ПРОТЕСТ!!!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Одобрявате ли мероприятието по-долу, и ще участвате ли в него?

ДА, 100%
76
84%
Не, не ме интересува.
8
9%
Незнам (имам работа, мързи ме, немам пари за бензин...)
6
7%

Общо гласове : 90
младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KGB » 02 Фев 2004, 1:05

За ДДС не можеме да ги пимнем...то си е напълно законово...и се плаща за всяка покупка (търговска дейност) независимо дали колата е нова или стара...

Днес на срещата бях малко по изморен след тежка вечер в Студент Сити, пък и нямах много време... :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xaoc777 » 02 Фев 2004, 1:39

KGB написа:..........

Eхехе, как ще е законово - ДДС не може да се плаща 2 пъти. Съгласен? Един път е платено когато е купена колата на ново в Германия да речем. Ти не може на употребявана стока, която вече и е платено ДДС да го плащаш още веднъж. Ти тая кола не си я купил с цел препродажба, та да спечелиш, а за лична употреба, пък натова отгоре на старо!!!!!Виж закона.
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 02 Фев 2004, 3:54

И аз се присъединявам. :twisted: Та кога казвате че ще налазим улиците .....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KGB » 02 Фев 2004, 4:37

Съгласен??? НЕ...

За ДДСто видът на стоката няма значение....в Канада е така, в Германия също.

Пример:

До като бях в Канада мислех да си вкарам БМВ от САЩ, мито не се плаща, НО се плаща познай какво???--> ДДС...да не говорим за митнечески такси и такси за технически прегледи и тяхната сложност...Аз лично се отказах заради техническите прегледи, който са си е.... май...

Сега "проблема" е следния, че веднъж в германия като си купиш кола на старо си плащаш ДДС (може и да си го вземеш, но това е друга тема), след това в БГ пак. Тоест става двойно данъчно облагане, НО понеже ние няма да сме в ЕС до 2008-Май месец, това двойно данъчно си е напълно нормално, естествено и Законно! С една дума това не е законнен проблем а само проблем на нас крайните консуматори.

Държавата се интересува само от това да си пълно хазната и понеже в БГ производство няма и сме страна с отрицателно външно търговско салдо, държавата ще си пълни хазната най-вече от вноса. Има стоки които са с социално значение и те ползват преференций, за съжеление МПС-тата не са сред тях, НО понеже от ЕС ни задължават да спазим Евро-4 когато влезем в ЕС (сега има някви разгори за гратисен период но те със сигурност няма да ни огреят нас БГ и Румъния)....Така, че си представи следната картинка. 90% от колите в БГ ще трябва да бъдат спряни от движение или иначе= БУНТ сред народа. Сега тука има следния проблем, сегашнота правителство е работи на принципа пълнене на куфарите и след това бягане на делечни разстояния и за това на тях не им пука как точно ще си формулират закона, за това получаваме тази наредба тип говно.

Днес четех в Труд (броят от 1ви Февр.) "Новите Коли без Данък"...ето я и статията;

"От 2005г. данъкът за новите коли ще отпадне. Това УМУВА кабинетът, съобщиха ЕКСПЕРТИ за "Труд".В момента собственикът на нова кола с мощност 100к.с. плаща по 110лв. на година. Мярката е част от стратегията за насърчаване на закупуване на нови коли, която предстой да бъде гласувана в кабинета. ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВА ДА ДАДЕ ПРЕФЕРЕНЦИИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО НА НОВИ КОЛИ, АКО БЪДАТ ПРИЕТИ МЕРКИ ЗА ДОСТИГАНЕ НА ЕВРОСТАНДАРТИТЕ ЗА АВТОМОБИЛИТЕ В СТРАНАТА, ЗАЯВИ ЕКОМИНИСТЪРКАТА ДОЛОРЕС АРСЕНОВА.

Преференциите могат да се изразяват в данъчни облекчения и нисколихвени кредити, обяви вчера арсенова в Русе (първото е възможно Второто не освен ако БНБ не ни дава кредитите, всичко друго ще доваде до руски филм). Според нея България е единствената страна, която все още не е въвела никаква мярка за ограничаване на старите автомобили, КАКВИТО СА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕВРОСЪЮЗА. (Очаквайте от 2005г. "митата" за коли над 5години да скочат още...)....Тук изпускам малка част от статията и....
Мерките са част от обща стратегия за стимулиране на собствениците на нови коли, уточниха още Експертите. Програмата се готви от работна група (ако искаш няква работа да не се свърши в парлемента създай пработна група) с представители на Министерството на финансите, екоминистверството и митниците. (с една дума първите се чудят как да си напълнят хазната, вторите как да отчета дейност и да вкарат еконорми за коли от който си нямат и понятие, третите като първите, или иначе да не се надяваме на нещо нормално а само на ощо по голямо говно). След като документът е готов, ще влезе за гласуване в Министерски Съвет. (тоест май пак ще е неква наредбичка или некво подобно животно).

Браво на Долорес, тя откри америка или нещо кое беше сигурно че ще стане за да влезем в ЕС....стана 4:30ам а аз трябва да ходя до тъпото летище и да мина по красивите и заледени софийски улици за които сме си платили......

Следва продължение, :roll: ако пак ми остне време

Под тази статия има следната"Експертите на Агенция "пътища" очакват от догодина БУМ НА КРАЖБИТЕ НА ПРЕДНИ СТЪКЛА".....там се казва че винетката ще струва 54лв. и ще важи за 1,2,3та степен пътища, а общинските и местни шосета ще са безплатни (кои са местни не се казва). Също така и че ще ни ГЕПАТ стъклата...е не стига че и винетки пък и предното ми стъкло....ПИСНА МИ...
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 02 Фев 2004, 4:47

Мойто предно стъкло вече го крадоха веднъж.....

ентусиаст
Аватар

Мнение от tsvet40 » 02 Фев 2004, 8:53

Казаха по радиото, че въпросните вносители на автомобили 2-ра ръка ще пратят протест до НС. Ако не му се обърне внимание, запшочват протести в цялата страна. Това е и момента ние да се включим, според мен! И добър повод, и масовост, и организираност!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 02 Фев 2004, 17:44

ЕС ни задължават да спазим Евро-4 когато влезем в ЕС (сега има някви разгори за гратисен период но те със сигурност няма да ни огреят нас БГ и Румъния)....Така, че си представи следната картинка. 90% от колите в БГ ще трябва да бъдат спряни от движение или иначе= БУНТ сред народа.

Точно затова ограничаването на вноса на стари коли трябвше вече да е започнало! По-добре сега, за да имаме период на адаптация, макар и малък. Иначе какво? Продължаваме си постарому и 2007 ни казват "Край на колите без Евро 4". И какво правим? Идва ни като студен душ! А с добра политика на финансови облекчения и помощ от държавата, част от автомобилния парк може да се обнови за тези 3-4 години. А съм сигурен, че ще ни отпуснат поне още 2-3, за да влезем в час. И хората да свикнат, че ако искаме да живеем като европейци, трябва да се съобразяваме с някои неща. Не че аз бих карал нов Фиат пунто, Шкода Фабиа или Сузуки Суифт (просто давам пример за класа кола) при положение, че мога само това да си позволя, но все отнякъде трябва да се започне. А когато се подменят поне фирмените коли с нови (което не би трябвало да е чак такава тежест) - имаме добър старт. Ако трябва дори ще покараме малки коли докато се адаптираме, но този път трябва да се извърви.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xaoc777 » 02 Фев 2004, 18:44

LION, не знам дали си чел закона, но с новите изменеия и допълнения - служебен автомобил се признава за разход ако е с 8 или повече места. По голяма тъпотия да сте чували???
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от tsvet40 » 02 Фев 2004, 19:18

Lion написа:..

За да живеем като европейци, първо трябва да почнем да получаваме европейски заплати... Защо не поччнат оттам? Нали никой не се съмнява, че предпочитам да карам нова кола през 14 годишната ми настояща? :cry:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 02 Фев 2004, 19:24

То и в стария закон си го имаше това за автомобилите за 7+ места, но според мен не си разбрал. На такива автомобили се връща ДДС когато го купиш нов, а иначе защо да не ти го признават? Че това значи всички представителства на чужди фирми веднага да останат без коли и знаете като е за чужденци каква патардия се вдига. Купуваш си кола на фирмата, амортизираш си я и всичко е ок. В амортизацията (пренасяне стойността на колата в стойността на стоките и услугите на фирмата) обаче е проблема, защото по закон тя може да стане за 7 години! Пълно безумие! Коя служебна кола върти под 60-70 хил. км на година? Да не говорим за бусове, които правят по 100-150 хил. км. на година. Дали ще изкарат 7 години? Ако се реши поне този проблем, повечето фирми ще взимат нови коли и както казах нещата ще потръгнат. Ако се погледне статистиката, повечето от новите 15 000 коли миналата година са купени от фирми. А когато продажбите се увеличат още, това ще даде на фирмите вносители по-големи възможности да са гъвкави спрямо частните клиенти, без това да застраши финансовата им стабилност. Поне такава е логиката според мен. Но каквото и дая си говорим, рестрикции трябва да има. Но, пак подчертавам, да са съпътствани с адекватна държавна политика за облекчаване на покупка от частни лица.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 02 Фев 2004, 19:37

Извинявам се за двойния пост, но видях мнението на Цветчо чак като бях постнал.

[/quote]За да живеем като европейци, първо трябва да почнем да получаваме европейски заплати... Защо не поччнат оттам? Нали никой не се съмнява, че предпочитам да карам нова кола през 14 годишната ми настояща?

Няма такъв случай, приятелю! И на европейците първо са им вдигали, а с еврото продължават да им вдигат цените, а заплатите не. Такава е системата. Пазарния принцип със стимулиране на потреблението като дадеш първо високи заплати с презумпцията, че те ще водят до потребление, а от там и растеж на икономиката се е провалил още в края на 19-ти век в САЩ. И оттогава системата е вдигане на цените-растеж на бизнеса-повишаване на заплати и жизнен стандарт. Да не мислите, че на европейците винаги са им били високи заплатите и ниски цените? Просто се опитвате да сравнявате различни епохи. В момента БГ е на ниво икономическо развитие на Европа между 2-те световни войни, по-скоро след първата, когато ние си имаме хубава национална катастрофа :( И имаме 2 изхода. Или се напъваме и ги застигаме в движение, плащайки цената за това или се затваряме (подобно на Югославия при Милошевич) и чакаме да се развием дотолкова, че да сме има равни. И много искам да се запознач с човека, който може да ми защити второто. Ама нали виждате къде е Югославия сега... Това обаче е съвсем друга тема. :?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 02 Фев 2004, 19:38

Сори, ама съм разменил местата на моя текст и на цитата :oops:
Мисля, че все пак става ясно :roll:

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 02 Фев 2004, 21:25

tsvet40 написа: За да живеем като европейци, първо трябва да почнем да получаваме европейски заплати... Защо не поччнат оттам?...

Адски много ме дразни това изказване... (no offence)
Обаче не е ли редно за да получаваме европейски заплати, да започнем да РАБОТИМ като европейците. Щото това за българското трудолюбие си е чист мит :!: :!: :!:
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

ентусиаст
Аватар

Мнение от tsvet40 » 02 Фев 2004, 22:34

И мен много неща ме дразнят, ама си мълча...
Ако ти не работиш, аз познавам достатъчно хора, които работят повече от "европейците", както и такива с няколко висши, които мизерстват...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twin spark » 04 Фев 2004, 15:17

подкрепата на клуб Ауди е добре дошла, има мегдан за още клубове

Сега за ДДС всичко е "законно" - в закона за ДДС пише - при внос, да се гледа закона за Митниците, а с постановления 2 и 62 се определя как се изчислява митническата стойност.
Има нужда от юристи и то печени, ако може доброволно иначе трябва да събираме пари. Всъщност без да събираме пари няма да стане.

основно исканията са таксите и данъците да скачат процентно към средната работна заплата, а не абсолютно и да се спре политиката тежестта да пада върху най-бедните, а тях естествено няма кой да ги защити. Аман от лобита и подкупи.

и да не си помислите че търговците на старо нещо ще направят, не са организирани и тръгват по предварително обречен път.
Търсете спешно юристи и после ще видим, останалото са празни приказки.

Всички които мислят че тази наредба е добра да си отговорят: кое е по-добре за хазната, годишно 100 000 стари или 15 000 нови коли по пътищата. Винетката не различава нова или стара е колата

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум