ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Модератор: Общи модератори
Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
BMW120 написа:Нещо не разбрах колега, но както и да е...като българи съм сигурен че скоро някой ше измисли врътката
Иначе да питам бау.бг като зех книжката преди 7 години на талона ми беше задраскано 39 точки и написано 27 и досега не съм се занимавал с това но тогава си спомням че просто на новите шофьори се даваха по-малко точки. Мога ли сега да отида и да си изкарам талон с цялостния брой точки. Откакто съм взел книжка имам един акт за знам Г4 и той беше 20лв и без точки....
Здрасти, колега, при мен беше същото положение нов талон не съм си вадил, но автоматично след две години ти дават целия брой точки.
Стига преди това да нямаш нарушения с отнети точки.
Скоро ми бяха писали акт за фарове (20 кинта без точки) и в НП което ми връчиха си пишеше, че към момента нямам отнети КТ и са 39. Така, че по-добре не се занимавай да изкарваш нов талон, без мислено е да ходиш и да си губиш времето.
- дид0
- кандидат ентусиаст
-
Колеги какво е наказанието за точно 30км/ч над допустимото (50км/ч)

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Има си от не знам колко време тема с отговори на тея въпроси: viewtopic.php?f=1&t=129092
dani90 написа:Мойте въпроси са следните :
1.
На 21.11 ми писаха акт в кв.Дружба защото от лентата за направо под моста за летището , завих наляво към Цариградско оттам всичко точно . Отидох на 20.12 да си платя акта , обаче не беше излезнал и ми го пуснаха до 21.01 , но няколко дни след това си счупих ръката и не съм ходил да го оправя.От това може ли да има някакви последствия ?
2.
На адреса на които живеех едно време , на 14.12 ми е изпратено писмо от КАТ ( за камера 100%) , но баба ми понеже е кукавица и въобще не е гледала пощата и вчера разбирам , че имам такова писмо и че са минали 2 месеца ??
Може ли да ми обясните какви са последствията ?
Надявам се на отговор още

Споко, и други въпросчета чакат отговор, когато има време съм сигурен, че авторът ще отговори.
Иначе на твоите мога и аз да отговоря:
1. Задължението ти си стои, т.е. сега ако отидеш, ще си платиш само глобата (лихви не се начиляват). "Последствие", ако въобще може така да се каже, ще е ако те спрат и ти се заядат, че ти е изтекло и удължаването, но глобата тогава е като за без син талон, т.е. 10 лв.
2. Доколкото разбирам, писмото е обикновено (не препоръчано), т.е. по никакъв начин те не могат да докажат, че е достигнало, където трябва, пък камо ли получено от когото трябва.
Но съм почти сигурен, че като отидеш да си платиш "1", ще те привикат да ти покажат "2" и съответно да си го платиш.
Не знам, колко сериозно ти е провинение "2", ако не е голямо (доста е субективно, та ти си знаеш), не се цигани, ами си плати. Последствия с такова малко закъснение няма, но за всеки случай ще ти дам идея. Един приятел получи 2 честитки от една и съща камера (направили му фотосесията и в двете посоки) и понеже му остана малко до изтичане на давността, а му взеха талона за друго нарушение, сега си кара на "риск 10 лв". Ако искаш да ти пишат акт, реално с тези 10 лв караш цял месец. Та дори всеки месец да те хващат и да си плащаш по 10 лв, което практически е невъзможно, пак може да ти излезе по-евтино (както поясних, зависи от тежестта на "2").
Все пак си изчакай и отговор на по-компетентния от мен.
Иначе на твоите мога и аз да отговоря:
1. Задължението ти си стои, т.е. сега ако отидеш, ще си платиш само глобата (лихви не се начиляват). "Последствие", ако въобще може така да се каже, ще е ако те спрат и ти се заядат, че ти е изтекло и удължаването, но глобата тогава е като за без син талон, т.е. 10 лв.
2. Доколкото разбирам, писмото е обикновено (не препоръчано), т.е. по никакъв начин те не могат да докажат, че е достигнало, където трябва, пък камо ли получено от когото трябва.
Но съм почти сигурен, че като отидеш да си платиш "1", ще те привикат да ти покажат "2" и съответно да си го платиш.

Не знам, колко сериозно ти е провинение "2", ако не е голямо (доста е субективно, та ти си знаеш), не се цигани, ами си плати. Последствия с такова малко закъснение няма, но за всеки случай ще ти дам идея. Един приятел получи 2 честитки от една и съща камера (направили му фотосесията и в двете посоки) и понеже му остана малко до изтичане на давността, а му взеха талона за друго нарушение, сега си кара на "риск 10 лв". Ако искаш да ти пишат акт, реално с тези 10 лв караш цял месец. Та дори всеки месец да те хващат и да си плащаш по 10 лв, което практически е невъзможно, пак може да ти излезе по-евтино (както поясних, зависи от тежестта на "2").
Все пак си изчакай и отговор на по-компетентния от мен.

- A_andrey86
- Потребител
-
- Кара: БМВ Е36 (318и - комби)
дид0 написа:Колеги какво е наказанието за точно 30км/ч над допустимото (50км/ч)
Колега,
Според последната промяна на ЗДП от февруари 2011 глобата е 100 лв за точно 30км/ч в населено място. Контролни точки НЕ се отнемат. От 31 до 40 км/ч над разрешената скорост глобата е 200 лв, но пак БЕЗ контролни точки.
- bmw_7
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: СУВ
- Мечтае да кара: Мечтите се менят постоянно
rinti44 написа:Здравейте,
Въпроса ми е още ли го има това недорозумение, че не може да се облажват наказателни постановления до 50лв. включително. То какъв е смисъла да пиша възражение до шефа на РПУ–то от където са ми писали АУАН при положение, че той го знае това и че нищо не мога да направя след това.
Това не е недоразумение, а просто държавата (разбирай законодателя в лицето на Народното събрание) определя един необжалваем минимум, в случая до 50 лв. включително.
Та, ще ти (и не само на теб) постна едни аргументи, които аз съм използвал, за да се даде ход на делото. В Софийски районен съд, до сега са приемали доводите ми. След като вече ти дадат ход, надявам се, излагаш и другите съображения за незаконоъсобразност на НП.
Ето го и него:
УВАЖАЕМИ Г-Н / Г-ЖО СЪДИЯ,
На основание чл. 59, ал. 1 от ЗАНН обжалвам в срок Наказателно постановление /НП/ № ……………., издадено от ……………-началник на РПУ към ОДП ……………, връчено ми на …………...
Считам, че НП подлежи на обжалване, тъй като с него освен наложено наказание глоба, са отнети и 8 контролни точки. Видно от чл. 189, ал. 5 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително. На първо място, следва да се посочи, че от една страна, тази норма е публичноправна и не подлежи на разширително тълкуване. От друга страна, фактическият й състав се изчерпва само с това, че кръгът на необжалваемите НП касае тези, с които се налага единствено и само наказанието глоба до 50 лв. включително, но не и отнемането на контролни точки. Дори в случая да се касае за законодателен пропуск, то не следва да разширяваме обхвата на разпоредбата, още повече, че същата ясно и изчерпателно регламентира, кои НП не подлежат на обжалване. Друг е въпроса, дали НП може да се обжалва само в частта, относно отнетите контролни точки или в неговата цялост. Би било неприемливо НП да бъде отменено, а въпреки неговата установена и провъзгласена от съда незаконосъобразност, глобата да бъде приведена в изпълнение. В тази връзка може да се каже, че НП с които се отнемат и контролни точки, при всички случаи подлежат на обжалване и то в тяхната цялост, тъй като за да е налице основание въобще за необжалваемост, НП следва да се изчерпва само с налагане на глоба.
Предвид горното, считам, че съдът следва да даде ход на делото.
От друга страна, считам НП за незаконосъобразно, като аргументите ми за това, са следните:
.................................
Здравейте колеги. Искам да попитам трябва ли да карам психотест след като са ми взели за 0.8 алкохол книжката?
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Bugatti Veyron
Веселин|Василев написа:bau.bg написа:Веселин|Василев написа:Има ли закон който да задължава КАТ при наличието на затъмнени предни стъкла да го измерят и тогава да пишат акт, а не на око да преценяват? Някъде упоменато ли е каква е процедурата при измерване, смисъл от вътре на вън или обратното, тъй като в закона пише, че е забранено ограничаването на видимостта на водача към пътя пък има фолио което от вътре на вън си е с 99% пропускливост, но от вън на вътре е примерно с 50% пропускливост?
Закона е изричен - нямаш право да намаляваш видимостта дори с 1%.... в случая полицая може да каже - аз така прецених, съответно има свидетел по акта......а ти ще трябва да докажеш че не си ги затъмнил...... но първо трябва да минеш на преглед , за да пуснеш колата в движение, съответно да свалиш фолиото - ако има такова....
Ако представя сертификат издаден от пройзводителя, че стъклата са фабрични и отговярят на всички изисквания за безопасност и бъде показан в момента на проверката, това променя ли нещата?
Не съм сигурен че ще свърши работа, може би ако е издаден от Технотест и има нанесена поправка в талона че е с фабрично тъмни стъкла.....
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!
- CAIIIO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 325i
- Мечтае да кара: Е36 М3
Какви за изискванията за оборудване на автомобила от КАТ по закон?
- Shamanek
- младши ентусиаст
-
- Кара: f01 740xd LCI
Аз искам да попитам следното:
Декември месец 2010 ми написаха акт за без витентка. Живея в София, но книжката ми е регистрирана в Стара Загора, което значи и че актовете ми пристигат там.
Написаха ми акта след месец ходих в КАТ СтЗ нямаше акт дошъл -> подновиха ми листчето с което карам с 1 месец. После пак ходих и пак и така ... до сега съм ходил 3 пъти още не е дошъл.
Има ли някакъв срок до когато трябва да пристигне и ако не е да си ми върнат талона, че всеки месец да се разкарвам до Стара Загора в работно време да отида до КАТ не си е работа
Декември месец 2010 ми написаха акт за без витентка. Живея в София, но книжката ми е регистрирана в Стара Загора, което значи и че актовете ми пристигат там.
Написаха ми акта след месец ходих в КАТ СтЗ нямаше акт дошъл -> подновиха ми листчето с което карам с 1 месец. После пак ходих и пак и така ... до сега съм ходил 3 пъти още не е дошъл.
Има ли някакъв срок до когато трябва да пристигне и ако не е да си ми върнат талона, че всеки месец да се разкарвам до Стара Загора в работно време да отида до КАТ не си е работа

- emil_shumanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
Здравейте, въпроса ми е какво става с актовете на хора снимани от камери в периода от 01.01.2011г. до 10.03.2011г. отпадат ли или пак трябва да се минава през съд? Питам защото четох в няколко вестника, че през този период камерите били незаконни защото не е извършен преглед на техническите им параметри.
- bmw_7
- кандидат ентусиаст
-
Shamanek написа:Аз искам да попитам следното:
Нещо май си се объркал, колега. Хем са ти написали акта (което предлопага, че са ти го връчили на момента на проверката), хем акта не е дошъл. Явно имаш предвид, че наказателното постановление не ти е дошло. Срока за издаване на НП е 6 месечен, т.е. ЗАНН говори, че се издава в срок от един месец (инструктивен срок за по-голяма експедитивност), но от друга страна, ЗАНН също така регламентира, че ако минат 6м. от съставяне на акта, НП не се издава. Имат още време, т.е. до юни да го издадат, да го пратят и като се явиш, да ти го връчат. И аз съм имал такъв случай, 1 година ми биеха печати на акта, в началото все за по един месец удоължаване, а после почнаха за по три месеца. Накрая изтече този 6 м. срок с още толкова време, ама НП пристигна и все едно го бяха издали навреме. С две думи, може да ти го връчат и септември 2011г., ама за да спазят срока, ще го антидатират или по друг начин казано, издават го септември, ама му слага дата например месец март на 2011г. и все едно не са го пратили. Защото ЗАНН говори за 6м. от издаване, а не за 6м. от връчване.
Дано при теб бързо станат нещата, но при мен беше оле мале................и то уж съм минал на червено, при положение, че от светофара имах 7 секунди оставащи зелен сигнал. Но това е друга тема.
- Shamanek
- младши ентусиаст
-
- Кара: f01 740xd LCI
bmw_7 написа:Shamanek написа:Аз искам да попитам следното:
Нещо май си се объркал, колега. Хем са ти написали акта (което предлопага, че са ти го връчили на момента на проверката), хем акта не е дошъл. Явно имаш предвид, че наказателното постановление не ти е дошло. Срока за издаване на НП е 6 месечен, т.е. ЗАНН говори, че се издава в срок от един месец (инструктивен срок за по-голяма експедитивност), но от друга страна, ЗАНН също така регламентира, че ако минат 6м. от съставяне на акта, НП не се издава. Имат още време, т.е. до юни да го издадат, да го пратят и като се явиш, да ти го връчат. И аз съм имал такъв случай, 1 година ми биеха печати на акта, в началото все за по един месец удоължаване, а после почнаха за по три месеца. Накрая изтече този 6 м. срок с още толкова време, ама НП пристигна и все едно го бяха издали навреме. С две думи, може да ти го връчат и септември 2011г., ама за да спазят срока, ще го антидатират или по друг начин казано, издават го септември, ама му слага дата например месец март на 2011г. и все едно не са го пратили. Защото ЗАНН говори за 6м. от издаване, а не за 6м. от връчване.
Дано при теб бързо станат нещата, но при мен беше оле мале................и то уж съм минал на червено, при положение, че от светофара имах 7 секунди оставащи зелен сигнал. Но това е друга тема.
Е в случея червено/жълто винаги ние сме правите

- bmw_7
- кандидат ентусиаст
-
Ами аз горе съм ти казал, че лично на мен започнаха и за по 3 м. да ми удължават. Тогава обаче, като минаха 6-те месеца си спомням, че ми казаха, ако искам да си извадя дубликат на талона. Аз обаче, тъй или иначе бях решил да обжалвам, а и опашките за вадене на документи тогава бяха големи, предпочетох да ми удължат акта и като си получа НП да го жаля, тъй като така или иначе щях да ида до КАТ да си взема НП. Нямаше смисъл да си вадя нов талон, пък после пак да ходя за НП, защото все някога ще ми го връчат, а и с акта мога да си карам след като е удължен.