Новата Alpina B5

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е24 М6, Е31 850i

Re: Новата Alpina B5

Мнение от maikooo » 31 Яну 2011, 19:14

acho.rs написа:И какво като е 700НМ ? Е60 550и има нютони колкото М5 ама нали се сещаш ;)

Сравнението ти е неуместно :winky: Аз също смятам, че М5-цата би вървяла повече, но разликата би била минимална, а в зависимост от ситуацията и незначителна :D
Dpy написа:Интересно, как колегите дето карат дизели, винаги критерий за бързина им са нютоните :mhihi: Не че има нещо лошо в тях, даже напротив, но не са показател са бързина ;)

Колега това е крайно невярно твърдение, а и не е тук мястото да го коментираме :nono:
Нещо интересно, според официалният сайт на алпина, Б5 се задоволява с разход 10,8л/100км , това е доста добър резултат ако е истина :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 31 Яну 2011, 19:33

Крайно невярно, ама друг път :mhihi:
BMW_RIDER написа:
Dpy написа:Интересно, как колегите дето карат дизели, винаги критерий за бързина им са нютоните :mhihi: Не че има нещо лошо в тях, даже напротив, но не са показател са бързина ;)
Иначе е яка, само предната броня не ме кефи нещо.Като усмивката на 80 годишна баба е :mhihi:

А кое е показател? Конете? Нъц. Нищо само по себе си не е показател за бързината. Двете коли имат разлика в трансмисии, килограми, дифове, гуми и т.н. Ако колите бяха абсолютно едно към едно ти на коя би заложил - 500кс и 500нм или 500 кс и 700 нм?

Така поставени нещата е ясно. Но реално погледнато си е чисто теоритично.
Показател за бързина в пъти повече е съотношението кг/кс отколко НМ :winky:
Сори за :OT:
Тоя разход може и да е реален, но само извънградско :D .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 31 Яну 2011, 20:10

Dpy написа:Крайно невярно, ама друг път :mhihi:

:dummy: Колега прочети малко за общото между конски сили, обороти и Нм и всичко ще ти се изясни :yes:
Dpy написа:Показател за бързина в пъти повече е съотношението кг/кс отколко НМ :winky:

Ето и съотношението кг/кс на което толкова държиш:
БМВ М5 Е60 1820кг/507кс = 3,61кг/кс
Алпина Б5 F10 1920кг/507кс = 3,78кг/кс
Алпина Б5 С Е60 1720кг/500кс = 3,44кг/кс
Значи според твоето твърдение старата алпина Е60 би трябвало върви повече :nono:
Dpy написа:Тоя разход може и да е реален, но само извънградско :D .

С това вече съм съгласен :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 31 Яну 2011, 20:43

Ами ти сам си ги написал нещата, кво неясно има :D
говорим за права отсечка 400м или 1км примерно.
http://www.youtube.com/watch?v=aXfaSmzZyV0
:mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 31 Яну 2011, 20:54

Dpy написа:Ами ти сам си ги написал нещата, кво неясно има :D
говорим за права отсечка 400м или 1км примерно.
http://www.youtube.com/watch?v=aXfaSmzZyV0
:mhihi:

е нормално е на летящ старт колата с повече тяга да дръпне малко . Според мен след 250 Мцата започна да наваксва :) А двигателя на Б5 Е60 и Б5 Ф10 е същия ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 31 Яну 2011, 21:38

Изобщо не наваксва м5-цата, до 270 се дърпат и после връща газта б5-цата. В техният случай конете са равни, но повече нм и по-малко тегло за алпината.
Нали се сещаш, че новата алпина е с 200 кг горница, ко ще стане а :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 31 Яну 2011, 22:01

Dpy написа:Изобщо не наваксва м5-цата, до 270 се дърпат и после връща газта б5-цата. В техният случай конете са равни, но повече нм и по-малко тегло за алпината.
Нали се сещаш, че новата алпина е с 200 кг горница, ко ще стане а :winky:

Вече колега съм напълно убеден, че нямаш ни най-малка представа за какво говориш :kuku:
виж и тези два клипа, макар че няма никакъв смисъл :conf:
http://www.youtube.com/watch?v=-aqwEbqk ... re=channel
http://www.youtube.com/watch?v=nypOMA4Bp74
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 31 Яну 2011, 22:12

Dpy написа:Показател за бързина в пъти повече е съотношението кг/кс отколко НМ :winky:

Брех. Тогава що се получава така тука:

http://www.youtube.com/watch?v=It9_jxLj ... re=channel

И двете коли са с абсолютно еднакво съотношение 3.7 кс/кг
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 31 Яну 2011, 22:46

С клиповете не е много меродавно, понеже колкото клипа пусна аз с победа на б5, толкова ти с победа на м5.
Спора тръгна от това, че казахте че б5 ф10 ще е напред заради въртящият момент пред м5 60, а идеята ми с пускане на клипа беше, щом б5 е60 е равностойно на м5, какво ще се случи новата б5, която е с 200 кила горница?

Да ама, при твоя пример, разлика оказват други неща, като скоростни кутии, дифове и така. Пък аудитата не вАжат :mhihi:
Сега е момента някой да каже любимия лаф на дизелджиите "Конските сили продават, а въртящият момент печели състезания" и спора да приключи :mhihi:
Аз спирам :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на бензин

Мнение от Roman 1 » 31 Яну 2011, 22:54

Пичове,
Не е много правилно да се смятат нютоните и конете, съотнесени към общото тегло единствено и само на хартия (имам предвид по каталог). От значение е и къде в оборотите се постигат тези показатели и колко време се поддържат. Например N63B44 вади 300 KW, но забележете, че това става в диапазона 5500 – 6400 оборота, за разлика от някои други, които имат „остри” графики на въртящия момент, респективно и мощността, а от там и пикови стойности, които внезапно се "сриват". На тази база се изчисляват трансмисиите, а знаете, че зъбчатките и разни там LSD-та могат да преобърнат нещата.
Също така не е за пренебрегване коефициентът на челно съпротивление. На едно от клипчетата ясно се видя, че Алпината си сгъна огледалата (онзи не е глупав). На някого може да му е смешно, но при тези скорости всяко спестено магаре отива за тегленето на каруцата. Сравнете например коефициентите на Е90 330i и 335i (0,27 срещу 0,30), а купето е едно и също?!?! Тук нямам предвид, че 330 е по-бързата, а по-скоро, че някои невидими с просто око отвън конструктивни особености под капака могат да повлияят съществено при изравнени останали показатели.
Имаше една статия в Аутобилд преди време за едни тунинг маниаци, които си облепяха предниците (радиаторните решетки и бъбреците) с тиксо и слагаха грозни тасове по джантите само за да спестят няколко коня и да постигнат по-висока макс. скорост. И там изглеждаше смешно, но...
Ако вмъкнем в уравнението и уменията на водача, количеството и качеството на горивото в резервоара, качествата, размерите и съсътоянието на гумите и още някои незначителни неща, тогава става непредвидимо....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 31 Яну 2011, 23:07

Dpy написа:С клиповете не е много меродавно, понеже колкото клипа пусна аз с победа на б5, толкова ти с победа на м5.
Спора тръгна от това, че казахте че б5 ф10 ще е напред заради въртящият момент пред м5 60, а идеята ми с пускане на клипа беше, щом б5 е60 е равностойно на м5, какво ще се случи новата б5, която е с 200 кила горница?

Да ама, при твоя пример, разлика оказват други неща, като скоростни кутии, дифове и така. Пък аудитата не вАжат :mhihi:
Сега е момента някой да каже любимия лаф на дизелджиите "Конските сили продават, а въртящият момент печели състезания" и спора да приключи :mhihi:
Аз спирам :bchug:

Дам, ма това не е лафа на дизелджийте ми на един дето не една две легендарни коли дето са тупали и ферари и бмв и все наред, му носят името.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 31 Яну 2011, 23:17

Не казвам, че е глупост лафа, просто 99% от случаите се ползва при спор дизел-бензин, та вече като го чуя с тва го свързвам :mhihi:
Иначе и Roman1 e прав :yes:
Ай :bchug: за новата б5 по-бавна от старата и за философията на БМВ да ги прави все по-тежки . Очаква се 2020г. средното тегло на моделите от ///М серията да е около 3.5 тона :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Galaxy
Мечтае да кара: ///M

Мнение от djvisage » 31 Яну 2011, 23:46

Според мен(не,че разбирам много) ускорението в права посока зависи от много фактори:мощност,въртящ момент,тегло скоростна кутия,аеродинамика и др.
пр:болидите от формула 1 имат въртящ момент около 300 N.m и коефицент на челно съпротивление около 1 а ускоряват от 0 до 100 за 2.5 сек.
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL!!!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен

Мнение от TPAKTOP » 01 Фев 2011, 12:24

maikooo написа:
TPAKTOP написа:Има една бяла 6-ца Алпина тук в БГ която не е така! Виждал съм я в Камор!

Тя сигурно е била "побългарена" :mhihi: Иначе досега рових из нета, включително и в официалният им сайт и не успях да намеря нито една с различна емблема от тази на БМВ :dunno:
acho.rs написа:
Като гледам е мощна колкото моята М-ка но разликата в лукса и годините нямат база за сравнение!

Остава ти утехата , че твоята поне е по-бърза :mhihi:

Дали? Алпината е 700Нм, а М5-цата 520Нм :dunno: А при спирачките как ли стоят нещата?

Ами може да съм в грешка не съм много сигурен ама на външен вид си личеше че е Алпина! Нямам спомен обаче по какво! Може само на джантите да е имало лого! Не споря!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен

Мнение от TPAKTOP » 01 Фев 2011, 12:36

maikooo написа:Нещо интересно, според официалният сайт на алпина, Б5 се задоволява с разход 10,8л/100км , това е доста добър резултат ако е истина :yes:

Това според официалните сайтове не го вярвам! Те и на М5-ца Е60 даваха разход 15-17л за градско ама квото и да я правя не може да стигна този разход! Струва ми се че тия разходи ги измерват само на двигател без да е прикрепен за купето?! Как ги правят тези тестове не знам ама до сега не съм чувал че на някой колата му гори толкова колкото са казали производителите!
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум