на безнаказаност и че са голямата работа, или просто взимат пример от по-големите... (по-големи, ама само на години, на акъл...). Ама всичките сме си виновни - горчивата истина.

Обръщам се към всички: за 10-15мин чакане повече нищо няма да загубим, но в целта си да стигнем по-бързо изнервяме всички останали, напрягаме себе си, защото правим рисковани и/или глупави маневри, караме по-бързо и защо - за да стигнем 10сек по-рано от другия шофьор до следващия червен светофар. Освен това рискуваме някой пешеходец или колоездач на капака. Е по този начин определено се доказваме като абсолютните идиоти.

Бързаците да извадят един хронометър и да видят, че разликата между единия и другия край на града с бързане и без ще е 15-20мин. Или по-добре да не вадят хронометър... лоша идея...

Май прекалих с писането, ама тва няма как да не го допиша :oops: - мигачите са сложени, за да се използват; даването на мигач не дава предимство; ако все пак някой ви отнеме предимство без да е станало ПТП вследствие на това, не е нужно да го пребивате, на всеки може да се случи, а ако е от типа "купени книжки" - не падайте до неговото ниво; стрелбата не решава проблеми, а създава допълнителни; ваденето на оръжие, което няма да използвате е като да си го извадите под гилотина; използването на клаксон в населени места е разрешено само за предотвратяване на ПТП; максималната скорост в населени места е 50км/ч освен ако не е указано друго; в населено място правилото за лявата лента го няма, всеки използва лента по избор.

Ходенето до офиса и обратно ме натоварва и изнервя повече, отколкото самата работа. Предполагам и при вас е така. Като излезна на пътя в градски условия се чувствам като в някаква джунгла буквално. Утре децата, които сега наблюдават тази лудница от автобусите, ще се качат зад волана и познайте на кого ще подражават. Много добър пример им даваме :confused:

Всички си имат проблеми, ОК, изнервени са и т.н... но тези емоции нямат място на пътя. Ако обаче от утре 5 хиляди колеги променят манталитета си на пътя, със сигурност нещо ще се промени и у останалите колеги. Също както се наложи "модата" с аварийните, когато някой ни даде път. Достатъчно много сме хората с БМВ-та, за да можем чрез поведението си на пътя да отправим апел и към останалите колеги.

Айде успех утре в джунглата :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Re: BMW-истите - най-колегиални на пътя

Мнение от Feanor » 19 Ное 2009, 23:51

Тцтц, много сме примерни според тая анкета... досега поне. :mhihi:
Сериозно, абсолютно съм съгласен. Адски се дразня на тарикатчета по светофарите. Признавам си веднага, че често постъпвам доста неколегиално спрямо тях... например, използвам си клаксона за да изразя по възможно най-културен начин мнението ми за тях и постъпките им. В тая връзка искам да попитам - как смятате, трябва ли да проявяваме колегиалност към онези, които не проявяват такава?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 20 Ное 2009, 0:32

И със, и без тая тема, културните на пътя ще си останат все същата бройка. Иначе като идея не е лошо.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Трамвай по Графа
Мечтае да кара: Подводница
Детайли за колата: F10 530 xd

Мнение от icog » 20 Ное 2009, 9:23

Zagy написа:И със, и без тая тема, културните на пътя ще си останат все същата бройка. Иначе като идея не е лошо.

Не съм съгласен с теб.

На мен ми се е налагало да си повтарям по няколко пъти, че съм "културен" шофьор и че да изпреваря колоната на светофара е глупаво. Докато покрай мен фъркат разни тарикатчета. Успокоявам се и от факта, че 95-96% от шофьорите също чакат и спазват правилника. Ми така де, като висиш 1/2 час а виждаш, че волан на ляво, газ и после малко наглост ти спестяват усилието, си се иска нещо отвътре за да не се приравниш към Големите Бързи Тарикати.

И тогава се сещам за теми като тази :clap: и за това как не искам децата ми да бъдат идиоти.

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 20 Ное 2009, 10:37

Според мен такъв ни е манталитета,който трудно бихме променили-аз също се смятам за сигурен шофъор но все пак за мен е черно а за друг бяло ;)

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 20 Ное 2009, 11:27

Аз пък непрекъснато си слушам музика в колата - действа ми много успокояващо. Даже в задръстванията си пея и околните ми се хилят като ме гледат как се дера в колата на "Fear Of The Dark" :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Пробвайте - всичко ти е по-леко от самосебе си :lol:
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TiGoNiSh » 20 Ное 2009, 11:35

Винаги се старая да карам внимателно и разумно, но това няма как да стане вече. Аз ще си карам бавно, ще се редя по 10-15 мин. на светофар, за да може някое пишлеме да ме предреди или да се шмугне в последния момент пред мен засичайки ме - е няма да стане. Като искате карайте като пенсионери и се правете че не ви дреме кой какво е направил. Като ме застраши някой на пътя естествено че ще му свирна с клаксона, ще сваля прозореца и ще го питам: "Ти да не би да имаш електромер на мигачите, че не ги ползваш?". Няма да се оправи работата само с добро!!! Не казвам, че карам или ще карам като идиот, но само с придържане към правилника нещата отиват още по на зле...Така че освен колегиалност трябва и малко съвест, а тя липсва при повечето колеги...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Трамвай по Графа
Мечтае да кара: Подводница
Детайли за колата: F10 530 xd

Мнение от icog » 20 Ное 2009, 11:52

TiGoNiSh написа:Винаги се старая да карам внимателно и разумно, но това няма как да стане вече. Аз ще си карам бавно, ще се редя по 10-15 мин. на светофар, за да може някое пишлеме да ме предреди или да се шмугне в последния момент пред мен засичайки ме - е няма да стане. Като искате карайте като пенсионери и се правете че не ви дреме кой какво е направил. Като ме застраши някой на пътя естествено че ще му свирна с клаксона, ще сваля прозореца и ще го питам: "Ти да не би да имаш електромер на мигачите, че не ги ползваш?". Няма да се оправи работата само с добро!!! Не казвам, че карам или ще карам като идиот, но само с придържане към правилника нещата отиват още по на зле...Така че освен колегиалност трябва и малко съвест, а тя липсва при повечето колеги...

Едно е да покажеш на някой, че не си съгласен с простотиите, които прави, друго е да ги правиш и ти. И кво става ако всички почнем като теб? Всички в ляво, ама в кое ляво? По-лявото или най-лявото или лявото на другото ляво? Щото тая лента обикновено някой си я измисля, ще си мерим фантазиите ли?:) Рано или малко по-късно тия галимации ще ги пресекат - точно както е в цивилизацията. Като почнат да те снимат красиво и да те друсат по 500ЕУ за подобни нарушения (а при повторение месец без книжка) ще те видя дали ще си "пенсионер" или състезател.

И изобщо думата "пенсионер" употребена в такъв контекст по-скоро се отнася за нарушител - понеже ония недовиждат и правят глупости, нямат навици за шофиране в модерното движение и общо взето създават повече ситуации от по-младите шофьори.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3er E90

Мнение от Naiob » 20 Ное 2009, 12:15

TiGoNiSh написа:Няма да се оправи работата само с добро!!! Не казвам, че карам или ще карам като идиот, но само с придържане към правилника нещата отиват още по на зле...

:nono: :nono: :nono:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 20 Ное 2009, 14:11

Аз не вярвам, че с подобни призиви ще се оправи нещо. Идеята сама по себе си не е никак лоша, но вижте, жито се сее на нивата, не на асфалта. Ако взема това сравнение, ще кажа, че колегата си хвърля думите на асфалта, тук има малко хора с уши, които да го чуят и ум и сърце да последват написаното. Трябват законодателни мерки и мерки на изпълнителната власт, за да се вкарат шофьорите в правия път. Ама и тези от които зависи това и те са от лошия матр'ял. Как да стане? Трябва едно поколение да се извърти, за да се махне част от тая лумпенизация по пътищата. Ние имаме шанса, да дадем на децата си друг поглед към живота, в частност поведението на пътя. Не да възпитаваме убийци и нехранимайковци, а отговорни хора. Не такива дето все полицая им е виновен. И в белия свят има идиоти, ама има и отговорности и контрол. Това ни липсва тук. Не очаквай колега, BMW-тите да са пример на пътя. Гледам разни колеги в нашия град и фаровете си не пускат даже, толкова елементарно нещо. Мен ме боли сърцето, че ония дни ме окачествиха като "мутра", щото съм карал BMW. На шега, да, ама и много показателно. Питам се, как може да се промени мнението на хората. С добрия пример. Не гледайте в чуждото канче колеги, гледайте вашето, затворете си очите за чуждите грешки, не сте оторизирани да ги коригирате, само се пазете от тях. Утре тука ще цъфе поредната тема, как някой си карал културно, а му написали акт. За какво си говорим изобщо?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Потребител
Аватар

Мнение от july77 » 26 Ное 2009, 10:21

Според мен няма колегиалност/толерантност / на пътя . Бил съм за малко в Лондон и в пикови часове и трафик съм виждал страхотни глупости от страна на шофьорите , но няма подсвирсване и псувни , хората се изчакват , влизат в положение .Това не може да се контролира със закони , просто сме си такива като хора/не само на пътя/. На всеки се случва да се разсее за момент , по една или друга причина , аз лично се опитвам да съм колегиален и когато греша , и към хората около мен , които грешат , доколко успявам - не зная
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 26 Ное 2009, 11:45

Браво за темата и за написаното! :bowdown:
Дано да има някакъв ефект. Дори и 2ма да се замислят, пак е нещо. :yes:
TiGoNiSh написа:Винаги се старая да карам внимателно и разумно, но това няма как да стане вече. Аз ще си карам бавно, ще се редя по 10-15 мин. на светофар, за да може някое пишлеме да ме предреди или да се шмугне в последния момент пред мен засичайки ме - е няма да стане. Като искате карайте като пенсионери и се правете че не ви дреме кой какво е направил. Като ме застраши някой на пътя естествено че ще му свирна с клаксона, ще сваля прозореца и ще го питам: "Ти да не би да имаш електромер на мигачите, че не ги ползваш?". Няма да се оправи работата само с добро!!! Не казвам, че карам или ще карам като идиот, но само с придържане към правилника нещата отиват още по на зле...Така че освен колегиалност трябва и малко съвест, а тя липсва при повечето колеги...

Не си прав. :nono:
Пишлемета и олигофрени винаги ще има, важното е да не падаме до тяхното ниво.

В понеделник, след като съм чакал повече от 5 минути за ляв завой на Цветан Лазаров в Дружба по посока Цариградско (там има ЕДНА лента за наляво, като в края е разделена от другите с островче, а преди това с ДВОЙНА НЕПРЕКЪСНАТА ЛИНИЯ) някакъв тарикат с Аudi A4 пресече ДВОЙНАТА НЕПРЕКЪСНАТА ЛИНИЯ и се набута почти пред мен в единствената лента вече разделена от останалите от островчето, за която цялата колона чакаше чинно реда си. :dummy:
След като му светнах с дългите, идиота с цялата си наглост ми се озъби и се развика: "Ти к'во искаш!?" :banghead:
Е как какво искам бе, олигофрен такъв!? Искам да спазваш ШИБАНИЯ ПРАВИЛНИК, както го спазвам аз, ТОВА ИСКАМ! :ranting:
След това се изнесох напред (бях първа кола) и не му позволих да мине пред мен на светофара. Това беше глупаво, признавам, обаче в описаната ситуация, ако не внимавах, знаейки, че има такива идиоти, можеше да съм по-вдясно в лентата, при което този изрод щеше да ме удари. :bang:

Е това е - докато има такива, които се правят на тарикати за 5-6 минути, никога няма да се оправят нещата. :dummy:

Иначе за пореден път ще кажа, че марката на колата е без значение в случая - важно е говедото зад волана. :banghead:
Отдавна вече не класифицирам шофьорите по това, какво карат. ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 26 Ное 2009, 12:56

Fear написа:След това се изнесох напред (бях първа кола) и не му позволих да мине пред мен на светофара. Това беше глупаво, признавам, обаче в описаната ситуация, ако не внимавах, знаейки, че има такива идиоти, можеше да съм по-вдясно в лентата, при което този изрод щеше да ме удари. :bang:

Глупаво е, ама е нормална реакция. И на мен често ми се случва. Впрочем последния случай беше именно с някакъв тъпанар с... А6. :mhihi:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 28 Ное 2009, 16:30

не требва да е така... ама много не6та не трбва да са еди как си, а пък те са така. темата трафик е безконе4на...и аз правя глупости на пътя, и си викам 4е не трябва така, ама явно не6тата 6те се оправят с яки глоби и тескерето на труп4ета...4е и тогава не се знае, 6те си караме без тескере :evil: а ина4е това за бмвистите, хм, 4ак пък да са примерни...
нали викат 4е бмв-то било хулигана на пъти6тата, :mhihi: та не знам, ина4е инициативата е хубава, дума да няма, трябва всеки да се замисли :yes:
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 28 Ное 2009, 19:52

Не мисля че нещо ще се промени докато сме толерантни към тарикатите.Смятам, че трябва всячески да противопоставяме на маймуните, които карат все едно са линейки и за които правилата явно не важат.Мисля, че е редно и полицията да удари едно рамо, ама те завалиите от гюмета и проверки на багажници не могат главите да си вдигнат да видят какво става на пътя.Аз лично се опитвам да карам по правилата и да проявявам колегиалност, но разни наглеци, които ми се врат от ленти за ляв завой , застават най отпред и пр. се стремя да ги затварям, освирквам и всичко което е възможно от наличния арсенал без да се изтрпем.Дори и да мога да го пусна не го пускам просто да се научи да кара и да разбере, че не е най-умния на пътя.Наскоро бях в Москва и при техния убийствен трафик, какво ми направи впечатление- и там се врат като тука, но ако не искаш да го пуснеш му чукваш клаксона и той спира и не се вре по-вече, макар че в повечето случаи се пускаха и съответно се поздравяваха с аварийки.Но основната разлика е, че не са нагли, ако го пуснеш минава , ако не чака, няма псувни, средни пръсти побоища и пр.А нашите тарикатчета са нагли и това е най-дразнещото.Ми след като аз съм с предимство, мое е решението дали да те пусна или не и не съм длъжен да обяснявам-седиш и чакаш, толкова ли е трудно да се разбере.Защо трябва да се псуваме , бием и всячески разваляме настроението-може би защото сме българи и това е единствения начин някой да ни забележи и да ни обърне внимание или да ни счупи главата, защото живеем в България все пак.

Следваща

Назад към Основен Форум